onsdag 27 april 2011

Donald Pleasence

Jag kan inte riktigt sätta fingret på i vilken film jag såg skådespelaren Donald Pleasence dyka upp första gången, men jag har för mig att det var som Bondskurken Blofeld i "You Only Live Twise" från 1967.
Det finns en hel rad med skådespelare som jag länge både gillat och uppskattat, och Pleasence tillhör definitivt den skaran.
Denne Engelsman hade nämligen i alla sina filmer det där lilla extra och intressanta som fullkomligt kan trollbinda biobesökaren, och han var definitivt variationsrik i sina val av roller, då man på vita duken kunnat se honom spela allt ifrån läkare, trollkarl, baron, professor, fartygskapten och poliskommissarie, till general, senator och t.o.m U.S.A:s president, samtliga karaktärer gestaltade med lika stor inlevelse och skicklighet.

Sir Donald Henry Pleasence (1919-1995) var född och uppväxt i England samt gjorde sin debut på teaterscenen 1939.
Han filmdebuterade 1952 med dramat "The Dybbuk" som var gjord för TV, och fortsatte sedan sin skådespelarbana i klassiker som "The Beachcomber" (1954), och i George Orwells "1984" (1956).
Pleasence fick inte så värst många hjälteroller under sin karriär, utan fick oftare pågrund av sitt karismatiska utseénde spela lite udda och halvskumma personer, och ibland t.o.m helylleskurk, vilket han förstås gjorde med bravur.
På 50 och 60-talet gjorde Pleasence en rad jobb för TV, t.ex i rollen som Prince John i "The Adventures of Robin Hood", som polis i Thrillerserien "The Scarf", samt som värd i Dramaserien "Armchair Mystery Theatre", och 1966 fick han bl.a spela mot skådisar som Raquel Welch och Steven Boyd i mästerliga Sci-fi äventyret "Fantastic Voyage" med regi av Richard Fleischer", som handlade om ett läkarteam som förminskas till mikroskopisk storlek för kunna utföra en operation inifrån en levande människa.

1976 gjorde Pleasence en minnesvärd insats i det uppmärksammade krigsdramat "The Eagle Has Landed", och 1978 var det så dags för honom att kliva in i den roll som förmodligen skulle bli en av hans mest kända någonsin.
Nämligen rollen som Dr. Sam Loomis i den kultförklarade skräck-klassikern "Halloween".
Denna mästerliga film skapades av Skräckgeniet John Carpenter, en regissör som Pleasence genom åren skulle fortsätta att arbeta en hel del med och som han även blev nära vän med privat.
I "Halloween" spelade han bl.a mot sevärda Jamie Lee Curtis, och denna nagelbitare skulle bli så pass populär att Pleasence  fortsättningsvis skulle komma att få göra rollen som Loomis i ytterligare fem filmer.
Samarbetet med John Carpenter resulterade även i Sci-fi klassikern "Escape From New York" (1981), och skräckisen "Prince Of Darkness" (1987), innan han 1990 medverkade i en annan sevärd skräckfilm med titeln "Buried Alive", regisserad av Gerard Kikoine, efter en berättelse av Edgar Allan Poe.

Donald Pleasence sista film blev Dramathrillern "Safe Haven" från 1995, även om den sista film han medverkade i men som han inte hann fullfölja var "Halloween: The Curse Of Michael Myers" från samma år.

En stor eloge till denne fenomenale skådespelare som bidrog med så mycket fantastiskt inom filmkonsten under de år som han var verksam!...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar