tisdag 21 juni 2011

Djungelns drottning

Äventyrshjälten Tarzan, som förekommit i massor av långfilmer och TV-serier genom hela 1900-talet, brukar ju även kallas för djungelns och apornas konung.
Men vem skulle man med rätta kunna kalla djungelns drottning?
Jo, den kvinnliga motsvarigheten till Tarzan heter förmodligen Sheena, en tuff djungeltjej som dök upp i en egen TV-serie på 50-talet, som faktiskt hette.....

"Sheena, Queen of the Jungle"

Medv: Irish McCalla, Chris Drake, Neal the Chimp m.fl.
Denna kultserie från 1955 var ett led i den populära trend av djungeläventyr som producerades under 30 och 40-talet, med filmer som "Tarzan the Apeman", "Jungle Jim", "Jungle Siren" och "Blond Savage" m.fl, som vid den här tiden i USA flitigt avlöste varandra på bioduken och i TV.
Dessvärre gjordes det av någon anledning bara 26 st avsnitt av serien, trots att den hade sina trogna fans som med spänning följde djungeldrottningens öden och äventyr.
Sheena spelades av den karismatiska aktrisen Irish McCalla, som i leoparddräkt och med sitt vilda blonda hår tycktes vara som klippt och skuren för rollen.
Filmmässigt går det i mitt tycke att dra en hel del paralleller till Johnny Weismullers Tarzan, då serien till stor del genomsyras av samma magiska och sköna djungelatmosfär.
Dessutom är skillnaden mellan det goda och det onda lika tydlig som i Tarzan-filmerna, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det här var vid den tiden då hjältar på film verkligen var "riktiga" hjältar, och då skurkarna verkligen var riktiga busar.

Atletiskt byggda Irish McCalla (1928-2002), var innan hon började med film redan en populär fotomodell, så hennes vana att agera framför kameran var med all sannolikhet ett stort plus när hon trädde in i rollen som liansvingande djungeldrottning.
Inspelningarna skedde helt och hållet i Mexico, och även om serien blev relativt kortlivad, skulle det ändå innebära några steg framåt i karriären för McCalla som senare skulle komma att få roller i andra filmer som t.ex "She Demons" (1958), "Five Gates to Hell" (1959) och "Hands of a Stranger" (1962).
Hon upphörde dock med att vara film-stjärna på 60-talet, men skulle i efterhand även bli ihågkommen som en duktig och produktiv konstnär, som under sin aktiva tid skapade hundratals med olika målningar och litografier.

Handling: Sheena lever bland de vilda djuren i Kenyas djungler, där hon kämpar mot alla typer av hot och faror som kan tänkas dyka upp.
Hon är respekterad av lokalbefolkningen, samt god vän med safariguiden Bob Rayburn som rycker in och hjälper henne om det skulle behövas.

Om man gillar kultiga djungelserier från 50-talet så bör man i mitt tycke inte missa denna klassikerpärla.
Seriens ljud och bildkvalité kan förstås diskuteras, men i mitt fall är detta något jag kan ha överseénde med, eftersom sv/vita filmklassiker från denna svunna epok ligger mig väldigt varmt om hjärtat!...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar