söndag 27 februari 2011

Radar Men From The Moon Trailer

Månmännen anfaller!..

Flash Gordon, Tarzan, Buck Rogers och Jungle-Jim m.fl. är klassiska filmhjältar som alla har det gemensamt att de förekom i enormt populära filmserier eller "Serials" i USA under 30 till 50-talet.
Dessa filmserier som ofta var uppdelade på tolv eller femton halvtimmesavsnitt, började redan produceras långt innan Televisionen var född och de visades istället runt om på biograferna som "uppvärmare" inför helgernas stora filmpremiärer. Det är därför i mitt tycke missvisande att kalla dem för TV-serier.
Dessa Serials kunde röra sig i många olika typer av genrér som t.ex Western, Romantik, Djungeläventyr, Skräck samt Science-fiction, och ett bra exempel på en sådan som jag personligen tycker är väldigt trevlig och som jag nu tänkte titta lite närmare är denna produktion från 1952;

"Radar Men from the Moon", från bolaget Republic Pictures, skriven av Ronald Davidson och med regi av Fred C. Bannon, var en spännande Sci-fi Serial med hjälten Commando Cody i spetsen, spelad av George Wallace.
Övriga roller gjordes bl.a av Aline Towne (Joan Gilbert), William Bakewell (Ted Richards) och av Roy Barcroft (Retik; Härskare på Månen).
Denna serie som var på 167 min. gjordes som i de flesta fall i tolv delar och den gick från början under arbetsnamnet "Planet Men from Mars".
Dess budget var vid inspelningsstart på 172,840 dollar och var därmed en av de mest påkostade serier som producerades vid denna tid. Den skulle få åter-release 1957, och 1966 skulle den till slut även bli TV-serie med den nya titeln "Retik the Moon Menace", dock i en nedkortat version på 100 minuter.
Specialeffekterna i denna kultserie gjordes av Lydecker Brothers och är skapligt imponerande för att vara från tidigt 50-tal.
Visst finns det brister här och där som gör att många idag förmodligen skulle kalla det hela för mossigt och förlegat. Men om man som jag redan är stor älskare av dessa klassiska filmer och serier så har man lärt sig att uppskatta och se det charmfulla i dem.

Handling: En rad militärbaser och industribyggnader blir plötsligt attackerade av okända krafter och säkerhetschef Henderson är övertygad om att hotet kommer från månen.
Han anlitar därför äventyraren och vetenskapsmannen Commando Cody till att försöka lösa problemet, och snart hamnar Cody i en farlig kamp med Månmännen och dess ledare (Retik) , då han måste göra allt för att försöka hindra dem från att invardera Jorden.

1953 gjordes även en uppföljare på denna serie som fick namnet "Commando Cody: Sky Marshal of the Universe".
Så om ni redan gillar klassiska hjältar som Flash Gordon, Buck Rogers och Captain Marvel, kolla då även in denna fantastiska Sci-fi pärla!..


tisdag 22 februari 2011

En alla tiders storfilm!..

"The Ten Commandments" (1956)
Nu när Oscarsgalan närmar sig med stormsteg för 83:e gången i rad, kan jag inte låta bli att tänka på en klassiker i kollosalformat som vid tiden då det begav sig bl.a kammade hem en statyett för Bästa Visuella Effekter, samt nominerades för en hel rad andra saker som Best Art Direction, Best Set Decoration och Best Costume Design m.m, m.m.
Den film jag talar om är förstås Cecil B. DeMilles mästerverk "The Ten Commandments" från 1956, från Paramount Pictures, med stora skådespelarnamn som Charlton Heston, Yul Brynner, och Anne Baxter i rollistan.

Filmen är en Biblisk berättelse av episka mått som på ett målande sätt beskriver Moses liv och gärningar, från det att han som barn adopteras från en slavfamilj och växer upp som Egyptisk prins, till att han som vuxen återförenas med sitt eget Hebreiska folk, får kontakt med Gud, och mot slutet av filmen tar på sig uppgiften att leda dem mot frihet, till det heliga berget Sinai.

För att vara en relativt tidig film från 50-talet håller detta 220 minuter långa drama än i våra dagar riktigt hög klass, och filmen både sprakar av fantastiska färger och bjuder på så pass mycket skickligt effektmakeri att man fullkomligt häpnar.
Man behöver inte komma särskilt långt in i handlingen för att förstå att det hela var ett kostsamt projekt, då filmen vid inspelningsstart hade en budget på 13 miljoner dollar, vilket förmodligen var en hel del vid denna tid.
allting producerades på plats i Egypten och Sinai och de filmkulisser som byggdes upp lär ha varit gigantiska.

Cecil B.DeMille anses idag vara en av de absolut största filmregissörer som var verksam i Hollywood under första hälften av 1900-talet, och då denna klassiker gjordes hade han redan en hel rad med svulstiga storverk bakom sig som "Cleopatra" (1934), "Samson and Delilah" (1949) och "The Greatest Show on Earth" (1952).
Vad många dock kanske inte vet är att 1956 års version av "The Ten Commandments" faktiskt var en remake på DeMilles egen film med samma namn från 1923!..
Hur som helst skulle detta komma att bli hans sista produktion, då regissören som många anser var den som var med och formade Hollywood till den stad den är idag, avled 1959.

"The Ten Commandments" är ett tidlöst mästerverk från en epok då denna typ av filmer var som allra bäst.
Så om ni vill låta er förundras och fascineras av en filmklassiker som har det mesta, kolla då in detta epos!..


söndag 20 februari 2011

Äventyr i havets djup

Ända sedan jag för första gången såg fantastiska "20,000 Leagues Under The Sea" från 1954, som bygger på en berättelse av Jules Verne, har jag tyckt att det är väldigt fascinerande med filmäventyr som utspelar sig nere i havens mörka djup.
Det krävs förstås även att själva handlingen i filmen är något så när intressant, och att skådespelarna gör en bra insats för att man ska tycka att det är en sevärd film, men jag kan inte komma ifrån att det är något alldeles speciellt och spännande med en film som tar tittaren med på en färd ner under mörka bråddjupa vatten, förmodligen för att man vet att där kan dölja sig vilka faror som helst som plötsligt kan drabba den stackars U-båt och besättning som utmanar sitt öde genom att utforska denna ogästvänliga plats.

1989 gav James Cameron oss "The Abyss", som är ett bra exempel på denna filmgenré och som jag förmodar gav en hel del  biobesökare rysningar när den hade premiär.
Filmen handlar om ett oljeplattformsteam som ska försöka hitta och rädda en U-båt som av någon anledning sjunkit till havets botten. Huvudrollskaraktären spelas av Ed Harris som är den dykare som får det ödesdigra jobbet att försöka ta sig ner på ett djup på nästan 8.000 meter för att kunna genomföra sitt uppdrag.
Andra skådespelare i filmen är bl.a Michael biehn och Mary Elizabeth Mastrantonio m.fl.
Cameron har i denna film lyckats skapa en mardrömslik och klaustrofobisk atmosfär som gör att man i över två timmar sitter som på nålar, och han har även fått till ett oförutsägbart och överraskande slut som i mitt tycke gör denna äventyrs-klassiker till en av de bästa i sitt slag.
En annan storfilm av Cameron som kommit i år är "Sanctum", som även den är en undervattensthriller man definitivt bör kolla in om man gillar denna typ av filmer.

Undervattensäventyr är dock ingen ny filmkategori, utan har en historia som sträcker sig många decennier tillbaka i tiden.
T.ex har flera klassiker som bygger på Jules Vernes romaner om Captain Nemo och hans U-båt Nautilus gjorts under 1900-talet, då en stumfilmsversion av "20.000 Leagues Under The Sea" från 1916 troligtvis är den allra första.
Den mest kända och förmodligen bästa versionen som jag även nämner i början av detta inlägg regisserades 1954 av Richard Fleischer, och hade magnifika skådespelare som James Mason och Kirk Douglas i rollistan.
Andra filmer är t.ex "Captain Nemo and the Underwater City" (1969) och "The Return of Captain Nemo" (1978).

"The Incredible Petrified World" heter en sevärd undervattensfilm som kom 1959, med regi av Jerry Warren, och med bra skådisar som John Carradine, Robert Clarke och Phyllis Coates m.fl.
Denna klassiker handlar om en grupp forskare som på en dykexpedition djupt under havet finner att deras enda möjlighet till räddning är ett underjordiskt grottsystem där de förhoppningsvis kan ta skydd och få syre. Väl där stöter de ihop med en människa som bott i grottorna i 40 år, och deras hopp om att hitta ut och ta sig upp till ytan igen börjar allt mer avta.
Detta är i mitt tycke en mycket trevlig klassiker med skön 50-tals atmosfär som jag varmt vill rekommendera!..

"Voyage to the Bottom of the Sea" från 1953, är ett annat spännande äventyr som utspelar sig i havets djup, regisserad av Irwin Allen och med bl.a Walter Pidgeon, Joan Fontaine och Barbara Eden i rollistan.
I den här Sci-fi pärlan får vi vara med när en veteskaplig expedition påväg i en U-båt till Nordpolen får bevittna hur radioaktiv strålning från rymden plötsligt gör att allting omkring dem börjar brinna. Snart är hela mänskligheten hotad samtidigt som besättningen även får kämpa mot andra faror som gigantiska havsmonster och fientliga U-båtar. Detta är en fantastisk klassiker som bjuder på massor av skickligt gjorda specialeffekter för sin tid och en hel del läckra undervattensbilder. Se och njut!..

Sci-fi äventyret "Sphere" från 1998 är även det värt att kolla in om man inte redan gjort det.
Skådisar som Dustin Hoffman, Sharon Stone och Samuel L. Jackson fullkomligt briljerar i denna thriller regisserad av Barry Levinson som bärs upp av en verkligt nevkittlande story!
Glöm ej läsk och popcorn!..


tisdag 15 februari 2011

80-talets kultklassiker

80-talet var ett spännande årtionde inom filmens värld, som bl.a innehöll skräckfilmer som "Friday the 13th", och "A Nightmare on Elmstreet". På Sci-fi sidan kunde man njuta av premiärer som "Star Wars: The Empire Strikes Back", "Robocop" samt "Blade Runner", och gillade man fartfyllda äventyr kunde man t.ex kolla in mästerliga "Clash of the Titans" eller klassiker som"Indiana Jones and the Temple of Doom". M.a.o ett fullmatat decennium för alla diggare av Sci-fi, Skräck och Fantasy!..

1980... kom som sagt den andra delen av George Lucas älskade Sci-fi serie "Star Wars", denna gång med filmen "The Empire Strikes Back", samt andra bra Sci-fi äventyr som "Battle Beyond the Stars", och "Superman 2" med Christopher Reeve i huvudrollen. Dessutom skulle första delen av Slasher-filmserien "Friday the 13th" se dagens ljus detta år, samt skräckisar som suveräna "The Shining" av Stanley Kubrick och "The Fog" med en bra rollprestation av Jamie Lee Curtis. Gillade man Disney kunde man t.ex kolla in filmer som "The Last Flight of Noah´s Ark", eller så fanns det andra äventyrsklassiker att njuta av, som t.ex "Rise the Titanic!".

Bland några sevärda Sci-fi filmer som skulle få premiär 1981 kom bl.a John Carpenters "Escape from New York" med en stentuff Kurt Russell i huvudrollen, "Mad Max 2" med Mel Gibson i en dramatisk framtidsskildring, samt "Scanners" av David Cronenberg. En kultig Varulvsfilm som kom detta år hette "An American Werewolf in London", och ville man låta sig skrämmas av fler filmer kunde man t.ex kolla in "Friday the 13th, part 2", eller "Halloween 2" av John Carpenter, med en magnifik Donald Pleasence i en av sina bästa roller.
Det här var även året då fantastiska Fantasyäventyret "Clash of the Titans" fick premiär, samt andra äventyrsklassiker som "Excalibur" och "Monster Island" som löst bygger på en story av Jules Verne, och som bl.a hade magnifike Peter Cushing i en av rollerna.

Alla Sci-fi fantaster skulle få möjlighet att gotta sig speciellt mycket 1982, eftersom detta var året då bl.a filmer som Ridley Scotts "Blade Runner" skulle få premiär, "E.T. The Extra Terrestrial" av Steven Spelberg samt klassiker som John Carpenters "The Thing", som var en remake på originalet från 50-talet.
På Skräckområdet skulle biopubliken få möjlighet att kallsvettas av filmer som George A. Romeros "Creepshow", "Friday the 13th, part 3", "Catpeople" samt av Tobe Hoopers "Poltergeist", och de som hellre föredrog Fantasy kunde t.ex fördjupa sig i klassiker som Jim Hensons "The Dark Crystal", "Beyond Witch Mountain" eller fantastiska "The Sword and the Sorcerer".

1983... var året då David Cronenbergs spännande Sci-fi thriller "The Dead Zone" fick premiär, med en suverän Christopher Walken i huvudrollen, samt Sci-fi äventyr som "Star Wars: Return of the Jedi", "Krull" och "Superman 3".
Rysare som bygger på Stephen Kings böcker har ju som alla vet alltid varit populära, och filmen "Christine" som kom detta år var inget undantag. Fler skräckisar som fick premiär under året var bl.a "Halloween 3: Season of the Witch", "Jaws 3", och uppföljaren på Hitchcocks film "Psycho", som denna gång regisserades av Richard Franklin.
Bland äventyrsfilmer som gjordes det här året kan man bl.a hitta "Hercules" gestaltad av muskelberget Lou Ferrigno, samt Bondfilmerna "Octopussy" (Roger Moore) och "Never Say Never Again" (Sean Connery) som var en remake på filmen "Thunderball" från 1965.

Filmen "1984" som bygger på en bok av George Orwell var en av de Sci-fi filmer som kom just 1984.
Andra Sci-fi klassiker detta år var t.ex "Starman" av John Carpenter med en sevärd Jeff Bridges som utomjording, "Star Trek 3: The Search for Spock" samt Filmen "2010", som var en uppföljare på "2001: A Space Odyssey".
Fjärde delen i serien "Friday the 13th" kom även detta år med titeln "The Final Chapter", samt några andra bra skräckfilmer som "Children of the Corn", "Night Shadows" och kultförklarade "A Nightmare on Elmstreet" av Wes Craven.
Ett Tarzan-äventyr som fick premiär hette "Greystoke: The legend of Tarzan, Lord of the Apes" med Christopher Lambert i rollen som djungelns Konung.
Ett annat storartat äventyr det här året var "Indiana Jones and the Temple of Doom" med Harryson Ford.

Ett fantastiskt sevärt Sci-fi äventyr som kom 1985 hette "Back to the Future", med en ypperlig Michael J. Fox i en av sina bästa filmroller. En annan trevlig film var "Cocoon", samt Sci-fi klassiker som "Lifeforce" och "Mad Max Beyond Thunderdome" med Mel Gibson i full action.
Det här året kom även en hel rad med bra Skräckfilmer som "Day of the Dead", "Friday the 13th, part 5: A New Beginning", "Fright Night" samt "A Nightmare on Elmstreet 2: Freddys Revenge".
Ännu en film om hjälten Hercules gjordes även detta år, som fick titeln "The adventures of Hercules", åter igen med Lou Ferrigno i huvudrollen. Även filmäventyret "Goonies" av Steven Spielberg såg dagens ljus.

1986... var det dags för den mästerliga Sci-fi thrillern "Aliens" av James Cameron att inta biodukarna, som f.ö tog hem två st. statyetter under Oscars-galan samma år.
Andra suveräna Sci-fi produktioner detta år var "The Fly" av David Cronenberg, samt "Star Trek: The Voyage Home", regisserad av Leonard (Mr. Spock) Nimoy. Några minnesvärda Skräckisar som fick premiär var t.ex "Friday the 13th, part 6: Jason Lives", "Poltergeist 2: The other Side", samt "Psycho 3", denna gång regisserad av huvudrollsinnehavaren själv, Anthony Perkins. Även "The Texas Chainsaw Massacre 2" skulle skrämma slag på folk under året, med bl.a Dennis Hopper i rollistan. En trevlig Fantasy-action som kom hette "Big trouble In Little China" med en sevärd Kurt Russel i toppform, och i en annan Fantasyklassiker med titeln "Labyrinth" kunde man underhållas av ingen mindre än David Bowie.

I Sci-fi äventyret "Masters of Universe" som kom 1987, kunde man studera svenske Dolph Lundgren i en av hans tidigare roller, och i filmen "Robocob" kunde man se Peter Weller spela hälften Robot hälften människa.
Även Sci-fi klassiker som "Predator" och "Superman 4" fick premiär under året.
På Skräckområdet fick filmer som "Evil Dead 2" och "Hellraiser" av Clive Barker se dagens ljus, samt "Jaws: The Revenge" och "A Nightmare on Elmstreet 3: Dreamwarriors".
Var man mer road av Fantasy och äventyrsfilm kunde man bl.a njuta av klassiker som "Bigfoot", "Ishtar" och "Iron Warrior".

Bland de Sci-fi klassiker som kom 1988 kan man t.ex nämna filmer som "Cocoon", "Not of this Earth" av Roger Corman, och "They live" av John Carpenter. Även underbara Sci-fi komedin "My Mother Is an Alien" fick premiär under året, med bl.a Kim Basinger i en av rollerna.
På Skräckfilmsområdet hittar man t.ex filmer som "Friday the 13th, part 7: The New Blood, "Halloween 4: The return of Michael Myers" och "A Nightmare on Elmstreet: The Dream Master". "Hellbound: Hellraiser 2" fick även den se dagens ljus detta år.
Några äventyr som kom var bl.a "Willow", "Return to Snowy River" och "Midnight Run", den sistnämnda med Robert De Niro i rollistan.

1989... skulle man bl.a få göra bekantskap med James Camerons fantastiska "The Abyss", samt andra sevärda Sci-fi klassiker som "Back to the future 2", "The Fly 2" och "Star Trek: The Final Frontier". Jason fortsatte att skrämmas detta år i "Friday the 13th, part 8: Jason takes Manhattan", tätt följd av nagelbitare som "Halloween 5: The Revenge of Michael Myers" och "A Nightmare on Elmstreet 5: The Dream Child".
Man skulle dessutom få återse Harryson Ford i "Indiana Jones and the Last Crusade", samt Lou Ferrigno som svärdsvingande hjälte i "Sinbad of the Seven Seas". Bland andra klassiker från detta år hittar man t.ex Jules Vernes "Around the World In 80 day´s" med Pierce Brosnan i huvudrollen, samt äventyret "Tarzan In Manhattan"...


onsdag 9 februari 2011

Killers from Space m.fl.

"Killers from Space" (1954)
Alla som är älskare av klassiska Sci-fi filmer vet förmodligen att 50-talet var det stora årtiondet för denna genré i USA.
Efter att Universal hade haft sin stora glansperiod inom Skräckfilmen på 30 och 40-talet och i takt med att modernare tider var påväg, skulle Sci-fi filmen nu bli allt populärare, och som en försmak av vad som skulle komma producerade man redan under 40-talet filmer som "Dr. Cyclops", och "The Lady and the Monster", som bl.a handlade om galna vetenskapsmän och deras fasansfulla experiment, ett av många hårresande ämnen som skulle komma att användas flitigt under 50-talets Sci-fi våg.

Snart fanns det ingen hejd på fantasin när det gällde ideér till denna typ av filmer, utan biopubliken skulle inom kort överraskas och förundras av allt ifrån groteska monster och rymdinvasioner som i "Invaders from Mars" (1953) och "The Crawling Eye" (1958), till tidsresor, miniatyrmänniskor och gigantiska jätteinsekter, som i "Them" (1954) och "Tarantula" (1955).
Man förmodar att inspirationen till många av dessa undergångsfilmer bl.a bottnade i människors rädsla för atomkraften och kärnvapen, en rädsla som med stor sannolikhet låg kvar sedan Andra Världskrigets dagar, och för att illustrera vad ett anfall från en främmande makt skulle kunna leda till passade det förstås bra att i dessa filmer använda sig av hotfulla monster som "Godzilla" (1954) eller av fientliga utomjordingar som i "The War of the Worlds" (1952).

Klart är i alla fall att människans fantasi lyckades åstadkomma en hel rad med fantastiska filmklassiker under detta spännande decennium, filmer som är väl värda att kolla in än idag.
Här är tre som jag gärna vill rekommendera...

"Killers from Space" (1954) Regi: W. Lee Wilder, Medv: Peter Graves, James Seay, Steve Pendleton m.fl.
I denna spännande klassiker ser vi en ung Peter Graves, bl.a. från TV-serien "Mission Impossible" 1966-73, som gör rollen som en forskare som saknas efter att hans flygplan kraschat vid utforskandet av ett kärvapenprov.
När han senare dyker upp igen får myndigheterna svårt att tro på hans historia som man tycker är allt för fantastisk för att vara sann, eftersom han påstår att han hållits till fånga av aliens som tänker ta över jorden med hjälp av gigantiska djur och insekter.

"Earth vs. the flying Saucers" (1956) Regi: Fred F. Sears, Medv: Hugh Marlowe, Joan Taylor, Donald Curtis m.fl.
Det här är en alla tiders film på temat "flygande tefat" som producerades under de år då denna typ av filmer var som allra bäst, och att den dessutom innehåller hissnande specialeffekter av geniet Ray Harryhausen gör inte precis saken sämre!..
Utomjordingar anländer till en Amerikansk militärbas i syfte att få hjälp när deras egen planet är påväg att dö.
De får god kontakt med venskapsmannen Russ Marvin (Marlowe) och hans fru Carol (Taylor), men istället för att hjälpa dem svarar militären med eldgivning.
Marvins uppgift blir nu att försöka uppfinna ett vapen kraftigt nog att hålla utomjordingarna på avstånd, och för att kunna rädda jorden från erövring...

"The Wasp Woman" (1959) Regi: Roger Corman, Medv: Susan Cabot, Anthony Eisley, Barboura Morris m.fl.
Legendariske Sci-fi och Skräck-regissören Roger Corman som före denna klassiker hade gjort filmer som "Day the World Ended" (1955) och "Not of this Earth" (1957), har här skapat en något bisarr historia om en kvinna vid namn Janis Starlin (Cabot), som äger ett kosmetikaföretag men som inte känner sig tillfreds med sitt eget utseénde.
Hon vill med alla medel hitta ett sätt att stoppa åldringsprocessen och vänder sig därför till en mindre seriös vetenskapsman som säger sig ha utvunnit det ultimata serumet från getingar som kan göra henne ung på nytt, var på hon genast anmäler sig själv som försökskanin.
Detta kommer hon dock att bittert få ångra, eftersom serumet inte alls ger det resultat hon hade hoppats på...


Se och avnjut dessa fantastiska kult-klassiker, gärna med en stor skål popcorn och med favoritläsken till hands!..


lördag 5 februari 2011

H.G. Wells

Om författaren Jules Verne anses vara Sci-fi litteraturens fader, så skulle man kanske kunna betrakta H.G. Wells som genrens farbroder.
Denne mästerlige författare skrev nämligen under sina verksamma år rader med suveräna Sci-fi romaner som skulle komma att fascinera och roa människor i generationer, och flertalet av dessa berättelser skulle i åtskilliga versioner under 1900-talet även bli film.
Det är faktiskt inte utan att jag känner en viss vördnad när jag skriver detta inlägg, just p.g.a det faktum att H.G. Wells även var den författare som skapade originalet till min absoluta favoritfilm genom tiderna; nämligen "The Time Machine" från 1960.
Men han är förstås även upphovsman till mycket annat i filmväg som är värt att ta en extra titt på om man inte redan gjort det.

Herbert George Wells (1866-1946), var en Brittisk författare som började sin karriär med att arbeta som lärare innan intresset för att skriva till slut skulle ta över helt och hållet.
Wells skrev förutom romaner även kortare berättelser i novellform, och han höll sig inom många olika genreér, men det var framför allt inom Sci-fi som han skulle komma att göra sig känd för eftervärlden.

Debutromanen kom 1895 och hette "Time Machine", en berättelse som skulle bli väl mottagen och enormt populär, och som handlar om en ung Viktoriansk vetenskapsman som i slutet av 1800-talets England uppfinner en tidsmaskin.
Förutom den redan nämnda och enligt mig bästa filmversionen av denna berättelse från 1960 av George Pal, med Rod Taylor i huvudrollen, har även några få andra försök gjorts under 1900-talet. Bl.a i TV-serieform. En mer lyckad version från senare år är förmodligen den film som kom 2002 med regi av Simon Wells, och med bra skådisar som Guy Pearce och Yancey Arias i rollistan.

1896 kom "The Island of Doctor Moreau", en annan fantasifull Sci-fi historia som handlar om en minst sagt galen vetenskapsman som på en isolerad ö gör hårresande experiment med djur och människor.
Denna roman gjordes det en ytterst sevärd filmversion av 1977 med regi av Don Taylor och med lysande skådespelarinsatser av bl.a Burt Lancaster och Michael York m.fl.
En annan version som även den är fullt sevärd gjordes av John Frankenheimer och kom 1996. Här briljerar bl.a Marlon Brando i rollen som Moreau, och i huvudrollen kan man se Val Kilmer.

En roman som det under 1900-talet gjorts flera spännande filmversioner av, och där Universals klassiker från 30 och 40-talets skräckepok troligtvis tillhör de mest kända, skrevs 1897 och fick titeln "The Invisible Man".
Först ut var filmen "The Invisible Man" från 1933, regisserad av James Whale, med en magnifik Claude Rains som den osynlige mannen.
Efter det kom uppföljaren "The Invisible Man Returns" 1940 av Joe May, och 1944 gjordes även en tredje uppföljare som fick namnet "The Invisible Man´s Revenge", med regi av Ford Beebe. Så sent som år 2000 kom även en TV-serie från Engelska BBC som bygger på denna fascinerande roman, där man i ett par roller bl.a kan se Vincent Ventresca och Paul Ben -Victor.

Den roman av H.G. Wells som skulle bli en av de mest uppmärksammade och mest populära genom tiderna hette "The War of the Worlds" och kom 1898.
Denna fantastiska och ödesmättade thriller om utomjordingar som anfaller jorden sändes bl.a som klassisk radioversion i USA 1938, med Orson Wells som karismatisk och livfull berättarröst.
Det hela skulle dock få oanade konsekvenser då massor av lyssnare verkligen trodde att det rörde sig om ett äkta rymdanfall.
Den absolut bästa och mest sevärda filmatiseringen gjordes 1953 i regi av Byron Haskin, med bl.a Gene Barry och Ann Robinson i några av rollerna.
2005 kom även en mycket bra remake av Steven Spielberg, med bl.a skådisar som Tom Cruise och Dakota Fanning.

Redan runt sekelskiftet fantiserades det om rymdresor, ett ämne som även H.G. Wells intresserade sig för och skrev om i "The First Men In the Moon" från 1901.
1919 kom en stumfilmsversion av denna berättelse med Bruce Gordon och J.L.V Leigh, och 1964 gjordes en helt underbar och magisk version av Nathan Juran, med bl.a skådisar som Edward Judd och Martha Hyer i spetsen.
En lite lustig detalj i sammanhanget är att även den samtida författaren Jules Verne fascinerades av månresor, vilket bl.a resulterade i filmen "Rocket to the moon" från 1967. En relativt ny TV-serie baserad på Wells story producerades så sent som 2010 av Engelska BBC med regi av Damon Thomas, och med Rory Kinnear och Mark Gatiss som månresenärer.

En bit in på 1900-talet fortsatte Wells med att fantisera om framtiden i "The Shape of things to come" från 1933.
Alex Korda skulle några år senare göra en mästerlig filmversion av denna bok som fick premiär 1936, och som i efterhand har blivit en av de främsta kultklassikerna från sin tidsepok.
Även denna berättelse fick en remake 1979 med regi av George McCowan och med skådespelare som Jack Palance och Carol Lynley m.fl.

Ett par andra filmer som är baserade på böcker av H.G. Wells, men som inte blivit riktigt lika uppmärksammade är bl.a "Village of the Giants" från 1965, regisserad av Bert I. Gordon, samt "The food of the Gods" från 1976 av samme regissör...