onsdag 10 augusti 2011

Bra 80-tals Sci-fi!..

Såg en i mitt tycke riktigt bra Sci-fi klassiker från 1985 här om kvällen som hette "Lifeforce", regisserad av Tobe Hooper och med en rad duktiga skådisar som Steve Railsback, Peter Firth, Mathilda May och Patrick Stewart i några av rollerna.

Tobe Hooper är skräckfilms-regissören som med sin kultklassiker "The Texas Chainsaw Massacre" lyckades väcka en hel del rabalder på 70-talet, när ämnen som filmvåld och sencur så hett diskuterades.
En film som många idag f.ö anser är ett riktigt mäster-verk i sin genre. Hooper är dessutom skapare till klassiker som "Salem´s Lot" (1979) samt "Poltergeist" (1982), och 1986 kom hans remake på det klassiska Sci-fi dramat "Invaders from Mars" från 50-talet.

Special-effekterna i "Lifeforce" är liksom i många av Tobe Hoopers verk inte precis av det blygsammare slaget, och till sin hjälp hade han i denna film John Dyktra, som är en legend inom området och som även stått för effekterna i klassiker som "Star Wars", "Battlestar Galactica" och "Star Trek: The Motion Picture" m.fl.

Handlingen i "Lifeforce" bygger på en roman av Colin Wilson från 1974 med namnet "The Space Vampires" , en titel som faktiskt säger en hel del om vad denna berättelse går ut på;

Besättningen ombord på rymdkapseln Churchill är i färd med att på nära håll studera Halley´s komet, när man plötsligt får syn på ett gigantiskt främmande rymdskepp som ser ut att vara i nöd.
Man bestämmer sig för att undersöka saken närmare, och när besättningen går ombord finner de bl.a tre st  människoliknande utomjordingar som ligger i några glaskistor.
Man tar med sig utomjordingarna (som egentligen är vampyrer) tillbaka till jorden i tron att de är döda och med avsikten att obducera dem, men innan det händer vaknar plötsligt en av vampyrerna (som är en ung kvinna) till liv, och snart börjar hon suga livsenergin ur alla människor som råkar befinna sig i närheten. De tre rymdvampyrerna rymmer, och snart faller fler och fler människor offer för varelserna som innan allt är över, nära på hinner förvandla hela Londons befolkning till mordiska zombies.

Steve Railsback som har den största huvudrollen i denna film, har genom åren varit en ganska underskattad skådis enligt min uppfattning, och han verkar inte heller vara speciellt känd hos den bredare publiken i Sverige.
Dock har han ända sedan 70-talet medverkat i en rad sevärda klassiker som t.ex "The Visitors" (1972), "The Stunt Man" (1980), "Deadly Games" (1982) och "Blue Monkey" (1987) m.fl.
Han har även förekommit i olika TV-serier, som t.ex "From Here to Eternety" (1979) och "The Hitchhiker" (1985) m.fl.

"Lifeforce" är en ödesmättad Sci-fi thriller med en skön 80-tals känsla, som inte precis spar på krutet när det gäller fart, fläkt och häftiga effekter!..
Så min gissning är att om man redan gillar liknande filmer i stil med "Alien", "Predator" och "Species" m.fl, så tar man även denna Sci-fi pärla till sitt hjärta.
Rekommenderas varmt!..




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar