lördag 28 januari 2012

Äventyr under havet

En storslagen äventyrsfilm vars titel låter som en blandning mellan Jules Verne´s "Around the World In Eighty Days" och "20,000 Leagues Under the Sea", är Andrew Martons mästerliga "Around the World Under the Sea" från 1966, med en rad sevärda skådisar som t.ex Lloyd Bridges, Brian Kelly, David McCallum och Shirley Eaton i rollistan.
Huru vida man med denna filmtitel verkligen ville skänka en tanke till Jules Verne´s berättelser eller ej ska jag låta vara osagt, filmen i övrigt har i vilket fall (så vitt jag vet) ingenting med denne Sci-fi författares alster att göra, även om en del av undervattenscenerna samt U-båtens design i filmen doftar Jules Verne så det förslår!..

Hur som helst, om man som jag redan är frälst när det gäller Kapten Nemo´s äventyr under havet, ja då borde man även uppskatta denna oemotståndliga klassiker som i mitt tycke är perfekt i nästan alla avseénden.
Själva storyn är raffinerad och spänningsfylld och tillsammans med ett njutbart vackert foto som ibland skapar en rent magisk atmosfär samt med en rad garvade skådisar sprungna ur den klassiska skolan så kan det faktiskt inte bli så mycket bättre!
Detta är ögongodis när det är som smarrigast och ett helaftonsäventyr som nog varken lämnar små eller stora filmdiggare besvikna!..

Handling: En rad jordbävningar har gjort att världens alla kuststäder är i stor fara, och det är nu upp till ett forskarteam att med hjälp av en högteknologisk U-båt försöka förhindra att stora katastrofer inträffar..
Teamet med Dr. Doug Standish (Bridges) i spetsen ger sig iväg på en äventyrlig resa under haven och på sin färd får de uppleva en helt ny värld som både är vacker och hotfull på samma gång...

Huvudrollen spelas briljant av en av Hollywoods stora klassiska stjärnor- Lloyd Bridges, som hade en lång och imponerande karriär inom branschen och som även är far till de båda skådespelarbröderna Jeff och Beau Bridges.
Bland alla de filmer och serier som han medverkade i under alla år finns titlar som t.ex "Rocketship X-M" (1950), "High Noon" (1952), "Apache Woman" (1955), "Roots" (TV/1977), "Battlestar Galactica" (TV/1978) och "Airplane!" (1980) m.fl.

Shirley Eaton, här i rollen som Dr. Margaret Hanford är bl.a även känd för sin medverkan i Bondfilmen "Goldfinger" från 1964, i vilken hon målades med guldfärg från topp till tå.
Man har även kunnat se henne i filmer som "The Naked Brigade" (1965), "The Million Eyes of Sumuru" (1967) och "The Blood of Fu Manchu" (1968) m.fl.

"Around the World..." är en äventyrsklassiker som är väl värd att avnjutas hemma i filmsoffan nu när Januarimörkret och kylan sluter sig om oss.
En visuellt skön filmupplevelse som gör att man glömmer både tid och rum!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar