fredag 24 december 2010

Julen är här!

Just det, vare sig man vill det eller inte så är den knäckdoftande högtiden här igen, med bjällerklang och allt annat som hör till!..
Och vad passar då bättre än att efter skinkan och alla köttbullarna sjunka ner i filmsoffan för att kolla in några riktigt bra Jul-klassiker?..
Jag bestämde mig helt enkelt för att försöka finna några av de i mitt tycke bästa rullarna från de decennier som passerat, och jag hittade faktiskt några godbitar som är klart sevärda och som garanterat får Julstämningen att stiga!..

Vad sägs t.ex om en smågalen och kul Sci-fi komedi till att börja med?
"Santa Claus Conquers the Martians" från 1964, med regi av Nicholas Webster och med skådespelare som John Call, Leonard Hicks och Vincent Beck i några av rollerna, är en festlig "må bra"-film i Julens tecken som man kan ligga i soffan och bara låta sig roas av, utan att anstränga hjärnan allt för mycket!..
Denna film brukar ibland förekomma på listor över "De sämsta filmerna som någonsin gjorts", men jag tycker absolut inte att man ska låta sig avskräckas av det, utan man bör självklart se den och bilda sin egen uppfattning istället!..
En kul detalj som bör nämnas är att det här var filmstjärnan Pia Zadoras första långfilm, och hon gör här endast åtta år gammal rollen som Marsbarnet Girmar.
Handling: Barn på Mars är avundsjuka på jordens alla barn som får besök av tomten på julafton.
Marsianer landar därför på jorden och kidnappar två barn som leder dem till Nordpolen i jakten på Jultomten. De tar sedan med sig tomten tillbaka till Mars där han slutligen sprider Julglädje och gör alla Marsbarn nöjda och glada.
John Call är faktiskt som klippt och skuren i denna huvudroll, så jag säger bara...se den!!!

Den förmodligen mest kända Jul-berättelse som det genom alla decennier gjorts otaliga filmversioner av, är nog utan tvekan "A Christmas Carol" eller "Scrooge" som man för det mesta brukar kalla den.
Charles Dickens skrev detta mästerverk som dök upp som stumfilm redan 1913, men den version som många fortfarande anser är den absolut bästa kom 1935 och regisserades av Henry Edwards.
I denna svart/vita klassiker som även var den första ljudversionen, är Seymor Hicks utmärkt i rollen som den grinige Scrooge, och i övriga roller syns bl.a Donald Calthrop och Robert Cochran.
Handling: Ebenezer Scrooge avskyr Julen och tycker att allt som har med den att göra bara är bluff och båg. Men plötsligt en natt får han besök av tre st. andar som för honom både bakåt och framåt i tiden och han får bevittna olika händelser ur sitt liv, vilket får honom att komma till helt nya insikter om denna högtid.

Vill man frossa i fler Jul-filmer som innehåller den där äkta myspys-atmosfären, så kan man t.ex kolla in klassikern "Beyond Christmas" från 1940, regisserad av A. Edward Sutherland och med skådisar som Harry Carey, C. Aubrey Smith och Charles Winninger i rollistan.
Detta är en stämningsfull story om tre rika äldre herrar som omkommer i en flygkrasch, men som kommer tillbaka som snälla spöken för att hjälpa ett ungt kärlekspar.
Missa inte denna tidlösa klassiker-pärla!..

"It´s a wonderful life" från 1946, är även den en klassiker med hög trivselfaktor som passar utmärkt till kvällsglöggen och pepparkakorna.
Regisserade gjorde Frank Capra och här kan man njuta av duktiga skådespelare som James Stewart, Donna Reed och Lionel Barrymore m.fl.
Denna film handlar om en ängel som försöker hjälpa en desperat affärsman genom att få honom att förstå hur allt hade sett ut om han inte hade funnits.
Filmen är värd att beskådas enbart för James Stewart som alltid glänser!..

Till sist en trevlig och hjärtevärmande klassiker med titeln "A Christmas Wish", från 1950.
Regi: Irving Pichel och i rollerna: Jimmy Durante, Terry Moore och Tom Drake m.fl.
Filmens handling kretsar kring en liten ekorre som av en slump hjälper två fattiga och olyckliga familjer att få glädjen tillbaka när julaftonen kommer.
Här använde man sig faktiskt av George Pals Oscars-belönade animations-teknik för att få till de rätta effekterna!..

Ja, då hoppas jag bara att ni som jag ska tycka att dessa härliga klassiker kommer att funka alldeles utmärkt som stämningshöjare när man ligger där hemma under filten samtidigt som snöflingorna dansar utanför fönstret!..

Och med de orden vill jag bara önska er alla...

En riktigt god film-Jul!..






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar