onsdag 9 februari 2011

Killers from Space m.fl.

"Killers from Space" (1954)
Alla som är älskare av klassiska Sci-fi filmer vet förmodligen att 50-talet var det stora årtiondet för denna genré i USA.
Efter att Universal hade haft sin stora glansperiod inom Skräckfilmen på 30 och 40-talet och i takt med att modernare tider var påväg, skulle Sci-fi filmen nu bli allt populärare, och som en försmak av vad som skulle komma producerade man redan under 40-talet filmer som "Dr. Cyclops", och "The Lady and the Monster", som bl.a handlade om galna vetenskapsmän och deras fasansfulla experiment, ett av många hårresande ämnen som skulle komma att användas flitigt under 50-talets Sci-fi våg.

Snart fanns det ingen hejd på fantasin när det gällde ideér till denna typ av filmer, utan biopubliken skulle inom kort överraskas och förundras av allt ifrån groteska monster och rymdinvasioner som i "Invaders from Mars" (1953) och "The Crawling Eye" (1958), till tidsresor, miniatyrmänniskor och gigantiska jätteinsekter, som i "Them" (1954) och "Tarantula" (1955).
Man förmodar att inspirationen till många av dessa undergångsfilmer bl.a bottnade i människors rädsla för atomkraften och kärnvapen, en rädsla som med stor sannolikhet låg kvar sedan Andra Världskrigets dagar, och för att illustrera vad ett anfall från en främmande makt skulle kunna leda till passade det förstås bra att i dessa filmer använda sig av hotfulla monster som "Godzilla" (1954) eller av fientliga utomjordingar som i "The War of the Worlds" (1952).

Klart är i alla fall att människans fantasi lyckades åstadkomma en hel rad med fantastiska filmklassiker under detta spännande decennium, filmer som är väl värda att kolla in än idag.
Här är tre som jag gärna vill rekommendera...

"Killers from Space" (1954) Regi: W. Lee Wilder, Medv: Peter Graves, James Seay, Steve Pendleton m.fl.
I denna spännande klassiker ser vi en ung Peter Graves, bl.a. från TV-serien "Mission Impossible" 1966-73, som gör rollen som en forskare som saknas efter att hans flygplan kraschat vid utforskandet av ett kärvapenprov.
När han senare dyker upp igen får myndigheterna svårt att tro på hans historia som man tycker är allt för fantastisk för att vara sann, eftersom han påstår att han hållits till fånga av aliens som tänker ta över jorden med hjälp av gigantiska djur och insekter.

"Earth vs. the flying Saucers" (1956) Regi: Fred F. Sears, Medv: Hugh Marlowe, Joan Taylor, Donald Curtis m.fl.
Det här är en alla tiders film på temat "flygande tefat" som producerades under de år då denna typ av filmer var som allra bäst, och att den dessutom innehåller hissnande specialeffekter av geniet Ray Harryhausen gör inte precis saken sämre!..
Utomjordingar anländer till en Amerikansk militärbas i syfte att få hjälp när deras egen planet är påväg att dö.
De får god kontakt med venskapsmannen Russ Marvin (Marlowe) och hans fru Carol (Taylor), men istället för att hjälpa dem svarar militären med eldgivning.
Marvins uppgift blir nu att försöka uppfinna ett vapen kraftigt nog att hålla utomjordingarna på avstånd, och för att kunna rädda jorden från erövring...

"The Wasp Woman" (1959) Regi: Roger Corman, Medv: Susan Cabot, Anthony Eisley, Barboura Morris m.fl.
Legendariske Sci-fi och Skräck-regissören Roger Corman som före denna klassiker hade gjort filmer som "Day the World Ended" (1955) och "Not of this Earth" (1957), har här skapat en något bisarr historia om en kvinna vid namn Janis Starlin (Cabot), som äger ett kosmetikaföretag men som inte känner sig tillfreds med sitt eget utseénde.
Hon vill med alla medel hitta ett sätt att stoppa åldringsprocessen och vänder sig därför till en mindre seriös vetenskapsman som säger sig ha utvunnit det ultimata serumet från getingar som kan göra henne ung på nytt, var på hon genast anmäler sig själv som försökskanin.
Detta kommer hon dock att bittert få ångra, eftersom serumet inte alls ger det resultat hon hade hoppats på...


Se och avnjut dessa fantastiska kult-klassiker, gärna med en stor skål popcorn och med favoritläsken till hands!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar