onsdag 13 oktober 2010

Bra 60-talsklassiker

Det hände en hel del intressanta saker på filmfronten under 60-talet.
Dels fortsatte den Sci-fi våg som tog fart under 50-talet att rulla vidare även in i detta decennium med fantastiska filmer som "The Time machine" (1960), "The day of the Triffids" (1962) och "Fantastic Voyage" (1966).
Dessutom blev det nu allt vanligare med färgsprakande filmer och specialeffekterna blev mer påkostade.

Även Fantasy och äventyrsfilmer som "Atlantis, the lost continent" (1961) av mästerregissören George Pal såg nu dagens ljus, samt episka miljonbudgetfilmer som "Cleopatra" (1963).
Elizabeth Taylor som spelade Egyptens drottning med bravur i denna mastodontfilm var f.ö den högst betalda aktrisen under den här tiden, och bara hennes kostymgarderob lär ha varit värderad till 200.000 dollar!..
Filmen var även en av de längsta i Hollywoods historia med sina 4 timmar och 3 minuter.

Eftersom det producerades så otroligt mycket bra film under detta årtionde, skulle det tyvärr ta för lång tid att sammanfatta alla som för mig är av stor betydelse.
Därför har jag valt att här presentera endast ett fåtal av de 60-tals klassiker, miljonbudgetfilmer eller inte,
som jag anser är några av de absolut bästa...

1960 ...kom bl.a "The amazing Transparent man", som är en spännande Sci-fi klassiker i stil med "The Invisible man" (1933), och som handlar om en galen vetenskapsman som med hjälp av radioaktivitetsbaserad teknik kan göra människor osynliga.
Syftet är att skapa en hel osynlig arme som han kan tjäna pengar på. Dessvärre får det hela konsekvenser som han inte har räknat med.
Filmen regisserades av Edgar G Ulmer, och i rollerna syns bl.a Marguerite Chapman och Douglas Kennedy.


En väldigt intressant fantasyklassiker som fick premiär samma år var "The 3 worlds of Gulliver", regisserad av Jack Sher. En underbar film lite i samma anda som "The 7th voyage of Sinbad". Kanske för att även detta är en saga med specialeffekter av legenden Ray Harryhausen, men säkert också för att huvudrollen görs av samme skådespelare, nämligen Kerwin Matthews.
Filmen bygger på de klassiska böckerna om Gullivers resor till Lilleputtarnas land.

1961 ...bjöd bl.a på en mycket underhållande Sci-fi rulle med namnet "The Phantom Planet", med regi av William Marshall och med skådisar som Dean Fredericks och Dolores Faith i huvudrollerna.
Den handlar om några astronauter som reser in i framtiden till Mars 1980.
Efter att de kraschlandat på en asteorid börjar de plötsligt att krympa till miniatyrmänniskor och snart hotas de av Aliens i en främmande värld! En hjälpexpedition skickas till slut iväg för att rädda dem.

Det mest sevärda Fantasyäventyret från det här året måste nog utan tvekan vara "Mysterious Island", regisserad av Cy Endfield, och som bygger på en bok av mästaren Jules Verne.
Denna fantastiska film ska ha varit en direkt fortsättning på "20.000 leagues under the sea", och i rollerna ser vi Michael Craig, Joan Greenwood m.fl.
Även i detta äventyr medverkar Ray Harryhausen med sitt specialeffektsmakeri.
Läs om filmens handling i inlägget "Jules Verne" under etiketten "Genier".


1962 ...kunde man ta del av en skojig och lite annorlunda Sci-fi film med titeln "Journey to the seventh planet", regisserad av Sidney W. Pink, och med bl.a John Agar och Carl Ottosen i några av rollerna.
Den här kultrullen var en samproduktion mellan USA och Danmark och handlar om en expedition till Uranus som plötsligt upptäcker en konstig värld skapad av en gigantisk pulserande hjärna som kan påverka besättningens tankar och göra dem till verklighet. Småsjuk idé men kul!..

Jules Verne-äventyret "In search of the Castaways", som kom detta år, med regi av Robert Stevenson och med skådisar som Maurice Chevalier, Taylor Mills m.fl, är något för den som gillar finstämda och spännande Disney-klassiker!..
Filmen handlar om några barn som med ljus och lykta letar efter sin skeppsbrutne far. De ger sig iväg på en äventyrlig resa över hela klotet och får innan filmen är slut uppleva både jordbävningar, översvämningar samt möte med kannibaler.

1963 ...kom bl.a fortsättningen på Sci-fi skräckisen "Village of the Damned", denna gång med den snarlika titeln "Children of the Damned", regi: Anton Leader och i huvudrollerna bl.a Ian Hendry, Alan Badel m.fl.
Handlingen kretsar kring några Alien-barn med onda avsikter som bär på förmågan att kunna påverka människors hjärnor och tankar. Allt kulminerar när barnen tas till i en kyrka i London där de gör ett sista försök att bekämpa oss människor. Intressant och spännande!..

Gillar man filmer som bygger på Grekiska gudasagor (vilket jag gör) så är t.ex "Jason and the Argonauts" som kom detta år ett givet alternativ.
Med Regi av Don Chaffey och med skådespelare som Todd Armstrong och Nancy Kovack m.fl står detta epos i en klass för sig. Samt att specialeffektslegenden Ray Harryhausen varit med även här och gjort denna film till vad den är- Ett mästerverk!..
Historien handlar om Jason, en äventyrare och sjöman som efter många år återvänder till Thessaly för att bli kung. Men först måste han finna det gyllene skinnet, och på sin strapatsrika resa blir han tvungen att bl.a kämpa mot en väldig bronsjätte samt ett monster med sju ormhuvuden. Se och njut!..


1964 ...var året då i mitt tycke en av de roligaste och mest kultiga Sci-fi klassikerna hade premiär!
"Santa Claus concuers the martians", regi: Nicholas Webster, och med  bl.a skådespelerskan Pia Zadora är något så annorlunda som en Sci-fi film med Jultema!.. Här gjorde hon endast nio år gammal långfilmsdebut som Marsbarnet Gilmar!..
När man kommer in i handlingen är Marsianerna  avundsjuka på oss jordmänniskor för att vi har vårt Julfirande. Därför kidnappar man vår Jultomte för att alla Marsbarn ska bli glada och nöjda.
Dock är inte alla på Mars nöjda med den nye innevånaren och snart sitter den rödklädde glädjespridaren lite risigt till. Hur ska det gå? Rekommenderas!..

Om jag ska nämna en rolig, annorlunda och lika kultig Fantasyfilm som kom under samma år så tycker jag helt klart att "Hercules against the moonmen" är ett ypperligt exempel.
Detta är faktiskt ett av många Italienska filmäventyr om det svärdsvingande muskelberget Hercules som är väldigt kul och sevärt!..
Regisserade gjorde Giacomo Gentilomo, och i huvudrollerna ser vi Sergio Ciani och Jany Clair m.fl.
I denna färggranna klassiker försöker mystiska Månmänniskor få sin drottning att återuppstå genom att offra jordmänniskor, vilket förstås inte gillas av Hercules.
Men på sin väg till att stoppa dem stöter han på allehanda monster och dylikt som han först blir tvungen att försöka bekämpa.
En stunds trevlig underhållning i filmsoffan!..


1965 ...kom en färggrann och fantasieggande Sci-fi som fick namnet "Voyage to the prehistoric planet". Regissör var John Sebastian, och i några av rollerna  finns bl.a Basil Rathbone och Faith Domergue.
Rathbone som f.ö är känd för att han gjorde rollen som Sherlock Holmes i ett antal filmklassiker.
Året är 2020 när en expedition anländer till planeten Venus för att utreda om där finns något liv.
Och faktum är att där finns varelser som de inte har räknat med. Bland den ogästvänliga terrengen döljer sig nämligen otrevligheter som köttätande växter, ödlor samt hotfulla dinosaurier stora som hus.
Besättningen är samtidigt hela tiden förföljda av ett entonigt sjungande ljud som nästan förvrider huvudet på dem.

En annan spännande och intressant film som kom det här året var "She", från "Hammer film productions".
Regisserade gjorde Robert Day, och huvudrollerna gjordes av stjärnor som Ursula Andress, Peter Cushing och Christopher Lee.
Det här är f.ö en remake på originalfilmen från 1935 som även den fortfarande håller hög klass!..
Cushing leder en expedition till ett bortglömt rike vid namn "Kuma" i Nordöstra Afrika.
Väl där hamnar de i klorna på den odödliga drottningen Ayesha, som blir övertygad om att en i gruppen; den unge Leo Vincey är hennes forne älskare, och hon kräver därför att han stannar vid hennes sida.
Till slut förlorar Ayesha sin odödlighet och hon börjar långsamt att förintas p.g.a sin höga ålder.
Ett härligt Fantasy-äventyr!..

1966 ...kom bl.a en helt suverän och nydanande Sci-fi som är en av mina absoluta favoritfilmer och som fick namnet "Fantastic Voyage". Regi: Richard Fleischer, och med bra skådisar som Raquel Welch, Stephen Boyd och Donald Pleasence m.fl.
Det speciella med denna klassiker är att den utspelar sig i en värld som jag tror inte har förekommit så många gånger på film, nämligen inuti människokroppen!..
En grupp med medicinska forskare blir förminskade till mikroskopisk storlek och injicerade i en annan människas kropp för att kunna operera inifrån och rädda livet på honom.
De tar sig fram i en liten farkost och ska på utsatt tid fullfölja sitt uppdrag samtidigt som de får utstå en hel del med svårigheter. Ett film att njuta av!..


En annan bra "Hammer" film som kom samma år är "One Million years BC", som fick heta "Giganternas kamp" på Svenska, med regi av Don Chaffey.
I rollerna; Raquel Welch och John Richardson som stenåldersmänniskor i en ogästvänlig och tuff värld bland dinosaurier och annat (även om dessa i den verkliga historien inte levde samtidigt).
Kul och spännande är det i alla fall med ännu mer specialeffekter av geniet Ray Harryhausen!..
Handlingen rör sig kring grottmannen Tumac (Richardson), som blir utstött ur sin stam och tvingas vandra planlöst omkring i vildmarken tills han stöter på Loana (Welch), som är dotter till en hövding.
Hon följer honom tillbaka till hans folk och samtidigt råkar de båda ut för olika faror som flygödlor och andra hotfulla varelser.
Underhållande och sevärt!..

1967 ...Var året då en spännande Sci-fi som hette "Journey to the center of time" hade premiär.
Filmen som enligt titeln är på temat tidsresor regisserades av David L. Hewitt, och huvudrollerna spelades bl.a av Scott Brady och Anthony Eisley.
En man vid namn Stanton tar över ett vetenskapligt forskningscenter efter sin bortgångne far, där ett forskarlag arbetar som löst gåtan med tidsresor.
Stanton beordrar dem att jobba med det hela under stor tidspress, vilket påverkar resultatet.
Till slut ger de sig iväg in i framtiden med Stanton som oplanerad följeslagare, men på vägen tillbaka till nutiden väntar en överraskning de inte har räknat med!..

"Rocket to the moon" är en filmklassiker som även den kom samma år och som bygger på en i raden av Jules Vernes fantastiska romaner.
Regi: Don sharp, och i rollerna Burl Ives och Troy Donahue m.fl.
Detta färggranna och fantasifulla äventyr är en njutning för den som älskar Jules Vernes berättelser!..
När man kommer in i filmen är Phineas T. Barnum i full färd med att planera den första månresan, men det hela visar sig snart vara allt annat än problemfritt.
Han och några vänner har konstruerat en raket som ska fyras av från ett berg, men ett antal incidenter som sätter käppar i hjulet för dem, gör att alltsammans verkar vara dömt att misslyckas redan från början.
En utsökt filmkaramell!..

1968 ...kom bl.a "Planet of the Apes", en suverän sci-fi klassiker, med regi av Franklin J. Schaffner, och med bra skådisar som Charlton Heston, Roddy McDowall m.fl.
Nominerades för två Oscar 1968 för bästa kostym och bästa filmmusik, samt vann ett specialpris för "Outstanding Make up Achievement".
Handling: En astronaut (Heston) nödlandar på en främmande planet, och det går snart  upp för honom att den styrs av apor.
Ett antal tillfångnatagna människor används som försöksdjur, och snart är även han en av dem.
Han lyckas emellertid rymma med hjälp av en vänligt sinnad vetenskapskvinna, men framtiden för honom ser oviss ut...


En annan stor och nyskapande Sci-fi klassiker från detta år var "2001: A Space Odyssey".
Ett maffigt rymdepos regisserad av Stanley Kubrick, och i huvudrollerna: Keir Dullea, Gary Lockwood m.fl.
Detta mästerverk var en av de första i denna genre´som visade en mer realistisk sida och blev uppmärksammad för sina imponerande scenerier och specialeffekter.
Filmen har en genomgående filosofisk ton och tar upp frågor kring evolutionsteorin, artificiell intelligens samt om det finns liv på andra planeter.
Fick fyra Academy Awards, bl.a en för visuella effekter.
Pampigt så det förslår!..

1969 ...gjordes en väldigt intressant Sci-fi som hette "The Illustrated man", med regi av Jack Smight efter en story av Ray Bradbury, och med Rod Steiger och Claire Bloom i huvudrollerna.
Rod Steiger som alltid är bra och övertygande i sina roller fick inför den här filmen genomgå en över tio timmar lång makeup, då tatueringar skulle sminkas över hela hans kropp.
Handling: En man som är helt och hållet täckt av tatueringar, söker efter kvinnan som gjorde dem.
Varje bild döljer en märklig hemlighet som man får ta del av om man studerar tatueringen tillräckligt länge.
Stämningsfullt och bra!..

Äventyrsklassikern "The Valley of Gwangi" som kom det här året, regisserades av James O´Connoly och hade James Franciscus och Richard Carlson m.fl i rollerna.
Denna film kan tyckas som en lite märklig blandning av "Vilda västern" och "Dinosaurie-film", men den har något speciellt, inte minst för att Ray Harryhausen åter igen står för alla specialeffekter.
Handlingen kretsar kring några Mexikanska cowboys som är ute för att som vanligt ringa in sin boskap, men i den dal där de befinner sig finns inte bara vanliga djur utan även stora och hotfulla dinosaurier!..
En fantasifull och klart sevärd film!..



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar