onsdag 3 november 2010

Jules Verne-remakes

Har ibland undrat över om författaren Jules verne skulle ha blivit förvånad om han hade vetat hur enormt mycket hans böcker förmodligen betytt för världens alla Sci-fi fantaster, eller om han hade häpnat av att få veta hur mycket film som skulle komma att göras med tolkningar på alla de fantastiska berättelser han skrivit.
Det kommer man förstås aldrig att få reda på.
Tur är i alla fall att de verk som denne Sci-fi litteraturens fader skapade under sin livstid  fortfarande finns tillgängliga för alla oss som älskar dem, vilket man som sagt nog delvis kan tacka filmkonsten för, som under större delen av 1900-talet har bidragit med massor av remakes på flertalet av hans fantasifulla böcker.

Det började otroligt nog redan så tidigt som 1902 med en endast 14 minuter lång Fransk filmversion av boken "From the earth to the moon" som hette "Le voyage dans la lune". Sedan skulle det fortsätta med otaliga filmer som t.ex en stumfilmsversion av "Around the world In 80 days" från 1914, "20.000 leagues under the sea" från 1916, en version av "The Mysterious Island" från 1929, och så en klassiker som jag anser är en av de absolut bästa i denna genré; "20.000 leagues under the sea" från 1954 med regi av Richard Fleischer och med bl.a James Mason och Kirk Douglas i rollistan.

Sedan kom ett annat mäster-verk; "Journey to the center of the earth" från 1959, regi; Henry Levin och med James Mason igen.
1961 följde en ny otroligt sevärd version av "Mysterious Island", och 1967 kom berättelsen "From the earth to the moon" tillbaka i en ny tappning som fick heta "Rocket to the moon". Två andra filmer som bygger på boken "20.000 leagues..." fick titlarna "Captain Nemo and the underwater city" som kom 1969, samt "The return of Captain Nemo" från 1978.
Under 80-talet följde bl.a "Mystery on Monster Island" från 1981, och 90-talet kom med "The children of Captain Grant" inspelad 1996.

Här nedan tänkte jag nämna lite mer om tre lite nyare filmversioner av Jules Vernes mest kända verk som enligt mig blev väldigt lyckade...

"Journey to the center of the earth" (1999). Regi: George Miller. Medv: Treat Williams, Bryan Brown m.fl.
Den här tre timmar långa versionen av Jules Vernes klassiker är ett stilfullt och magnifikt mästerverk med en budget på 200 miljoner kr, som i mitt tycke helt överträffar den senare versionen från 2008.
Filmen gjordes i Nya Zeeland och är den sjätte i raden av tolkningar på denna bok.
Handling: Geologen Theodore Lytton bestämmer sig för att tillsammans med en kvinna (Alice) och några andra följeslagar ge sig av på en äventyrlig resa ner till jordens mittpunkt, bl.a för att söka efter Alice make som försvann spårlöst sju år tidigare.
En fantastisk film som tål att ses om många gånger!..

"Mysterious Island" (2004). Regi: Russel Mulcahy. Medv: Kyle Maclachlan, Gabrielle Anwar m.fl.
Det här är egentligen inte en långfilm utan en 163 min. lång miniserie baserad på boken "Mysterious Island", som har filmats ett stort antal gånger.
I en av huvudrollerna ser vi bl.a Kyle Maclachlan (Twin Peaks, m.m) som får det kämpigt när han och några till hamnar på en tropisk ö och bl.a blir tvungna att konfronteras med ärkeskurken Kapten Nemo.
Handling: Kapten Cyrus Smith med sällskap flyr från ett militärfängelse i en luftballong ut över havet när det plötsligt drar ihop sig till storm.
De räddas av Kapten Nemo som tar dem i land på en främmande tropisk ö där han har sitt högkvarter, men de anar snart oråd när Nemo vill ha hjälp av Cyrus med att bygga ett slags domedagsvapen som kan förgöra allt.
Sevärt så det förslår!..

"30.000 leagues under the sea" (2007). Regi: Gabriel Bologna. Medv: Lorenzo Lamas, Natalie Stone m.fl.
I den här utmärkta moderna versionen av en klassiker som även den blivit filmad otaliga gånger får vi åter igen följa Kapten Nemo i ett spännande äventyr till havs.
Många effektfulla scener innehåller denna film som har Lorenzo Lamas (Renegade m.m) i huvudrollen, och som Nemo ser vi Sean Lawlor.
Handling: En ubåt försvinner spårlöst ute på öppna havet, och när ett räddningsteam skickas ut för att söka efter den hamnar de i klorna på Kapten Nemo som tar dem till fånga.
De kommer snart till insikt om de hemska planer som Nemo har i beredskap, och de förstår nu att de måste göra allt för att ta sig ur hans grepp.
Storslaget!...

Läste f.ö att en helt ny version av "Mysterious Island" från 2010 ska vara påväg, men som ännu inte haft premiär...






2 kommentarer:

  1. väldigt intressant! Har läst en hel del av Jules Verns böcker och tycker dom är riktigt bra, men visst inte att det fanns filmer om dom. Du vet ingen annan författare som har samma stil och syn på framtiden som Jules Verne?

    Mvh Kenneth

    SvaraRadera
  2. Hej Kenneth!
    Den författare som jag främst kommer att tänka på och som har en liknande stil är nog i så fall H.G. Wells, vars böcker det även gjorts film på.
    Bl.a "The Time Machine" från 1960, och "First men In the moon" från 1964, är två otroligt bra filmer som man absolut bör se enligt mig!..

    Hälsn Thomas

    SvaraRadera