fredag 19 november 2010

Främmande världar

Ett vanligt och återkommande tema i klassiska Sci-fi filmer har ofta varit att utforska främmande världar, där ingen människa någonsin tidigare har satt sin fot.
Ibland kan det handla om okända planeter långt borta i någon avlägsen galax, och ibland befinner man sig på havets botten, eller någon annanstans.
Men det som fascinerat mig mest i dessa fantastiska äventyr är nog när en expedition gett sig av på en spännande och farofylld resa för att utforska insidan av vår egen planet!..

Min personliga teori är att Sci-fi författaren Jules Verne var först med denna typ av berättelser i sin bok "Till jordens medelpunkt" från 1864, som det gjorts en hel rad med filmtolkningar på genom åren, och där "Journey to the Center of the Earth" från 1959 med James Mason och Pat Boone troligtvis är den bästa och mest kända.
En annan sevärd klassiker som behandlar detta tema är "At the Earth´s Core" från 1976, med bl.a Peter Cushing och Doug McClure i huvudrollerna. Men till skillnad från Jules Vernes berättelse där man vandrar till fots för att komma ner till jordens mittkärna, använder man sig här istället av en slags borrliknande farkost.

Frågan är egentligen vad som är så fängslande med denna typ av berättelser.
Personligen tror jag att många av oss människor alltid fascinerats av det outforskade och oförklarliga, samt att vi alltid haft ett slags "upptäckar"behov inom oss.
Förmodligen är det därför som äventyrare genom alla tider gett sig iväg på riskfyllda expeditioner till avlägsna platser som Antarktis eller andra otillgängliga ställen på jorden.
Lever man som vi i TV och Data-åldern behöver man dock inte utsätta sig för några större faror för att stilla äventyrsbehovet, utan man kan lugnt krypa ner i filmsoffan och bara låta sig underhållas!..

Den film jag tänkte berätta om nu är ännu en klassiker på temat "Jordens inre", och det är ett ytterst sevärt äventyr a´la 50-tal som man ej bör missa enligt mig.

"Unknown World" från 1951, regisserades av Terry O. Morse, och huvudrollerna gjordes av Marilyn Nash, Bruce Kellog och Jim Bannon.
Som många andra Sci-fi klassiker från 50-talet, belyser även denna film den stora skräcken för atomkraft och kärnvapen.
Detta var ju bara några år efter andra Världskrigets slut, vilket säkert bidrog till att människor kände sig otrygga och rädda .
Och kanske var det just denna rädsla som gjorde att dåtidens författare blev inspirerade till att skriva dramatiska framtidsskildringar som den här.

Handling: En grupp vetenskapsmän vill försäkra sig om att mänskligheten kan leva vidare efter en ev kärnvapenkatastrof, och man bygger därför en maskin med vilken man kan borra sig ner till jordens mittpunkt i hopp om att hitta en alternativ värld att leva i.
Resan blir dock inte helt problemfri då t.ex vattenreserverna tar slut, och snart drabbas även två personer i teamet av giftig gas och omkommer.
De finner till sist en enorm grotta med ett underjordiskt hav, som man hoppas ska vara den slutgiltiga lösningen, men i nästa stund drabbas de av nya överraskningar som de inte riktigt har räknat med.

Delar av detta äventyr filmades bl.a i riktiga grottsystem i New Mexico.
I övrigt är filmens scenerier och dekorer samt special-effekter väldigt bra gjorda, och hjälper till att skapa den stämning som enligt mig gör denna klassiker till en av de asolut bästa från denna epok...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar