söndag 20 februari 2011

Äventyr i havets djup

Ända sedan jag för första gången såg fantastiska "20,000 Leagues Under The Sea" från 1954, som bygger på en berättelse av Jules Verne, har jag tyckt att det är väldigt fascinerande med filmäventyr som utspelar sig nere i havens mörka djup.
Det krävs förstås även att själva handlingen i filmen är något så när intressant, och att skådespelarna gör en bra insats för att man ska tycka att det är en sevärd film, men jag kan inte komma ifrån att det är något alldeles speciellt och spännande med en film som tar tittaren med på en färd ner under mörka bråddjupa vatten, förmodligen för att man vet att där kan dölja sig vilka faror som helst som plötsligt kan drabba den stackars U-båt och besättning som utmanar sitt öde genom att utforska denna ogästvänliga plats.

1989 gav James Cameron oss "The Abyss", som är ett bra exempel på denna filmgenré och som jag förmodar gav en hel del  biobesökare rysningar när den hade premiär.
Filmen handlar om ett oljeplattformsteam som ska försöka hitta och rädda en U-båt som av någon anledning sjunkit till havets botten. Huvudrollskaraktären spelas av Ed Harris som är den dykare som får det ödesdigra jobbet att försöka ta sig ner på ett djup på nästan 8.000 meter för att kunna genomföra sitt uppdrag.
Andra skådespelare i filmen är bl.a Michael biehn och Mary Elizabeth Mastrantonio m.fl.
Cameron har i denna film lyckats skapa en mardrömslik och klaustrofobisk atmosfär som gör att man i över två timmar sitter som på nålar, och han har även fått till ett oförutsägbart och överraskande slut som i mitt tycke gör denna äventyrs-klassiker till en av de bästa i sitt slag.
En annan storfilm av Cameron som kommit i år är "Sanctum", som även den är en undervattensthriller man definitivt bör kolla in om man gillar denna typ av filmer.

Undervattensäventyr är dock ingen ny filmkategori, utan har en historia som sträcker sig många decennier tillbaka i tiden.
T.ex har flera klassiker som bygger på Jules Vernes romaner om Captain Nemo och hans U-båt Nautilus gjorts under 1900-talet, då en stumfilmsversion av "20.000 Leagues Under The Sea" från 1916 troligtvis är den allra första.
Den mest kända och förmodligen bästa versionen som jag även nämner i början av detta inlägg regisserades 1954 av Richard Fleischer, och hade magnifika skådespelare som James Mason och Kirk Douglas i rollistan.
Andra filmer är t.ex "Captain Nemo and the Underwater City" (1969) och "The Return of Captain Nemo" (1978).

"The Incredible Petrified World" heter en sevärd undervattensfilm som kom 1959, med regi av Jerry Warren, och med bra skådisar som John Carradine, Robert Clarke och Phyllis Coates m.fl.
Denna klassiker handlar om en grupp forskare som på en dykexpedition djupt under havet finner att deras enda möjlighet till räddning är ett underjordiskt grottsystem där de förhoppningsvis kan ta skydd och få syre. Väl där stöter de ihop med en människa som bott i grottorna i 40 år, och deras hopp om att hitta ut och ta sig upp till ytan igen börjar allt mer avta.
Detta är i mitt tycke en mycket trevlig klassiker med skön 50-tals atmosfär som jag varmt vill rekommendera!..

"Voyage to the Bottom of the Sea" från 1953, är ett annat spännande äventyr som utspelar sig i havets djup, regisserad av Irwin Allen och med bl.a Walter Pidgeon, Joan Fontaine och Barbara Eden i rollistan.
I den här Sci-fi pärlan får vi vara med när en veteskaplig expedition påväg i en U-båt till Nordpolen får bevittna hur radioaktiv strålning från rymden plötsligt gör att allting omkring dem börjar brinna. Snart är hela mänskligheten hotad samtidigt som besättningen även får kämpa mot andra faror som gigantiska havsmonster och fientliga U-båtar. Detta är en fantastisk klassiker som bjuder på massor av skickligt gjorda specialeffekter för sin tid och en hel del läckra undervattensbilder. Se och njut!..

Sci-fi äventyret "Sphere" från 1998 är även det värt att kolla in om man inte redan gjort det.
Skådisar som Dustin Hoffman, Sharon Stone och Samuel L. Jackson fullkomligt briljerar i denna thriller regisserad av Barry Levinson som bärs upp av en verkligt nevkittlande story!
Glöm ej läsk och popcorn!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar