tisdag 22 februari 2011

En alla tiders storfilm!..

"The Ten Commandments" (1956)
Nu när Oscarsgalan närmar sig med stormsteg för 83:e gången i rad, kan jag inte låta bli att tänka på en klassiker i kollosalformat som vid tiden då det begav sig bl.a kammade hem en statyett för Bästa Visuella Effekter, samt nominerades för en hel rad andra saker som Best Art Direction, Best Set Decoration och Best Costume Design m.m, m.m.
Den film jag talar om är förstås Cecil B. DeMilles mästerverk "The Ten Commandments" från 1956, från Paramount Pictures, med stora skådespelarnamn som Charlton Heston, Yul Brynner, och Anne Baxter i rollistan.

Filmen är en Biblisk berättelse av episka mått som på ett målande sätt beskriver Moses liv och gärningar, från det att han som barn adopteras från en slavfamilj och växer upp som Egyptisk prins, till att han som vuxen återförenas med sitt eget Hebreiska folk, får kontakt med Gud, och mot slutet av filmen tar på sig uppgiften att leda dem mot frihet, till det heliga berget Sinai.

För att vara en relativt tidig film från 50-talet håller detta 220 minuter långa drama än i våra dagar riktigt hög klass, och filmen både sprakar av fantastiska färger och bjuder på så pass mycket skickligt effektmakeri att man fullkomligt häpnar.
Man behöver inte komma särskilt långt in i handlingen för att förstå att det hela var ett kostsamt projekt, då filmen vid inspelningsstart hade en budget på 13 miljoner dollar, vilket förmodligen var en hel del vid denna tid.
allting producerades på plats i Egypten och Sinai och de filmkulisser som byggdes upp lär ha varit gigantiska.

Cecil B.DeMille anses idag vara en av de absolut största filmregissörer som var verksam i Hollywood under första hälften av 1900-talet, och då denna klassiker gjordes hade han redan en hel rad med svulstiga storverk bakom sig som "Cleopatra" (1934), "Samson and Delilah" (1949) och "The Greatest Show on Earth" (1952).
Vad många dock kanske inte vet är att 1956 års version av "The Ten Commandments" faktiskt var en remake på DeMilles egen film med samma namn från 1923!..
Hur som helst skulle detta komma att bli hans sista produktion, då regissören som många anser var den som var med och formade Hollywood till den stad den är idag, avled 1959.

"The Ten Commandments" är ett tidlöst mästerverk från en epok då denna typ av filmer var som allra bäst.
Så om ni vill låta er förundras och fascineras av en filmklassiker som har det mesta, kolla då in detta epos!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar