torsdag 30 juni 2011

Pampigt kostymdrama

För de som längtar efter att se ett klassiskt kostymdrama i sommar, vill jag varmt rekommendera en storslagen äventyrsfilm med titeln "Helen of Troy" från 1956, med regi av Robert Wise, och med skådespelare som Rossana Podesta, Jack Sernas och Sir Cedric Hardwicke m.fl i några betydande roller.
Denna mytologiska pärla som enligt Homers Iliaden berättar om stridigheterna och stormandet av Troja under den grekiska antiken, var en ytterst kostsam filmproduktion för sin tid, då hela kalaset slutade på närmare sex miljoner dollar.

Blonda Rossana Podesta som man även har sett i klassiker som "Ulysses" från 1954, gör här en magnifik insats i rollen som Helena, drottning av Sparta och dotter till Zeus, som träffar på Paris av Troja (Sernas) när denne reser med sitt fartyg till Sparta.
De båda blir snabbt förälskade och beger sig tillsammans tillbaka till Troja, var på lyckan snart hotas när grekerna i nästa ögonblick förklarar krig och bestämmer sig för att storma staden.
Det är nu den berömda Trojanska hästen kommer in i bilden, som folket i Troja först tror är en gåva.
Men så fort den gigantiska trähästen kommer inanför portarna stormar massor av grekiska krigare ut, och snart är den antika staden erövrad.

Denna fascinerande berättelse har genom åren även förekommit i andra filmer och TV-serier.
Förutom den version jag just presenterat (som enligt min mening är den bästa), finns t.ex även den senaste filmatiseringen med titeln "Troy" från 2004, regisserad av Wolfgang Petersen, och med en rad Hollywoodnamn som Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom och Sean Bean i rollistan.
Rollen som Helena görs i denna tappning av Diane Kruger, som även hon gör bra ifrån sig som drottningen av Sparta.
Det är inte ovanligt att storyn i olika filmversioner kan skilja sig något från originalberättelsen.
Detta har förstås att göra med hur manusförfattaren eller regissören har tolkat det hela.

"Troy" från 2004 är utan tvekan klart sevärd den med, men föredrar man en riktigt stilfull klassiker att vila ögonen på, bör man enligt mitt tycke kolla in "Helen of Troy" från 1956, producerad under en epok då även mästerverk som "Ben Hur", "Spartacus" och "Land of the Pharaohs" såg dagens ljus.
Något som dessutom är lite kul är att en ung Brigitte Bardot syns i en liten biroll i denna film...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar