fredag 3 december 2010

Ljus i vintermörkret

Nu så här i början av december när mörkret och vinterkylan omsluter oss, skulle jag gärna vilja tipsa om några sevärda "Må bra"-filmer som man kan trösta sig med.
Så tänd några värmeljus, lägg dig i soffan under en varm filt, och avnjut dessa filmklassiker som med all säkerhet får dig att glömma det bistra klimatet utanför i flera timmar framåt!..

Vad sägs om att inleda med ett härligt Fantasy-äventyr?
I så fall kanske "The land that time forgot" från 1975 passar bra, som bygger på en berättelse av ingen mindre än Edgar Rice Burroughs och som regisserats av Kevin Connor.
I rollistan syns bl.a Doug McClure , John Mcenery samt Susan Penhaligon.
Denna pärla utspelar sig under första världskriget och handlar om två personer (Bowen och Lisa) som ombord på en u-båt hamnar vilse i en tjock dimma, men som snart upptäcker att de kommit till ett förhistoriskt och bortglömt land vid namn Caprona.
Där stöter de på hot i form av både dinosaurier och fientliga grottmänniskor och de blir till slut tvungna att göra allt de kan för att komma helskinnade därifrån.
Dröm dig bort för en stund med denna underbara Fantasy-story!..

Film nr två som heter "The people that time forgot" är från 1977, och liksom ettan är den en färgsprakande filmfest från början till slut. Den är t.o.m snäppet bättre, om jag ska gå efter min egen personliga smak!..
Regissör var även denna gång Kevin Connor, och här får Doug McClure sällskap av skådisar som Patrick Wayne och Sarah Douglas m.fl.
När man kommer in i denna film befinner sig en expedition vid Antarktis för att söka efter en försvunnen kollega när de plötsligt upptäcker ett tropiskt område mitt bland all snö och is.
Även här får våra vänner det jobbigt när man åter igen måste konfronteras med både förhistoriska odjur och illasinnade grottmänniskor, och man får snart fullt upp med att fundera ut hur man ska ta sig ur det hela.
En härlig klassiker att bara avnjuta!..

Man kan nog dessutom behöva få sig ett gott skratt när vintermörkret känns tungt, och då vill jag varmt rekommendera filmen "Sleeper", som är en hysteriskt rolig Sci-fi komedi från 1973 av och med geniet Woody Allen. I rollerna: Woody Allen, Diane Keaton m.fl.
Det känns som att Allen i denna klassiker vill skoja lite med Sci-fi genrén i
allmänhet och med framtidsskildringar i synnerhet. Hur som helst gör han det med stor skicklighet och han använder här sin stora komiska begåvning till fullo!..
Att han förmodligen sneglat en del och inspirerats av kroppspråket hos stumfilmens komikerstjärnor gör bara att man viker sig ännu mera av skratt!..
Allt kretsar kring Miles Monroe (Allen) som vaknar upp 200 år in i framtiden och upptäcker att saker runt omkring honom kanske inte är fullt så fantastiska som han trott att de skulle vara.
Se denna pärla och kvällen är räddad!..

Sist men inte minst vill jag presentera en riktig mys-rysare att avsluta filmkvällen med!..
"The haunting" från 1963 bygger på boken "The haunting of Hill house" av Shirley Jackson, och regisserades av Robert Wise.
I huvudrollerna ser vi Julie Harris, Claire Bloom och Richard Johnson m.fl.
I denna film på temat "spökslott" tätnar spänningen ju längre in i handlingen man kommer, och allt sammans är gjort på ett skickligt sätt som garanterat ger dig gåshud.
Att filmen är i sv/vitt bidrar bara till att det hela blir ännu mera dramatiskt och stämningsfullt.
Det är dessutom väldigt snyggt filmat och man undrar ibland om regissören möjligen inspirerats av Hitchcock.
Fyra forskarkolleger anländer till Hill house för att gräva i husets förflutna och ta reda på om där förekommer någon övernaturlighet. Snart blir de medvetna om att platsen döljer värre saker än de någonsin kunnat ana...
En härlig film som har den där mysiga klassiska spökkänslan!..

Hoppas ni ska bli nöjda med mina förslag på filmer som man kan förgylla den mörka decemberkvällen med!..
Annars kan jag varmt rekommendera vad som helst ur denna blogg, eftersom jag enbart skriver om sån´t som jag själv diggar skarpt!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar