tisdag 12 april 2011

Den röda planeten

Spännande och fantastiska berättelser om den röda planeten Mars verkar vara något som fascinerat Sci-fi älskare i alla tider, då detta ämne flitigt använts både i litteraturen och på film sedan många decennier tillbaka.
Som barn har nog de allra flesta någon gång fantiserat om och gjort sig en bild av hur det skulle kunna se ut på främmande planeter, och kanske undrat över om där finns liv lika som på vår egel lilla jordkula.

Författare och filmmakare har länge hjälpt oss på traven i vårt fantiserande genom att ge oss deras version, vilket för det mesta resulterat i  fantasifulla skrönor och fantastiska scenerier, och kanske är det bra att det stannar vid det, vid det fantasifulla alltså.
Jag tror nämligen att vi människor bara mår bra av att fly den bistra verkligheten ibland, att vi  behöver få drömma oss bort då och då och inte enbart rätta oss efter fakta och sådant som går att ta på.
Ända sedan Sci-fi filmens födelse har Marsresor och utforskandet av den röda planeten, varit ett ständigt återkommande ämne på bioduken, som roat både stora och små filmfantaster.
Det hela började förmodligen redan 1910 med en ca fem minuter lång stumfilm av Thomas Edison som hette "ATrip to Mars".
I den får man följa hur en vetenskapsman genom sina experiment befriar sig själv helt från gravitation var på han till slut svävar upp i det blå och landar på planeten Mars.
Bildkvalitén i dessa gamla stumfilmer är idag av naturliga själ inte den bästa, men man har svårt att låta bli att fascineras av den glädje och ambition som säkerligen måste ha legat bakom små mästerverk som detta.

Marsresor på film fortsatte sedan att skildras i klassiker som Danska "The Airship" (1917), "A Message from Mars" (1921) och i "The Ship that was Sent of to Mars" (1921).
1923 kom filmen "M.A.R.S", och 1924 fick en klassiker med det spännande namnet "Aelita-The Queen of Mars" se dagens ljus.
30-talet skulle komma att bjuda på en rad fantasifulla Marstolkningar i bl.a produktioner som "Just Imagine" (1930), samt Flash Gordon-äventyren "Mars Attacks the World" (1938), "The Deadly Ray from Mars" (1938) och "Flash Gordon´s Trip to Mars" (1938).

1945 fick en film med den lite komiska titeln "The Purple Monster Strikes" premiär, och när det så var dags för det glada 50-talet som även ju är Sci-fi klassikernas årtionde framför alla, följde en hel hög med filmer som alla behandlade ämnet Mars, i form av titlar som; "Rocketship X-M" (1950), "Flight to Mars" (1951), "Red Planet Mars" (1952), "Invaders from Mars" (1953), "Robot Monster" (1953), George Pals fantastiska epos "The War of The Worlds" (1953), "Devil Girl from Mars" (1954), "The Conquest of Space" (1955), "World without End" (1956) samt "It! Terror from Beyond Space" (1958) m.fl.

Även under 60 och 70-talet fortsatte denna trend av filmer att dyka upp med jämna mellanrum, naturligtvis till alla Sci-fi diggares stora förtjusning.
Några av dessa var bl.a; "The Angry Red Planet" (1960), "Assignment: Outer Space" (1961), "Battle Beyond the Sun" (1962), "Robinson Crusoe on Mars" (1964), "The X from Outer Space" (1967), "Mission Mars" (1968), "Gift from A Red Planet" (1977) samt kultfilmer som "Capricorn One" (1978) m.fl.

1990 kom Paul Verhoevens fartfyllda Marsäventyr "Total Recall", med Arnold Schwarzenegger och Sharon Stone i huvudrollerna, och om jag slutligen ska nämna några personliga favoritfilmer som behandlar detta fascinerande ämne, och som kom på 2000-talet, så vet jag åtminstone två filmer som i mitt tycke är klart sevärda;
"Mission to Mars" från 2000, med regi av Brian De Palma, med bl.a Gary Sinise, Tim Robbins m.fl i rollistan, samt Spanska "Stranded" från 2002, regisserad av María Lidón, med bl.a Vincent Gallo och Maria de Medeiros i huvudrollerna, som är en mörkare film men med ett liknande tema som den första.

Fantastiska berättelser som dessa har kittlat fantasin och roat Sci-fi älskare i alla tider, och min gissning är att det blir betydligt mer av den här varan, så länge det växer upp nya generationer som är lika nyfikna på vad som möjligtvis kan dölja sig där ute i världsalltet...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar