tisdag 9 november 2010

Filmens födelse

Säga vad man vill om gamla svart/vita stumfilmer där kvalitetsnivån på ljud och bild inte alltid är den bästa, men rent konstnärligt är många av dessa filmer enligt mig ändå riktiga mästerverk, samt ovärderliga filmskatter som bör bevaras väl och finnas kvar som en fin påminnelse om hur allting egentligen började...

Bröderna Lumiére och Laterna Magica

År 1895 presenterade de två Franska bröderna Auguste och Louis Lumiére för första gången rörliga bilder för allmänheten på den första biografen i Paris, och detta bör enligt de flesta betraktas som filmens födelse.
Trots det sträcker sig dess ursprung betydligt längre tillbaka än så.
Det finns ett flertal detaljer i historien som bör ses som bidragande element i skapandet av filmen.

Laterna Magica
Ett av dem är t.ex "Laterna Magica", en apparat som utvecklades under 1600-talet, och som hade ett litet hål där ljusstrålar passerade igenom som kunde projicera rörliga bilder.
Det är med tanke på denna magiska lykta ganska lätt att dra paralleller till dagens filmkameror.

Uppfinnaren Thomas Alva Edison som länge hade experimenterat med rörliga bilder, lyckades i början av 1890-talet konstruera ett tittskåp som kallades "Kinetoscope" och som bestod av en ny revolutionerande teknik, något som intresserade bröderna Lumiére så pass mycket att de vidareutvecklade det hela, och snart kunde världens första riktiga filmkamera "Le Cinématographe" se dagens ljus år 1895.

Denna fantastiska uppfinning blev förstås enormt uppmärksammad världen över, och det skulle inom de första åren med denna kamera göras massor med kortfilm i alla möjliga kategorier.
En av de mest berömda filmsekvenserna från denna tid visar ett tåg som i full fart rusar rakt mot publiken. Detta skapade givetvis stor fascination hos alla som fick uppleva det.

Det började efter detta bli allt vanligare med längre filmer och snart hade spelfilmen tagit sina första stapplande steg.
Ett nytt sekel var här och man skrev snart riktiga manus, filmklippningen utvecklades och man hade börjat anlita skådespelare, vilket resulterade i att filmerna runt 1910 började anta den ungefärliga form som vi idag är vana vid.
I och med detta kan man säga att Stumfilmsepoken nu var ett faktum!...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar