onsdag 21 september 2011

Äventyr i tropikerna

För alla er som tror er uppskatta ett klassiskt filmäventyr från 30-talet, med en hel del romantik i handlingen, vill jag varmt rekommendera en förtjusande liten pärla med titeln "Bird of Paradise" från 1932, med regi av King Vidor och med karismatiska skådisar som Dolores del Rio, Joel McCrea och John Halliday m.fl, i några av rollerna.

Detta är trots sina dryga 70 år på nacken och trots att den tekniska kvalitén brister både här och där, en mycket vacker film, och jag blev själv så fascinerad och betagen när jag såg den, att jag faktiskt inte ens tänkte på att det hela var i svart/vitt.
Jag helt enkelt älskar dessa gamla klassiska äventyr, vars handling i detta fall är förlagd kring en vacker Polynesisk ö i Stilla havet, där samspelet mellan den tropiska naturen, det speciella ljuset, samt mellan skådespelarna, känns rent magiskt!..
Inspelningarna ägde rum på Hawaii, där allt det vackra filmades på ett mycket smakfullt och stiligt sätt, och som bidrog till den sköna och mystikfyllda atmosfär som gör hela denna klassiker till ett riktigt mästerverk!..

Handling: Johnny Baker (McCrea) anländer med båt till en vacker tropisk ö, där han möter Luana (del Rio), som hör till lokalbefolkningen och som han hastigt förälskar sig i.
Luana är dock påväg gå ett illa öde till mötes, eftersom det är meningen är att hon ska offras till öns vulkan-gud.
Stärkta av kärleken till varandra, gör paret nu sitt yttersta för att bekämpa den ondska som hotar deras liv tillsammans. Frågan är bara om de har turen på sin sida...

King Vidor var en produktiv amerikansk regissör som förutom "Bird of Paradise" genom åren även skulle komma att uppmärksammas för klassiker som "Duel In the Sun" (1946), "War and Peace" (1956), och "Solomon and Sheba" (1959) m.fl.

Dolores del Rio, som det riktigt strålar om i denna romantiska kultfilm, var en mexikansk aktris som speciellt i början av sin karriär under 20-talet ofta fick spela rollen som "Exotisk skönhet".
Bland hennes övriga filmer finns t.ex titlar som "Flying down to Rio" (1933), "Journey Into Fear" (1942) och "The Fugitive" (1947).

Joel McCrea var en amerikansk skådis som medverkade i över nittio filmer under hela sin karriär.
Några av dem var titlar som "The Most Dangerous Game" (1932), "Foreign Correspondent" (1940) och "Buffalo Bill" (1944) m.fl.

En rolig detalj är att även skräckfilms-legenden Lon Chaney Jr. syns i denna film, i en liten biroll som besättningsmannen Thornton.
Detta var en av hans absolut första filmroller, då han fortfarande hette Creighton Chaney...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar