söndag 12 december 2010

En fantastisk resa

En Sci-fi klassiker som jag även pratat lite om tidigare men som jag tycker förtjänar en egen och utförligare presentation, är den helt klart sevärda "Fantastic Voyage" från 1966.
Denna magiska film skiljer sig nämnvärt från de flesta andra klassiska Sci-fi äventyr jag sett, och blev nog betraktad som både djärv och nyskapande när den kom på 60-talet, eftersom det inte handlar om vilken rymdresa som helst, utan om en resa genom vårt eget inre universum,
nämligen människokroppen (!)..

Berättelsen kretsar kring ett forskarteam som blir förminskade till mikroskopisk storlek för att med hjälp av en slags U-båt kunna ta sig fram inuti en nedsövd människa. Målet är att försöka utföra en operation inifrån och därmed rädda livet på honom.
Regisserade gjorde Richard Fleischer efter en berättelse av Jerome Bixby och Otto Klement, och i huvudrollerna briljerar en rad med bra skådespelare som Stephen Boyd ("Ben Hur" m.fl), Raquel Welch ("One Million years B.C." m.fl), Edmond O`Brien ("The Wild Bunch" m.fl) och alltid sevärde Donald Pleasence ("Escape from New York", "Halloween" m.fl).

Filmen bjuder på hissnande special-effekter och man både häpnar och förundras över hur snyggt och väl genomfört allting är genom dessa 100 minuter av färgsprakande fantasifylld njutning.
Det tog två år att skapa "Fantastic Voyage", och när den kom blev filmen väl mottagen av så väl publik som kritiker. Den fick även två st. Academy Awards 1966 för "Best Art Direction" och för "Best Special effekts".
Den är unik med tanke på den miljö i vilken den utspelar sig, och den enda film jag direkt kommer att tänka på som rör sig kring samma tema är "Inner space" från 1987, med regi av Joe Dante.
I den produktionen som är en blandning av humor och action spelar Martin Short huvudrollen, och Dennis Quaid är den som i en liten farkost får färdas inuti en annan människa för att försöka rädda dennes liv.

Det ryktas även om att ingen mindre än James Cameron ("Titanic", "Avatar" m.fl.) tänker stå som producent bakom en remake av "Fantastic Voyage", men det är för mig ännu okänt när eller om detta verkligen kommer att bli av.
Det låter i alla fall spännande, och är något att se fram emot, speciellt om man tänker på tidigare suveräna verk av Cameron som t.ex "The Abyss"(!)..

Trevlig Lucia på er alla filmvänner!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar