måndag 29 augusti 2011

Rocket to the Moon (1967)

"Jules Verne´s Rocket to the Moon" är en mycket trevlig Sci-fi komedi från 1967, regisserad av Don Sharp och med passande skådisar som Burl Ives, Troy Donahue, och Terry-Thomas m.fl i några betydande roller.
Filmen bygger på Jules Vernes klassiska roman "From the Earth to the moon" eller "De la Terre a´ la Lune" som den hette i original då den utgavs 1865, och handlar kort och gott om förberedandet inför den allra första månresan.
Romanen ingick i den populära bokserien "The Extraordinary Voyages", som även innefattade andra populära titlar av Jules Verne som t.ex "Journey to the Center of the Earth" (1871) och "Twenty Thousand Leagues Under the Sea" (1872).

Den här gemytliga Brittiska filmversionen från 1967 som även gick under namnet "Those Fantastic Flying Fools" då den släpptes i USA, är bara en i raden av Jules Verne-klassiker som har den där lättsamma komiska tonen och den speciella atmosfären som är så typisk för filmer baserade på denne författares böcker.
Jag kommer närmast att tänka på likartade produktioner som "Five Weeks In a Ballon" (1962) och "In Search of the Castaways" (1962), som även de är odödliga mästerverk.
Jämför man denna film med andra filmklassiker i samma stil som t.ex "First Men In the Moon" från 1964, som bygger på en känd roman av H.G. Wells från 1901, så hittar man trots ett likartat tema ändå ganska många olikheter.
Medan man i "First Men In the Moon" lyckas ta sig ända fram till månen, landstiga och dessutom konfronteras med märkliga månvarelser, så får man i "Rocket to the Moon" endast följa med under förberedelserna och byggandet av en rymdraket. Farkosten hinner däremot aldrig lämna jorden.
Båda filmerna är dock enligt mitt tycke precis lika sevärda och fascinerande.

Handling: I denna underhållande Jules Verne-komedi får vi följa med när Phineas T Barnum (Ives) år 1875 med hjälp av den rike Lord Barset (Dennis Price) lyckas finansiera den allra första resan till månen.
Deras plan är att skjuta iväg en raket med hjälp av en slags kanon som är inbyggd i ett berg, något som dessvärre snart visar sig blir svårare än man trodde.
Ekonomiska problem plus illasinnat sabotage m.m gör att det hela slutligen blir på ett sätt som nog ingen väntat sig.

Om man som jag älskar den här typen av underbara klassiker, ja då bör man enligt mitt tycke absolut se och njuta av "Jules Verne´s Rocket to the Moon" från 1967, med skådisar som är som klippt och skurna i sina roller!..
Magnifike Terry-Thomas t.ex med sin roliga Engelsk-aristokratiska look, som hade en lång och imponerande karriär och som man genom åren även kunnat se i filmer som "Tom Thumb" (1958), "The Wonderful World of the Brothers Grimm" (1962) och "Arthur! Arthur!" (1969) m.fl....





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar