lördag 14 januari 2012

En värld av is

Äventyrliga och farofyllda expeditioner till främmande och fantasieggande platser på vår jord är något som skildrats i mängder av klassiska filmer genom åren.
Ibland kan det handla om att utforska tropiska djungler, eller så kanske tittaren får följa med till Himalayas väldiga snöbeklädda bergstrakter.
Och i andra produktioner är kanske Saharas vidsträckta öken platsen där man förlagt handlingen.
Hur som helst är ofta storyn i äventyrsfilmer ren fiction eller fantasy, men det har även gjorts filmer som berättat om verklighetens äventyrliga expeditioner, och som enligt historien varit minst lika spänningsfyllda och dramatiska.

Bland de våghalsiga äventyrare som i början av 1900-talet gav sig iväg på olika forskningsresor till det ännu outforskade Antarktis, fanns en brittisk marinofficer vid namn Robert Falcon Scott, som 1910 tog sin besättning med på en resa som dessvärre skulle komma att kantas av en hel del svåra umbäranden och som slutade tragiskt 1912.
Scott tävlade mot norrmannen Roald Amundsen om att bli den förste att nå Sydpolen, men den som till sist skulle nå målet blev Amundsen.
Scott och fyra av hans mannar däremot hade en enorm otur, och de omkom alla i den hårda kylan för att senare hittas i och i närheten av sitt tält.

"Scott of the Antarctic", 1948.
En mästerlig klassiker som skildrar händelseförloppet under denna tidsperiod är "Scott of the Antarctic" från 1948, regisserad av Charles Frend, och med skådisar som John Mills (Scott), Derek Bond och Harold Warrender m.fl i rollistan.
Filmen berättar på ett fascinerande och fängslande sätt om den enorma vilja och envishet som låg bakom denna äventyrliga expedition, och John Mills gestaltning av Scott är i mitt tycke mycket trovärdig och övertygande.
Dessutom är det karga och isiga landskapet ypperligt filmat, vilket skapar en vemodig atmosfär som gör det hela fullkomligt magiskt.

John Mills hade en filmkarriär som sträckte sig genom hela sju decennier, och han medverkade i mängder av produktioner av olika slag, var av de flesta var i äventyrs och thriller-genren.
Förutom redan nämnda film hette några av dessa; "The Gentle Gunman" (1952), "Around the World In Eighty Days" (1956), "Tiger Bay" (1959) och "Swiss Family Robinson" (1960) m.fl.

Charles Frend som regisserade detta enastående stycke filmhistoria var även upphovsman till filmer som "The Return of the Vikings" (1945), "The Cruel Sea" (1953) och "Torpedo Bay" (1965) m.fl...

Se denna fantastiska klassiker om ni vill uppleva ett äventyr med en spännande story som bygger på verkliga händelser!...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar