lördag 18 december 2010

The Twilight Zone

Om man som jag gillar att frossa i klassisk Sci-fi och övernaturliga berättelser från 50 och 60-talet, ja då måste man helt enkelt bara älska TV-serien "The Twilight Zone", som producerades i USA mellan åren 1959-1964.
Skaparen till denna fascinerande serie hette Rod Serling (1924-1975), en manusförfattare och TV-producent som 1939 endast var 14 år gammal då allmänheten för första gången kunde ta del av televisionen i USA, och snart hade även han trollbundits av det nya mediet.
Serling påbörjade sin karriär redan på 50-talet med att skriva drama-berättelser för radio, men det skulle inte dröja länge innan han istället gick över till TV.

"The Twilight Zone" gjordes i 156 episoder och spelades in under fem säsonger. Under de första tre gjorde man halv-timmes avsnitt, för att i den fjärde gå över till hela timmar, och när femte säsongen gjordes var det åter igen halv-timmes avsnitt som gällde.
Serling själv skrev manus till 92 av dem, men anlitade annars duktiga författare som han trodde på, som t.ex Richard Matheson och Charles Beaumont, för att få ett så bra resultat som möjligt.

Rod Serling
Det är lite svårt att sätta fingret på vad som egentligen gjorde "The Twilight Zone" till den suveräna serie som den var.
Man får nämligen inte glömma att den faktiskt hade hård konkurrens av andra riktigt bra serier under samma tid, som t.ex "Alfred Hitchcock Presents".
Men jag tror att hela programformen i sig, med Serling själv som med inlevelse stod och presenterade en intressant och spännande historia om något som utspelar sig i gränslandet mellan dröm och verklighet, var det som gjorde det hela till ett lyckat koncept redan från början.
Och att allting dessutom genomsyrades av en skön 50-tals atmosfär gjorde inte saken sämre!..
Under de år som serien producerades var det många stora skådespelare som engagerades, och bland alla kända namn som deltog fanns t.ex Lee Marvin, Robert Redford, William Shatner, Charles Bronson, Burgess Meredith, Dennis Weaver och Elisabeth Montgomery, bara för att nämna några.

Serien fick dessutom många fina priser, som t.ex en hel rad med Emmys, Golden Globe Awards, samt Writers Guild of America Awards m.m.
1964 bestämde sig dock Serling för att sätta punkt, och han sålde alla rättigheter till CBS.
Den främsta orsaken ska ha varit att hans bolag inte längre hade råd att finansiera det hela, eftersom seriens budget allt mer började överskridas.

Rod Serling skrev förutom "The Twilight Zone", även manus till filmer och serier som "The Velvet Alley" (1958), "Seven days In May" (1964), "Planet of the Apes" (1968), samt "Night Gallery" (1970-73).

1983 kom långfilmen "Twilight Zone-The movie", som innehöll remakes på några avsnitt ur den forna serien. Bl.a med Dan Aykroyd, John Lithgow och Albert Brooks i några av rollerna.

1985 blev Serling postumt invald i ärofyllda "Television Hall of Fame"...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar