tisdag 21 september 2010

Ni visste väl...


...att några skådespelare som vi på senare år har varit vana vid att se i helt andra typer av roller faktiskt inledde sina karriärer på 50-talet med att göra kultig science fiction?

"Forbidden planet" (1956). Regi: Fred Mcleod Wilcox.
Leslie Nielsen är vi ju mest vana vid att se som komiker ( "The Naked Gun", "Airplane!", "Superhero Movie" m.fl ), men här gör han en lite allvarsammare roll som Kapten John J. adams, som ombord på ett rymdskepp skickas till planeten Altair IV för att ta reda på vad som hände med en expedition som landade där tjugo år tidigare. Färgglatt och kul!..

"The Thing from another world" (1951). Regi: Christian Nyby. I den här klassiska sci-fi-skräckisen gör James Arness ( Mest känd som Zeb i "Familjen Macahan" ), rollen som läskig utomjording! När en expedition med forskare befinner sig på Nordpolen upptäcker de ett ufo inkapslat i ett isblock.
De bestämmer sig för att ta med det till en militärstation, men väl där börjar isen tina och sedan händer det saker. James Arness i sin förmodligen häftigaste filmroll!..

"The Blob" (1958). Regi: Irvin S. Yeaworth, Jr.
Steve McQueen, som vi är mest vana vid att se som tuff actionhjälte ( "Bullit", "Papillon", "Skyskrapan brinner!" m.fl ) spelar i denna klassiker en ung tonåring som tillsammans med sin flickvän bevittnar hur en meteor slår ner på jorden. Ur den kommer en stor slemmig geleklump som börjar sluka allt i sin väg och nu måste man komma på hemligheten med hur man ska kunna stoppa den. En filmpärla!..













 



2 kommentarer:

  1. Har inte sett The Blob med Steve MacQueen faktiskt (fast det känns som att jag borde göra det...). Tror att jag för länge sen såg en film med samma namn av David Cronenberg från slutet av 1970-talet...
    Har dock sett Steve MacQueen i en ännu tidigare roll, nämligen; Gatans Kung (Somebody Up There Likes Me) med Paul Newman från 1956. Men den rollen var så liten att han inte ens blev kreddad för den.

    SvaraRadera
  2. Hej. Du kanske tänker på den snarlika titeln "The Brood" av David Cronenberg från 1979?..

    SvaraRadera