söndag 27 februari 2011

Månmännen anfaller!..

Flash Gordon, Tarzan, Buck Rogers och Jungle-Jim m.fl. är klassiska filmhjältar som alla har det gemensamt att de förekom i enormt populära filmserier eller "Serials" i USA under 30 till 50-talet.
Dessa filmserier som ofta var uppdelade på tolv eller femton halvtimmesavsnitt, började redan produceras långt innan Televisionen var född och de visades istället runt om på biograferna som "uppvärmare" inför helgernas stora filmpremiärer. Det är därför i mitt tycke missvisande att kalla dem för TV-serier.
Dessa Serials kunde röra sig i många olika typer av genrér som t.ex Western, Romantik, Djungeläventyr, Skräck samt Science-fiction, och ett bra exempel på en sådan som jag personligen tycker är väldigt trevlig och som jag nu tänkte titta lite närmare är denna produktion från 1952;

"Radar Men from the Moon", från bolaget Republic Pictures, skriven av Ronald Davidson och med regi av Fred C. Bannon, var en spännande Sci-fi Serial med hjälten Commando Cody i spetsen, spelad av George Wallace.
Övriga roller gjordes bl.a av Aline Towne (Joan Gilbert), William Bakewell (Ted Richards) och av Roy Barcroft (Retik; Härskare på Månen).
Denna serie som var på 167 min. gjordes som i de flesta fall i tolv delar och den gick från början under arbetsnamnet "Planet Men from Mars".
Dess budget var vid inspelningsstart på 172,840 dollar och var därmed en av de mest påkostade serier som producerades vid denna tid. Den skulle få åter-release 1957, och 1966 skulle den till slut även bli TV-serie med den nya titeln "Retik the Moon Menace", dock i en nedkortat version på 100 minuter.
Specialeffekterna i denna kultserie gjordes av Lydecker Brothers och är skapligt imponerande för att vara från tidigt 50-tal.
Visst finns det brister här och där som gör att många idag förmodligen skulle kalla det hela för mossigt och förlegat. Men om man som jag redan är stor älskare av dessa klassiska filmer och serier så har man lärt sig att uppskatta och se det charmfulla i dem.

Handling: En rad militärbaser och industribyggnader blir plötsligt attackerade av okända krafter och säkerhetschef Henderson är övertygad om att hotet kommer från månen.
Han anlitar därför äventyraren och vetenskapsmannen Commando Cody till att försöka lösa problemet, och snart hamnar Cody i en farlig kamp med Månmännen och dess ledare (Retik) , då han måste göra allt för att försöka hindra dem från att invardera Jorden.

1953 gjordes även en uppföljare på denna serie som fick namnet "Commando Cody: Sky Marshal of the Universe".
Så om ni redan gillar klassiska hjältar som Flash Gordon, Buck Rogers och Captain Marvel, kolla då även in denna fantastiska Sci-fi pärla!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar