lördag 4 juni 2011

Tropiska öar på film

Sommar!.. denna ljuva årstid som bjuder på så mycket fantastiskt, men som även kan skapa en slags stress hos många människor, eftersom det är nu som man vill hinna med att göra så mycket som möjligt.
Klart är i alla fall att det är svårt att göra något åt vädrets makter, så dom dagar när regnet öser ner i sommar vet åtminstone jag vad jag ska sysselsätta mig med. Jag säger som Trazan Apansson;  FILMTAJM!!!..
På tal om sommar och sol så tänkte jag i detta inlägg prata lite om tropiska öar i filmens värld.....

Redan 1719 kom författaren Daniel Dafoe ut med sin roman om Robinson Crusoe, som skulle komma att bli en av världens absolut främsta äventyrs-berättelser genom tiderna.
Boken handlar om en man som efter att det skepp som han befunnit sig på gått under, hamnar på en tropisk ö där han blir tvungen att spendera inte mindre än 28 år av sitt liv.
Spänningsfyllda äventyr som detta har genom åren uppenbarligen även fascinerat många filmmakare, då denna berättelse kommit till liv på vita duken ett flertal gånger, t.ex i Luis Bunuel´s version "The Adventures of Robinson Crusoe" från 1954, samt i en version med titeln "Crusoe" från 1988 regisserad av Caleb Deschanel.

Även andra stora författare har skrivit om Skeppsbrott och hemlighetsfulla tropiköar i sina romaner.
Drygt 150 år efter att Dafoes bok blev publicerad, kom t.ex Sci-fi författaren Jules Verne med sin fantastiska berättelse "Mysterious Island" från 1874, som handlar om en grupp människor som när de färdas över havet i en luftballong plötsligt råkar in i en våldsam storm, var på de till slut hamnar på en mystisk ö där alla möjliga faror lurar.
Denna berättelse var en uppföljare till Jules Verne´s mer kända roman "20,000 Leagues Under the Sea", och är en story som liksom "Robinson Crusoe" har blivit film flera gånger genom åren. Ett par av dessa är t.ex Spencer Gordon Bennet´s äventyrs-klassiker "Mysterious Island" från 1951, samt Cy Endfields underbara färgversion med samma titel från 1961.

Det är lite svårt att exakt klargöra varför äventyrstörstande bok och filmälskare så länge intresserat sig för ingredienser som väldiga hav, fartyg som förliser och hemlighetsfulla övärldar, men jag tror att vi människor i största allmänhet alltid känt en slags fascination när det gäller den här typen av berättelser.
1935 kom en fantasyklassiker med detta tema som fick titeln "Chandu On the Magic Island". Regissören hette Ray Taylor, och huvudrollen spelades av skräcklegenden Bela Lugosi.
1940 fick ett äventyrsdrama premiär som hette "Isle of Destiny" med regi av Elmer Clifton, och 1957 var det dags för Boris Karloff att göra en minnesvärd roll i en skräckklassiker med namnet "Voodoo Island" av Reginald Le Borg.

1959 kom en film som hette "Island of the Lost Women", regisserad av Frank W.Tuttle, och 1971 gjorde Karloff ännu en roll i en film om en mystisk ö, i "Isle of the Snake People", med regi av Juan Ibanez och Jack Hill.
Ett drama med titeln "The Island of Lost souls" fick se dagens ljus 1974, och 1977 kom den sevärda filmklassikern "The Island of Dr. Moreau", efter en populär roman av H.G. Wells från 1896, som handlar om en galen vetenskapsman som lever på en tropisk ö där han ägnar sig åt fasansfulla experiment. Även i denna film spolas en man i land efter att ha varit ombord på ett fartyg som möter sitt öde ute till havs.
Regissören hette Don Taylor och huvudrollerna spelades galant av Michael York och Burt Lancaster.
Den här berättelsen har också den filmatiserats ett antal gånger, var av den första versionen gjordes 1933 med Bela Lugosi och Charles Laughton i ett par roller...

Som sagt, älskar man äventyr med mäktiga oceaner och hemlighetsfulla tropiköar i centrum, så finns det massor med fantastiska filmklassiker som man enligt mitt tycke absolut inte bör missa!...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar