tisdag 30 november 2010

Djungelns mysterier

Film-klassiker som utspelar sig i djungelmiljö tillhör en genré vars trend sträcker sig tillbaka ända till stumfilmens glansdagar.
Det absolut tidigaste exemplet i denna kategori av filmer borde vara "Tarzan of the Apes" från 1918, med Elmo Lincoln i huvudrollen som den förste i raden av flera skådespelare som gestaltat Apornas son på vita duken.
Skaparen hette Edgar Rice Burroughs, och det skulle genom hela 1900-talet komma att produceras mängder av filmproduktioner och TV-serier som bygger på böcker av denne författare.

Ett relativt vanligt och återkommande tema i djungelfilmer genom åren har varit berättelser där någon typ av expedition ledd av en karismatisk hjälte söker sig igenom en ogästvänlig djungel i jakten på något värdefullt, och i vilken man ofta får utstå en hel rad med otrevliga överraskningar som t.ex hotfulla rovdjur, eller kannibaler m,m, i hopp om att till slut hitta en värdefull skatt av något slag eller en försvunnen person.
Detta kan man bl.a hitta exempel på i tidiga serier från 30-talet, som t.ex "Queen of the Jungle"(1935) och "King Solomon´s Mines"(1937).

Just 30-talet skulle man nog kunna säga är den verkliga guldepoken när det gäller denna typ av filmer.
Inte nog med att stilbildande klassiker som "King Kong" hade premiär 1933. En hel rad med andra filmproduktioner med djungel-tema skulle även de komma att få stor popularitet under detta årtionde.
Klassiker som "East of Borneo"(1931), Serier som "Lost City"(1935) och "Jungle Jim"(1936), samt "Young Eagles"(1937) är bara några exempel där den snåriga djungeln spelar en central roll.

Trots det är nog "Tarzan" ändå den djungelkaraktär som etsat sig fast mest i människors medvetande, och den som gestaltat honom med störst framgång på bioduken är utan tvekan den Olympiske simmaren Johnny Weissmuller som gjorde sin första film "Tarzan the Apeman" redan 1934.
Han skulle efter det följa upp med ytterligare flera filmer i samma anda där han bl.a spelar mot Maureen O´Sullivan som gjorde rollen som Jane.
Andra aktörer som gestaltat Tarzan på film är bl.a Larry "Buster" Crabbe i "Tarzan the fearless"(1933), Herman Brix i "The New Adventures of Tarzan"(1935), Glenn Morris i "Tarzans Revenge"(1938), samt Gordon Scott i "Tarzan and the Trappers"(1959).

Under 40-talet fortsatte djungel-äventyren att komma med många intressanta titlar, även om genre´n nu fick konkurrens av en rad andra filmkategorier, som Skräck, Sci-fi och Western, men även av sång och dansfilmerna som skulle dominera stort under det här årtiondet i Hollywod.
1941 kom "Jungle-Girl" samt "Bowanga Bowanga", och 1942 filmatiserades Rudyard Kiplings "Jungle Book" med Sabu i huvudrollen som Mowgli.
1944 kom filmen "Nabonga", och 1945 "White Pongo", som var lite blandning mellan djungel och skräck.
1946 såg bl.a en film som hette "Devil Monster" dagens ljus, och 1947 hade den stämningsfulla klassikern "Blonde Savage" premiär med sevärde Leif Erickson och Gale Sherwood i rollistan.

50-talet var ju som de flesta säkert vet Sci-fi klassikernas decennium, men det skulle faktiskt produceras en hel del bra saker även på djungelområdet.
Filmen "Kim" t.ex från 1950, som även det var ett äventyr av Rudyard Kipling, samt "Ramar of the Jungle"(1952), som var en av många "serials" med ca en halv timmes långa episodavsnitt.
1953 kom filmen "Perils of the Jungle", och 1954 fick Charlton Heston det svettigt i en kamp mot mordiska myror i "The Naked Jungle".
1955 kom "Sheena, queen of the Jungle", som var ännu en serie i flera delar och som det även skulle bli en remake av 1984, då med Tanya Roberts i huvudrollen.
1958 kom filmen "She Demons", och 1959 gjordes "The Wild Women of Wongo", samt ännu en film i raden på temat Djungel-drottningar eller Gudinnor, nämligen "Liane-Jungle Goddess".

1962 kom en nagelbitare som fick titeln "Terror of the BloodHunters", och 1964 var det premiär för "River of Evil".
70-talet bjöd på nervkittlande klassiker som "Mountain of the Cannibal God" (1978), med bl.a Ursula Andress i en av rollerna, som sedan avlöstes av "Gold of the Amazon Women" från 1979.
En riktig 80-tals klassiker hittar man i Tarzan-filmen med kultstatus; "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes" från 1984, med Christopher Lambert i huvudrollen som apornas son.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att det har fortsatt ungefär på det här viset med djungelfilmerna ända fram till idag, utan att de vare sig stuckit ut för mycket eller tynat bort helt som film-genré.
Många tycker kanske att de i vår data-ålder är aningen förlegade, men vid sidan av alla andra filmkategorier verkar det ändå som att dessa exotiska äventyr alltid har haft sin skara med trogna fans.
Personligen är jag väldigt svag för dessa i mitt tycke tidlösa och härliga klassiker!..

2008 hade det f.o.m starten 1918 gjorts 89 st filmer om Tarzans äventyr.
Blir det fler tro?...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar