fredag 31 december 2010

Nyårsfilmer

2010 är snart till ända, och jag kan med gädje se tillbaka på alla de fantastiska filmklassiker som jag haft nöjet att fördjupa mig i under året som passerat, och som skänkt mig så många timmar av oförglömlig underhållning.
Bland alla de minnesvärda filmer och serier som fastnat i mitt medvetande, kan jag t.ex nämna; "Atlantis, The Lost Continent" (1961), "The Twillight Zone" (TV-serie från 1959-64) "Blonde Savage" (1947), "The Incredible Petrified World" (1959), "The Giant´s of Thessaly" (1960), "The Mistress of Atlantis" (1932), "Undersea Kingdom" (Serie från 1936), "Lost City" (Serie från 1935) m.m...m.m.
Klassiker som är så bra att man enligt mitt tycke kan se dem om och om igen!..

Lagom till nyår skulle jag dock vilja rekommendera några andra riktigt storslagna filmer som jag tycker passar utmärkt helgen till ära.
Jag pratar om episka mästerverk i miljonbudgetklassen som slår det mesta vad gäller både scenkostymer, antal statister och vackra exotiska miljöer.
Det finns radvis med stilfulla filmklassiker i denna genré, som ofta skildrar en viktig historisk epok, eller som ibland porträtterar en berömd Kung, Drottning, Kejsare eller dyl. Exempel på episka mästerverk som gått till historien och som man inte bör missa är bl.a; "Cleopatra" (1963), "Ben-Hur" (1959), "The Fall of the Roman Empire" (1964), "Solomon and Sheba" (1959), "Spartacus" (1960), "Lawrence of Arabia" (1962) "Julius Caesar" (1953) och "The Ten Commandments" (1956) bara för att nämna några!..

Men den episka klassiker som jag främst vill föra fram i rampljuset så här till nyår, är en färgrann och stämningsfull film som heter "Land of the Pharaohs", som liksom "Cleopatra", utspelar sig i det forntida Egypten. Filmen som är från 1955 regisserades och producerades av Howard Hawks, och i rollistan syns bl.a Jack Hawkins, Dewey Martin och Joan Collins, som här endast var 22 år gammal.
Hawks var en regissör som under sin verksamma tid i Hollywood blev känd för att röra sig mellan många olika filmgenrér. Bl.a gjorde han klassiska westernfilmer som "Rio Bravo" (1959) och El Dorado (1967).

Det här är en mustig historia som utspelar sig bland Egyptens pyramider, och som är full av imponerande scenerier, lustfylld romantik samt ond bråd död.
Den innehåller mängder av storslagna interiörer och fullskaliga modeller av hela byggnader, vilket gjorde den till en oerhört påkostad produktion, och den var därför med sina 2, 900, 000 dollar på sin tid en av Hollywoods dyraste filmer.
Handling: I det forntida Egypten regerar Kung Farao (Hawkins) som lever i lyx och flärd och som älskar guld. Han är fullt inställd på att ta med sig all sin rikedom in i nästa liv när han dör, och låter därför bygga en inbrottsäker pyramid där han kan bevara alla sina tillgångar. Nellifer (Collins) som är prinsessa av Cypern, gifter sig med Farao, men hennes avsikter är långt ifrån goda.
Hennes plan är att mörda sin make och själv lägga beslag på alla dyrbarheter.

Denna klassiker är en stilfull njutning och passar därför enligt mitt tycke utmärkt som nyårsfilm!..

Ja, då återstår väl inte så mycket mer för mig än att önska er alla...

Ett Gott nytt film-år 2011!!!

tisdag 28 december 2010

Mer filmfakta...

Hoppas Julen varit till belåtenhet, och att ni under allt firande även haft tillfälle att kolla in några av de klassiker jag pratade om sist!..
Själv såg jag förutom Jul-filmer en romantisk komedi i helgen, som var helt lysande faktiskt!
Filmen var från 1961 och hette "Come September", och huvudrollerna spelades med bravur av skådisarna Rock Hudson och Italienska Gina Lollobrigida. En riktigt skön "må bra"-film enligt mitt tycke!..

Vad sägs om lite filmfakta att fördjupa sig i en vintrig tisdag som denna?..
Här är några saker du kanske inte visste...


Skådespelaren Kevin MacCarthy som hade huvudrollen i klassikern "Invasion of the bodysnatchers" från 1956, hade även en roll i remaken som kom 1978.

*
Den Franska stumfilmen "Le Voyage dans la Lune" från 1902 kan förmodligen räknas som den allra första Sci-fi filmen genom tiderna.

*
Film-monstret Godzilla har en stjärna på Amerikanska "Hollywood Walk of Fame".


Innan Charlton Heston fick rollen som "Ben-Hur" i mastodontfilmen med samma namn från 1959, var bl.a Burt Lancaster och Paul Newman namn som diskuterades.

*
Skådespelaren Boris Karloff hette egentligen William Pratt och Bela Lugosis riktiga namn var Béla Blaskó.

*
Det geléklumpsliknande rymdmonstret "The Blob" i Sci fi filmen med samma namn från 1958, var i själva verket gjort av silikon.


Den kända Tarzan-repliken "Me Tarzan, You Jane", skrevs speciellt för film-legenden Johnny Weissmuller.

*
Clint Eastwood långfilmsdebuterade i Sci-fi klassikern "Revenge of the Creature" från 1955, som var en uppföljare till filmen "Creature from the black Lagoon".


fredag 24 december 2010

Santa Claus Conquers The Martians trailer

Julen är här!

Just det, vare sig man vill det eller inte så är den knäckdoftande högtiden här igen, med bjällerklang och allt annat som hör till!..
Och vad passar då bättre än att efter skinkan och alla köttbullarna sjunka ner i filmsoffan för att kolla in några riktigt bra Jul-klassiker?..
Jag bestämde mig helt enkelt för att försöka finna några av de i mitt tycke bästa rullarna från de decennier som passerat, och jag hittade faktiskt några godbitar som är klart sevärda och som garanterat får Julstämningen att stiga!..

Vad sägs t.ex om en smågalen och kul Sci-fi komedi till att börja med?
"Santa Claus Conquers the Martians" från 1964, med regi av Nicholas Webster och med skådespelare som John Call, Leonard Hicks och Vincent Beck i några av rollerna, är en festlig "må bra"-film i Julens tecken som man kan ligga i soffan och bara låta sig roas av, utan att anstränga hjärnan allt för mycket!..
Denna film brukar ibland förekomma på listor över "De sämsta filmerna som någonsin gjorts", men jag tycker absolut inte att man ska låta sig avskräckas av det, utan man bör självklart se den och bilda sin egen uppfattning istället!..
En kul detalj som bör nämnas är att det här var filmstjärnan Pia Zadoras första långfilm, och hon gör här endast åtta år gammal rollen som Marsbarnet Girmar.
Handling: Barn på Mars är avundsjuka på jordens alla barn som får besök av tomten på julafton.
Marsianer landar därför på jorden och kidnappar två barn som leder dem till Nordpolen i jakten på Jultomten. De tar sedan med sig tomten tillbaka till Mars där han slutligen sprider Julglädje och gör alla Marsbarn nöjda och glada.
John Call är faktiskt som klippt och skuren i denna huvudroll, så jag säger bara...se den!!!

Den förmodligen mest kända Jul-berättelse som det genom alla decennier gjorts otaliga filmversioner av, är nog utan tvekan "A Christmas Carol" eller "Scrooge" som man för det mesta brukar kalla den.
Charles Dickens skrev detta mästerverk som dök upp som stumfilm redan 1913, men den version som många fortfarande anser är den absolut bästa kom 1935 och regisserades av Henry Edwards.
I denna svart/vita klassiker som även var den första ljudversionen, är Seymor Hicks utmärkt i rollen som den grinige Scrooge, och i övriga roller syns bl.a Donald Calthrop och Robert Cochran.
Handling: Ebenezer Scrooge avskyr Julen och tycker att allt som har med den att göra bara är bluff och båg. Men plötsligt en natt får han besök av tre st. andar som för honom både bakåt och framåt i tiden och han får bevittna olika händelser ur sitt liv, vilket får honom att komma till helt nya insikter om denna högtid.

Vill man frossa i fler Jul-filmer som innehåller den där äkta myspys-atmosfären, så kan man t.ex kolla in klassikern "Beyond Christmas" från 1940, regisserad av A. Edward Sutherland och med skådisar som Harry Carey, C. Aubrey Smith och Charles Winninger i rollistan.
Detta är en stämningsfull story om tre rika äldre herrar som omkommer i en flygkrasch, men som kommer tillbaka som snälla spöken för att hjälpa ett ungt kärlekspar.
Missa inte denna tidlösa klassiker-pärla!..

"It´s a wonderful life" från 1946, är även den en klassiker med hög trivselfaktor som passar utmärkt till kvällsglöggen och pepparkakorna.
Regisserade gjorde Frank Capra och här kan man njuta av duktiga skådespelare som James Stewart, Donna Reed och Lionel Barrymore m.fl.
Denna film handlar om en ängel som försöker hjälpa en desperat affärsman genom att få honom att förstå hur allt hade sett ut om han inte hade funnits.
Filmen är värd att beskådas enbart för James Stewart som alltid glänser!..

Till sist en trevlig och hjärtevärmande klassiker med titeln "A Christmas Wish", från 1950.
Regi: Irving Pichel och i rollerna: Jimmy Durante, Terry Moore och Tom Drake m.fl.
Filmens handling kretsar kring en liten ekorre som av en slump hjälper två fattiga och olyckliga familjer att få glädjen tillbaka när julaftonen kommer.
Här använde man sig faktiskt av George Pals Oscars-belönade animations-teknik för att få till de rätta effekterna!..

Ja, då hoppas jag bara att ni som jag ska tycka att dessa härliga klassiker kommer att funka alldeles utmärkt som stämningshöjare när man ligger där hemma under filten samtidigt som snöflingorna dansar utanför fönstret!..

Och med de orden vill jag bara önska er alla...

En riktigt god film-Jul!..

lördag 18 december 2010

The Twilight Zone

Om man som jag gillar att frossa i klassisk Sci-fi och övernaturliga berättelser från 50 och 60-talet, ja då måste man helt enkelt bara älska TV-serien "The Twilight Zone", som producerades i USA mellan åren 1959-1964.
Skaparen till denna fascinerande serie hette Rod Serling (1924-1975), en manusförfattare och TV-producent som 1939 endast var 14 år gammal då allmänheten för första gången kunde ta del av televisionen i USA, och snart hade även han trollbundits av det nya mediet.
Serling påbörjade sin karriär redan på 50-talet med att skriva drama-berättelser för radio, men det skulle inte dröja länge innan han istället gick över till TV.

"The Twilight Zone" gjordes i 156 episoder och spelades in under fem säsonger. Under de första tre gjorde man halv-timmes avsnitt, för att i den fjärde gå över till hela timmar, och när femte säsongen gjordes var det åter igen halv-timmes avsnitt som gällde.
Serling själv skrev manus till 92 av dem, men anlitade annars duktiga författare som han trodde på, som t.ex Richard Matheson och Charles Beaumont, för att få ett så bra resultat som möjligt.

Rod Serling
Det är lite svårt att sätta fingret på vad som egentligen gjorde "The Twilight Zone" till den suveräna serie som den var.
Man får nämligen inte glömma att den faktiskt hade hård konkurrens av andra riktigt bra serier under samma tid, som t.ex "Alfred Hitchcock Presents".
Men jag tror att hela programformen i sig, med Serling själv som med inlevelse stod och presenterade en intressant och spännande historia om något som utspelar sig i gränslandet mellan dröm och verklighet, var det som gjorde det hela till ett lyckat koncept redan från början.
Och att allting dessutom genomsyrades av en skön 50-tals atmosfär gjorde inte saken sämre!..
Under de år som serien producerades var det många stora skådespelare som engagerades, och bland alla kända namn som deltog fanns t.ex Lee Marvin, Robert Redford, William Shatner, Charles Bronson, Burgess Meredith, Dennis Weaver och Elisabeth Montgomery, bara för att nämna några.

Serien fick dessutom många fina priser, som t.ex en hel rad med Emmys, Golden Globe Awards, samt Writers Guild of America Awards m.m.
1964 bestämde sig dock Serling för att sätta punkt, och han sålde alla rättigheter till CBS.
Den främsta orsaken ska ha varit att hans bolag inte längre hade råd att finansiera det hela, eftersom seriens budget allt mer började överskridas.

Rod Serling skrev förutom "The Twilight Zone", även manus till filmer och serier som "The Velvet Alley" (1958), "Seven days In May" (1964), "Planet of the Apes" (1968), samt "Night Gallery" (1970-73).

1983 kom långfilmen "Twilight Zone-The movie", som innehöll remakes på några avsnitt ur den forna serien. Bl.a med Dan Aykroyd, John Lithgow och Albert Brooks i några av rollerna.

1985 blev Serling postumt invald i ärofyllda "Television Hall of Fame"...


onsdag 15 december 2010

George Pal

En fantastisk filmregissör, producent och animatör som med sina verk påverkat mig på många positiva sätt och som skänkt mig åtskilliga timmar av njutbar underhållning, är George Pal  (1908-1980).
Han var bl.a skapare av den i mitt tycke bästa filmen genom tiderna, "The Time Machine" från 1960, som är en Sci-fi klassiker efter en roman av H.G. Wells, och som enligt mig innehåller allt som en riktigt bra Sci-fi bör innehålla.
De filmer jag främst lärt känna och älska är de verk som kom i och med 50-talet, och har man t.ex haft äran att drömma sig bort i epokgörande klassiker som "When Worlds Collide" från 1951, eller "The War of the Worlds" från 1953 (H.G. Wells igen), så slås man genast av hur välgjort och hur snyggt filmat allting är.

George Pal föddes i Ungern 1908 och hade föräldrar som båda var inom teatern.
1928 tog han examen från "The Budapest Academy of Arts", där han hade studerat arkitektur och konst.
1931 grundade han en Trickfilms-Studio i Berlin och fick snart patent på det han kallade för "PAL-Doll", som längre fram skulle bli känt som "Puppetoons" i USA.
Dit flyttade han 1940 och han började genast arbeta för det stora film-bolaget "Paramount Pictures".
Under 40-talet skapade han mängder med animerade kortfilmer, innan han med "The Great Rupert" (1950) skulle börja producera spelfilm.
PAL tilldelades 1944 en heders-Oscar samt SFWA:s special-plakett vid utdelandet av Nebula-priset 1976.

Filmer i urval:

1951
"Ship of the Ether" (1934)
"Sinbad" (1936)
"Alladin and the Magic Lamp" (1936) Animerat
"Sky Pirates" (1938)
"Sky Princess" (1942)
"Jasper and the Watermelons" (1942) Animerat
"Wilbur the Lion" (1947) Animerat
"Rhapsody In wood" (1947) Animerat
"Destination Moon" (1950)
"When Worlds Collide" (1951)
"Houdini" (1953)
"The War of the Worlds" (1953

1960
"The Naked Jungle" (1954)
"Conquest of Space" (1955)
"The Big Fun Carnival" (1957)
"Tom Thumb" (1958)
"The Time Machine" (1960)
"Atlantis, the Lost Continent" (1961)
"The wonderful World of Brothers Grimm" (1962)
"7 faces of Dr. Lao" (1964)
"Psyko-Killer" (1968)
"Doc Savage: The Man of Bronze" (1975)


George Pal har idag även fått en stjärna på 1722 Vinestreet
i "Hollywood Walk of Fame"...


söndag 12 december 2010

Trailer, Fantastic Voyage,1966

En fantastisk resa

En Sci-fi klassiker som jag även pratat lite om tidigare men som jag tycker förtjänar en egen och utförligare presentation, är den helt klart sevärda "Fantastic Voyage" från 1966.
Denna magiska film skiljer sig nämnvärt från de flesta andra klassiska Sci-fi äventyr jag sett, och blev nog betraktad som både djärv och nyskapande när den kom på 60-talet, eftersom det inte handlar om vilken rymdresa som helst, utan om en resa genom vårt eget inre universum,
nämligen människokroppen (!)..

Berättelsen kretsar kring ett forskarteam som blir förminskade till mikroskopisk storlek för att med hjälp av en slags U-båt kunna ta sig fram inuti en nedsövd människa. Målet är att försöka utföra en operation inifrån och därmed rädda livet på honom.
Regisserade gjorde Richard Fleischer efter en berättelse av Jerome Bixby och Otto Klement, och i huvudrollerna briljerar en rad med bra skådespelare som Stephen Boyd ("Ben Hur" m.fl), Raquel Welch ("One Million years B.C." m.fl), Edmond O`Brien ("The Wild Bunch" m.fl) och alltid sevärde Donald Pleasence ("Escape from New York", "Halloween" m.fl).

Filmen bjuder på hissnande special-effekter och man både häpnar och förundras över hur snyggt och väl genomfört allting är genom dessa 100 minuter av färgsprakande fantasifylld njutning.
Det tog två år att skapa "Fantastic Voyage", och när den kom blev filmen väl mottagen av så väl publik som kritiker. Den fick även två st. Academy Awards 1966 för "Best Art Direction" och för "Best Special effekts".
Den är unik med tanke på den miljö i vilken den utspelar sig, och den enda film jag direkt kommer att tänka på som rör sig kring samma tema är "Inner space" från 1987, med regi av Joe Dante.
I den produktionen som är en blandning av humor och action spelar Martin Short huvudrollen, och Dennis Quaid är den som i en liten farkost får färdas inuti en annan människa för att försöka rädda dennes liv.

Det ryktas även om att ingen mindre än James Cameron ("Titanic", "Avatar" m.fl.) tänker stå som producent bakom en remake av "Fantastic Voyage", men det är för mig ännu okänt när eller om detta verkligen kommer att bli av.
Det låter i alla fall spännande, och är något att se fram emot, speciellt om man tänker på tidigare suveräna verk av Cameron som t.ex "The Abyss"(!)..

Trevlig Lucia på er alla filmvänner!..


onsdag 8 december 2010

40-tals klassiker

Sång och dansfilmerna var en genré som dominerade stort under 40-talet i Hollywood.
Men även gangster-filmer och Western, samt lite lättsammare filmer inom det romantiska komedi-facket bidrog med ett antal populära premiärer de här åren.
Några av de mest framgångrika 40-talsstjärnorna var Gary Cooper, Cary Grant, Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Judy Garland och Bette Davies m.fl.
Dock var första halvan av detta årtionde en relativt tuff tid för drömfabriken, eftersom andra Världskriget som pågick skulle komma att påverka även filmindustrin.
Men redan vid mitten av decenniet började allting sakta men säkert återgå till det normala, och snart skulle filminspelningarna börja avlösa varandra igen.
Skräck, Fantasy och Sci-fi filmerna bidrog även de med ett antal intressanta och skapligt lyckade resultat,
även om Sci-fi genrén skulle få sin riktigt stora glansperiod först längre fram på 50-talet.

1940. Decenniet inleddes med en brokig men sevärd blandning av filmer,
som t.ex Sci-fi klassikerna "Flash Gordon Conquers the Universe" och "The Invisible Man returns".
Inom skräckområdet kunde man bl.a njuta av "The Ape" samt "Doomed to Die" med Boris Karloff, som vid det här laget hade blivit ett stort namn tack vare de framgångsrika "Frankenstein"-filmerna.
Andra skräckisar som såg dagens ljus var bl.a "Dark eyes of London", "Black Friday" och "The Devil Bat".
En helt underbar Fantasy-klassiker som kom detta år var "The Thief of Bagdad", en färgsprakande film med massor av fantastiska special-effekter vilket var sensationellt vid denna tid.
Detta sagolika äventyr tog två år att spela in och belönades med tre st. Oscar.


1941. Året efter hade bl.a skräck-klassiker som "Dr. Jekyll and Mr. Hyde" och "The Wolf man" premiär. Den senare med Lon Chaney Jr. i huvudrollen som mannen som blir förvandlad till det håriga vargmonstret.
Även filmer som "The Invisible Ghost", med Bela Lugosi som för evigt blivit förknippad med "Dracula", samt "The Black Cat" och Hitchcocks thriller "Suspicion" gick upp på biograferna.
Sci-fi och skräck-klassikern "Man made Monster" kom också detta år, samt två st. äventyrs-klassiker i form av "Jungle Girl" och "Tarzan´s secret Treasure" med Johnny Weissmuller som djungelns hjälte.

1942. Detta var året då bl.a Rudyard Kiplings underbara "Jungle Book" hade premiär i färg, med en ung Sabu i rollen som Mowgli, och man skulle även få se Weissmuller åter igen slänga sig i lianerna i "Tarzan´s New york Adventure".
Även den förtjusande Fantasyfilmen "Arabian Nights" kom detta år.
Inom skräckfilms-genrén kunde man njuta av klassiker som "The Gost of Frankenstein", "Bowery of Midnight" samt "Cat people".
Man skulle även få återse Bela Lugosi i en film som hette "The Corpse Vanishes", där han spelar en galen vetenskapsman som sysslar med ruggiga experiment.
Få Sci-fi filmer gjordes 1942, men ett par filmer som nog kan räknas in i den kategorin var i alla fall "Invisible Agent" och "Black Dragons" (Lugosi igen).

1943.. Johnny Weissmuller var i högform detta år, och han medverkade i två st. Tarzan-filmer som fick titlarna "Tarzan Triumphs" och "Tarzan´s Desert Mystery". På skräckfronten producerades filmer som "The Phantom of the Opera" med Claude Rains i huvudrollen. Detta var den första talversionen av denna klassiker samt en remake på stumfilmen från 1925. Även filmer som "I walked with a Zombie" och "Son of Dracula" hade premiär, den sistnämnda med Lon Chaney Jr. som greven.
I "Frankenstein meets the Wolf man", gjorde Chaney Jr. rollen som Varulven och Bela Lugosi fick spela monstret.
Även detta år var det tunt på Sci-fi fronten, men action-hjälten "Batman" dök i alla fall upp på vita duken med Lewis Wilson i huvudrollen och med Douglas Croft som medhjälparen Robin.

1944Skräck-klassikern "House of Frankenstein" som kom det här året bjöd på en intressant roll-lista, då man kunde se Boris Karloff som en viss Doktor Nieman, Lon chaney Jr. som Varulven, John Carradine som Dracula och Glenn Strange som Frankensteins monster.
Även tredje filmen om "Den osynlige mannen" visades på biograferna i Sci-fi klassikern "The Invisible Man´s Revenge" samt en annan Sci-fi film som hette "The Lady and the Monster".
Det fantastiska äventyret "Ali Baba and the Forty Thieves" ur sagosamlingen "Arabian Nights" (Tusen och en natt) fick också premiär detta år.

1945. Det fortsatte att vara relativt glest mellan Sci-fi filmerna, men en produktion som lutade lite åt det hållet och som kom detta år var "The Man In half Moon Street".
Av denna film gjordes även en remake 1959, som då fick namnet "The man who could cheat Death".
Tarzan-filmerna fortsatte att avlösa varandra, denna gång med "Tarzan and the Amazons", men det gjordes även ett annat djungel-äventyr detta år, som hette "White Pongo".
Inom Skräck-genrén kom bl.a "Dead of Night", "House of Dracula", "Fog Island", "The Picture of Dorian Gray", och "The Body Snatcher" med Boris Karloff i huvudrollen som gravplundrare. Detta var även den sista filmen där han och Bela Lugosi medverkade tillsammans.

1946. I Skräck-klassikern "She-Wolf of London" som hade premiär det här året fick man för första gången se en kvinna förvandlas till varulv. I denna film stod June Lockhart för den rollen.
Annars kunde man njuta av sevärda skräckisar som t.ex "The Flying Serpent", "Bedlam", "Devil Bat´s Daughter", "The Spiral Staircase" samt en film med det fantasifulla namnet "The Spider Woman Strikes back".
Bland Djungel-äventyr kunde man bl.a hitta "Lost City of the Jungle" samt den elfte Tarzan-filmen med Johnny Weissmuller som hette "Tarzan and the Leopard Woman".
En Sci-fi klassiker som kom detta år var "The beast with five fingers".

1947. Det här var året då trevliga Djungel-äventyr som t.ex "Blonde Savage" och "Queen of the Amazons" släpptes, samt den tolfte Tarzan-filmen "Tarzan and the Huntress" med Weissmuller.
Även en film som hette "Adventure Island" fick premiär.
Dessutom producerade man äventyrs-filmen "Sinbad the Sailor", och här var det den legendariske filmstjärnan Douglas Fairbanks Jr. som spelade huvudrollen.
Orson Wells stod för regin i en spännande thriller som fick namnet "The Lady from Shanghai" med Rita Hayworth i den ledande rollen, och Bela Lugosi medverkade i ännu en skräckis som hette "Scared to death".


1948. En skräckfilm av det lite mer humoristiska slaget som kom detta år var "Abbott and Costello meets Frankenstein" med komikerparet Bud Abbott och Lou Costello i huvudrollerna.
Andra klassiker inom Skräck-genrén var annars "The amazing Mr.X", "The Creeper" samt "Who killed Doc Robbin". Hitchcock lanserade även en Thriller som fick namnet "Rope".
På Fantasy-sidan producerades filmer som "Unknown Island", och "Miranda"( Om en sjöjungfru som blir funnen av en fiskare ), och en klassiker som kan räknas till Sci-fi filmerna och som kom det här året var "Superman", med Kirk Alyn i rollen som hjälten av stål.

1949. Decenniets sista år bjöd bl.a på Sci-fi klassikern "Batman and Robin", denna gången med Robert Lowery i titelrollen och med johnny Duncan som Robin.
Detta var även året då filmen "Mighty Joe Young" hade premiär, som var den första full-längdsfilmen för specialeffekts-makaren Ray Harryhausen.
En annan sevärd klassiker inom Fantasy-facket som kom under året hette "Siren of Atlantis".
Abbott och Costello roade biopubliken ännu en gång med Djungel-komedin "Africa Screams", och gillade man skräckfilm kunde man fördjupa sig i filmer som "Queen of Spades", "Master Minds" och "Fall of the house of Usher". Denna rysare skulle det f.ö komma att göras en mera känd version av 1960, då med Vincent Price i en stor roll.


fredag 3 december 2010

Ljus i vintermörkret

Nu så här i början av december när mörkret och vinterkylan omsluter oss, skulle jag gärna vilja tipsa om några sevärda "Må bra"-filmer som man kan trösta sig med.
Så tänd några värmeljus, lägg dig i soffan under en varm filt, och avnjut dessa filmklassiker som med all säkerhet får dig att glömma det bistra klimatet utanför i flera timmar framåt!..

Vad sägs om att inleda med ett härligt Fantasy-äventyr?
I så fall kanske "The land that time forgot" från 1975 passar bra, som bygger på en berättelse av ingen mindre än Edgar Rice Burroughs och som regisserats av Kevin Connor.
I rollistan syns bl.a Doug McClure , John Mcenery samt Susan Penhaligon.
Denna pärla utspelar sig under första världskriget och handlar om två personer (Bowen och Lisa) som ombord på en u-båt hamnar vilse i en tjock dimma, men som snart upptäcker att de kommit till ett förhistoriskt och bortglömt land vid namn Caprona.
Där stöter de på hot i form av både dinosaurier och fientliga grottmänniskor och de blir till slut tvungna att göra allt de kan för att komma helskinnade därifrån.
Dröm dig bort för en stund med denna underbara Fantasy-story!..

Film nr två som heter "The people that time forgot" är från 1977, och liksom ettan är den en färgsprakande filmfest från början till slut. Den är t.o.m snäppet bättre, om jag ska gå efter min egen personliga smak!..
Regissör var även denna gång Kevin Connor, och här får Doug McClure sällskap av skådisar som Patrick Wayne och Sarah Douglas m.fl.
När man kommer in i denna film befinner sig en expedition vid Antarktis för att söka efter en försvunnen kollega när de plötsligt upptäcker ett tropiskt område mitt bland all snö och is.
Även här får våra vänner det jobbigt när man åter igen måste konfronteras med både förhistoriska odjur och illasinnade grottmänniskor, och man får snart fullt upp med att fundera ut hur man ska ta sig ur det hela.
En härlig klassiker att bara avnjuta!..

Man kan nog dessutom behöva få sig ett gott skratt när vintermörkret känns tungt, och då vill jag varmt rekommendera filmen "Sleeper", som är en hysteriskt rolig Sci-fi komedi från 1973 av och med geniet Woody Allen. I rollerna: Woody Allen, Diane Keaton m.fl.
Det känns som att Allen i denna klassiker vill skoja lite med Sci-fi genrén i
allmänhet och med framtidsskildringar i synnerhet. Hur som helst gör han det med stor skicklighet och han använder här sin stora komiska begåvning till fullo!..
Att han förmodligen sneglat en del och inspirerats av kroppspråket hos stumfilmens komikerstjärnor gör bara att man viker sig ännu mera av skratt!..
Allt kretsar kring Miles Monroe (Allen) som vaknar upp 200 år in i framtiden och upptäcker att saker runt omkring honom kanske inte är fullt så fantastiska som han trott att de skulle vara.
Se denna pärla och kvällen är räddad!..

Sist men inte minst vill jag presentera en riktig mys-rysare att avsluta filmkvällen med!..
"The haunting" från 1963 bygger på boken "The haunting of Hill house" av Shirley Jackson, och regisserades av Robert Wise.
I huvudrollerna ser vi Julie Harris, Claire Bloom och Richard Johnson m.fl.
I denna film på temat "spökslott" tätnar spänningen ju längre in i handlingen man kommer, och allt sammans är gjort på ett skickligt sätt som garanterat ger dig gåshud.
Att filmen är i sv/vitt bidrar bara till att det hela blir ännu mera dramatiskt och stämningsfullt.
Det är dessutom väldigt snyggt filmat och man undrar ibland om regissören möjligen inspirerats av Hitchcock.
Fyra forskarkolleger anländer till Hill house för att gräva i husets förflutna och ta reda på om där förekommer någon övernaturlighet. Snart blir de medvetna om att platsen döljer värre saker än de någonsin kunnat ana...
En härlig film som har den där mysiga klassiska spökkänslan!..

Hoppas ni ska bli nöjda med mina förslag på filmer som man kan förgylla den mörka decemberkvällen med!..
Annars kan jag varmt rekommendera vad som helst ur denna blogg, eftersom jag enbart skriver om sån´t som jag själv diggar skarpt!..