fredag 22 april 2011

Några påskkarameller

De färgglada äggens högtid är här igen, och utomhus värmer aprilsolen ena dagen för att nästa dag bytas ut mot kyliga vindar eller regn.
Detta gör det lite svårt att veta hur man ska klä sig.
Men vem bryr sig? regnar det kan man ju alltid stanna inomhus och kolla in några schyssta filmklassiker istället!..
Här är lite förslag på några i mitt tycke helt utsökta filmkarameller som jag tycker ni ska sätta tänderna i en helg som denna. Låt er väl smaka!...

"Destination Moon" (1950) Regi: George Pal. Medv: John Archer, Warner Anderson, Dick Wesson m.fl.
Man skulle nästan kunna säga att George Pal var den som i början av 50-talet startade trenden av kultig Sci-fi film som likt en flodvåg skulle fortsätta att skölja in genom detta årtionde.
Detta var en i raden av klassiker som handlade om den första månresan, något som man vid denna tid fortfarande bara kunde fantisera om. I verkligheten skulle ju detta först inträffa nästan tjugo år senare, då Apollo 11 landade på månen 1969.
Se och avnjut detta stilbildande mästerverk i färg!..

"Warning From Space" (1956) Regi: Koji Shima. Medv: Keizo Kawasaki, Toyomi Karita, Bin Yagazawa m.fl.
Denna klassiker gjordes i Japan, som efter succén med "Godzilla" (1954) blev det land som likt USA dominerade stort när det gällde Sci-fi film på 50-talet. I denna sevärda Sci fi thriller, också den i färg, upptäcker astronomer främmande objekt som närmar sig jorden och som man först tror är meteoriter. Snart visar det sig dock att det rör sig om flygande tefat med aliens ombord, som kommer för att varna att en främmande planet på kollisionskurs är påväg.
Japanerna brukar f.ö vara mästare på att skapa fantasifulla monster och utomjordingar i sina filmer, så även i denna, då besättningen på rymdskeppen liknar stora sjöstjärnor!..

"The Blob" (1988) Regi: Chuck Russel. Medv: Kevin Dillon, Shawnee Smith, Donovan Leitch m.fl.
Det är enligt min mening inte ofta en remake överträffar originalet, och så är inte heller fallet med denna 80-tals klassiker. Dock förtjänar den absolut att ses, då t.ex många av effekterna och framför allt "The Blob" är bättre gjorda än Irwin S. Yeaworth Jr:s originalversion från 1958. Filmen handlar om hur det geléklumpsliknande rymdmonstret går bärsärkagång genom den lilla staden Arborville och slukar allt och alla som hamnar i dess väg.
En Sci-fi pärla som bör upplevas!..


Med detta vill jag bara önska en skööön påsk och filmhelg!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar