lördag 5 februari 2011

H.G. Wells

Om författaren Jules Verne anses vara Sci-fi litteraturens fader, så skulle man kanske kunna betrakta H.G. Wells som genrens farbroder.
Denne mästerlige författare skrev nämligen under sina verksamma år rader med suveräna Sci-fi romaner som skulle komma att fascinera och roa människor i generationer, och flertalet av dessa berättelser skulle i åtskilliga versioner under 1900-talet även bli film.
Det är faktiskt inte utan att jag känner en viss vördnad när jag skriver detta inlägg, just p.g.a det faktum att H.G. Wells även var den författare som skapade originalet till min absoluta favoritfilm genom tiderna; nämligen "The Time Machine" från 1960.
Men han är förstås även upphovsman till mycket annat i filmväg som är värt att ta en extra titt på om man inte redan gjort det.

Herbert George Wells (1866-1946), var en Brittisk författare som började sin karriär med att arbeta som lärare innan intresset för att skriva till slut skulle ta över helt och hållet.
Wells skrev förutom romaner även kortare berättelser i novellform, och han höll sig inom många olika genreér, men det var framför allt inom Sci-fi som han skulle komma att göra sig känd för eftervärlden.

Debutromanen kom 1895 och hette "Time Machine", en berättelse som skulle bli väl mottagen och enormt populär, och som handlar om en ung Viktoriansk vetenskapsman som i slutet av 1800-talets England uppfinner en tidsmaskin.
Förutom den redan nämnda och enligt mig bästa filmversionen av denna berättelse från 1960 av George Pal, med Rod Taylor i huvudrollen, har även några få andra försök gjorts under 1900-talet. Bl.a i TV-serieform. En mer lyckad version från senare år är förmodligen den film som kom 2002 med regi av Simon Wells, och med bra skådisar som Guy Pearce och Yancey Arias i rollistan.

1896 kom "The Island of Doctor Moreau", en annan fantasifull Sci-fi historia som handlar om en minst sagt galen vetenskapsman som på en isolerad ö gör hårresande experiment med djur och människor.
Denna roman gjordes det en ytterst sevärd filmversion av 1977 med regi av Don Taylor och med lysande skådespelarinsatser av bl.a Burt Lancaster och Michael York m.fl.
En annan version som även den är fullt sevärd gjordes av John Frankenheimer och kom 1996. Här briljerar bl.a Marlon Brando i rollen som Moreau, och i huvudrollen kan man se Val Kilmer.

En roman som det under 1900-talet gjorts flera spännande filmversioner av, och där Universals klassiker från 30 och 40-talets skräckepok troligtvis tillhör de mest kända, skrevs 1897 och fick titeln "The Invisible Man".
Först ut var filmen "The Invisible Man" från 1933, regisserad av James Whale, med en magnifik Claude Rains som den osynlige mannen.
Efter det kom uppföljaren "The Invisible Man Returns" 1940 av Joe May, och 1944 gjordes även en tredje uppföljare som fick namnet "The Invisible Man´s Revenge", med regi av Ford Beebe. Så sent som år 2000 kom även en TV-serie från Engelska BBC som bygger på denna fascinerande roman, där man i ett par roller bl.a kan se Vincent Ventresca och Paul Ben -Victor.

Den roman av H.G. Wells som skulle bli en av de mest uppmärksammade och mest populära genom tiderna hette "The War of the Worlds" och kom 1898.
Denna fantastiska och ödesmättade thriller om utomjordingar som anfaller jorden sändes bl.a som klassisk radioversion i USA 1938, med Orson Wells som karismatisk och livfull berättarröst.
Det hela skulle dock få oanade konsekvenser då massor av lyssnare verkligen trodde att det rörde sig om ett äkta rymdanfall.
Den absolut bästa och mest sevärda filmatiseringen gjordes 1953 i regi av Byron Haskin, med bl.a Gene Barry och Ann Robinson i några av rollerna.
2005 kom även en mycket bra remake av Steven Spielberg, med bl.a skådisar som Tom Cruise och Dakota Fanning.

Redan runt sekelskiftet fantiserades det om rymdresor, ett ämne som även H.G. Wells intresserade sig för och skrev om i "The First Men In the Moon" från 1901.
1919 kom en stumfilmsversion av denna berättelse med Bruce Gordon och J.L.V Leigh, och 1964 gjordes en helt underbar och magisk version av Nathan Juran, med bl.a skådisar som Edward Judd och Martha Hyer i spetsen.
En lite lustig detalj i sammanhanget är att även den samtida författaren Jules Verne fascinerades av månresor, vilket bl.a resulterade i filmen "Rocket to the moon" från 1967. En relativt ny TV-serie baserad på Wells story producerades så sent som 2010 av Engelska BBC med regi av Damon Thomas, och med Rory Kinnear och Mark Gatiss som månresenärer.

En bit in på 1900-talet fortsatte Wells med att fantisera om framtiden i "The Shape of things to come" från 1933.
Alex Korda skulle några år senare göra en mästerlig filmversion av denna bok som fick premiär 1936, och som i efterhand har blivit en av de främsta kultklassikerna från sin tidsepok.
Även denna berättelse fick en remake 1979 med regi av George McCowan och med skådespelare som Jack Palance och Carol Lynley m.fl.

Ett par andra filmer som är baserade på böcker av H.G. Wells, men som inte blivit riktigt lika uppmärksammade är bl.a "Village of the Giants" från 1965, regisserad av Bert I. Gordon, samt "The food of the Gods" från 1976 av samme regissör...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar