söndag 31 oktober 2010

30-talets filmpärlor

30 och 40-talet har ofta kallats Hollywoods guldålder.
Klart är i alla fall att det finns en hel rad med sevärda Sci-fi, Fantasy och Skräckfilmer från denna svunna tid.
I och med 30-talet fick ljudfilmen nu se dagens ljus, vilket bl.a betydde att skådespelarna inte längre bara behövde uttrycka sig med hjälp av gester och mimik som under stumfilmsepoken, utan nu även kunde göra sina röster hörda.
Och eftersom dessa klassiker ofta innehöll mycket dramatik, förstärktes förstås detta genom det nya filmljudet.

"Things to come", 1936
Man har svårt att låta bli att fascineras och förundras över de enorma arbeten som måste ha legat bakom dåtidens produktioner, som t.ex mästerverket "King Kong" från 1933, eller Sci-fi eposet "Things to come" från 1936 efter en novell av H.G Wells, då de tekniska resurserna på den tiden säkert var ljusår ifrån dagens avancerade datateknik.
Ändå var en hel del av dessa klassiker enligt min mening av en högre konstnärlig kvalitet än många av dagens filmer.
Under det här årtiondet började man även producera en del legendariska skräckfilmer (De flesta av Universal Studios) som "Dracula" (1931) med Bela Lugosi som den karismatiske vampyren, "Frankenstein" (1931),"The bride of Frankenstein" (1935) och"The Mummy" (1932) alla tre med Boris Karloff, samt "Dr. Jekyl and Mr. Hyde" (1931) och "The Invisible man" (1933).
Även galna vetenskapsmän började nu introduceras på vita duken i filmer som "Dr X" (1932) och "The Invisible Ray" (1936).
Snart skulle man även börja producera Sci-fi serier som främst gjordes för dåtidens matinéföreställningar, och några bra exempel på sådana är t.ex 

"Undersea Kingdom",1936
"Flash Gordon", "Buck Rogers" och underbara "Undersea Kingdom", med färgstarke Ray "Crush" Corrigan i huvudrollen.
Äventyrliga filmer och serier med djungeltema
skulle också bli stort och populärt under detta årtionde. Det var t.ex nu som den Olympiske simmaren Johnny Weismuller gjorde debut i sin första Tarzan-film "Tarzan, the apeman" från 1932.
En magisk filmserie från den här tiden är "Queen of the jungle" från 1935, som var en remake på stumfilmen "The jungle Goddess" från 1922.

"Queen of the jungle", 1935
Serien gjordes i tolv avsnitt och handlar om en liten flicka som försvinner spårlöst, och som tjugo år senare, när en expedition hittar henne, har blivit en djungelgudinna!..
Mycket av innehållet i den första filmen
återanvändes f.ö i den senare versionen av detta trevliga djungeläventyr. Även en tredje remake gjordes 1948, då med den klassiske Stålmannen-stjärnan George Reeves i en av rollerna.
Fantasygenrén var även den tidig med att under 30-talet presentera riktigt bra filmklassiker som t.ex "The Mistress of Atlantis" (1932), "Treasure Island" (1934), "King Solomons mines" (1937)
samt "Chandu on the magic Island" (1935).
En riktigt bra film från den här tiden och en personlig favorit, är "She" från 1935 som är i ungefär samma anda som redan nämnda "The Mistress..." och som längre fram även skulle komma tillbaka i några sevärda remakes.

Under 30-talet började även färgfilmen så smått introduceras, med t.ex "The Mystery of the wax Museum" från 1933.
Det skulle sedan komma att dröja ända fram till 1940 innan "Dr. Cyclops", en annan färgfilm i Sci-fi genrén hade premiär...


fredag 29 oktober 2010

Sagan om Atlantis

Det finns många skrönor och berättelser om det mytomspunna Atlantis, som för ca 10.000 år sedan enligt Platon skulle ha varit det mäktigaste riket på vår jord, fyllt av ofattbar rikedom och skönhet.
Denna fantastiska kontinent som till slut gick under i Atlantens djup, antingen till följd av svårartade vulkanutbrott och jordbävningar, eller som någon forskare påstod, att en enorm asteroid skulle ha slagit ner i havet och utplånat allt.

Ingenting av detta går naturligtvis att bevisa, och de flesta idag anser nog att berättelserna om Atlantis inte är något annat än fiktiva historier.
Men just det faktumet att ingen med säkerhet kan säga om Atlantis verkligen har existerat eller inte, gör att det hela enligt min mening blir extra intressant!..

Det är nog inte konstigt att även en del filmregissörer under 1900-talet låtit sig inspireras av mysteriet kring Atlantis för att sedan bidra med sina tolkningar på vad som egentligen hände med det förlorade riket.
Filmtolkningarna har under de årtionden som passerat dock varit av de mest skilda slag, allt ifrån mer teoretiska berättelser där man velat skildra det hela ur ett rent historiskt perspektiv, till filmer där man tagit ut svängarna rejält och verkligen skenat iväg i fantasins underbara värld.

De tre klassiker jag tänkte ta upp och berätta om här stämmer nog mera in på det senare alternativet och är för mig personliga favoritfilmer.
M.a.o tre st. mästerverk om Atlantis i kategorierna Sci-fi och fantasy som bara måste upplevas!..


"Atlantis, the lost Continent" (1961) Regi: George Pal. Medv: John Dall, Joyce Taylor m.fl.
George Pal som även gjorde mästerverket "The Time Machine" har här åstadkommit ett svulstigt fantasyepos om Atlantis som tål att ses om och om igen.
Fantastiska dekorer och fantasieggande scenerier gör denna klassiker till en av de bästa i sitt slag!..
Handling: En Grekisk fiskare räddar en prinsessa som är i sjönöd utan att veta att hon kommer från den teknologiskt framåtskridande civilisationen Atlantis.
Han för henne dit i tron att han ska bli belönad, men blir istället utsatt för slaveri.
Allt avslutas som legenden berättar med vulkanutbrott och med en jordbävning som får staden att falla samman. Alla blir nu tvungna att fly för sina liv!...

"Warlords of Atlantis" (1978) Regi: Kevin Connor. Medv: Doug McClure, Peter Gilmore m.fl.
En i raden av några fantastiskt bra Sci-fi filmer från sjuttiotalet där Doug McClure spelar huvudrollen, och i denna film kommer han som karaktären Greg till Atlantis.
Denna trevliga klassiker har det mesta man kan önska sig av en Sci-fi från den här tiden, med bl.a några fantasifulla undervattenscener!.. Den har dessutom en lagom blandning av spänning och humor, som jag tycker är ett plus för denna film. Klart sevärd!..
Handling: Greg och Charles är ute med en expedition för att finna den förlorade staden Atlantis när de plötsligt blir attackerade av en jättelik bläckfisk som vaktar huvudingången.
Tumult uppstår och de hamnar till slut på en öde strand intill Atlantis där de snart blir tillfångatagna av dess innevånare som är Aliens(!)
När de således förstår att de kommer att bli slavar, gör de allt för att fly därifrån tillbaka till skeppet!..

"The Mistress of Atlantis" (1932) Regi: G.W. Pabst. Medv: Brigitte Helm, John Stewart m.fl.
Det går inte att ta miste på vem som är den stora stjärnan i denna kultklassiker från 30-talet.
Brigitte Helm fullkomligt glänser i rollen som Drottning Antinea, härskarinna över ett underjordiskt Atlantis!..
Jag blir dessutom alltid lika imponerad och hänförd av de fantastiska dekorer och scenerier som man lyckades skapa i tidiga filmer som denna, med tanke på att dåtidens resurser inte kan ha varit de allra bästa.
Ett magiskt filmäventyr!..
Handling: Under en strid i Saharaöknen hamnar en Kapten vid Franska Legionen i medvetsöshet, och när han senare kommer till medvetande befinner han sig plötsligt i den bortglömda staden Atlantis.
Där hamnar han i klorna på den mystiska Drottning Antinea som först låter fängsla honom men som sedan utmanar honom i ett riskfyllt chackparti; Om han vinner blir han frisläppt, men förlorar han så döms han till döden.
Allt blir dessutom mer komplicerat av att Kaptenen faller pladask och kärar ner sig i Drottningen!..

Brigitte Helm i "The Mistress of Atlantis"

fredag 22 oktober 2010

Dåliga översättningar

Många har dom gånger varit när man, och säkert fler med mig, retat sig på och förfärat sig över dåligt översatta filmtitlar.
Jag har alltid tyckt att en bra filmtitel är viktig när man bygger upp den där förväntansfulla känslan inför en film man ska se för första gången. Men är den fantasilös, tråkig eller intetsägande, ja då blir man lätt lite skeptisk och man kanske t.o.m dömer ut filmen redan på förhand, fast den egentligen kan vara bra.
Därför tycker jag att man inte borde översätta filmtitlar överhuvudtaget.
Originaltiteln är alltid den bästa!..

Ett skräckexempel är ju t.ex när man i Goldie Hawns alla filmtitlar envisats med att använda orden "Tjejen som...". Hur tjatigt blir inte det egentligen? eller som i Mel Brooks samtliga komedier; "Det våras för..."
Ett annat är Clint Eastwoods kultfilm "Every wich way but loose" som på vårt språk fick det töntiga namnet "Den vilda fighten", och Bond-filmen med den vackra titeln "From Russia with love", som man ändrade till "Agent 007 ser rött"(!) Förfärligt!!!..
Jag menar, det känns som om översättaren haft en dålig dag och snabbt som attan rafsat ner något under kafferasten bara för att få det överstökat!..

Lyckligtvis verkar det ändå som att den fula ovanan med att översätta filmtitlar mer och mer börjar försvinna. Förmodligen har man börjat inse att det är rena sabotaget på en i övrigt bra film.
Men de stackars filmklassiker som redan drabbats av dessa usla översättningar då? Tja, jag är nog rädd för att de filmerna blir tvungna att dras med sina hemska namn även i fortsättningen.
För vilken vanlig Svensson vet egentligen vad "Foul play" är för film?
Däremot har väl nästan alla någon gång hört talas om 70-tals klassikern "Tjejen som visste för mycket"?...

Här nedan har jag knåpat ihop en liten lista på några av de i mitt tycke fånigaste och mest fantasilösa översättningar på filmtitlar i kategorierna klassisk Sci-fi och skräck. Observera dock att filmerna i sig är riktigt sevärda. Där i det tragiska!..

I original heter den...                          Och översatt blev det...

"The beast from 20.000 fathoms"...................."Skräcködlan"

"Attack of the 50 ft.woman"...................."Wow, min fru är en sexig jätte"

"The Incredible shrinking man"...................."I skräckens klor"

"Taste the blood of Dracula"...................."Blodsmak"

"Dracula has risen from the grave"...................."Draculas vålnad"

"Horror of Dracula"...................."I draculas klor"

"Invasion of the saucer-men"..................."Krypande handen"

"The day the earth stood still"...................."Mannen från Mars"

"The monster that challenged the world"...................."Monstret"

"The Haunting"...................."Det spökar på Hill House"



onsdag 20 oktober 2010

King Kong (1933)

En filmklassiker som nog kan räknas som föregångare till de flesta monsterfilmer de senaste decennierna är "King Kong" från 1933.
Jag minns själv hur fängslad jag blev första gången jag såg den, och att det var en svart/vit film från tidigt 30-tal gjorde inte det hela mindre intressant.

Filmen regisserades av Merian C Cooper och Ernest B Schoedsack, efter en berättelse av Cooper och Edgar Wallace.
Huvudrollerna gjordes av Fay Wray, Robert Armstrong och Bruce Cabot m.fl.


"King Kong" var nyskapande för sin tid, och de biobesökare som gick på premiären hade med högsta sannolikhet aldrig förr sett något liknande på vita duken.
Det hade dock länge varit populärt med djungel-skildringar på film där även apor förekom, som t.ex i stumfilmen "Tarzan of the apes" från 1918.
Filmen fick efter publikframgångarna även en uppföljare som hette "The son of Kong", och genom de årtionden som sedan följde skulle en hel del remakes komma att göras som t.ex "King Kong"(1976) med Jeff Bridges I huvudrollen, "King Kong lives"(1986) med Linda Hamilton, samt den senaste versionen från 2005 med bl.a Jack Black och Naomi Watts m.fl.
Även filmer där författaren förmodligen blivit inspirerad av apornas Kung har gjorts, som t.ex klassikern "Mighty Joe Young" från 1949.

Handling: Ett filmteam beger sig iväg på en lång båtresa för att hitta den mytomspunna ön "Skull Island".
Väl där blir deras filmaktris bortrövad av en monstruös gorilla och teamet får fullt upp med att söka efter henne.
Efter diverse strapatser lyckas man rädda henne och man fångar även gorillan som fraktas till New York med syftet att visa upp och tjäna pengar på honom.
Han lyckas emellertid rymma och han flyr upp till toppen av Empire State building där de klassiska slutscenerna utspelar sig med Gorillans kamp mot människan.

"King Kong" blev inte nominerad till någon Academy Award, men 1975 rankades den som en av de 50 bästa Amerikanska filmerna av Amerikanska filminstitutet.
1998 hamnade den på 43:dje plats bland de 100 bästa filmerna någonsin!...


fredag 15 oktober 2010

Invasion of the Saucer Men movie trailer

Kultig Sci-fi!..

En riktigt kultig Sci-fi som jag velat skaffa på dvd ett bra tag nu nu är "Invasion of the Saucer-men" från 1957.
Regissör var Edward L. Cahn, och huvudrollerna gjordes av Steven Terrell och Gloria Castillo.
Filmen handlar om ett ungt tonårspar som hamnar i trubbel med utomjordingar, och det är faktiskt lite kul att dra en parallell till en helt annan film; nämligen "Teenagers from outer space", där det tvärt om är tonåringar från en annan planet som får med oss jordmänniskor att göra.
Hur som helst så verkar den här klassikern innehålla så pass många roliga scener, att den nästan känns lite som en parodi på andra "rymdinvasion-filmer från den här tiden.
Dessvärre verkar den dock vara lite svår att få tag på.
Jag har naturligtvis kollat in en del filmklipp på You Tube så pass att jag fått en uppfattning om vad det hela rör sig om, men den julaftonsliknande känslan med att hålla det fysiska fodralet i sin  hand, begrunda omslagsbilden samt läsa baksidetexten, det är liksom det man vill ha!..

Handling: Ett ungt tonårspar är ute och bilar genom skogen när de plötsligt råkar köra på en utomjording som dyker upp från ingenstans.
Varelsens hand ramlar av, men den får snart eget liv och den börjar kort därefter förfölja ungdomarna.
"Små gröna män" börjar snart dyka upp lite här och var i omgivningen, och deras avsikter är inte goda.
Till slut kommer tonåringarna på att utomjordingarna är överkänsliga för starkt ljus, och de uppmanar därför alla sina vänner att sätta på helljusen på sina bilar så att de på så sätt blir av med inkräktarna en gång för alla.
En kultrulle man ej får missa!..


onsdag 13 oktober 2010

Bra 60-talsklassiker

Det hände en hel del intressanta saker på filmfronten under 60-talet.
Dels fortsatte den Sci-fi våg som tog fart under 50-talet att rulla vidare även in i detta decennium med fantastiska filmer som "The Time machine" (1960), "The day of the Triffids" (1962) och "Fantastic Voyage" (1966).
Dessutom blev det nu allt vanligare med färgsprakande filmer och specialeffekterna blev mer påkostade.

Även Fantasy och äventyrsfilmer som "Atlantis, the lost continent" (1961) av mästerregissören George Pal såg nu dagens ljus, samt episka miljonbudgetfilmer som "Cleopatra" (1963).
Elizabeth Taylor som spelade Egyptens drottning med bravur i denna mastodontfilm var f.ö den högst betalda aktrisen under den här tiden, och bara hennes kostymgarderob lär ha varit värderad till 200.000 dollar!..
Filmen var även en av de längsta i Hollywoods historia med sina 4 timmar och 3 minuter.

Eftersom det producerades så otroligt mycket bra film under detta årtionde, skulle det tyvärr ta för lång tid att sammanfatta alla som för mig är av stor betydelse.
Därför har jag valt att här presentera endast ett fåtal av de 60-tals klassiker, miljonbudgetfilmer eller inte,
som jag anser är några av de absolut bästa...

1960 ...kom bl.a "The amazing Transparent man", som är en spännande Sci-fi klassiker i stil med "The Invisible man" (1933), och som handlar om en galen vetenskapsman som med hjälp av radioaktivitetsbaserad teknik kan göra människor osynliga.
Syftet är att skapa en hel osynlig arme som han kan tjäna pengar på. Dessvärre får det hela konsekvenser som han inte har räknat med.
Filmen regisserades av Edgar G Ulmer, och i rollerna syns bl.a Marguerite Chapman och Douglas Kennedy.


En väldigt intressant fantasyklassiker som fick premiär samma år var "The 3 worlds of Gulliver", regisserad av Jack Sher. En underbar film lite i samma anda som "The 7th voyage of Sinbad". Kanske för att även detta är en saga med specialeffekter av legenden Ray Harryhausen, men säkert också för att huvudrollen görs av samme skådespelare, nämligen Kerwin Matthews.
Filmen bygger på de klassiska böckerna om Gullivers resor till Lilleputtarnas land.

1961 ...bjöd bl.a på en mycket underhållande Sci-fi rulle med namnet "The Phantom Planet", med regi av William Marshall och med skådisar som Dean Fredericks och Dolores Faith i huvudrollerna.
Den handlar om några astronauter som reser in i framtiden till Mars 1980.
Efter att de kraschlandat på en asteorid börjar de plötsligt att krympa till miniatyrmänniskor och snart hotas de av Aliens i en främmande värld! En hjälpexpedition skickas till slut iväg för att rädda dem.

Det mest sevärda Fantasyäventyret från det här året måste nog utan tvekan vara "Mysterious Island", regisserad av Cy Endfield, och som bygger på en bok av mästaren Jules Verne.
Denna fantastiska film ska ha varit en direkt fortsättning på "20.000 leagues under the sea", och i rollerna ser vi Michael Craig, Joan Greenwood m.fl.
Även i detta äventyr medverkar Ray Harryhausen med sitt specialeffektsmakeri.
Läs om filmens handling i inlägget "Jules Verne" under etiketten "Genier".


1962 ...kunde man ta del av en skojig och lite annorlunda Sci-fi film med titeln "Journey to the seventh planet", regisserad av Sidney W. Pink, och med bl.a John Agar och Carl Ottosen i några av rollerna.
Den här kultrullen var en samproduktion mellan USA och Danmark och handlar om en expedition till Uranus som plötsligt upptäcker en konstig värld skapad av en gigantisk pulserande hjärna som kan påverka besättningens tankar och göra dem till verklighet. Småsjuk idé men kul!..

Jules Verne-äventyret "In search of the Castaways", som kom detta år, med regi av Robert Stevenson och med skådisar som Maurice Chevalier, Taylor Mills m.fl, är något för den som gillar finstämda och spännande Disney-klassiker!..
Filmen handlar om några barn som med ljus och lykta letar efter sin skeppsbrutne far. De ger sig iväg på en äventyrlig resa över hela klotet och får innan filmen är slut uppleva både jordbävningar, översvämningar samt möte med kannibaler.

1963 ...kom bl.a fortsättningen på Sci-fi skräckisen "Village of the Damned", denna gång med den snarlika titeln "Children of the Damned", regi: Anton Leader och i huvudrollerna bl.a Ian Hendry, Alan Badel m.fl.
Handlingen kretsar kring några Alien-barn med onda avsikter som bär på förmågan att kunna påverka människors hjärnor och tankar. Allt kulminerar när barnen tas till i en kyrka i London där de gör ett sista försök att bekämpa oss människor. Intressant och spännande!..

Gillar man filmer som bygger på Grekiska gudasagor (vilket jag gör) så är t.ex "Jason and the Argonauts" som kom detta år ett givet alternativ.
Med Regi av Don Chaffey och med skådespelare som Todd Armstrong och Nancy Kovack m.fl står detta epos i en klass för sig. Samt att specialeffektslegenden Ray Harryhausen varit med även här och gjort denna film till vad den är- Ett mästerverk!..
Historien handlar om Jason, en äventyrare och sjöman som efter många år återvänder till Thessaly för att bli kung. Men först måste han finna det gyllene skinnet, och på sin strapatsrika resa blir han tvungen att bl.a kämpa mot en väldig bronsjätte samt ett monster med sju ormhuvuden. Se och njut!..


1964 ...var året då i mitt tycke en av de roligaste och mest kultiga Sci-fi klassikerna hade premiär!
"Santa Claus concuers the martians", regi: Nicholas Webster, och med  bl.a skådespelerskan Pia Zadora är något så annorlunda som en Sci-fi film med Jultema!.. Här gjorde hon endast nio år gammal långfilmsdebut som Marsbarnet Gilmar!..
När man kommer in i handlingen är Marsianerna  avundsjuka på oss jordmänniskor för att vi har vårt Julfirande. Därför kidnappar man vår Jultomte för att alla Marsbarn ska bli glada och nöjda.
Dock är inte alla på Mars nöjda med den nye innevånaren och snart sitter den rödklädde glädjespridaren lite risigt till. Hur ska det gå? Rekommenderas!..

Om jag ska nämna en rolig, annorlunda och lika kultig Fantasyfilm som kom under samma år så tycker jag helt klart att "Hercules against the moonmen" är ett ypperligt exempel.
Detta är faktiskt ett av många Italienska filmäventyr om det svärdsvingande muskelberget Hercules som är väldigt kul och sevärt!..
Regisserade gjorde Giacomo Gentilomo, och i huvudrollerna ser vi Sergio Ciani och Jany Clair m.fl.
I denna färggranna klassiker försöker mystiska Månmänniskor få sin drottning att återuppstå genom att offra jordmänniskor, vilket förstås inte gillas av Hercules.
Men på sin väg till att stoppa dem stöter han på allehanda monster och dylikt som han först blir tvungen att försöka bekämpa.
En stunds trevlig underhållning i filmsoffan!..


1965 ...kom en färggrann och fantasieggande Sci-fi som fick namnet "Voyage to the prehistoric planet". Regissör var John Sebastian, och i några av rollerna  finns bl.a Basil Rathbone och Faith Domergue.
Rathbone som f.ö är känd för att han gjorde rollen som Sherlock Holmes i ett antal filmklassiker.
Året är 2020 när en expedition anländer till planeten Venus för att utreda om där finns något liv.
Och faktum är att där finns varelser som de inte har räknat med. Bland den ogästvänliga terrengen döljer sig nämligen otrevligheter som köttätande växter, ödlor samt hotfulla dinosaurier stora som hus.
Besättningen är samtidigt hela tiden förföljda av ett entonigt sjungande ljud som nästan förvrider huvudet på dem.

En annan spännande och intressant film som kom det här året var "She", från "Hammer film productions".
Regisserade gjorde Robert Day, och huvudrollerna gjordes av stjärnor som Ursula Andress, Peter Cushing och Christopher Lee.
Det här är f.ö en remake på originalfilmen från 1935 som även den fortfarande håller hög klass!..
Cushing leder en expedition till ett bortglömt rike vid namn "Kuma" i Nordöstra Afrika.
Väl där hamnar de i klorna på den odödliga drottningen Ayesha, som blir övertygad om att en i gruppen; den unge Leo Vincey är hennes forne älskare, och hon kräver därför att han stannar vid hennes sida.
Till slut förlorar Ayesha sin odödlighet och hon börjar långsamt att förintas p.g.a sin höga ålder.
Ett härligt Fantasy-äventyr!..

1966 ...kom bl.a en helt suverän och nydanande Sci-fi som är en av mina absoluta favoritfilmer och som fick namnet "Fantastic Voyage". Regi: Richard Fleischer, och med bra skådisar som Raquel Welch, Stephen Boyd och Donald Pleasence m.fl.
Det speciella med denna klassiker är att den utspelar sig i en värld som jag tror inte har förekommit så många gånger på film, nämligen inuti människokroppen!..
En grupp med medicinska forskare blir förminskade till mikroskopisk storlek och injicerade i en annan människas kropp för att kunna operera inifrån och rädda livet på honom.
De tar sig fram i en liten farkost och ska på utsatt tid fullfölja sitt uppdrag samtidigt som de får utstå en hel del med svårigheter. Ett film att njuta av!..


En annan bra "Hammer" film som kom samma år är "One Million years BC", som fick heta "Giganternas kamp" på Svenska, med regi av Don Chaffey.
I rollerna; Raquel Welch och John Richardson som stenåldersmänniskor i en ogästvänlig och tuff värld bland dinosaurier och annat (även om dessa i den verkliga historien inte levde samtidigt).
Kul och spännande är det i alla fall med ännu mer specialeffekter av geniet Ray Harryhausen!..
Handlingen rör sig kring grottmannen Tumac (Richardson), som blir utstött ur sin stam och tvingas vandra planlöst omkring i vildmarken tills han stöter på Loana (Welch), som är dotter till en hövding.
Hon följer honom tillbaka till hans folk och samtidigt råkar de båda ut för olika faror som flygödlor och andra hotfulla varelser.
Underhållande och sevärt!..

1967 ...Var året då en spännande Sci-fi som hette "Journey to the center of time" hade premiär.
Filmen som enligt titeln är på temat tidsresor regisserades av David L. Hewitt, och huvudrollerna spelades bl.a av Scott Brady och Anthony Eisley.
En man vid namn Stanton tar över ett vetenskapligt forskningscenter efter sin bortgångne far, där ett forskarlag arbetar som löst gåtan med tidsresor.
Stanton beordrar dem att jobba med det hela under stor tidspress, vilket påverkar resultatet.
Till slut ger de sig iväg in i framtiden med Stanton som oplanerad följeslagare, men på vägen tillbaka till nutiden väntar en överraskning de inte har räknat med!..

"Rocket to the moon" är en filmklassiker som även den kom samma år och som bygger på en i raden av Jules Vernes fantastiska romaner.
Regi: Don sharp, och i rollerna Burl Ives och Troy Donahue m.fl.
Detta färggranna och fantasifulla äventyr är en njutning för den som älskar Jules Vernes berättelser!..
När man kommer in i filmen är Phineas T. Barnum i full färd med att planera den första månresan, men det hela visar sig snart vara allt annat än problemfritt.
Han och några vänner har konstruerat en raket som ska fyras av från ett berg, men ett antal incidenter som sätter käppar i hjulet för dem, gör att alltsammans verkar vara dömt att misslyckas redan från början.
En utsökt filmkaramell!..

1968 ...kom bl.a "Planet of the Apes", en suverän sci-fi klassiker, med regi av Franklin J. Schaffner, och med bra skådisar som Charlton Heston, Roddy McDowall m.fl.
Nominerades för två Oscar 1968 för bästa kostym och bästa filmmusik, samt vann ett specialpris för "Outstanding Make up Achievement".
Handling: En astronaut (Heston) nödlandar på en främmande planet, och det går snart  upp för honom att den styrs av apor.
Ett antal tillfångnatagna människor används som försöksdjur, och snart är även han en av dem.
Han lyckas emellertid rymma med hjälp av en vänligt sinnad vetenskapskvinna, men framtiden för honom ser oviss ut...


En annan stor och nyskapande Sci-fi klassiker från detta år var "2001: A Space Odyssey".
Ett maffigt rymdepos regisserad av Stanley Kubrick, och i huvudrollerna: Keir Dullea, Gary Lockwood m.fl.
Detta mästerverk var en av de första i denna genre´som visade en mer realistisk sida och blev uppmärksammad för sina imponerande scenerier och specialeffekter.
Filmen har en genomgående filosofisk ton och tar upp frågor kring evolutionsteorin, artificiell intelligens samt om det finns liv på andra planeter.
Fick fyra Academy Awards, bl.a en för visuella effekter.
Pampigt så det förslår!..

1969 ...gjordes en väldigt intressant Sci-fi som hette "The Illustrated man", med regi av Jack Smight efter en story av Ray Bradbury, och med Rod Steiger och Claire Bloom i huvudrollerna.
Rod Steiger som alltid är bra och övertygande i sina roller fick inför den här filmen genomgå en över tio timmar lång makeup, då tatueringar skulle sminkas över hela hans kropp.
Handling: En man som är helt och hållet täckt av tatueringar, söker efter kvinnan som gjorde dem.
Varje bild döljer en märklig hemlighet som man får ta del av om man studerar tatueringen tillräckligt länge.
Stämningsfullt och bra!..

Äventyrsklassikern "The Valley of Gwangi" som kom det här året, regisserades av James O´Connoly och hade James Franciscus och Richard Carlson m.fl i rollerna.
Denna film kan tyckas som en lite märklig blandning av "Vilda västern" och "Dinosaurie-film", men den har något speciellt, inte minst för att Ray Harryhausen åter igen står för alla specialeffekter.
Handlingen kretsar kring några Mexikanska cowboys som är ute för att som vanligt ringa in sin boskap, men i den dal där de befinner sig finns inte bara vanliga djur utan även stora och hotfulla dinosaurier!..
En fantasifull och klart sevärd film!..



lördag 9 oktober 2010

Djurskräckisar

Under de decennier som gått har det inom skräckfilmen varit mycket populärt att låta djur av olika slag representera det hotfulla och farliga på vita duken.
Med stor sannolikhet kan man nog påstå att "King Kong" från 1933 var den film som öppnade portarna och gav en hel del inspiration till det som var på gång, för när 50-talet senare kom och den här typen av filmer skulle få sina glansdagar, ja då kunde man t.ex låta allt ifrån insekter till jätteödlor som var stora som tiovåningshus gå bärsärkagång genom stadens gator och skrämma vettet ur panikslagna människor.
Och det var nog inte bara skådespelarna som såg rädda ut. Publiken satt nog med säkerhet också och kippade efter andan i sina biofåtöljer.

Det är faktiskt en hel del olika sorters djur som har använts för att illustrera det ondskefulla på film.
T.ex hajar, alligatorer och ormar, men även trevliga sällskapsdjur som våra kära katter och hundar.
Från 60-talet och fram till idag har den här trenden bland skräckfilmer sedan fortsatt, även om skillnaden bland senare filmer har varit att de djur som det handlat om då oftast har fått behålla sin naturliga storlek.
I stället för att insekterna idag är stora som hus, så anfaller de små liven istället städerna i stora svärmar.
Och eftersom filmmakarna kan sin sak så har det förstås inte blivit mindre otäckt för det!..

Här nedan har jag försökt sammanställa en liten lista för den vetgirige, över alla möjliga djur som fått spela huvudrollen i diverse filmklassiker genom åren.
Observera dock att det endast rör sig om ett urval och att listan på långa vägar inte är komplett.
Har även valt att ej inkludera filmer som gjorts efter 80-talet eftersom huvudsyftet med denna blogg är att i första hand ta upp tidiga klassiker...

Landdjur:

Apor  ( "King Kong"-1933 / "Mighty Joe Young"-1949 / "Apornas Planet"-1968 + några uppföljare / m.fl )
Hundar  ( "The hound of Baskervilles"-1939 / "Devil Dog: The hound of hell"-1978 / "Cujo"-1983 / m.fl )
Katter  ( "Night of a 1000 Cats"-1972 / "The Black Cat"-1981 / m.fl )
Vargar  ( I denna kategori skulle alla varulvsfilmer kunna ingå. T.ex: "Werewolf of London"-1935 / "The wolfman"-1941 / "The Howling"-1981 / m.fl )
Björnar  ( "Prophecy"-1979 / m.fl )
Vildsvin  ( "Razorback"-1984 )
Råttor  ( "Rats-1983 / "Willard"-1971 / m.fl )
Ormar  ( "Rattlers"-1975 / "The bite"-1988 / m.fl )
Ödlor och Dinosaurier ( Oräkneliga filmer som: "The lost World-1925" / "Godzilla"-1954 / "Beast from 20000 Fathoms"-1953 / "Valley of Gwangi"-1969 / m.fl )
Grodor  ( "Frogs"-1972  / m.fl )
Maskar  ( "Squirm"-1976 / m.fl )


 Vattendjur:

Hajar  ( "Jaws"-1975 / "Night of the Sharks"-1987 / m.fl )
Valar  ( "Orca-Mördarvalen"-1977 / m.fl )
Barracudor  ( "Barracuda"-1978 )
Pirayor  ( "Piranha"-1978 / m.fl )
Bläckfiskar  ( "It came from beneath the sea"-1955 / "Dödens tentakler"-1977 / m.fl )
Alligatorer  ( "Alligator"-1980 / m.fl )

 Luftburna djur:

Fåglar  ( "The birds"-1963 / "The Giant Claw"-1957 / m.fl )
Fladdermöss  ( "The Bat"-1959 / m.fl )

 Insekter:

Myror  ( "Them"-1954 / "Empire of the ants"-1977 / m.fl  )
Spindlar  ( "Tarantula"-1955 / "Horrors of Spider Island"-1960 / "Kingdom of the Spiders"-1977 / m.fl  )
Skorpioner  ( "The black Scorpion"-1957 / m.fl )
Gräshoppor  ( "Beginning of the end"-1957 / m.fl )
Flugor  ( "The Fly"-1958" / "Return of the Fly"-1959 / m.fl )
Bin  ( "The Swarm"-1978" / m.fl )
Fjärilslarver  ( "Mothra"-1961 )
Kackerlackor  ("The Nest"-1988 / m.fl )



torsdag 7 oktober 2010

En filmpärla!

När man hör namnet "Disney" så tänker man förstås genast på de mängder med animerade långfilmer som producerats under de årtionden som gått, men det är lätt att glömma att det faktiskt även gjorts en hel del riktigt bra spelfilmer också!..
Om man gräver bland gamla klassiker kan man hitta en hel rad med sevärda titlar som i mitt tycke fortfarande förtjänar stor uppmärksamhet.
Mästerverket "20,000 leagues under the sea" från 1954 och som är skriven av Jules Verne (Se tidigare inlägg) är ju ett exempel på en klassiker signerad Walt Disney, och som dessutom är en av världens bästa filmer enligt mig!
Annat som är värt att nämna: "Mary Poppins"(1964. Med animerade inslag), "Son of Flubber" (1963), "In search of the castaways" (1962) samt "Darby O´Gill and the little people" (1959).

Men den Disney-klassiker jag tänker rikta strålkastarna mot i detta inlägg är en riktig filmpärla som även den faktiskt har en hel del Jules Verne-atmosfär i sig, och kanske är det just därför som jag gillar den så mycket!...

"The Island at the top of the world" (1974) Regissör: Robert Stevensson. Medv: Donald Sinden, David Hartman, Jacques Marin Mako m.fl.


Filmen bygger på en novell av författaren Ian Cameron och handlar om några färgstarka karaktärer som gör en äventyrlig resa i ett fantasifullt luftskepp till en bortglömd värld!..
Ett fantastiskt härligt äventyr för både stora och små filmdiggare!..
Något som dessutom är roligt med den här filmen är att den innehåller en rad scener med några Svenska och Norska skådisar som här får agera i vikingakostymer och prata på skandinaviska! hysteriskt kul!!!..
En uppföljare planerades också, som skulle heta "The lost ones", och som hade blivit ännu mera trogen originalstoryn. Men de planerna grusades dock när man förstod att "ettan" inte skulle bli någon stor succé bland den breda publiken.
Varför förstår jag dock inte. Tycker själv att den är ytterst sevärd!..

Handling: En arkeolog slår följe med en rik affärsman, en energisk uppfinnare och en Eskimå på en äventyrlig expedition i ett luftskepp mot Antarktis.
Syftet är att leta efter en förlorad son men när de väl kommer fram häpnar de av att de funnit en hel bortglömd civilisation som är befolkad av vikingar...

En filmpärla som bara måste upplevas!...


tisdag 5 oktober 2010

Äventyr på Venus

"Voyage to the planet of prehistoric women" (1967)
Regi: Derek Thomas. Medv: Mamie van Doren, Frankie Smith m.fl.

Om man smakar på den här filmtiteln en liten stund så är det naturligtvis väldigt lätt att skena iväg med fantasin och tro att det handlar om en planet bebodd av farliga förhistoriska utomjordingar av kvinnligt kön som bara går och väntar på att en raket med jordmänniskor ska dimpa ner som de kan sluka levande eller något liknande.
Och de ser antagligen även groteska ut. Förmodligen gröna och slemmiga med sex armar och med långa antenner på skallen.
För ungefär så är ju standardbilden när det gäller de flesta sci-fi klassiker som den här.
Men inte den här kultrullen inte. Nej, nej...
Tack och lov säger jag. För det är nämligen det som är charmen med denna film. Att den skiljer sig!
Men hur ser då utomjordingarna ut på denna planet?
Jo tro det eller ej, men när man en bit in i filmen äntligen får se planeten Venus innevånare, ja då är det i skepnad av några välsvarvade kvinnor med vackra frisyrer iförda bh:ar av snäckskal (!) som ligger där på några stenklippor och poserar.
Man börjar nästan undra om man sitter och tittar på någon modevisning från Paris istället!..
Jag gnuggar mig i ögonen efter första anblicken och sedan tänker man, -Jaha, är det verkligen så här innevånarna på Venus ser ut?

Pricken över i är nog dessutom att deras ledare spelas av den kända filmstjärnan Mamie van Doren!..
Det skulle vara festligt att veta hur hon tänkte när hon tackade ja till den här rollen!
Hur som helst, när man efter ett tag har börjat vänja sig vid att Venusianerna ser ut som fotomodeller, ja då har åtminstone jag en underhållande och trevlig stund ända fram till filmens slut.
"Prehistoric women" är nämligen ingen dålig film enligt min mening. Den är bara lite egen, även om många säkert skulle tycka att det är kalkonvarning så det förslår!..
Jag kan även tillägga att det här är en slags fortsättning på filmen "Voyage to the prehistoric planet" från 1965, för den som inte redan visste detta.

Handling: En grupp med astrounauter från jorden blir strandsatta på Venus efter en kraschlanding och de börjar genast att utforska planeten som döljer många hemligheter.
De vackra Venusianskorna blir ilskna på besättningen när de dödar deras gud som är en hisklig flygande best, och människorna befinner sig nu i stor fara.
Venuskvinnorna kallar på mörka krafter och när planeten till slut drabbas av lavautbrott och hotfulla stormar
måste besättningen hitta ett sätt att fly hals över huvud!..

Till sist, tänk vad häftigt det hade varit att få se en skådis som Marilyn Monroe i en film som denna!.. eller varför inte Liz Taylor?..


lördag 2 oktober 2010

Sinbad Sjöfararen

Många har de berättelser varit som passerat genom filmhistorien om den hjältemodige sjömannen Sinbad.
Allt ifrån animerade versioner från t.ex Disney till rader av spelfilmer av skiftande slag.
Sinbad är en sagohjälte hämtad ur den orientaliska samlingen "Tusen och en natt" som handlar om Kung Schariyar vars blivande brud Scheherazade varje natt berättar spännande och äventyrliga sagor för honom.
Sagorna varar i 1001 nätter, där av namnet på samlingen.
Hon berättar bl.a om "Alladin och den förtrollade lampan", "Ali Baba och de 40 rövarna", "Adschid" samt om "Sinbad Sjöfararen".
Flera av dessa sagor har blivit film, vilket tål att berättas om i ett kommande inlägg.
Av de många filmatiseringar som gjorts om Sinbads äventyr finns bl.a "Sinbad of the seven seas" (1989), "Captain Sinbad" (1963) samt "Son of Sinbad" (1955), för att nämna några.

De spelfilmer om Sinbad som tillhör mina absoluta favoriter börjar med en klassiker från 1958.
"The 7th voyage of Sinbad" blev den första i en svit på tre filmer om denne hjälte.
Den regisserades av Nathan H . Juran och i huvudrollen kan vi se Kerwin Mathews som Sinbad.
Denne charmige skådespelare har vi även kunnat se i andra klassiker, som t.ex  "The 3 worlds of Gulliver" från 1960.
Specialeffektsmakare i detta äventyr samt även i de två följande filmerna var legenden Ray Harryhausen som här fick användning för sin speciella "Stop-motion" teknik som kallades "Dynamation".
Handling: Sinbad och hans besättning sätter iväg med sitt fartyg på en farofylld resa mot Collossus ö.
Syftet är att försöka rädda en prinsessa (Kathryn Grant) som befinner sig under en trollkarls förbannelse. Men innan han lyckas måste han kämpa mot en hel rad  mytiska monster, som bl.a en människoätande Cyclop, en enorm tvåhövdad fågel samt en eldsprutande drake.
Detta är ögongodis så det förslår!..

Film nummer två i raden blev "The golden voyage of Sinbad" från 1973.
Regisserade gjorde Gordon Hessler och i rollerna kan vi här se John Phillip Law (Sinbad) och Tom Baker m.fl.
Handling: Sinbad hittar en mystisk karta och ger sig genast av på en äventyrlig seglats mot en ö kallad "Lemuria". Som sällskap har han slavflickan Margiana (Caroline Munro) och väl på ön stöter de på allehanda faror som t.ex en sexarmad svärdsvingande staty samt en enögd Centaur.
Allting avrundas med att Sinbad och en ondskefull trollkarl (Baker) konfronterar varandra i en slutlig duell på liv och död.
Även denna är en utsökt filmkaramell!..


Den sista filmen i denna serie blev således "Sinbad and the eye of the Tiger" och kom 1977.
Delar av detta äventyr spelades in Spanien, Malta och Jordanien och även här fick Harryhausen använda sig av sin fina "Stop-motion" teknik.
Regissören hette Sam Wanamaker och i huvudrollerna briljerar Patrick Wayne (Sinbad) samt alltid sevärda Jane Seymour.
Handling: Sinbad reser till Charnak för att be om lov av prins Kassim att få gifta sig med dennes syster Farah (Seymour). Han finner dock att prinsen är förtrollad av den elaka styvmodern Zenobia, och nu måste han ge sig ut på en farofylld resa för att bryta förtrollningen.
På vägen får han gå i närkamp med allehanda hotfulla varelser som t.ex en sabeltandad tiger och en enorm jätte (Troglodyt) med horn i pannan.
Även detta äventyr får dock ett lyckligt slut.
En ren njutning!..

Säga vad man vill om dessa tre sagoklassiker, men om man inte vill något annat än njuta av en stunds färgsprakande underhållning från när filmer av det här slaget var som bäst, så är det här klassikerna man inte bör missa!