fredag 29 oktober 2010

Sagan om Atlantis

Det finns många skrönor och berättelser om det mytomspunna Atlantis, som för ca 10.000 år sedan enligt Platon skulle ha varit det mäktigaste riket på vår jord, fyllt av ofattbar rikedom och skönhet.
Denna fantastiska kontinent som till slut gick under i Atlantens djup, antingen till följd av svårartade vulkanutbrott och jordbävningar, eller som någon forskare påstod, att en enorm asteroid skulle ha slagit ner i havet och utplånat allt.

Ingenting av detta går naturligtvis att bevisa, och de flesta idag anser nog att berättelserna om Atlantis inte är något annat än fiktiva historier.
Men just det faktumet att ingen med säkerhet kan säga om Atlantis verkligen har existerat eller inte, gör att det hela enligt min mening blir extra intressant!..

Det är nog inte konstigt att även en del filmregissörer under 1900-talet låtit sig inspireras av mysteriet kring Atlantis för att sedan bidra med sina tolkningar på vad som egentligen hände med det förlorade riket.
Filmtolkningarna har under de årtionden som passerat dock varit av de mest skilda slag, allt ifrån mer teoretiska berättelser där man velat skildra det hela ur ett rent historiskt perspektiv, till filmer där man tagit ut svängarna rejält och verkligen skenat iväg i fantasins underbara värld.

De tre klassiker jag tänkte ta upp och berätta om här stämmer nog mera in på det senare alternativet och är för mig personliga favoritfilmer.
M.a.o tre st. mästerverk om Atlantis i kategorierna Sci-fi och fantasy som bara måste upplevas!..


"Atlantis, the lost Continent" (1961) Regi: George Pal. Medv: John Dall, Joyce Taylor m.fl.
George Pal som även gjorde mästerverket "The Time Machine" har här åstadkommit ett svulstigt fantasyepos om Atlantis som tål att ses om och om igen.
Fantastiska dekorer och fantasieggande scenerier gör denna klassiker till en av de bästa i sitt slag!..
Handling: En Grekisk fiskare räddar en prinsessa som är i sjönöd utan att veta att hon kommer från den teknologiskt framåtskridande civilisationen Atlantis.
Han för henne dit i tron att han ska bli belönad, men blir istället utsatt för slaveri.
Allt avslutas som legenden berättar med vulkanutbrott och med en jordbävning som får staden att falla samman. Alla blir nu tvungna att fly för sina liv!...

"Warlords of Atlantis" (1978) Regi: Kevin Connor. Medv: Doug McClure, Peter Gilmore m.fl.
En i raden av några fantastiskt bra Sci-fi filmer från sjuttiotalet där Doug McClure spelar huvudrollen, och i denna film kommer han som karaktären Greg till Atlantis.
Denna trevliga klassiker har det mesta man kan önska sig av en Sci-fi från den här tiden, med bl.a några fantasifulla undervattenscener!.. Den har dessutom en lagom blandning av spänning och humor, som jag tycker är ett plus för denna film. Klart sevärd!..
Handling: Greg och Charles är ute med en expedition för att finna den förlorade staden Atlantis när de plötsligt blir attackerade av en jättelik bläckfisk som vaktar huvudingången.
Tumult uppstår och de hamnar till slut på en öde strand intill Atlantis där de snart blir tillfångatagna av dess innevånare som är Aliens(!)
När de således förstår att de kommer att bli slavar, gör de allt för att fly därifrån tillbaka till skeppet!..

"The Mistress of Atlantis" (1932) Regi: G.W. Pabst. Medv: Brigitte Helm, John Stewart m.fl.
Det går inte att ta miste på vem som är den stora stjärnan i denna kultklassiker från 30-talet.
Brigitte Helm fullkomligt glänser i rollen som Drottning Antinea, härskarinna över ett underjordiskt Atlantis!..
Jag blir dessutom alltid lika imponerad och hänförd av de fantastiska dekorer och scenerier som man lyckades skapa i tidiga filmer som denna, med tanke på att dåtidens resurser inte kan ha varit de allra bästa.
Ett magiskt filmäventyr!..
Handling: Under en strid i Saharaöknen hamnar en Kapten vid Franska Legionen i medvetsöshet, och när han senare kommer till medvetande befinner han sig plötsligt i den bortglömda staden Atlantis.
Där hamnar han i klorna på den mystiska Drottning Antinea som först låter fängsla honom men som sedan utmanar honom i ett riskfyllt chackparti; Om han vinner blir han frisläppt, men förlorar han så döms han till döden.
Allt blir dessutom mer komplicerat av att Kaptenen faller pladask och kärar ner sig i Drottningen!..

Brigitte Helm i "The Mistress of Atlantis"







  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar