En av de filmer jag helst av allt skulle vilja se just nu är "Captain Nemo and the Underwater City" från 1969.
Regi: James Hill. Medv: Robert Ryan, Chuck Connors m.fl.
Som ni kunde läsa i inlägget "Jules Verne" så har jag stor fascination för filmer som bygger på denne författares berättelser.
Det här är om jag förstått saken rätt en slags variant på den tidigare nämnda "20,000 leagues under the sea", eftersom även detta äventyr kretsar kring Kapten Nemos öden och äventyr.
Hur mycket som dock skiljer dessa två filmer åt vet jag inte, men jag är i alla fall hyffsat säker på att den magiska och speciella atmosfär som alltid finns i Jules Verne-filmer säkert även infinner sig i denna. Jag lär nog i alla fall inte bli besviken!..
Handling: Några skeppsbrutna människor blir räddade av Kapten Nemo (Ryan) och han tar dem till sin fantastiska undervattenstad "Templemir". Efter ett tag när gästerna vill lämna Nemos palats så låter han dem inte göra detta och de skeppsbrutna inser att de är fångar. De funderar ut hur de ska kunna rymma därifrån, och efter viss möda lyckas de till sist.
En Sci-fi klassiker som säkert innehåller massor av läckra undervattenscener. Måste upplevas!!!..
tisdag 28 september 2010
söndag 26 september 2010
Jules Verne
Jules Verne |
Dessa berättelser om fantastiska ballongfärder till mystiska platser, städer under havet samt resor till underjorden borde nog kunna fascinera de mest kräsna sci-fi-älskarna.
Det har även under de årtionden som gått gjorts olika versioner av samma filmer. Några helt magiska filmatiseringar och några inte fullt lika fantastiska men ändå klart sevärda.
Jules Verne var en fransk författare som levde mellan år 1828-1905 och han har ofta kallats sci-fi-litteraturens fader.
Han debuterade som romanförfattare 1863 med "Fem veckor i en ballong" och efter det följde många romaner, en del som aldrig har översatts till svenska.
Jules Verne var så pass före sin tid att man skulle kunna tro att han visste vad som skulle komma i det stundande 1900-talet.
Hans förmåga att skildra det naturvetenskapliga i sina berättelser var helt lysande. Även tekniska och maskinella detaljer beskrevs på ett skickligt och fängslande sätt.
Några av Jules Vernes mest kända romaner som blev film är "Till jordens medelpunkt" (1864), "Från jorden till månen" (1865), "En världsomsegling under havet" (1870), "Jorden runt på 80 dagar" (1872-73) samt "Den hemlighetsfulla ön" (1874-75).
Till de i mitt tycke bästa filmatiseringar som gjorts hör dessa tre mästerverk...
"Journey to the center of the earth" (1959) Regi: Henry Levin. Medv: James Mason, Pat Boone m.fl.
Denna filmatisering har enligt min mening precis allt man kan önska sig.
Det är ett fantasieggande äventyr som har spänning, humor och skådespelare som är perfekta i sina roller.
James Mason är som vanligt lysande!
Filmen nominerades till 3 Academy Awards 1959.
Handling: Professor Lindenbrook ska leda en expedition ner till Jordens mittkärna. Deltagare i gruppen är även studenten Alec m.fl.
Under deras resa stöter de på alla möjliga faror och hot, men de får även uppleva fantastiska saker som en skog av enorma svampar, en grotta med glittrande kristaller samt ett underjordiskt hav.
Rena njutningen!..
"20,000 leagues under the sea" (1954) Regi: Richard Fleischer. Medv: James Mason, Kirk Douglas m.fl.
Den kanske mest klassiska och kända Jules Verne-filmen. James Mason medverkar även här, i rollen som Kapten Nemo. Oscarsbelönades för Speciall Effects and Color Art Direction 1954.
Handling: Tre skeppsbrutna blir ute på öppna havet upplockade och fängslade av den mystiske Kapten Nemo och hans besättning, och de får uppleva en häpnadsväckande undervattensvärld ombord på Nemos u-båt Nautilus.
Kaptenen har dock ondskefulla planer i bagaget och det är nu upp till de tillfångatagna att försöka stoppa honom.
Ett mästerverk!..
"Mysterious Island" (1961) Regi: Cy Endfield. Medv: Michael Craig, Joan Greenwood m.fl.
Ett alla tiders filmäventyr med specialeffekter av legenden Ray Harryhausen.
Även denna klassiker innehåller mystik och fantasifulla scenerier i äkta Jules Verne-anda!
Handling: Några fängslade soldater ledda av Kapten Cyrus Harding rymmer från ett lägerfängelse och flyr i en luftballong. De färdas över havet när det plötsligt drar ihop sig till en storm som sliter sönder ballongen och snart är de skeppsbrutna på en tropisk ö.
Här dyker bl.a Kapten Nemo upp igen och de får alla kämpa för sin överlevnad mot faror av olika slag.
Allt kulminerar med en vulkan som bryter ut och nu är frågan om Kapten Nemo kan rädda dem.
En färgsprakande filmfest!..
lördag 25 september 2010
I färg och fantasi
Bildmänniska som jag är har jag förutom tittat på film även tecknat och målat en hel del under årens lopp.
Likväl som att jag tycker om fantasifulla filmer låter jag mig inspireras av fantasins värld även i mitt konstnärliga skapande.
Här är några av de alster som blivit till...
Likväl som att jag tycker om fantasifulla filmer låter jag mig inspireras av fantasins värld även i mitt konstnärliga skapande.
Här är några av de alster som blivit till...
"Ufo i det gröna" (1999) |
"Sjöjungfru" (2002) |
"Metaren" (2005) |
"Elefantland" (2001) |
"Självporträtt" (2004) |
"I väntan på husse" (1999) |
onsdag 22 september 2010
Bra remakes
Jag brukar tillhöra den skara människor som tycker att originalet alltid är det bästa,
men jag vill nog i ärlighetens namn erkänna att det ena nödvändigtvis inte måste utesluta det andra.
Så tycker jag är fallet med alla de remakes som gjorts genom åren på klassiska filmer.
Vissa har varit rena katastrofer medan andra hamnat ganska nära originalet kvalitetsmässigt.
Jag har dock inte sett många remakes som ännu övertfräffat ursprungsversionen, men det har nog att göra med att jag helt enkelt föredrar de gamla klassikerna.
Några i mitt tycke klart sevärda remakes som gjorts under årens lopp är bl.a "War of the worlds" av Steven Spielberg, med Tom Cruise i huvudrollen (2005), "The day the earth stood still" med Keanu Reeves i rollen som utomjordingen Klaatu (2008), "Time Machine" med Guy Pearce" som är sanslöst bra! (2002), "The Invasion" med Nicole Kidman, en fräsch version av "Invasion of the body snatchers" (2007), "The Fly" med Jeff Goldblum som Seth Brundle (1986), "The Thing" med Kurt Russel på äventyr i Antarktis (1982) samt denna fina pärla som ej får glömmas bort......
Några i mitt tycke klart sevärda remakes som gjorts under årens lopp är bl.a "War of the worlds" av Steven Spielberg, med Tom Cruise i huvudrollen (2005), "The day the earth stood still" med Keanu Reeves i rollen som utomjordingen Klaatu (2008), "Time Machine" med Guy Pearce" som är sanslöst bra! (2002), "The Invasion" med Nicole Kidman, en fräsch version av "Invasion of the body snatchers" (2007), "The Fly" med Jeff Goldblum som Seth Brundle (1986), "The Thing" med Kurt Russel på äventyr i Antarktis (1982) samt denna fina pärla som ej får glömmas bort......
"Attack of the 50 foot woman" (1993) Regi: Christopher Guest. Medv: Daryl Hannah, Daniel Baldwin m.fl.
Utmärkta Daryl Hannah spelar huvudrollen i denna roliga remake om tjejen som växer så det knakar.
Originalet gjordes 1958, då med Allison Hayes (Se inlägget "Sci-fi på 50-talet").
Handling: Nancy Archer har alltid varit för snäll och blivit förödmjukad. Men plötsligt en natt blir hon bortförd av ett ufo, och då förändras allt. Hon börjar växa 10 gånger sin normala storlek, och ger nu igen genom att leva ut sin ilska. Tummen upp för denna remake!...
"Attack of the 50 foot woman" (1993) |
tisdag 21 september 2010
Ni visste väl...
...att några skådespelare som vi på senare år har varit vana vid att se i helt andra typer av roller faktiskt inledde sina karriärer på 50-talet med att göra kultig science fiction?
"Forbidden planet" (1956). Regi: Fred Mcleod Wilcox.
Leslie Nielsen är vi ju mest vana vid att se som komiker ( "The Naked Gun", "Airplane!", "Superhero Movie" m.fl ), men här gör han en lite allvarsammare roll som Kapten John J. adams, som ombord på ett rymdskepp skickas till planeten Altair IV för att ta reda på vad som hände med en expedition som landade där tjugo år tidigare. Färgglatt och kul!..
"The Thing from another world" (1951). Regi: Christian Nyby. I den här klassiska sci-fi-skräckisen gör James Arness ( Mest känd som Zeb i "Familjen Macahan" ), rollen som läskig utomjording! När en expedition med forskare befinner sig på Nordpolen upptäcker de ett ufo inkapslat i ett isblock.
De bestämmer sig för att ta med det till en militärstation, men väl där börjar isen tina och sedan händer det saker. James Arness i sin förmodligen häftigaste filmroll!..
"The Blob" (1958). Regi: Irvin S. Yeaworth, Jr.
Steve McQueen, som vi är mest vana vid att se som tuff actionhjälte ( "Bullit", "Papillon", "Skyskrapan brinner!" m.fl ) spelar i denna klassiker en ung tonåring som tillsammans med sin flickvän bevittnar hur en meteor slår ner på jorden. Ur den kommer en stor slemmig geleklump som börjar sluka allt i sin väg och nu måste man komma på hemligheten med hur man ska kunna stoppa den. En filmpärla!..
söndag 19 september 2010
Sci-fi på 50-talet
50-talet var årtiondet då Sci-fi genren särskilt i USA på allvar började ta fart på vita duken, med flygande tefat, robotar och galna vetenskapsmän som flitigt avlöste varandra i hårresande berättelser för att roa, skrämma och fascinera publiken.
Inspirationen till den här typen av filmer kom med stor sannolikhet bl.a ifrån teknikens snabba frammarsch och experimenterandet med atomkraften.
Snart började man prata om de begynnande raketuppskjutningarna och att landstiga på månen, vilket illustrerades redan 1951 i filmen "Destination moon" av Irving Pichel.
En annan mer fantasifull tolkning på det här temat är bl.a "First men In the moon" från 1964, som är en av mina personliga favoritfilmer och som bygger på en berättelse av H.G Wells (Se även "The Time Machine").
Men från att ha varit något så när realistiska i början av 50-talet, började man i de filmer som sedan följde berätta allt mer otroliga historier, och snart handlade det om Rymdinvasioner, paralella världar och om monster som kunde förrinta hela mänskligheten. Några av dessa filmer är följande:
"The war of the worlds" (1952). Regi: George Pal. Medv: Gene Barry, Ann Robinson m.fl.Handling: H.G Wells igen. Om hur jorden invarderas av marsinvånare och hur Gene Barrys rollfigur och alla andra försöker värja sig mot dem och fly undan de fasansfulla attackerna.
"It came from outer space" (1953). Regi: Jack Arnold. Medv: Richard Carlsson, Barbara Rush m.fl. Handling: En astronom bevittnar hur ett rymdskepp kraschar i öknen. En främmande varelse har överlevt det hela och snart börjar mystiska saker äga rum i området.
"Them" (1954). Regi: Gordon Douglas. Medv: James Whitmore, Edmund Gwenn m.fl.
"Invasion of the bodysnatchers" (1956). Regi: Don Siegel. Medv: Kevin McCarthy, Dana Wynter m.fl.
Handling: Ett kärlekspar blir varse att jorden invarderats av Aliens i form av stora frökapslar som har för avsikt att suga musten ur människorna, överta deras kroppar och förvandla dem till mördarrobotar.
"The Incredible shrinking man" (1957). Regi: Jack Arnold. Medv: Grant Williams, Randy Stewart m.fl. Handling: Scott Carey faller offer för radioaktivitet under en båttur och snart tar hans liv en besynnerlig vändning. Han börjar hastigt att krympa och plötsligt förvandlas hans vardag till en mardröm.
"Attack of the 50 ft. woman" (1958). Regi: Nathan Hertz. Medv: Allison Hayes, William Hudson m.fl. Handling: I motsvarigheten till föregående film spelar Allison Hayes en kvinna som hamnar i vägen för utomjordiska krafter som gör att hon börjar växa, och växa, och...ja, hon skrämmer förståss slag på sina medmänniskor i denna i mitt tycke mycket underhållande film.
"Plan 9 from outer space" (1959). Regi: Edward D. Wood Jr. Medv: Bela Lugosi, Tor Johnson, m.fl.
Handling: Har ibland kallats "den sämsta film som någonsin gjorts".
Tycker tvärt om att den har en stor portion charm och att den är ett fint bidrag till filmhistorien.
En gammal man (Lugosi) besöker sin bortgångna frus grav. Snart dyker utomjordingar upp, frun i skepnad av Vampira samt en ganska grotesk polisman spelad av Tor Johnson som med sitt yttre nog kan skrämma slag på vem som helst...
Inspirationen till den här typen av filmer kom med stor sannolikhet bl.a ifrån teknikens snabba frammarsch och experimenterandet med atomkraften.
Snart började man prata om de begynnande raketuppskjutningarna och att landstiga på månen, vilket illustrerades redan 1951 i filmen "Destination moon" av Irving Pichel.
En annan mer fantasifull tolkning på det här temat är bl.a "First men In the moon" från 1964, som är en av mina personliga favoritfilmer och som bygger på en berättelse av H.G Wells (Se även "The Time Machine").
Men från att ha varit något så när realistiska i början av 50-talet, började man i de filmer som sedan följde berätta allt mer otroliga historier, och snart handlade det om Rymdinvasioner, paralella världar och om monster som kunde förrinta hela mänskligheten. Några av dessa filmer är följande:
"The war of the worlds" (1952). Regi: George Pal. Medv: Gene Barry, Ann Robinson m.fl.
"It came from outer space" (1953). Regi: Jack Arnold. Medv: Richard Carlsson, Barbara Rush m.fl. Handling: En astronom bevittnar hur ett rymdskepp kraschar i öknen. En främmande varelse har överlevt det hela och snart börjar mystiska saker äga rum i området.
"Them" (1954). Regi: Gordon Douglas. Medv: James Whitmore, Edmund Gwenn m.fl.
Handling: Människan har gjort atomsprängningar som påverkat naturen i så pass hög grad att muterade jättemyror föds till världen. Polisen och befolkningen i en liten småstad gör vad de kan för att bekämpa dem.
"Tarantula" (1955). Regi: Jack Arnold. Medv: John Agar, Mara Corday m.fl.
"Tarantula" (1955). Regi: Jack Arnold. Medv: John Agar, Mara Corday m.fl.
Handling: En giftspindel som injicerats med en näringslösning rymmer från laboratoriet och växer till ett höghus storlek vilket sätter skräck i allt och alla ute i Arizonas öken. Agar med flera får det kämpigt...
"Invasion of the bodysnatchers" (1956). Regi: Don Siegel. Medv: Kevin McCarthy, Dana Wynter m.fl.
Handling: Ett kärlekspar blir varse att jorden invarderats av Aliens i form av stora frökapslar som har för avsikt att suga musten ur människorna, överta deras kroppar och förvandla dem till mördarrobotar.
"The Incredible shrinking man" (1957). Regi: Jack Arnold. Medv: Grant Williams, Randy Stewart m.fl. Handling: Scott Carey faller offer för radioaktivitet under en båttur och snart tar hans liv en besynnerlig vändning. Han börjar hastigt att krympa och plötsligt förvandlas hans vardag till en mardröm.
"Attack of the 50 ft. woman" (1958). Regi: Nathan Hertz. Medv: Allison Hayes, William Hudson m.fl. Handling: I motsvarigheten till föregående film spelar Allison Hayes en kvinna som hamnar i vägen för utomjordiska krafter som gör att hon börjar växa, och växa, och...ja, hon skrämmer förståss slag på sina medmänniskor i denna i mitt tycke mycket underhållande film.
"Plan 9 from outer space" (1959). Regi: Edward D. Wood Jr. Medv: Bela Lugosi, Tor Johnson, m.fl.
Handling: Har ibland kallats "den sämsta film som någonsin gjorts".
Tycker tvärt om att den har en stor portion charm och att den är ett fint bidrag till filmhistorien.
En gammal man (Lugosi) besöker sin bortgångna frus grav. Snart dyker utomjordingar upp, frun i skepnad av Vampira samt en ganska grotesk polisman spelad av Tor Johnson som med sitt yttre nog kan skrämma slag på vem som helst...
fredag 17 september 2010
Frankenstein m.fl.
Jag kan med glädje fortfarande minnas när jag växte upp på sjuttiotalet och som 9-10 åring med skräckblandad förtjusning kollade in kultklassiker som "Frankensteins monster", "Mumien", "Dracula" och "Varulven" på TV.
Hur man satt och kurade ihop sig med en kudde i beredskap, så att man kunde skymma sikten när något läskigt var påväg att hända.
För visst var det lite otäckt, men samtidigt helt magiskt att se legender som Boris Karloff, Bela Lugosi och Lon Chaney J.r glänsa i sina största och mest framgångsrika filmroller.
Att dessa skådisar efter de här filmerna sedan kom att göra en hel uppsjö av andra filmer och gestalta andra mer eller mindre rubbade karaktärer som i "The ape"(Karloff), "Invisible Ghost"(Lugosi), "The Indestructible man"(Lon Chaney J.r) är ett annat kapitel.
Det är just de här filmerna jag minns starkast från min uppväxts dagar.
Även "Den osynlige mannen", Fantomen på operan" och "Skräcken i svarta lagunen" var klassiker som avlöste varandra under den här perioden på TV.
Men det var då det.
Idag är det så vitt jag vet väldigt länge sedan Sveriges Television repriserade någon av dessa gamla mästerverk. Varför vet jag inte.
Det finns säkert massor av människor ute i stugorna som som älskar dessa klassiker fortfarande.
Tursamt nog finns ju DVD:n att ta till när abstinensen blir för svår. Tack och lov för denna välsignade apparat som gör det möjligt att ta del av filmer man annars aldrig skulle få se!
Hur som helst så tror jag att det var dessa kultrysare som på något vis lade grunden för mitt stora filmintresse.
Ett intresse som har följt mig under hela livet och som inte verkar svalna det minsta.
Tack och lov...
Hur man satt och kurade ihop sig med en kudde i beredskap, så att man kunde skymma sikten när något läskigt var påväg att hända.
För visst var det lite otäckt, men samtidigt helt magiskt att se legender som Boris Karloff, Bela Lugosi och Lon Chaney J.r glänsa i sina största och mest framgångsrika filmroller.
Att dessa skådisar efter de här filmerna sedan kom att göra en hel uppsjö av andra filmer och gestalta andra mer eller mindre rubbade karaktärer som i "The ape"(Karloff), "Invisible Ghost"(Lugosi), "The Indestructible man"(Lon Chaney J.r) är ett annat kapitel.
Det är just de här filmerna jag minns starkast från min uppväxts dagar.
Även "Den osynlige mannen", Fantomen på operan" och "Skräcken i svarta lagunen" var klassiker som avlöste varandra under den här perioden på TV.
Men det var då det.
"Frankensteins monster" och "Dracula" |
Idag är det så vitt jag vet väldigt länge sedan Sveriges Television repriserade någon av dessa gamla mästerverk. Varför vet jag inte.
Det finns säkert massor av människor ute i stugorna som som älskar dessa klassiker fortfarande.
Tursamt nog finns ju DVD:n att ta till när abstinensen blir för svår. Tack och lov för denna välsignade apparat som gör det möjligt att ta del av filmer man annars aldrig skulle få se!
Hur som helst så tror jag att det var dessa kultrysare som på något vis lade grunden för mitt stora filmintresse.
Ett intresse som har följt mig under hela livet och som inte verkar svalna det minsta.
Tack och lov...
Dvd-fynd på stan
Här om veckan råkade jag komma över en begagnad import-dvd med tv-serien "Wonder woman" från det tidiga 70-talet.
Killen bakom disken kollade på mig och såg mest ut att undra över varför jag ville slänga bort mina pengar på sån´t gammalt skräp.
Men jag hade just då inte ork att förklara för honom att det absolut inte är skräp i mina ögon.
Bästa sättet att komma över intressanta objekt är förstås annars att beställa dem på nätet.
Men man kan faktiskt ibland ha turen på sin sida att hitta en del godbitar även när man handlar på stan.
Och då menar jag förståss inte i de större varuhusen. Nej, då får man snarare snoka runt bland små second-handbutiker och loppisar i hopp om att hitta något matnyttigt.
Det lustiga är att gamla dvd:er som en del människor bara är glada att bli av med (och de undrar även säkert varför de överhuvudtaget köpte dem) kan det var rena julafton för en annan person att lägga vantarna på.
En person som mig t.ex!..
En annan sak som jag funnit positiv med att vara stor älskare av gamla filmer som de flesta idag bara verkar tycka är mossiga, är att man i second-handbutiken även kan hitta dem för en ganska billig slant.
Om man är lite vaksam och har tur så kanske man längst bak i en nött låda bredvid de nyare och dyrare filmerna kan hitta ett gammalt ex av "The Incredible shrinking man" för sisådär fyrtio spänn!
Det är vad jag kallar en god investering...
Killen bakom disken kollade på mig och såg mest ut att undra över varför jag ville slänga bort mina pengar på sån´t gammalt skräp.
Men jag hade just då inte ork att förklara för honom att det absolut inte är skräp i mina ögon.
Bästa sättet att komma över intressanta objekt är förstås annars att beställa dem på nätet.
Men man kan faktiskt ibland ha turen på sin sida att hitta en del godbitar även när man handlar på stan.
Och då menar jag förståss inte i de större varuhusen. Nej, då får man snarare snoka runt bland små second-handbutiker och loppisar i hopp om att hitta något matnyttigt.
Det lustiga är att gamla dvd:er som en del människor bara är glada att bli av med (och de undrar även säkert varför de överhuvudtaget köpte dem) kan det var rena julafton för en annan person att lägga vantarna på.
En person som mig t.ex!..
En annan sak som jag funnit positiv med att vara stor älskare av gamla filmer som de flesta idag bara verkar tycka är mossiga, är att man i second-handbutiken även kan hitta dem för en ganska billig slant.
Om man är lite vaksam och har tur så kanske man längst bak i en nött låda bredvid de nyare och dyrare filmerna kan hitta ett gammalt ex av "The Incredible shrinking man" för sisådär fyrtio spänn!
Det är vad jag kallar en god investering...
"Wonder Woman", ett fynd!.. |
onsdag 15 september 2010
The Time Machine (1960)
Den regisserades av George Pal som även gjorde fantastiska filmer som "The War of the worlds" samt "Atlantis, the lost continent".
huvudrollen spelas av Rod Taylor som i mitt tycke var en magnifik skåde-spelare och som vi bl.a även kunde se i Hitchcocks "Fåglarna".
"The Time Machine" bygger på en bok av H.G. Wells och handlar om George som 1899 uppfunnit en tidsmaskin som kan ta honom in i framtiden. Det dyker dock upp kriminella som försöker missbruka hans uppfinning, och nu är frågan om man kan stoppa dem!
Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad jag älskar med den här filmen. Den har helt enkelt bara allt en Sci-fi rulle från den här tiden ska innehålla.
Den har fantastiska scenerier och dekorer, och själva tidsmaskinen i sig har ju faktiskt gått till filmhistorien.
Den är drömlik och fascinerande, och allt bärs upp av en väldigt bra story.
Kom själv över en nordisk dvd-utgåva av den här filmen som dessutom har ett väldigt snyggt fodral, vilket är ett plus enligt mig. Jag säger bara- Se den!..
Bästa filmen!!! |
Film att avnjuta!
Hej och välkomna till min filmblogg där jag kommer att ta upp allt möjligt som rör klassisk kultfilm inom Sci-fi, Skräck och fantasy!
Jag kommer att prata om filmer som jag själv älskar, som fastnat i mitt medvetande och som påverkat mig på många sätt. Filmer som hos många idag är helt bortglömda, men som under dess glansdagar då de för första gången visades på vita duken säkert gav stort intryck på massor av människor.
Under 50 och 60-talen gjordes en uppsjö av bra och mindre bra Sci-fi film, och de gjordes säkert i de flesta fall med stort allvar och med en stor ambition att skapa spännande och fascinerande historier.
Idag skulle dessa vara praktiskt omöjliga att ta del av om det inte vore för dvd:n, eftersom de så gott som aldrig visas i svensk tv.
Det finns i mitt tycke så mycket otroligt bra film från dessa svunna epoker som verkligen förtjänar att omnämnas och plockas fram i rampljuset även idag.
"When worlds collide"(1951), "The Incredible shrinking man"(1957) samt "The 7th voyage of Sinbad"(1958) är enligt mig äventyr att drömma sig bort i, fascineras av och helt enkelt bara avnjuta!
Det är bl.a fantastiska filmer som dessa jag kommer att lyfta fram och berätta om i denna blogg.
Jag kommer att prata om filmer som jag själv älskar, som fastnat i mitt medvetande och som påverkat mig på många sätt. Filmer som hos många idag är helt bortglömda, men som under dess glansdagar då de för första gången visades på vita duken säkert gav stort intryck på massor av människor.
Under 50 och 60-talen gjordes en uppsjö av bra och mindre bra Sci-fi film, och de gjordes säkert i de flesta fall med stort allvar och med en stor ambition att skapa spännande och fascinerande historier.
Idag skulle dessa vara praktiskt omöjliga att ta del av om det inte vore för dvd:n, eftersom de så gott som aldrig visas i svensk tv.
Det finns i mitt tycke så mycket otroligt bra film från dessa svunna epoker som verkligen förtjänar att omnämnas och plockas fram i rampljuset även idag.
"When worlds collide"(1951), "The Incredible shrinking man"(1957) samt "The 7th voyage of Sinbad"(1958) är enligt mig äventyr att drömma sig bort i, fascineras av och helt enkelt bara avnjuta!
Det är bl.a fantastiska filmer som dessa jag kommer att lyfta fram och berätta om i denna blogg.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)