fredag 31 december 2010

Nyårsfilmer

2010 är snart till ända, och jag kan med gädje se tillbaka på alla de fantastiska filmklassiker som jag haft nöjet att fördjupa mig i under året som passerat, och som skänkt mig så många timmar av oförglömlig underhållning.
Bland alla de minnesvärda filmer och serier som fastnat i mitt medvetande, kan jag t.ex nämna; "Atlantis, The Lost Continent" (1961), "The Twillight Zone" (TV-serie från 1959-64) "Blonde Savage" (1947), "The Incredible Petrified World" (1959), "The Giant´s of Thessaly" (1960), "The Mistress of Atlantis" (1932), "Undersea Kingdom" (Serie från 1936), "Lost City" (Serie från 1935) m.m...m.m.
Klassiker som är så bra att man enligt mitt tycke kan se dem om och om igen!..

Lagom till nyår skulle jag dock vilja rekommendera några andra riktigt storslagna filmer som jag tycker passar utmärkt helgen till ära.
Jag pratar om episka mästerverk i miljonbudgetklassen som slår det mesta vad gäller både scenkostymer, antal statister och vackra exotiska miljöer.
Det finns radvis med stilfulla filmklassiker i denna genré, som ofta skildrar en viktig historisk epok, eller som ibland porträtterar en berömd Kung, Drottning, Kejsare eller dyl. Exempel på episka mästerverk som gått till historien och som man inte bör missa är bl.a; "Cleopatra" (1963), "Ben-Hur" (1959), "The Fall of the Roman Empire" (1964), "Solomon and Sheba" (1959), "Spartacus" (1960), "Lawrence of Arabia" (1962) "Julius Caesar" (1953) och "The Ten Commandments" (1956) bara för att nämna några!..

Men den episka klassiker som jag främst vill föra fram i rampljuset så här till nyår, är en färgrann och stämningsfull film som heter "Land of the Pharaohs", som liksom "Cleopatra", utspelar sig i det forntida Egypten. Filmen som är från 1955 regisserades och producerades av Howard Hawks, och i rollistan syns bl.a Jack Hawkins, Dewey Martin och Joan Collins, som här endast var 22 år gammal.
Hawks var en regissör som under sin verksamma tid i Hollywood blev känd för att röra sig mellan många olika filmgenrér. Bl.a gjorde han klassiska westernfilmer som "Rio Bravo" (1959) och El Dorado (1967).

Det här är en mustig historia som utspelar sig bland Egyptens pyramider, och som är full av imponerande scenerier, lustfylld romantik samt ond bråd död.
Den innehåller mängder av storslagna interiörer och fullskaliga modeller av hela byggnader, vilket gjorde den till en oerhört påkostad produktion, och den var därför med sina 2, 900, 000 dollar på sin tid en av Hollywoods dyraste filmer.
Handling: I det forntida Egypten regerar Kung Farao (Hawkins) som lever i lyx och flärd och som älskar guld. Han är fullt inställd på att ta med sig all sin rikedom in i nästa liv när han dör, och låter därför bygga en inbrottsäker pyramid där han kan bevara alla sina tillgångar. Nellifer (Collins) som är prinsessa av Cypern, gifter sig med Farao, men hennes avsikter är långt ifrån goda.
Hennes plan är att mörda sin make och själv lägga beslag på alla dyrbarheter.

Denna klassiker är en stilfull njutning och passar därför enligt mitt tycke utmärkt som nyårsfilm!..

Ja, då återstår väl inte så mycket mer för mig än att önska er alla...

Ett Gott nytt film-år 2011!!!

tisdag 28 december 2010

Mer filmfakta...

Hoppas Julen varit till belåtenhet, och att ni under allt firande även haft tillfälle att kolla in några av de klassiker jag pratade om sist!..
Själv såg jag förutom Jul-filmer en romantisk komedi i helgen, som var helt lysande faktiskt!
Filmen var från 1961 och hette "Come September", och huvudrollerna spelades med bravur av skådisarna Rock Hudson och Italienska Gina Lollobrigida. En riktigt skön "må bra"-film enligt mitt tycke!..

Vad sägs om lite filmfakta att fördjupa sig i en vintrig tisdag som denna?..
Här är några saker du kanske inte visste...


Skådespelaren Kevin MacCarthy som hade huvudrollen i klassikern "Invasion of the bodysnatchers" från 1956, hade även en roll i remaken som kom 1978.

*
Den Franska stumfilmen "Le Voyage dans la Lune" från 1902 kan förmodligen räknas som den allra första Sci-fi filmen genom tiderna.

*
Film-monstret Godzilla har en stjärna på Amerikanska "Hollywood Walk of Fame".


Innan Charlton Heston fick rollen som "Ben-Hur" i mastodontfilmen med samma namn från 1959, var bl.a Burt Lancaster och Paul Newman namn som diskuterades.

*
Skådespelaren Boris Karloff hette egentligen William Pratt och Bela Lugosis riktiga namn var Béla Blaskó.

*
Det geléklumpsliknande rymdmonstret "The Blob" i Sci fi filmen med samma namn från 1958, var i själva verket gjort av silikon.


Den kända Tarzan-repliken "Me Tarzan, You Jane", skrevs speciellt för film-legenden Johnny Weissmuller.

*
Clint Eastwood långfilmsdebuterade i Sci-fi klassikern "Revenge of the Creature" från 1955, som var en uppföljare till filmen "Creature from the black Lagoon".


fredag 24 december 2010

Santa Claus Conquers The Martians trailer

Julen är här!

Just det, vare sig man vill det eller inte så är den knäckdoftande högtiden här igen, med bjällerklang och allt annat som hör till!..
Och vad passar då bättre än att efter skinkan och alla köttbullarna sjunka ner i filmsoffan för att kolla in några riktigt bra Jul-klassiker?..
Jag bestämde mig helt enkelt för att försöka finna några av de i mitt tycke bästa rullarna från de decennier som passerat, och jag hittade faktiskt några godbitar som är klart sevärda och som garanterat får Julstämningen att stiga!..

Vad sägs t.ex om en smågalen och kul Sci-fi komedi till att börja med?
"Santa Claus Conquers the Martians" från 1964, med regi av Nicholas Webster och med skådespelare som John Call, Leonard Hicks och Vincent Beck i några av rollerna, är en festlig "må bra"-film i Julens tecken som man kan ligga i soffan och bara låta sig roas av, utan att anstränga hjärnan allt för mycket!..
Denna film brukar ibland förekomma på listor över "De sämsta filmerna som någonsin gjorts", men jag tycker absolut inte att man ska låta sig avskräckas av det, utan man bör självklart se den och bilda sin egen uppfattning istället!..
En kul detalj som bör nämnas är att det här var filmstjärnan Pia Zadoras första långfilm, och hon gör här endast åtta år gammal rollen som Marsbarnet Girmar.
Handling: Barn på Mars är avundsjuka på jordens alla barn som får besök av tomten på julafton.
Marsianer landar därför på jorden och kidnappar två barn som leder dem till Nordpolen i jakten på Jultomten. De tar sedan med sig tomten tillbaka till Mars där han slutligen sprider Julglädje och gör alla Marsbarn nöjda och glada.
John Call är faktiskt som klippt och skuren i denna huvudroll, så jag säger bara...se den!!!

Den förmodligen mest kända Jul-berättelse som det genom alla decennier gjorts otaliga filmversioner av, är nog utan tvekan "A Christmas Carol" eller "Scrooge" som man för det mesta brukar kalla den.
Charles Dickens skrev detta mästerverk som dök upp som stumfilm redan 1913, men den version som många fortfarande anser är den absolut bästa kom 1935 och regisserades av Henry Edwards.
I denna svart/vita klassiker som även var den första ljudversionen, är Seymor Hicks utmärkt i rollen som den grinige Scrooge, och i övriga roller syns bl.a Donald Calthrop och Robert Cochran.
Handling: Ebenezer Scrooge avskyr Julen och tycker att allt som har med den att göra bara är bluff och båg. Men plötsligt en natt får han besök av tre st. andar som för honom både bakåt och framåt i tiden och han får bevittna olika händelser ur sitt liv, vilket får honom att komma till helt nya insikter om denna högtid.

Vill man frossa i fler Jul-filmer som innehåller den där äkta myspys-atmosfären, så kan man t.ex kolla in klassikern "Beyond Christmas" från 1940, regisserad av A. Edward Sutherland och med skådisar som Harry Carey, C. Aubrey Smith och Charles Winninger i rollistan.
Detta är en stämningsfull story om tre rika äldre herrar som omkommer i en flygkrasch, men som kommer tillbaka som snälla spöken för att hjälpa ett ungt kärlekspar.
Missa inte denna tidlösa klassiker-pärla!..

"It´s a wonderful life" från 1946, är även den en klassiker med hög trivselfaktor som passar utmärkt till kvällsglöggen och pepparkakorna.
Regisserade gjorde Frank Capra och här kan man njuta av duktiga skådespelare som James Stewart, Donna Reed och Lionel Barrymore m.fl.
Denna film handlar om en ängel som försöker hjälpa en desperat affärsman genom att få honom att förstå hur allt hade sett ut om han inte hade funnits.
Filmen är värd att beskådas enbart för James Stewart som alltid glänser!..

Till sist en trevlig och hjärtevärmande klassiker med titeln "A Christmas Wish", från 1950.
Regi: Irving Pichel och i rollerna: Jimmy Durante, Terry Moore och Tom Drake m.fl.
Filmens handling kretsar kring en liten ekorre som av en slump hjälper två fattiga och olyckliga familjer att få glädjen tillbaka när julaftonen kommer.
Här använde man sig faktiskt av George Pals Oscars-belönade animations-teknik för att få till de rätta effekterna!..

Ja, då hoppas jag bara att ni som jag ska tycka att dessa härliga klassiker kommer att funka alldeles utmärkt som stämningshöjare när man ligger där hemma under filten samtidigt som snöflingorna dansar utanför fönstret!..

Och med de orden vill jag bara önska er alla...

En riktigt god film-Jul!..

lördag 18 december 2010

The Twilight Zone

Om man som jag gillar att frossa i klassisk Sci-fi och övernaturliga berättelser från 50 och 60-talet, ja då måste man helt enkelt bara älska TV-serien "The Twilight Zone", som producerades i USA mellan åren 1959-1964.
Skaparen till denna fascinerande serie hette Rod Serling (1924-1975), en manusförfattare och TV-producent som 1939 endast var 14 år gammal då allmänheten för första gången kunde ta del av televisionen i USA, och snart hade även han trollbundits av det nya mediet.
Serling påbörjade sin karriär redan på 50-talet med att skriva drama-berättelser för radio, men det skulle inte dröja länge innan han istället gick över till TV.

"The Twilight Zone" gjordes i 156 episoder och spelades in under fem säsonger. Under de första tre gjorde man halv-timmes avsnitt, för att i den fjärde gå över till hela timmar, och när femte säsongen gjordes var det åter igen halv-timmes avsnitt som gällde.
Serling själv skrev manus till 92 av dem, men anlitade annars duktiga författare som han trodde på, som t.ex Richard Matheson och Charles Beaumont, för att få ett så bra resultat som möjligt.

Rod Serling
Det är lite svårt att sätta fingret på vad som egentligen gjorde "The Twilight Zone" till den suveräna serie som den var.
Man får nämligen inte glömma att den faktiskt hade hård konkurrens av andra riktigt bra serier under samma tid, som t.ex "Alfred Hitchcock Presents".
Men jag tror att hela programformen i sig, med Serling själv som med inlevelse stod och presenterade en intressant och spännande historia om något som utspelar sig i gränslandet mellan dröm och verklighet, var det som gjorde det hela till ett lyckat koncept redan från början.
Och att allting dessutom genomsyrades av en skön 50-tals atmosfär gjorde inte saken sämre!..
Under de år som serien producerades var det många stora skådespelare som engagerades, och bland alla kända namn som deltog fanns t.ex Lee Marvin, Robert Redford, William Shatner, Charles Bronson, Burgess Meredith, Dennis Weaver och Elisabeth Montgomery, bara för att nämna några.

Serien fick dessutom många fina priser, som t.ex en hel rad med Emmys, Golden Globe Awards, samt Writers Guild of America Awards m.m.
1964 bestämde sig dock Serling för att sätta punkt, och han sålde alla rättigheter till CBS.
Den främsta orsaken ska ha varit att hans bolag inte längre hade råd att finansiera det hela, eftersom seriens budget allt mer började överskridas.

Rod Serling skrev förutom "The Twilight Zone", även manus till filmer och serier som "The Velvet Alley" (1958), "Seven days In May" (1964), "Planet of the Apes" (1968), samt "Night Gallery" (1970-73).

1983 kom långfilmen "Twilight Zone-The movie", som innehöll remakes på några avsnitt ur den forna serien. Bl.a med Dan Aykroyd, John Lithgow och Albert Brooks i några av rollerna.

1985 blev Serling postumt invald i ärofyllda "Television Hall of Fame"...


onsdag 15 december 2010

George Pal

En fantastisk filmregissör, producent och animatör som med sina verk påverkat mig på många positiva sätt och som skänkt mig åtskilliga timmar av njutbar underhållning, är George Pal  (1908-1980).
Han var bl.a skapare av den i mitt tycke bästa filmen genom tiderna, "The Time Machine" från 1960, som är en Sci-fi klassiker efter en roman av H.G. Wells, och som enligt mig innehåller allt som en riktigt bra Sci-fi bör innehålla.
De filmer jag främst lärt känna och älska är de verk som kom i och med 50-talet, och har man t.ex haft äran att drömma sig bort i epokgörande klassiker som "When Worlds Collide" från 1951, eller "The War of the Worlds" från 1953 (H.G. Wells igen), så slås man genast av hur välgjort och hur snyggt filmat allting är.

George Pal föddes i Ungern 1908 och hade föräldrar som båda var inom teatern.
1928 tog han examen från "The Budapest Academy of Arts", där han hade studerat arkitektur och konst.
1931 grundade han en Trickfilms-Studio i Berlin och fick snart patent på det han kallade för "PAL-Doll", som längre fram skulle bli känt som "Puppetoons" i USA.
Dit flyttade han 1940 och han började genast arbeta för det stora film-bolaget "Paramount Pictures".
Under 40-talet skapade han mängder med animerade kortfilmer, innan han med "The Great Rupert" (1950) skulle börja producera spelfilm.
PAL tilldelades 1944 en heders-Oscar samt SFWA:s special-plakett vid utdelandet av Nebula-priset 1976.

Filmer i urval:

1951
"Ship of the Ether" (1934)
"Sinbad" (1936)
"Alladin and the Magic Lamp" (1936) Animerat
"Sky Pirates" (1938)
"Sky Princess" (1942)
"Jasper and the Watermelons" (1942) Animerat
"Wilbur the Lion" (1947) Animerat
"Rhapsody In wood" (1947) Animerat
"Destination Moon" (1950)
"When Worlds Collide" (1951)
"Houdini" (1953)
"The War of the Worlds" (1953

1960
"The Naked Jungle" (1954)
"Conquest of Space" (1955)
"The Big Fun Carnival" (1957)
"Tom Thumb" (1958)
"The Time Machine" (1960)
"Atlantis, the Lost Continent" (1961)
"The wonderful World of Brothers Grimm" (1962)
"7 faces of Dr. Lao" (1964)
"Psyko-Killer" (1968)
"Doc Savage: The Man of Bronze" (1975)


George Pal har idag även fått en stjärna på 1722 Vinestreet
i "Hollywood Walk of Fame"...


söndag 12 december 2010

Trailer, Fantastic Voyage,1966

En fantastisk resa

En Sci-fi klassiker som jag även pratat lite om tidigare men som jag tycker förtjänar en egen och utförligare presentation, är den helt klart sevärda "Fantastic Voyage" från 1966.
Denna magiska film skiljer sig nämnvärt från de flesta andra klassiska Sci-fi äventyr jag sett, och blev nog betraktad som både djärv och nyskapande när den kom på 60-talet, eftersom det inte handlar om vilken rymdresa som helst, utan om en resa genom vårt eget inre universum,
nämligen människokroppen (!)..

Berättelsen kretsar kring ett forskarteam som blir förminskade till mikroskopisk storlek för att med hjälp av en slags U-båt kunna ta sig fram inuti en nedsövd människa. Målet är att försöka utföra en operation inifrån och därmed rädda livet på honom.
Regisserade gjorde Richard Fleischer efter en berättelse av Jerome Bixby och Otto Klement, och i huvudrollerna briljerar en rad med bra skådespelare som Stephen Boyd ("Ben Hur" m.fl), Raquel Welch ("One Million years B.C." m.fl), Edmond O`Brien ("The Wild Bunch" m.fl) och alltid sevärde Donald Pleasence ("Escape from New York", "Halloween" m.fl).

Filmen bjuder på hissnande special-effekter och man både häpnar och förundras över hur snyggt och väl genomfört allting är genom dessa 100 minuter av färgsprakande fantasifylld njutning.
Det tog två år att skapa "Fantastic Voyage", och när den kom blev filmen väl mottagen av så väl publik som kritiker. Den fick även två st. Academy Awards 1966 för "Best Art Direction" och för "Best Special effekts".
Den är unik med tanke på den miljö i vilken den utspelar sig, och den enda film jag direkt kommer att tänka på som rör sig kring samma tema är "Inner space" från 1987, med regi av Joe Dante.
I den produktionen som är en blandning av humor och action spelar Martin Short huvudrollen, och Dennis Quaid är den som i en liten farkost får färdas inuti en annan människa för att försöka rädda dennes liv.

Det ryktas även om att ingen mindre än James Cameron ("Titanic", "Avatar" m.fl.) tänker stå som producent bakom en remake av "Fantastic Voyage", men det är för mig ännu okänt när eller om detta verkligen kommer att bli av.
Det låter i alla fall spännande, och är något att se fram emot, speciellt om man tänker på tidigare suveräna verk av Cameron som t.ex "The Abyss"(!)..

Trevlig Lucia på er alla filmvänner!..


onsdag 8 december 2010

40-tals klassiker

Sång och dansfilmerna var en genré som dominerade stort under 40-talet i Hollywood.
Men även gangster-filmer och Western, samt lite lättsammare filmer inom det romantiska komedi-facket bidrog med ett antal populära premiärer de här åren.
Några av de mest framgångrika 40-talsstjärnorna var Gary Cooper, Cary Grant, Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Judy Garland och Bette Davies m.fl.
Dock var första halvan av detta årtionde en relativt tuff tid för drömfabriken, eftersom andra Världskriget som pågick skulle komma att påverka även filmindustrin.
Men redan vid mitten av decenniet började allting sakta men säkert återgå till det normala, och snart skulle filminspelningarna börja avlösa varandra igen.
Skräck, Fantasy och Sci-fi filmerna bidrog även de med ett antal intressanta och skapligt lyckade resultat,
även om Sci-fi genrén skulle få sin riktigt stora glansperiod först längre fram på 50-talet.

1940. Decenniet inleddes med en brokig men sevärd blandning av filmer,
som t.ex Sci-fi klassikerna "Flash Gordon Conquers the Universe" och "The Invisible Man returns".
Inom skräckområdet kunde man bl.a njuta av "The Ape" samt "Doomed to Die" med Boris Karloff, som vid det här laget hade blivit ett stort namn tack vare de framgångsrika "Frankenstein"-filmerna.
Andra skräckisar som såg dagens ljus var bl.a "Dark eyes of London", "Black Friday" och "The Devil Bat".
En helt underbar Fantasy-klassiker som kom detta år var "The Thief of Bagdad", en färgsprakande film med massor av fantastiska special-effekter vilket var sensationellt vid denna tid.
Detta sagolika äventyr tog två år att spela in och belönades med tre st. Oscar.


1941. Året efter hade bl.a skräck-klassiker som "Dr. Jekyll and Mr. Hyde" och "The Wolf man" premiär. Den senare med Lon Chaney Jr. i huvudrollen som mannen som blir förvandlad till det håriga vargmonstret.
Även filmer som "The Invisible Ghost", med Bela Lugosi som för evigt blivit förknippad med "Dracula", samt "The Black Cat" och Hitchcocks thriller "Suspicion" gick upp på biograferna.
Sci-fi och skräck-klassikern "Man made Monster" kom också detta år, samt två st. äventyrs-klassiker i form av "Jungle Girl" och "Tarzan´s secret Treasure" med Johnny Weissmuller som djungelns hjälte.

1942. Detta var året då bl.a Rudyard Kiplings underbara "Jungle Book" hade premiär i färg, med en ung Sabu i rollen som Mowgli, och man skulle även få se Weissmuller åter igen slänga sig i lianerna i "Tarzan´s New york Adventure".
Även den förtjusande Fantasyfilmen "Arabian Nights" kom detta år.
Inom skräckfilms-genrén kunde man njuta av klassiker som "The Gost of Frankenstein", "Bowery of Midnight" samt "Cat people".
Man skulle även få återse Bela Lugosi i en film som hette "The Corpse Vanishes", där han spelar en galen vetenskapsman som sysslar med ruggiga experiment.
Få Sci-fi filmer gjordes 1942, men ett par filmer som nog kan räknas in i den kategorin var i alla fall "Invisible Agent" och "Black Dragons" (Lugosi igen).

1943.. Johnny Weissmuller var i högform detta år, och han medverkade i två st. Tarzan-filmer som fick titlarna "Tarzan Triumphs" och "Tarzan´s Desert Mystery". På skräckfronten producerades filmer som "The Phantom of the Opera" med Claude Rains i huvudrollen. Detta var den första talversionen av denna klassiker samt en remake på stumfilmen från 1925. Även filmer som "I walked with a Zombie" och "Son of Dracula" hade premiär, den sistnämnda med Lon Chaney Jr. som greven.
I "Frankenstein meets the Wolf man", gjorde Chaney Jr. rollen som Varulven och Bela Lugosi fick spela monstret.
Även detta år var det tunt på Sci-fi fronten, men action-hjälten "Batman" dök i alla fall upp på vita duken med Lewis Wilson i huvudrollen och med Douglas Croft som medhjälparen Robin.

1944Skräck-klassikern "House of Frankenstein" som kom det här året bjöd på en intressant roll-lista, då man kunde se Boris Karloff som en viss Doktor Nieman, Lon chaney Jr. som Varulven, John Carradine som Dracula och Glenn Strange som Frankensteins monster.
Även tredje filmen om "Den osynlige mannen" visades på biograferna i Sci-fi klassikern "The Invisible Man´s Revenge" samt en annan Sci-fi film som hette "The Lady and the Monster".
Det fantastiska äventyret "Ali Baba and the Forty Thieves" ur sagosamlingen "Arabian Nights" (Tusen och en natt) fick också premiär detta år.

1945. Det fortsatte att vara relativt glest mellan Sci-fi filmerna, men en produktion som lutade lite åt det hållet och som kom detta år var "The Man In half Moon Street".
Av denna film gjordes även en remake 1959, som då fick namnet "The man who could cheat Death".
Tarzan-filmerna fortsatte att avlösa varandra, denna gång med "Tarzan and the Amazons", men det gjordes även ett annat djungel-äventyr detta år, som hette "White Pongo".
Inom Skräck-genrén kom bl.a "Dead of Night", "House of Dracula", "Fog Island", "The Picture of Dorian Gray", och "The Body Snatcher" med Boris Karloff i huvudrollen som gravplundrare. Detta var även den sista filmen där han och Bela Lugosi medverkade tillsammans.

1946. I Skräck-klassikern "She-Wolf of London" som hade premiär det här året fick man för första gången se en kvinna förvandlas till varulv. I denna film stod June Lockhart för den rollen.
Annars kunde man njuta av sevärda skräckisar som t.ex "The Flying Serpent", "Bedlam", "Devil Bat´s Daughter", "The Spiral Staircase" samt en film med det fantasifulla namnet "The Spider Woman Strikes back".
Bland Djungel-äventyr kunde man bl.a hitta "Lost City of the Jungle" samt den elfte Tarzan-filmen med Johnny Weissmuller som hette "Tarzan and the Leopard Woman".
En Sci-fi klassiker som kom detta år var "The beast with five fingers".

1947. Det här var året då trevliga Djungel-äventyr som t.ex "Blonde Savage" och "Queen of the Amazons" släpptes, samt den tolfte Tarzan-filmen "Tarzan and the Huntress" med Weissmuller.
Även en film som hette "Adventure Island" fick premiär.
Dessutom producerade man äventyrs-filmen "Sinbad the Sailor", och här var det den legendariske filmstjärnan Douglas Fairbanks Jr. som spelade huvudrollen.
Orson Wells stod för regin i en spännande thriller som fick namnet "The Lady from Shanghai" med Rita Hayworth i den ledande rollen, och Bela Lugosi medverkade i ännu en skräckis som hette "Scared to death".


1948. En skräckfilm av det lite mer humoristiska slaget som kom detta år var "Abbott and Costello meets Frankenstein" med komikerparet Bud Abbott och Lou Costello i huvudrollerna.
Andra klassiker inom Skräck-genrén var annars "The amazing Mr.X", "The Creeper" samt "Who killed Doc Robbin". Hitchcock lanserade även en Thriller som fick namnet "Rope".
På Fantasy-sidan producerades filmer som "Unknown Island", och "Miranda"( Om en sjöjungfru som blir funnen av en fiskare ), och en klassiker som kan räknas till Sci-fi filmerna och som kom det här året var "Superman", med Kirk Alyn i rollen som hjälten av stål.

1949. Decenniets sista år bjöd bl.a på Sci-fi klassikern "Batman and Robin", denna gången med Robert Lowery i titelrollen och med johnny Duncan som Robin.
Detta var även året då filmen "Mighty Joe Young" hade premiär, som var den första full-längdsfilmen för specialeffekts-makaren Ray Harryhausen.
En annan sevärd klassiker inom Fantasy-facket som kom under året hette "Siren of Atlantis".
Abbott och Costello roade biopubliken ännu en gång med Djungel-komedin "Africa Screams", och gillade man skräckfilm kunde man fördjupa sig i filmer som "Queen of Spades", "Master Minds" och "Fall of the house of Usher". Denna rysare skulle det f.ö komma att göras en mera känd version av 1960, då med Vincent Price i en stor roll.


fredag 3 december 2010

Ljus i vintermörkret

Nu så här i början av december när mörkret och vinterkylan omsluter oss, skulle jag gärna vilja tipsa om några sevärda "Må bra"-filmer som man kan trösta sig med.
Så tänd några värmeljus, lägg dig i soffan under en varm filt, och avnjut dessa filmklassiker som med all säkerhet får dig att glömma det bistra klimatet utanför i flera timmar framåt!..

Vad sägs om att inleda med ett härligt Fantasy-äventyr?
I så fall kanske "The land that time forgot" från 1975 passar bra, som bygger på en berättelse av ingen mindre än Edgar Rice Burroughs och som regisserats av Kevin Connor.
I rollistan syns bl.a Doug McClure , John Mcenery samt Susan Penhaligon.
Denna pärla utspelar sig under första världskriget och handlar om två personer (Bowen och Lisa) som ombord på en u-båt hamnar vilse i en tjock dimma, men som snart upptäcker att de kommit till ett förhistoriskt och bortglömt land vid namn Caprona.
Där stöter de på hot i form av både dinosaurier och fientliga grottmänniskor och de blir till slut tvungna att göra allt de kan för att komma helskinnade därifrån.
Dröm dig bort för en stund med denna underbara Fantasy-story!..

Film nr två som heter "The people that time forgot" är från 1977, och liksom ettan är den en färgsprakande filmfest från början till slut. Den är t.o.m snäppet bättre, om jag ska gå efter min egen personliga smak!..
Regissör var även denna gång Kevin Connor, och här får Doug McClure sällskap av skådisar som Patrick Wayne och Sarah Douglas m.fl.
När man kommer in i denna film befinner sig en expedition vid Antarktis för att söka efter en försvunnen kollega när de plötsligt upptäcker ett tropiskt område mitt bland all snö och is.
Även här får våra vänner det jobbigt när man åter igen måste konfronteras med både förhistoriska odjur och illasinnade grottmänniskor, och man får snart fullt upp med att fundera ut hur man ska ta sig ur det hela.
En härlig klassiker att bara avnjuta!..

Man kan nog dessutom behöva få sig ett gott skratt när vintermörkret känns tungt, och då vill jag varmt rekommendera filmen "Sleeper", som är en hysteriskt rolig Sci-fi komedi från 1973 av och med geniet Woody Allen. I rollerna: Woody Allen, Diane Keaton m.fl.
Det känns som att Allen i denna klassiker vill skoja lite med Sci-fi genrén i
allmänhet och med framtidsskildringar i synnerhet. Hur som helst gör han det med stor skicklighet och han använder här sin stora komiska begåvning till fullo!..
Att han förmodligen sneglat en del och inspirerats av kroppspråket hos stumfilmens komikerstjärnor gör bara att man viker sig ännu mera av skratt!..
Allt kretsar kring Miles Monroe (Allen) som vaknar upp 200 år in i framtiden och upptäcker att saker runt omkring honom kanske inte är fullt så fantastiska som han trott att de skulle vara.
Se denna pärla och kvällen är räddad!..

Sist men inte minst vill jag presentera en riktig mys-rysare att avsluta filmkvällen med!..
"The haunting" från 1963 bygger på boken "The haunting of Hill house" av Shirley Jackson, och regisserades av Robert Wise.
I huvudrollerna ser vi Julie Harris, Claire Bloom och Richard Johnson m.fl.
I denna film på temat "spökslott" tätnar spänningen ju längre in i handlingen man kommer, och allt sammans är gjort på ett skickligt sätt som garanterat ger dig gåshud.
Att filmen är i sv/vitt bidrar bara till att det hela blir ännu mera dramatiskt och stämningsfullt.
Det är dessutom väldigt snyggt filmat och man undrar ibland om regissören möjligen inspirerats av Hitchcock.
Fyra forskarkolleger anländer till Hill house för att gräva i husets förflutna och ta reda på om där förekommer någon övernaturlighet. Snart blir de medvetna om att platsen döljer värre saker än de någonsin kunnat ana...
En härlig film som har den där mysiga klassiska spökkänslan!..

Hoppas ni ska bli nöjda med mina förslag på filmer som man kan förgylla den mörka decemberkvällen med!..
Annars kan jag varmt rekommendera vad som helst ur denna blogg, eftersom jag enbart skriver om sån´t som jag själv diggar skarpt!..


tisdag 30 november 2010

Trailer - Tarzan's Secret Treasure (1941)

Djungelns mysterier

Film-klassiker som utspelar sig i djungelmiljö tillhör en genré vars trend sträcker sig tillbaka ända till stumfilmens glansdagar.
Det absolut tidigaste exemplet i denna kategori av filmer borde vara "Tarzan of the Apes" från 1918, med Elmo Lincoln i huvudrollen som den förste i raden av flera skådespelare som gestaltat Apornas son på vita duken.
Skaparen hette Edgar Rice Burroughs, och det skulle genom hela 1900-talet komma att produceras mängder av filmproduktioner och TV-serier som bygger på böcker av denne författare.

Ett relativt vanligt och återkommande tema i djungelfilmer genom åren har varit berättelser där någon typ av expedition ledd av en karismatisk hjälte söker sig igenom en ogästvänlig djungel i jakten på något värdefullt, och i vilken man ofta får utstå en hel rad med otrevliga överraskningar som t.ex hotfulla rovdjur, eller kannibaler m,m, i hopp om att till slut hitta en värdefull skatt av något slag eller en försvunnen person.
Detta kan man bl.a hitta exempel på i tidiga serier från 30-talet, som t.ex "Queen of the Jungle"(1935) och "King Solomon´s Mines"(1937).

Just 30-talet skulle man nog kunna säga är den verkliga guldepoken när det gäller denna typ av filmer.
Inte nog med att stilbildande klassiker som "King Kong" hade premiär 1933. En hel rad med andra filmproduktioner med djungel-tema skulle även de komma att få stor popularitet under detta årtionde.
Klassiker som "East of Borneo"(1931), Serier som "Lost City"(1935) och "Jungle Jim"(1936), samt "Young Eagles"(1937) är bara några exempel där den snåriga djungeln spelar en central roll.

Trots det är nog "Tarzan" ändå den djungelkaraktär som etsat sig fast mest i människors medvetande, och den som gestaltat honom med störst framgång på bioduken är utan tvekan den Olympiske simmaren Johnny Weissmuller som gjorde sin första film "Tarzan the Apeman" redan 1934.
Han skulle efter det följa upp med ytterligare flera filmer i samma anda där han bl.a spelar mot Maureen O´Sullivan som gjorde rollen som Jane.
Andra aktörer som gestaltat Tarzan på film är bl.a Larry "Buster" Crabbe i "Tarzan the fearless"(1933), Herman Brix i "The New Adventures of Tarzan"(1935), Glenn Morris i "Tarzans Revenge"(1938), samt Gordon Scott i "Tarzan and the Trappers"(1959).

Under 40-talet fortsatte djungel-äventyren att komma med många intressanta titlar, även om genre´n nu fick konkurrens av en rad andra filmkategorier, som Skräck, Sci-fi och Western, men även av sång och dansfilmerna som skulle dominera stort under det här årtiondet i Hollywod.
1941 kom "Jungle-Girl" samt "Bowanga Bowanga", och 1942 filmatiserades Rudyard Kiplings "Jungle Book" med Sabu i huvudrollen som Mowgli.
1944 kom filmen "Nabonga", och 1945 "White Pongo", som var lite blandning mellan djungel och skräck.
1946 såg bl.a en film som hette "Devil Monster" dagens ljus, och 1947 hade den stämningsfulla klassikern "Blonde Savage" premiär med sevärde Leif Erickson och Gale Sherwood i rollistan.

50-talet var ju som de flesta säkert vet Sci-fi klassikernas decennium, men det skulle faktiskt produceras en hel del bra saker även på djungelområdet.
Filmen "Kim" t.ex från 1950, som även det var ett äventyr av Rudyard Kipling, samt "Ramar of the Jungle"(1952), som var en av många "serials" med ca en halv timmes långa episodavsnitt.
1953 kom filmen "Perils of the Jungle", och 1954 fick Charlton Heston det svettigt i en kamp mot mordiska myror i "The Naked Jungle".
1955 kom "Sheena, queen of the Jungle", som var ännu en serie i flera delar och som det även skulle bli en remake av 1984, då med Tanya Roberts i huvudrollen.
1958 kom filmen "She Demons", och 1959 gjordes "The Wild Women of Wongo", samt ännu en film i raden på temat Djungel-drottningar eller Gudinnor, nämligen "Liane-Jungle Goddess".

1962 kom en nagelbitare som fick titeln "Terror of the BloodHunters", och 1964 var det premiär för "River of Evil".
70-talet bjöd på nervkittlande klassiker som "Mountain of the Cannibal God" (1978), med bl.a Ursula Andress i en av rollerna, som sedan avlöstes av "Gold of the Amazon Women" från 1979.
En riktig 80-tals klassiker hittar man i Tarzan-filmen med kultstatus; "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes" från 1984, med Christopher Lambert i huvudrollen som apornas son.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att det har fortsatt ungefär på det här viset med djungelfilmerna ända fram till idag, utan att de vare sig stuckit ut för mycket eller tynat bort helt som film-genré.
Många tycker kanske att de i vår data-ålder är aningen förlegade, men vid sidan av alla andra filmkategorier verkar det ändå som att dessa exotiska äventyr alltid har haft sin skara med trogna fans.
Personligen är jag väldigt svag för dessa i mitt tycke tidlösa och härliga klassiker!..

2008 hade det f.o.m starten 1918 gjorts 89 st filmer om Tarzans äventyr.
Blir det fler tro?...


torsdag 25 november 2010

Nostalgikänslor

Uppvuxen på 70-talet och stor älskare av klassiska filmer som jag är, funderade jag här om dagen på hur saker och ting skulle ha varit om man hade befunnit sig mitt i livet på den tiden när filmerna gjordes, istället för idag. Om man på 50-talet hade kunnat gå på biopremiärer som "Invasion of the body snatchers", höra människorna diskutera de senaste filmerna, och ta del av alla recensioner i dåtidens nyhetstidningar. Det är faktiskt lite kul att leka med tanken...

"Invasion of the body snatchers"
Men vem vet? hade jag varit med på den tiden så kanske jag inte alls hade upplevt samma fascination och älskat dessa filmer lika mycket som jag gör idag.
Jag tror nämligen att det till stor del är just den där bitterljuva känslan av svunna tider som påverkar mig så intensivt när jag idag ser dessa klassiker.
En känsla som man givetvis bara kan uppleva så här flera decennier efteråt.
Trots att dessa klassiker ofta innehåller ett dramatiskt tema, så genomsyras de på något märkligt vis av en lättsam och sorglös atmosfär som man bara vill låta sig omslutas av när man sjunkit ner där hemma i filmsoffan.
Jag vet inte hur det kommer sig att man nästan kan drabbas av nostalgi-känslor över filmer som gjordes långt innan man själv ens var född?.. men det är faktiskt precis så jag kan uppleva det ibland.
Kanske är jag inte ensam?..

Det där att ibland kunna få möjligheten att lämna den grå vardagens problem och bestyr är en stor anledning att frossa i dessa gamla filmer tycker jag.
Att unna sig lite avkoppling från livets stressmoment är aldrig fel, och kan man göra det med hjälp av filmer som "Creature from the black lagoon" eller någon annan gammal klassiker så har man en stunds rekreation serverat på silverfat enligt mig!..
Undrar förresten om människor ca 50 år från nu kommer att se tillbaka på 2000-talet med en lika nostalgisk blick och kalla vår tids filmer för gamla klassiker?...

Tänk den som visste...


tisdag 23 november 2010

Ray Harryhausen

Det finns filmklassiker som när man ser dem, går raka vägen in i ens hjärta. Filmer som man bara inte kan låta bli att älska.
Några bra exempel på sådana är enligt mig filmer signerade Ray Harryhausen, ett namn som för bara ett fåtal år sedan var relativt okänt för mig.
Det var först när jag började höra talas om och sedan skaffade de filmer som han varit inblandad i, som jag ganska snart förstod vilket geni han verkligen är.

Regissören, Producenten och Specialeffekt-makaren Ray Harryhausen som främst gjort sig känd för att ha utvecklat "Stop motion"-tekniken ( En animations-teknik som lurar ögat att tro att saker kan röra på sig), kan man förknippa med en rad odödliga mästerverk som t.ex "Earth vs. the flying saucers"(1956), "3 worlds of Gulliver"(1960), "Jason and the Argonauts"(1963) och "Clash of the Titans"(1981). Filmer som säkerligen inte alls hade varit desamma (Om de ens hade existerat) utan denne trollkarls förmåga att skapa stor magi på vita duken.

Harryhausen föddes i Los Angeles 1920 och var redan från början en filmfantast av stora mått.
Som 13-åring gick han på bio och såg "King Kong"(1933), och i och med det var han helt enkelt fast.
Han började genast tillverka egna modeller av urtidsdjur, plaserade dem i olika miljöer och gjorde trevande filmförsök, något som han ägnade sig åt i ganska många år innan han till slut började få fram de resultat som han hela tiden hade strävat efter att uppnå.
1949 kom så den första långfilmen som fick heta "Mighty Joe Young", en klassiker som till stora delar påminde om "King Kong" eftersom även denna film hade en gorilla i huvudrollen.
Harryhausen hade vid denna tid  fått kontakt med King Kongs Specialeffekt-makare Willis O´Brien som han längre fram även skulle komma att samarbeta med i flera olika filmer.

Han hade nu börjat hitta sin speciella stil som allt mera skulle resultera i rent magiska filmer, och han växlade mellan att experimentera inom Sci-fi och Fantasy där han kände sig hemma.
Det stora intresset för Dinosaurier var något som skulle följa honom genom hela livet, och några av de klassiker som innehåller sådana är t.ex "The Beast from 20.000 Fathoms"(1953), "One million Years B.C."(1966), och "The Walley of Gwangi"(1969). Andra typer av figurer och sagoväsen som han skapat till sina filmer genom åren är bl.a utomjordiska monster (som i "20 million miles to earth" 1957), en jättebläckfisk, jätteskorpioner, en eldsprutande drake, en Centaur, en Griffin, Medusa, en tvåhövdad fågel, hästen Pegasus, en sabeltandad tiger, benrangel med svärd m.m...

En underbar klassikertrilogi som innehöll några av dessa väsen var filmerna om Sjöfararen Sinbads fantastiska äventyr.
Med "The Seventh Voyage of Sinbad"(1958), "The Golden Voyage of Sinbad"(1973) och "Sinbad and the eye of the Tiger"(1977) lyckades han skapa ett stycke filmhistoria inom Fantasy-genrén av sällan skådat slag.
Han skulle även komma att arbeta med klassiker som "Mysterious Island"(1961) och "First men In the moon"(1964) som bygger på verk av Jules Verne och H.G. Wells, och som i mitt tycke är bland de bästa filmer som gjorts!..

Ray Harryhausen fick1992 en "HedersOscar" för allt sitt mästerliga arbete, under filmgalan i Hollywood.
Han är idag 90 år gammal och har nu donerat alla sina modellarbeten och konstverk till "The Bradford Museum of Media" i England.

Tack och lov för detta geni som förmedlat så mycket fantastiskt inom filmkonsten under alla de år som passerat...


fredag 19 november 2010

Unknown World 1951

Främmande världar

Ett vanligt och återkommande tema i klassiska Sci-fi filmer har ofta varit att utforska främmande världar, där ingen människa någonsin tidigare har satt sin fot.
Ibland kan det handla om okända planeter långt borta i någon avlägsen galax, och ibland befinner man sig på havets botten, eller någon annanstans.
Men det som fascinerat mig mest i dessa fantastiska äventyr är nog när en expedition gett sig av på en spännande och farofylld resa för att utforska insidan av vår egen planet!..

Min personliga teori är att Sci-fi författaren Jules Verne var först med denna typ av berättelser i sin bok "Till jordens medelpunkt" från 1864, som det gjorts en hel rad med filmtolkningar på genom åren, och där "Journey to the Center of the Earth" från 1959 med James Mason och Pat Boone troligtvis är den bästa och mest kända.
En annan sevärd klassiker som behandlar detta tema är "At the Earth´s Core" från 1976, med bl.a Peter Cushing och Doug McClure i huvudrollerna. Men till skillnad från Jules Vernes berättelse där man vandrar till fots för att komma ner till jordens mittkärna, använder man sig här istället av en slags borrliknande farkost.

Frågan är egentligen vad som är så fängslande med denna typ av berättelser.
Personligen tror jag att många av oss människor alltid fascinerats av det outforskade och oförklarliga, samt att vi alltid haft ett slags "upptäckar"behov inom oss.
Förmodligen är det därför som äventyrare genom alla tider gett sig iväg på riskfyllda expeditioner till avlägsna platser som Antarktis eller andra otillgängliga ställen på jorden.
Lever man som vi i TV och Data-åldern behöver man dock inte utsätta sig för några större faror för att stilla äventyrsbehovet, utan man kan lugnt krypa ner i filmsoffan och bara låta sig underhållas!..

Den film jag tänkte berätta om nu är ännu en klassiker på temat "Jordens inre", och det är ett ytterst sevärt äventyr a´la 50-tal som man ej bör missa enligt mig.

"Unknown World" från 1951, regisserades av Terry O. Morse, och huvudrollerna gjordes av Marilyn Nash, Bruce Kellog och Jim Bannon.
Som många andra Sci-fi klassiker från 50-talet, belyser även denna film den stora skräcken för atomkraft och kärnvapen.
Detta var ju bara några år efter andra Världskrigets slut, vilket säkert bidrog till att människor kände sig otrygga och rädda .
Och kanske var det just denna rädsla som gjorde att dåtidens författare blev inspirerade till att skriva dramatiska framtidsskildringar som den här.

Handling: En grupp vetenskapsmän vill försäkra sig om att mänskligheten kan leva vidare efter en ev kärnvapenkatastrof, och man bygger därför en maskin med vilken man kan borra sig ner till jordens mittpunkt i hopp om att hitta en alternativ värld att leva i.
Resan blir dock inte helt problemfri då t.ex vattenreserverna tar slut, och snart drabbas även två personer i teamet av giftig gas och omkommer.
De finner till sist en enorm grotta med ett underjordiskt hav, som man hoppas ska vara den slutgiltiga lösningen, men i nästa stund drabbas de av nya överraskningar som de inte riktigt har räknat med.

Delar av detta äventyr filmades bl.a i riktiga grottsystem i New Mexico.
I övrigt är filmens scenerier och dekorer samt special-effekter väldigt bra gjorda, och hjälper till att skapa den stämning som enligt mig gör denna klassiker till en av de asolut bästa från denna epok...


måndag 15 november 2010

Kul att veta...

När filmen "Frankenstein" från 1931 planerades, var det tänkt att Bela Lugosi skulle spela monstret, men rollen gick istället till Boris Karloff.

*
En anledning till att Hitchcock valde att göra filmen "Psycho" (1960) i svart/vitt, var att han tyckte att den blodiga duschscenen annars skulle bli lite för mycket.


När man 1954 spelade in filmen "Creature from the black lagoon", fick två olika personer göra rollen som monstret. Ben Chapman spelade monstret på land och Ricou Browning gjorde undervattenscenerna.

*
Skådespelaren Jackie Coogan som gjorde rollen som Onkel Fester i den legendariska TV-serien "The Addams Family" (1964-1966), gjorde som barn-skådis även rollen som "Chaplins pojke" (1921).

*
Det tog tre dagar att spela in den första versionen av "Frankenstein" från 1910.

*
Den ansiktsmask som Lon Chaney Jr. var tvungen att bära i filmen "The Wolf-man" från 1941, var delvis gjord av Jak-hår.

*
I Sci-fi klassikern "Tarantula" från 1955, kan man i slutet av filmen se en 25-årig Clint Eastwood i en liten biroll som flygplanspilot.

*
Skådespelerskan Brigitte Helm var föreslagen rollen som bruden i "Bride of Frankenstein" från 1935, innan Elsa Lanchester slutligen fick den.


Sci-fi rullen "Them!" från 1954, skulle bli den första i raden av filmer där man använde sig av uppförstorade insekter som film-monster.

*
Det har mellan åren 1918-2008 sammanlagt gjorts 89 st filmer om djungelhjälten Tarzan.


fredag 12 november 2010

Stumfilmens gyllene år

1910-talet

Man kan gott och väl säga att 1910-talet var en tid då filmindustrin ännu så länge befann sig i sin linda.
I Hollywood hade förvisso flertalet studios redan etablerats, men de tekniska resurserna var fortfarande ganska begränsade när det gällde de första filmproduktionerna.
Ändå lyckades man med en hel del envishet och gediget arbete få fram enastående resultat på vita duken.

1910 skulle Halley´s komet komma att lysa upp natthimlen för nyfikna åskådare, och vad vet jag, men kanske gav detta inspiration till den allra första Sci-fi filmen "A Trip to Mars" som kom samma år.

Samtidigt skapades även den absolut första versionen av "Frankenstein" med regi av J. Searle Dawley, och några år senare, 1914, såg den Tyska kultklassikern "Der Golem" dagens ljus, regisserad av Paul Wegener. 1916 producerade Universal Studios den första versionen av Jules Vernes "20.000 leagues under the sea", regi: Stuart Paton, följd av det allra första äventyret om Tarzan, "Tarzan of the Apes" 1918, med regi av Scott Sidney.
Den skådis som fick äran att slänga sig i lianerna framför filmkameran hette Elmo Lincoln.

Första världskriget som härjade under detta decennium varade från 1914 till 1918 och hade med stor sannolikhet en hel del påverkan även på filmindustrin världen över.
Flertalet länder hade nu förvisso egna filmpruduktioner, men det land som till slut och med god marginal skulle komma att dominera stort på filmmarknaden var inte helt oväntat USA.

20-talet

De stumfilmsklassiker som kom att produceras under 20-talet skulle bli
av väldigt varierande karaktär, men att man fick en förkärlek för spännande och dramatiska filmer skulle i alla fall visa sig i produktioner som "Dr. Caligaris kabinett" från 1920, och "The Hunchback of Notre Dame" från 1923.
På humorfronten hade mästaren Charlie Chaplin nu slagit igenom med sin första långfilm "The Kid" 1921, som sedan följdes upp av legendariska "Guldfeber" från 1925.

En rad med kända skådespelare började nu etablera sig i Hollywood.
Douglas Fairbanks (1883-1939) som idag räknas som en av de största från stumfilmsepoken, var en karismatisk filmstjärna som med klassiker som "The Mark of Zorro" 1920, "Robin Hood" 1922, och "The Thief of Bagdad" 1924, för evigt skulle komma att göra avtryck i filmhistorien.
Bland kvinnliga aktriser från denna tid är t.ex vår Svenska stjärna Greta Garbo inte helt okänd, och även hon skulle redan på 20-talet göra sig odödlig i filmklassiker som "The Temptress" 1926, och i "Wild Orchids" från 1929.

Ett par mästerverk som skulle komma att bli
stilbildande och som öppnade portarna för framtida filmer i samma genré, var bl.a "The Lost World" från 1925, som byggde på Arthur Conan Doyle´s bok med samma namn.
Regisserade gjorde Harry O. Hoyt, och huvudrollerna gjordes av Bessie Love, Lewis Stone och Wallace Beery.
Detta Dinosaurie-epos har säkerligen påverkat massor av filmmakare genom tiderna, som t.ex Steven Spielberg med "Jurassic Park".
Även specialeffektsmakare som Ray Harryhausen kan man förmoda, såg nog och inspirerades av denna film redan som barn.
Effekt-makare i denna film var Willis O´Brien, som några år senare även skulle komma att jobba med "King Kong" 1933. En annan av Ray Harryhausens favoritfilmer.

Ett annat stilbildande mästerverk var Sci-fi klassikern "Metropolis" från 1927, som regisserades av Österrikaren Fritz Lang, som även stod bakom filmerna om "Doctor Mabuse".
Skådespelade gjorde bl.a Alfred Abel, Brigitte Helm och Gustav Fröhlich i denna matodontfilm som var den mest påkostade stumfilmen hittills och som kusligt beskriver ett kallt och dystopiskt framtida samhälle.
Scenerier och dekorer var rent fantastiska i denna klassiker som utan tvekan har inspirerat massor av olika Sci-fi kreatörer under de årtionden som passerat.
Brigitte Helm som hade en av de ledande rollerna i denna film var en karismatisk och ofta förekommande aktris under stumfilmsepoken, men hon kom även att göra talroller som i Fantasyklassikern "The Mistress of Atlantis" från 1932.

Sist men inte minst kan jag inte undgå att nämna en av de stumfilmsklassiker som genom alla år säkerligen betytt enormt mycket för filmkonsten över lag, men antagligen allra mest för skräckfilmsgenrén.
"Nosferatu" från 1922, var en Tysk "Vampyr"-film med regi av F.W. Murnau, och med skådespelare som Max Schreck som här gjorde en enastående rollprestation som den kuslige Greve Orlok.
I andra roller syntes bl.a Gustav von Wangenheim och Greta Schröder.
Denna pärla kan med rätta ses som föregångaren till alla de Dracula och vampyr-filmer som kom under 1900-talet, och det skulle även bli en utmärkt remake 1979, då med Klaus Kinski i huvudrollen.


tisdag 9 november 2010

Filmens födelse

Säga vad man vill om gamla svart/vita stumfilmer där kvalitetsnivån på ljud och bild inte alltid är den bästa, men rent konstnärligt är många av dessa filmer enligt mig ändå riktiga mästerverk, samt ovärderliga filmskatter som bör bevaras väl och finnas kvar som en fin påminnelse om hur allting egentligen började...

Bröderna Lumiére och Laterna Magica

År 1895 presenterade de två Franska bröderna Auguste och Louis Lumiére för första gången rörliga bilder för allmänheten på den första biografen i Paris, och detta bör enligt de flesta betraktas som filmens födelse.
Trots det sträcker sig dess ursprung betydligt längre tillbaka än så.
Det finns ett flertal detaljer i historien som bör ses som bidragande element i skapandet av filmen.

Laterna Magica
Ett av dem är t.ex "Laterna Magica", en apparat som utvecklades under 1600-talet, och som hade ett litet hål där ljusstrålar passerade igenom som kunde projicera rörliga bilder.
Det är med tanke på denna magiska lykta ganska lätt att dra paralleller till dagens filmkameror.

Uppfinnaren Thomas Alva Edison som länge hade experimenterat med rörliga bilder, lyckades i början av 1890-talet konstruera ett tittskåp som kallades "Kinetoscope" och som bestod av en ny revolutionerande teknik, något som intresserade bröderna Lumiére så pass mycket att de vidareutvecklade det hela, och snart kunde världens första riktiga filmkamera "Le Cinématographe" se dagens ljus år 1895.

Denna fantastiska uppfinning blev förstås enormt uppmärksammad världen över, och det skulle inom de första åren med denna kamera göras massor med kortfilm i alla möjliga kategorier.
En av de mest berömda filmsekvenserna från denna tid visar ett tåg som i full fart rusar rakt mot publiken. Detta skapade givetvis stor fascination hos alla som fick uppleva det.

Det började efter detta bli allt vanligare med längre filmer och snart hade spelfilmen tagit sina första stapplande steg.
Ett nytt sekel var här och man skrev snart riktiga manus, filmklippningen utvecklades och man hade börjat anlita skådespelare, vilket resulterade i att filmerna runt 1910 började anta den ungefärliga form som vi idag är vana vid.
I och med detta kan man säga att Stumfilmsepoken nu var ett faktum!...


lördag 6 november 2010

UNDERSEA KINGDOM SERIAL TRAILER 1936

30-tals serier

När jag växte upp på sjuttiotalet vill jag minnas att de ibland körde gamla svartvita halvtimmes-avsnitt av "Flash Gordon" i Sveriges Television, och jag kommer ihåg hur fånigt man tyckte att det var och att man skrattade hejdlöst åt den där eldsvansen som såg ut som ett tomtebloss som strömmade ur bakänden på rymdraketen i serien.
Idag kan jag också skratta åt det, men inte för att jag tycker att det hela är dåligt gjort utan för att jag helt enkelt älskar de där gamla klassikerna och för att jag mår bra av att se dem.
Man kan nog säga att jag idag ser på det ur ett mer filmhistoriskt perspektiv och är dessutom rätt säker på att om det inte hade varit för de där gamla rullarna, så hade det troligtvis heller inte funnits filmer som "Star Wars", "Aliens" eller "Avatar".

På 30 och 40-talet kom en rad filmserier som till stor del gjordes för dåtidens Lördagsmatiné-visningar och som ganska snart skulle bli enormt populära.
Det var hjältar med slagkraftiga namn som "Flash Gordon", "Buck Rogers" och "Dick tracy" som tävlade med varandra om att göra avtryck i filmhistorien.
En del av dessa klassiker håller dock kanske på att glömmas bort. Åtminstone de filmer och serier som inte blivit uppdaterade i remakes genom åren.
Andra intressanta titlar som kom under den här tiden var bl.a "Queen of the Jungle" (1935), "The New Adventures of Tarzan" (1935) samt "The secret of Treasure Island" (1938).
En Sci-fi serie från 30-talet som jag däremot inte tror är lika känd bland den breda publiken här i Sverige hette "Undersea Kingdom" och skapades 1936 i USA.

"Undersea Kingdom" var en lågbudgetserie på tolv avsnitt som spelades in under tjugofem dagar och som kostade 99.000 dollar att producera. Den var därmed en av de filmserier som hade absolut lägst budget under denna epok.
"Republic Pictures" producerade den fantasifulla och charmiga serien på temat "Sökandet efter Atlantis", och många påstår att detta var deras svar på "Universal"s mer påkostade följetång "Flash Gordon".
En av skillnaderna var väl bara att hjältarna här färdades i en u-båt istället för i rymdraket.
Serien gick i nyrelease 1950 för att ett antal år senare, 1966 kortas ner och klippas ihop till en TV-film som skulle få namnet "Sharad of Atlantis".
Regisserade gjorde B. Reeves Eason och Joseph Kane, och i huvudrollen stoltserade Ray "Crash" Corrigan, en före detta stuntman som längre fram i sin karriär skulle fortsätta att använda detta artistnamn även i andra serier och filmer.
Andra stjärnor som medverkade var bl.a Lois Wilde, C. Montague Shaw och Lon Chaney Jr.
Den sistnämnde har man även kunnat se i filmer som "The Wolfman" (1941) samt "Indestructible man" (1962).
Handling: Seriens hjälte "Crash" Corrigan, reportern Diana samt professor Norton, ger sig iväg på en äventyrlig resa i en slags blandning av u-båt och raket, ner till undervattensriket Atlantis för att få svar på varför det på sista tiden varit en rad jordbävningar.
Väl där hamnar de mitt i ett krig mellan fredliga Atlantisbor och mer stridslystna individer.
Huvudrollskaraktärerna får utstå en hel del prövningar, bl.a i form av robotar med laservapen, innan de till slut med nöd och näppe lyckas fly från Atlantis med livet i behåll.

Jag säger bara; upplev dessa underhållande och magiska kultserier från en svunnen epok, då äventyr av detta slag var som allra bäst!..