tisdag 5 oktober 2010

Äventyr på Venus

"Voyage to the planet of prehistoric women" (1967)
Regi: Derek Thomas. Medv: Mamie van Doren, Frankie Smith m.fl.

Om man smakar på den här filmtiteln en liten stund så är det naturligtvis väldigt lätt att skena iväg med fantasin och tro att det handlar om en planet bebodd av farliga förhistoriska utomjordingar av kvinnligt kön som bara går och väntar på att en raket med jordmänniskor ska dimpa ner som de kan sluka levande eller något liknande.
Och de ser antagligen även groteska ut. Förmodligen gröna och slemmiga med sex armar och med långa antenner på skallen.
För ungefär så är ju standardbilden när det gäller de flesta sci-fi klassiker som den här.
Men inte den här kultrullen inte. Nej, nej...
Tack och lov säger jag. För det är nämligen det som är charmen med denna film. Att den skiljer sig!
Men hur ser då utomjordingarna ut på denna planet?
Jo tro det eller ej, men när man en bit in i filmen äntligen får se planeten Venus innevånare, ja då är det i skepnad av några välsvarvade kvinnor med vackra frisyrer iförda bh:ar av snäckskal (!) som ligger där på några stenklippor och poserar.
Man börjar nästan undra om man sitter och tittar på någon modevisning från Paris istället!..
Jag gnuggar mig i ögonen efter första anblicken och sedan tänker man, -Jaha, är det verkligen så här innevånarna på Venus ser ut?

Pricken över i är nog dessutom att deras ledare spelas av den kända filmstjärnan Mamie van Doren!..
Det skulle vara festligt att veta hur hon tänkte när hon tackade ja till den här rollen!
Hur som helst, när man efter ett tag har börjat vänja sig vid att Venusianerna ser ut som fotomodeller, ja då har åtminstone jag en underhållande och trevlig stund ända fram till filmens slut.
"Prehistoric women" är nämligen ingen dålig film enligt min mening. Den är bara lite egen, även om många säkert skulle tycka att det är kalkonvarning så det förslår!..
Jag kan även tillägga att det här är en slags fortsättning på filmen "Voyage to the prehistoric planet" från 1965, för den som inte redan visste detta.

Handling: En grupp med astrounauter från jorden blir strandsatta på Venus efter en kraschlanding och de börjar genast att utforska planeten som döljer många hemligheter.
De vackra Venusianskorna blir ilskna på besättningen när de dödar deras gud som är en hisklig flygande best, och människorna befinner sig nu i stor fara.
Venuskvinnorna kallar på mörka krafter och när planeten till slut drabbas av lavautbrott och hotfulla stormar
måste besättningen hitta ett sätt att fly hals över huvud!..

Till sist, tänk vad häftigt det hade varit att få se en skådis som Marilyn Monroe i en film som denna!.. eller varför inte Liz Taylor?..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar