fredag 30 september 2011

Innerspace (1987)

Joe Dante (f 1946) är en amerikansk regissör och producent som speciellt under 80 och 90-talet kom med en hel rad intressanta och sevärda filmer som skulle få stora framgångar och bli omtyckta av många.
"Piraya" (1978), "Twilight Zone: The Movie" (1983) och "Gremlins" (1984) är bara några exempel på fantastiska Skräck och Sci-fi klassiker som fansen älskat genom åren, och som Dante varit skapare till.

1987 regisserade han en fartfylld Sci-fi komedi med titeln "Innerspace", som i mitt tycke är en av Dantes i särklass bästa filmer, och som har sevärda skådisar som Martin Short, Dennis Quaid och Meg Ryan i de ledande rollerna.

"Innerspace" eller "24-timmarsjakten", 1987.
Redan när jag såg "Innerspace" första gången tyckte jag att den påminde en hel del om en annan suverän Sci-fi film från 1966, nämligen "Fantasic Voyage" med regi av Richard Fleischer, då den på ett liknande sätt handlar om en förminskad farkosts äventyrliga resa genom människokroppen.
Min gissning är att Dante förmodligen sneglat ett antal gånger på denna förträffliga klassiker, och blivit inspirerad till att själv göra en liknande historia, något som jag i såfall enbart gläds åt och ser positivt på eftersom "Fantastic Voyage" råkar vara en av mina absoluta favoritfilmer!..
Ingen mindre än Steven Spielberg var förresten medproducent på denna 80-tals klassiker, vilket inte förvånar mig det minsta eftersom det här absolut verkar vara en film i hans stil.
Dante har med "Innerspace" lyckats skapa en perfekt mix av fantasy, action, spänning och humor, och han har gjort det med en hel del finess och med stor uppfinningsrikedom.
Dessutom är Specialeffekterna och scenerna som utspelar sig inuti rollfiguren Jack Putters kropp så otroligt imponerande att man bara gapar, och tillsammans med en kul och spännande story blir resultatet att man sitter som fastgjuten hela filmen igenom.

Den mycket begåvade Martin Short är helt enkelt perfekt i denna roll som hypokondriske Jack Putter, och vill man även skratta åt honom i andra filmer så kan man t.ex göra det i hysteriskt roliga titlar som "Three Amigos" (1986), "Father of the Bride" (1991) och i "Mars Attacks" (1996) m.fl.
Han har genom åren även medverkat i TV-serier, som t.ex i "The Martin Short Show" (1994) samt gjort röstarbeten i animerade filmer som i "The Prince of Egypt" (1998) m.m.
Dennis Quaid har man även kunnat se i andra populära filmer som "The Right Stuff" (1983), "Great Balls of Fire" (1989) och "Day After Tomorrow" (2004) m.fl, och Meg Ryans skådespelarkonst har man kunnat njuta av i klassiker som "Top Gun" (1986), "When Harry Met Sally" (1989) och i "Sleepless In Seattle" (1993) m.fl.

Se denna actionladdade och roliga Sci-fi komedi och bara njuuut, ty detta är filmunderhållning på toppnivå enligt min mening!!!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar