tisdag 31 januari 2012

The Astounding She-Monster (1957)

Kan bara inte sluta upp med att fascineras och förtjusas över 50-talets alla härliga kultklassiker på Sci-fi området!..
Kollade senast in en charmig liten pärla med titeln " The Astounding She-Monster" från 1957, regisserad av Ronald V. Ashcroft, och med stjärnor som Robert Clarke, Kenne Duncan och Marilyn Harvey m.fl framför kameran.
Shirley Kilpatrick som fick den stora äran att spela hotfull utomjording gör i mitt tycke en riktigt magnifik prestation, och hon går ibland in i sin roll med så pass stor över-tygelse att det faktiskt emellanåt blir riktigt kusligt!..
Att allting dessutom till stora delar utspelar sig i en dimmig skog under kvälls och nattetid, skapar i mitt tycke en helt magisk och nästan lite trollsk atmosfär som för mig är väldigt tilltalande och som jag tror är ett stort plus för själva berättelsen.

Handling: Några skurkar kidnappar en rik kvinna i Beverly Hills och för med sig henne till ett ensligt beläget hus i ett skogsområde där de håller henne fången.
Huset som ägs av en vetenskapsman (Clarke) blir även han drabbad av banditernas framfart.
Vad dessa personer dock inte vet är att en utomjordisk farkost samtidigt har landat i närheten med en mystisk ung kvinna ombord, och det ska snart visa sig att hon är betydligt farligare än hon ser ut eftersom allt hon rör vid blir ett minne blott, något som skurkgänget bittert får erfara...

Detta är en äkta b-klassiker som antagligen spelades in på väldigt kort tid och med en liten budget, vilket märks genom sparsamma dekorer och på den tekniska kvalitén som ofta brister, men enligt mig är det precis så här en härligt kultig 50-tals Sci-fi ska vara!..
Det gör mig inte det minsta att inte heller storyn är den mest genomarbetade, eller att replikerna ibland blir lite stelt framförda.
Älskar man dessa sköna rullar så gör man det oavsett, punkt slut...


lördag 28 januari 2012

Äventyr under havet

En storslagen äventyrsfilm vars titel låter som en blandning mellan Jules Verne´s "Around the World In Eighty Days" och "20,000 Leagues Under the Sea", är Andrew Martons mästerliga "Around the World Under the Sea" från 1966, med en rad sevärda skådisar som t.ex Lloyd Bridges, Brian Kelly, David McCallum och Shirley Eaton i rollistan.
Huru vida man med denna filmtitel verkligen ville skänka en tanke till Jules Verne´s berättelser eller ej ska jag låta vara osagt, filmen i övrigt har i vilket fall (så vitt jag vet) ingenting med denne Sci-fi författares alster att göra, även om en del av undervattenscenerna samt U-båtens design i filmen doftar Jules Verne så det förslår!..

Hur som helst, om man som jag redan är frälst när det gäller Kapten Nemo´s äventyr under havet, ja då borde man även uppskatta denna oemotståndliga klassiker som i mitt tycke är perfekt i nästan alla avseénden.
Själva storyn är raffinerad och spänningsfylld och tillsammans med ett njutbart vackert foto som ibland skapar en rent magisk atmosfär samt med en rad garvade skådisar sprungna ur den klassiska skolan så kan det faktiskt inte bli så mycket bättre!
Detta är ögongodis när det är som smarrigast och ett helaftonsäventyr som nog varken lämnar små eller stora filmdiggare besvikna!..

Handling: En rad jordbävningar har gjort att världens alla kuststäder är i stor fara, och det är nu upp till ett forskarteam att med hjälp av en högteknologisk U-båt försöka förhindra att stora katastrofer inträffar..
Teamet med Dr. Doug Standish (Bridges) i spetsen ger sig iväg på en äventyrlig resa under haven och på sin färd får de uppleva en helt ny värld som både är vacker och hotfull på samma gång...

Huvudrollen spelas briljant av en av Hollywoods stora klassiska stjärnor- Lloyd Bridges, som hade en lång och imponerande karriär inom branschen och som även är far till de båda skådespelarbröderna Jeff och Beau Bridges.
Bland alla de filmer och serier som han medverkade i under alla år finns titlar som t.ex "Rocketship X-M" (1950), "High Noon" (1952), "Apache Woman" (1955), "Roots" (TV/1977), "Battlestar Galactica" (TV/1978) och "Airplane!" (1980) m.fl.

Shirley Eaton, här i rollen som Dr. Margaret Hanford är bl.a även känd för sin medverkan i Bondfilmen "Goldfinger" från 1964, i vilken hon målades med guldfärg från topp till tå.
Man har även kunnat se henne i filmer som "The Naked Brigade" (1965), "The Million Eyes of Sumuru" (1967) och "The Blood of Fu Manchu" (1968) m.fl.

"Around the World..." är en äventyrsklassiker som är väl värd att avnjutas hemma i filmsoffan nu när Januarimörkret och kylan sluter sig om oss.
En visuellt skön filmupplevelse som gör att man glömmer både tid och rum!..


lördag 21 januari 2012

"Stop It Robbie!..."

Snokade runt bland några favoritfilmer i jakten på ännu fler kultiga citat.....


"There Is no escape from me!.."                        (Robot Monster, 1953)

"Stop It Robbie!.. don´t let It In!..                     (Forbidden Planet, 1956)
 kill It Robbie!.."                                                                   

"I´ll kill you Alligator man, just like                     (Alligator People, 1959)
 I kill any four legged gator!.."                                  

"I am queen here. I will not be                           (Prehistoric Women, 1967)
 denied!"              

"It´s told In the sagas that the bay                (The Island at the Top of the World, 1974)
 Is guarded by sea beasts..."                           

"I´ve never heard of a Sandman                        (Logan´s Run, 1976)
 running, ever!.."                                                           

"He who brakes the law, must go                       (The Island of Dr. Moreau, 1977)
 to the House of pain..."                                       

"I´m not afraid...I´m petrefied..."                                (Invaders from Mars, 1986) 


lördag 14 januari 2012

En värld av is

Äventyrliga och farofyllda expeditioner till främmande och fantasieggande platser på vår jord är något som skildrats i mängder av klassiska filmer genom åren.
Ibland kan det handla om att utforska tropiska djungler, eller så kanske tittaren får följa med till Himalayas väldiga snöbeklädda bergstrakter.
Och i andra produktioner är kanske Saharas vidsträckta öken platsen där man förlagt handlingen.
Hur som helst är ofta storyn i äventyrsfilmer ren fiction eller fantasy, men det har även gjorts filmer som berättat om verklighetens äventyrliga expeditioner, och som enligt historien varit minst lika spänningsfyllda och dramatiska.

Bland de våghalsiga äventyrare som i början av 1900-talet gav sig iväg på olika forskningsresor till det ännu outforskade Antarktis, fanns en brittisk marinofficer vid namn Robert Falcon Scott, som 1910 tog sin besättning med på en resa som dessvärre skulle komma att kantas av en hel del svåra umbäranden och som slutade tragiskt 1912.
Scott tävlade mot norrmannen Roald Amundsen om att bli den förste att nå Sydpolen, men den som till sist skulle nå målet blev Amundsen.
Scott och fyra av hans mannar däremot hade en enorm otur, och de omkom alla i den hårda kylan för att senare hittas i och i närheten av sitt tält.

"Scott of the Antarctic", 1948.
En mästerlig klassiker som skildrar händelseförloppet under denna tidsperiod är "Scott of the Antarctic" från 1948, regisserad av Charles Frend, och med skådisar som John Mills (Scott), Derek Bond och Harold Warrender m.fl i rollistan.
Filmen berättar på ett fascinerande och fängslande sätt om den enorma vilja och envishet som låg bakom denna äventyrliga expedition, och John Mills gestaltning av Scott är i mitt tycke mycket trovärdig och övertygande.
Dessutom är det karga och isiga landskapet ypperligt filmat, vilket skapar en vemodig atmosfär som gör det hela fullkomligt magiskt.

John Mills hade en filmkarriär som sträckte sig genom hela sju decennier, och han medverkade i mängder av produktioner av olika slag, var av de flesta var i äventyrs och thriller-genren.
Förutom redan nämnda film hette några av dessa; "The Gentle Gunman" (1952), "Around the World In Eighty Days" (1956), "Tiger Bay" (1959) och "Swiss Family Robinson" (1960) m.fl.

Charles Frend som regisserade detta enastående stycke filmhistoria var även upphovsman till filmer som "The Return of the Vikings" (1945), "The Cruel Sea" (1953) och "Torpedo Bay" (1965) m.fl...

Se denna fantastiska klassiker om ni vill uppleva ett äventyr med en spännande story som bygger på verkliga händelser!...


lördag 7 januari 2012

God fortsättning!..

Ja, då har vi alltså ett helt nytt magiskt film-år framför oss igen, som för-hoppningsvis kommer att bestå av många härliga klassiker som man ännu inte har sett, och som man väntat länge på att få avnjuta!..
Personligen har jag en hel rad med hett eftertraktade titlar på min önskelista som jag tänkt att beta av under detta år, som t.ex; "Island of Lost Souls" (1932), "Rocketship X-M" (1950), "Queen of Outer Space" (1958), "The Colossus of Rhodes" (1961) och "The Lost Continent" (1968) m.fl,  filmer som jag egentligen redan hade velat se för länge sedan men som av olika anledningar låtit vänta på sig.

Något som verkar bli allt populärare med åren är ju det här med remakes, alltså nyinspelningar av äldre filmer, och detta är en tradition som jag tycker att man kan hitta i de flesta filmkategorier.
Under 2000-talet producerades det radvis med nya Sci-fi och skräck-remakes, var av några av dessa bl.a var; "House of Wax" (2005), "The Black Hole" (2006), "Halloween" (2007), och "Friday the 13:th" (2009) m.fl, filmer med mer eller mindre lyckade resultat.

Originalet från 1953.
Personligen är jag alltid lite tvek-sam när det handlar om att försöka återskapa en redan berättad historia, eftersom jag brukar tycka att originalet alltid är det bästa.
Men jag måste ändå vidhålla att det faktiskt finns en hel del bra exempel på riktigt lyckade remakes, och när man ser en sådan film blir åtmin-stone jag väldigt glad, eftersom det ju i så fall handlar om en väldigt duktig regissör som kan konsten att skänka berättelsen rättvisa.
Steven Spielbergs nyinspelning av "War of The Worlds" från 2005, tycker jag är ett utmärkt exempel på detta, men även välgjorda och pampiga produktioner som Peter Jackson´s "King Kong" (2005) eller Scott Derrickson´s "The Day the Earth Stood Still" (2008) är i mitt tycke remakes med vilka man lyckats riktigt bra.

Om jag hade totat ihop en önskelista över klassiska filmer som det skulle vara roligt att få se i nya tappningar så hade jag ev kunnat tänka mig att inkludera titlar som "She" (1935), "Mistress of Atlantis" (1932) eller "The Most Dangerous Game" (1932), helt enkelt bara för att se om man trots dagens filmteknik skulle kunna komma upp i samma kvalitetsnivå som dessa mästerverk från 30-talet.
Resultatet skulle säkert bli storslaget och liksom de tidigare exemplen skulle de nya versionerna säkert bjuda på massor av imponerande specialeffekter, men just den där speciella magin och mystiken som omhuldar originalfilmerna tror jag är väldigt svår att återskapa.
Därför, trots en riktigt bra remake, vinner enligt min mening originalet ändå alltid till sist!..