torsdag 30 juni 2011

Helen Of Troy Trailer (1956)

Pampigt kostymdrama

För de som längtar efter att se ett klassiskt kostymdrama i sommar, vill jag varmt rekommendera en storslagen äventyrsfilm med titeln "Helen of Troy" från 1956, med regi av Robert Wise, och med skådespelare som Rossana Podesta, Jack Sernas och Sir Cedric Hardwicke m.fl i några betydande roller.
Denna mytologiska pärla som enligt Homers Iliaden berättar om stridigheterna och stormandet av Troja under den grekiska antiken, var en ytterst kostsam filmproduktion för sin tid, då hela kalaset slutade på närmare sex miljoner dollar.

Blonda Rossana Podesta som man även har sett i klassiker som "Ulysses" från 1954, gör här en magnifik insats i rollen som Helena, drottning av Sparta och dotter till Zeus, som träffar på Paris av Troja (Sernas) när denne reser med sitt fartyg till Sparta.
De båda blir snabbt förälskade och beger sig tillsammans tillbaka till Troja, var på lyckan snart hotas när grekerna i nästa ögonblick förklarar krig och bestämmer sig för att storma staden.
Det är nu den berömda Trojanska hästen kommer in i bilden, som folket i Troja först tror är en gåva.
Men så fort den gigantiska trähästen kommer inanför portarna stormar massor av grekiska krigare ut, och snart är den antika staden erövrad.

Denna fascinerande berättelse har genom åren även förekommit i andra filmer och TV-serier.
Förutom den version jag just presenterat (som enligt min mening är den bästa), finns t.ex även den senaste filmatiseringen med titeln "Troy" från 2004, regisserad av Wolfgang Petersen, och med en rad Hollywoodnamn som Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom och Sean Bean i rollistan.
Rollen som Helena görs i denna tappning av Diane Kruger, som även hon gör bra ifrån sig som drottningen av Sparta.
Det är inte ovanligt att storyn i olika filmversioner kan skilja sig något från originalberättelsen.
Detta har förstås att göra med hur manusförfattaren eller regissören har tolkat det hela.

"Troy" från 2004 är utan tvekan klart sevärd den med, men föredrar man en riktigt stilfull klassiker att vila ögonen på, bör man enligt mitt tycke kolla in "Helen of Troy" från 1956, producerad under en epok då även mästerverk som "Ben Hur", "Spartacus" och "Land of the Pharaohs" såg dagens ljus.
Något som dessutom är lite kul är att en ung Brigitte Bardot syns i en liten biroll i denna film...


fredag 24 juni 2011

Disneyklassiker

Då har det alltså gått och blivit midsommar igen, högtiden då de flesta älskar att vara utomhus i det vackra vädret tillsammans med sina närmaste, och kanske grilla, spela krocket, bada eller göra något annat som hör sommaren till!..
Men vad gör man om regnet forsar ner utanför fönstret då?..
Jo, då är det säkert många som i all välmening plockar fram en Disney-dvd i stil med "Björnbröder", "Lilo & Stitch" eller "Skattkammarplaneten", som man glatt menar att barnen ska titta på för femtielfte gången i rad (!)..
Och barnen tittar förmodligen på dessa utan protester, dels för att det inte finns så mycket annat att göra när regnet öser ner, men även dels för att de kanske tror att det helt enkelt inte gjordes några Disneyfilmer före år 2000...

Disneyklassiker från 1962.
Okej, nu ironiserar jag nog en aning.
Vad jag menar är att det finns så oerhört många bra Disneyklassiker, om man bara tar sig tid att leta, som enligt min mening är precis lika sevärda som vilken modern Disneyrulle som helst, och som jag tycker att även barn i vår tid borde få chansen att ta del av!..
Och då tänker jag i första hand inte på kända animerade klassiker som "Snövit", "Askungen" eller "Törnrosa", utan "icke" animerade spelfilmer, som fantastiska "En världsomsegling under havet" (1954), underbara "Darby O´Gill och småfolket" (1959) samt den spänningsfyllda "In Search of the Castaways" (1962).
Filmer som enligt min mening inte bör glömmas bort, utan som snarare bör betraktas som rena mästerverk, och som alla människor borde få chansen att njuta av åtminstone några gånger i livet!..

De flesta av dagens barn tycker förmodligen att dessa klassiker bara är tråkiga och ointressanta, och ratar dem nog därför rakt av, men jag är övertygad om att det även finns de som verkligen kan uppskatta dem, och som kan älska dessa magiska äventyr lika mycket som en annan gjorde när man växte upp.
Så varför inte byta ut "Skattkammarplaneten" från 2002 mot "Skattkammarön" från 1950 istället, och låt familjen roas av de glimrande filmpärlorna från förr!..
Disney består nämligen av en enorm filmskattkammare att ösa ur, med mängder av tidlösa och oförglömliga klassiker för hela familjen!..

Den enda nackdel jag kan se med dessa klassiska spelfilmer är att de nästan aldrig innehåller svenskt tal, utan bara text, vilket förstås gör att de endast lämpar sig för de lite äldre barnen i familjen.
Så de yngre får nog tills vidare nöja sig med det gamla vanliga i filmväg som "Lejonkungen" och andra populära alster, som är dubbade på vårt språk, vilket ju inte är så pjåkigt det heller!
Jag bör nämligen poängtera att jag absolut inte har något emot Disneys animerade filmer. Tvärt om så älskar jag dem!..
men jag tillhör nog även den kategori människor som brukar tycka att det ena nödvändigtvis inte måste utesluta det andra!...


tisdag 21 juni 2011

Djungelns drottning

Äventyrshjälten Tarzan, som förekommit i massor av långfilmer och TV-serier genom hela 1900-talet, brukar ju även kallas för djungelns och apornas konung.
Men vem skulle man med rätta kunna kalla djungelns drottning?
Jo, den kvinnliga motsvarigheten till Tarzan heter förmodligen Sheena, en tuff djungeltjej som dök upp i en egen TV-serie på 50-talet, som faktiskt hette.....

"Sheena, Queen of the Jungle"

Medv: Irish McCalla, Chris Drake, Neal the Chimp m.fl.
Denna kultserie från 1955 var ett led i den populära trend av djungeläventyr som producerades under 30 och 40-talet, med filmer som "Tarzan the Apeman", "Jungle Jim", "Jungle Siren" och "Blond Savage" m.fl, som vid den här tiden i USA flitigt avlöste varandra på bioduken och i TV.
Dessvärre gjordes det av någon anledning bara 26 st avsnitt av serien, trots att den hade sina trogna fans som med spänning följde djungeldrottningens öden och äventyr.
Sheena spelades av den karismatiska aktrisen Irish McCalla, som i leoparddräkt och med sitt vilda blonda hår tycktes vara som klippt och skuren för rollen.
Filmmässigt går det i mitt tycke att dra en hel del paralleller till Johnny Weismullers Tarzan, då serien till stor del genomsyras av samma magiska och sköna djungelatmosfär.
Dessutom är skillnaden mellan det goda och det onda lika tydlig som i Tarzan-filmerna, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det här var vid den tiden då hjältar på film verkligen var "riktiga" hjältar, och då skurkarna verkligen var riktiga busar.

Atletiskt byggda Irish McCalla (1928-2002), var innan hon började med film redan en populär fotomodell, så hennes vana att agera framför kameran var med all sannolikhet ett stort plus när hon trädde in i rollen som liansvingande djungeldrottning.
Inspelningarna skedde helt och hållet i Mexico, och även om serien blev relativt kortlivad, skulle det ändå innebära några steg framåt i karriären för McCalla som senare skulle komma att få roller i andra filmer som t.ex "She Demons" (1958), "Five Gates to Hell" (1959) och "Hands of a Stranger" (1962).
Hon upphörde dock med att vara film-stjärna på 60-talet, men skulle i efterhand även bli ihågkommen som en duktig och produktiv konstnär, som under sin aktiva tid skapade hundratals med olika målningar och litografier.

Handling: Sheena lever bland de vilda djuren i Kenyas djungler, där hon kämpar mot alla typer av hot och faror som kan tänkas dyka upp.
Hon är respekterad av lokalbefolkningen, samt god vän med safariguiden Bob Rayburn som rycker in och hjälper henne om det skulle behövas.

Om man gillar kultiga djungelserier från 50-talet så bör man i mitt tycke inte missa denna klassikerpärla.
Seriens ljud och bildkvalité kan förstås diskuteras, men i mitt fall är detta något jag kan ha överseénde med, eftersom sv/vita filmklassiker från denna svunna epok ligger mig väldigt varmt om hjärtat!...


torsdag 16 juni 2011

Kommentera gärna!..

Har under hela våren undrat över varför det inte ramlat in en enda kommentar i min blogg, och nästan gått och trott att det inte finns en enda själ där ute som delar samma intensiva kultfilmsintresse som jag.
Nu har jag förstått att det hela enbart berott på min egen klantighet (!), då jag tydligen mixtrat med inställningarna så att det helt enkelt inte funkat att kommentera!..(Är inte precis något tekniskt snille.)
Jag kan bara beklaga det hela och säga att jag i fortsättningen är jätteöppen för synpunkter angående mina blogginlägg.
Så kära filmvänner, känn er varmt välkomna att kommentera!!!..

/ Thomas


tisdag 14 juni 2011

Rocky Jones, Space Ranger

Sally Mansfield och Richard Crane.
I och med den trend som upp-stod på 40 och 50-talet med TV-serier som "Flash Gordon Conquers the Universe" och "The Adventures of Captain Marvel" m.fl, skulle även en serie med titeln "Rocky Jones, Space Ranger" se dagens ljus 1954.
Denna lågbudgetproduktion blev dessvärre inte fullt lika uppmärksammad som många andra, och den visades därför bara under två säsonger.
Dock skulle den i efterhand få ett visst kultstatusvärde, och är man förtjust i 50-tals klassiker som denna så tycker jag att serien mycket väl kan ses som ett värdefullt bidrag till den klassiska film och TV-historien.

"Rocky Jones, Space Ranger" sändes i USA mellan 23 feb och 16 nov 1954, och bestod sammanlagt av 39 st halvtimmes-episoder i svart/vitt.
Serien regisserades av Hollingsworth Morse efter en idé av Roland D. Reed, och huvudrollerna spelades av Richard Crane, Sally Mansfield och Scotty Becket m.fl.
Man kan nog mycket väl säga att man med denna produktion försökte rida på den enorma popularitetsvåg som sköljde in genom 50-talet när det gällde just Sci fi äventyr, då denna filmgenré var som allra störst under detta decennium.
Diverse rymdhjältar som Flash Gordon, Buck Rogers, Commando Cody och Tom Corbett avlöste vid denna tid varandra i radvis med olika Serials, för att roa och fascinera både stora och små tittare.
Skillnaden mellan "Rocky Jones" och andra rymdserier var kanske bara att den mer var anpassad för barn, eftersom handligen alltid var väldigt okomplicerad och lätt att hänga med i.
Richard Crane som spelade Rocky, hade även ett finger med i många andra TV-produktioner på 50-talet, som t.ex "Mysterious Island", "Commando Cody: Sky Marchall of the Universe", "The Lone Ranger" och "Dragnet" m.fl.

Handlingen i "Rock Jones" kretsar genom alla avsnitt kring rymdpolisen Rocky och hans team, som med rymdskeppet "The Orbit Jet" patrullerar runt i vårt solsystem för att försvara jordklotet mot alla möjliga tänkbara hot.
Dock är farorna där ute många, vilket besättningen helt klart får erfara i en rad fartfyllda episoder med spännande namn som t.ex."Beyond the Curtain of Space", "Silver Needle In the Sky", "The Pirates of Prah" och "Crash of Moons" m.fl.

Så får du chansen, så följ med Rocky Jones och gänget på fartfyllda äventyr i denna trevliga rymdsåpa från det tidiga 50-talet, Sci-fi decenniet framför alla!!!...


söndag 12 juni 2011

torsdag 9 juni 2011

Rod Taylor

Rod Taylor är en mycket intressant och sevärd skådespelare med en lång karriär bakom sig, som dock verkar vara relativt okänd för den breda publiken i Sverige.
Nämner man kända namn från 50 och 60-talet som Cary Grant eller James Stewart så kan nog de flesta efter en stunds funderande rada upp åtminstone några filmtitlar.
Men vilka filmer har Rod Taylor gjort?..
Jo, om det är någon film som de flesta borde ha sett så är det förstås Alfred Hitchcocks "The Birds" från 1963, som handlar om en liten kustby i norra Californien där människor plötsligt och helt oförklarligt blir attackerade av fåglar.
Taylor spelade bl.a mot Tippi Hedren och Jessica Tandy i denna kultrysare som på sin tid nominerades till en Oscar för bästa effekter.

Rodney Sturt Taylor föddes 1930 och växte upp i Sydney i Australien där han redan i tonåren kände att han ville satsa på skådespeleriet.
Han sysslade bl.a med radio samt gjorde en del scenframträdanden innan han debuterade som skådis i filmen "King of the Coral Sea" från 1953, regisserad av Lee Robinson.
Han fortsatte bl.a med filmer som "Long John Silver" (1954) och "The Virgin Queen" (1955) innan han 1956 fick en roll i sitt första Sci-fi äventyr, "World Without End" med regi av Edward Bernds.

Taylor medverkade även i filmen "The Catered Affair" från samma år, och han hade nu flyttat till Los Angeles och skrivit kontrakt med MGM, som skulle komma att ge honom intressanta roller i klassiker som "Giant" (1956) och i "Raintree County" (1957).
Han hade även en roll i det spännande dramat "Seperate Tables" (1958) samt i den romantiska komedin "Ask any girl" (1959), innan han två år senare skulle få spela huvudrollen i det Sci-fi äventyr som kom att bli en av hans större framgångar på vita duken; nämligen "The Time Machine" från 1960.
Denna fantasieggande klassiker bygger på H.G. Wells fantastiska framtidsberättelse, och filmen regisserades av mästerregissören George Pal.
Den fick med all rätt även en Oscar för bästa effekter 1960.

Rod Taylor hade i sina tidigare poduktioner den där typiska gentlemanna-looken som var så inne i filmer på 50 och 60 talet, och han påminde därför till utseéndet, med sin perfekta frisyr och sina prydliga kostymer, om samtida skådespelare som Cary Grant, Rock Hudson och James Stewart m.fl.
Skillnaden mellan honom och dem var väl att medan Cary Grant och de andra oftast bara gjorde komedier eller thrillers, så kunde Rod Taylor ibland även dyka upp i otroliga Fantasy eller Sci fi äventyr.
Det skulle dock bli lite svårt att i fortsättningen leva upp till framgångarna med "The Time Machine", även om Taylor efter denna film fortsatte att spela sina roller med stor inlevelse och skicklighet.

60-talet rullade vidare med klassiker som Hitchcocks "The Birds" (1963), "36 Hours" (1965), "Hotel" (1967) och "Dark of the Sun" (1968).
På 70-talet gjorde han en rad minnesvärda roller i filmer som "Zabriskie Point" (1970), "The Train Robbers" (1973), "Partizani" (1974), "Gullivers Travels" (1977) samt i "The Treasure Seekers" (1979), och på 80-talet följde filmer som "Cry of the Innocent" (1980), "A Time to Die" (1982), "On the Run" (1983), "Terror In the Aisles" (1984) samt "Mask of Murder" (1985).
1993 medverkade Rod Taylor som värd i dokumentären "Time Machine: A journey back", som handlade om inspelningen av den klassiska filmen.

Han har under sin omfångsrika karriär även hunnit med att jobba en hel del med TV, var av några produktioner som han medverkat i genom åren bl.a är "The Twilight Zone", "Falcon Crest", "Murder, She Wrote" och "Walker Texas Ranger"...


lördag 4 juni 2011

Tropiska öar på film

Sommar!.. denna ljuva årstid som bjuder på så mycket fantastiskt, men som även kan skapa en slags stress hos många människor, eftersom det är nu som man vill hinna med att göra så mycket som möjligt.
Klart är i alla fall att det är svårt att göra något åt vädrets makter, så dom dagar när regnet öser ner i sommar vet åtminstone jag vad jag ska sysselsätta mig med. Jag säger som Trazan Apansson;  FILMTAJM!!!..
På tal om sommar och sol så tänkte jag i detta inlägg prata lite om tropiska öar i filmens värld.....

Redan 1719 kom författaren Daniel Dafoe ut med sin roman om Robinson Crusoe, som skulle komma att bli en av världens absolut främsta äventyrs-berättelser genom tiderna.
Boken handlar om en man som efter att det skepp som han befunnit sig på gått under, hamnar på en tropisk ö där han blir tvungen att spendera inte mindre än 28 år av sitt liv.
Spänningsfyllda äventyr som detta har genom åren uppenbarligen även fascinerat många filmmakare, då denna berättelse kommit till liv på vita duken ett flertal gånger, t.ex i Luis Bunuel´s version "The Adventures of Robinson Crusoe" från 1954, samt i en version med titeln "Crusoe" från 1988 regisserad av Caleb Deschanel.

Även andra stora författare har skrivit om Skeppsbrott och hemlighetsfulla tropiköar i sina romaner.
Drygt 150 år efter att Dafoes bok blev publicerad, kom t.ex Sci-fi författaren Jules Verne med sin fantastiska berättelse "Mysterious Island" från 1874, som handlar om en grupp människor som när de färdas över havet i en luftballong plötsligt råkar in i en våldsam storm, var på de till slut hamnar på en mystisk ö där alla möjliga faror lurar.
Denna berättelse var en uppföljare till Jules Verne´s mer kända roman "20,000 Leagues Under the Sea", och är en story som liksom "Robinson Crusoe" har blivit film flera gånger genom åren. Ett par av dessa är t.ex Spencer Gordon Bennet´s äventyrs-klassiker "Mysterious Island" från 1951, samt Cy Endfields underbara färgversion med samma titel från 1961.

Det är lite svårt att exakt klargöra varför äventyrstörstande bok och filmälskare så länge intresserat sig för ingredienser som väldiga hav, fartyg som förliser och hemlighetsfulla övärldar, men jag tror att vi människor i största allmänhet alltid känt en slags fascination när det gäller den här typen av berättelser.
1935 kom en fantasyklassiker med detta tema som fick titeln "Chandu On the Magic Island". Regissören hette Ray Taylor, och huvudrollen spelades av skräcklegenden Bela Lugosi.
1940 fick ett äventyrsdrama premiär som hette "Isle of Destiny" med regi av Elmer Clifton, och 1957 var det dags för Boris Karloff att göra en minnesvärd roll i en skräckklassiker med namnet "Voodoo Island" av Reginald Le Borg.

1959 kom en film som hette "Island of the Lost Women", regisserad av Frank W.Tuttle, och 1971 gjorde Karloff ännu en roll i en film om en mystisk ö, i "Isle of the Snake People", med regi av Juan Ibanez och Jack Hill.
Ett drama med titeln "The Island of Lost souls" fick se dagens ljus 1974, och 1977 kom den sevärda filmklassikern "The Island of Dr. Moreau", efter en populär roman av H.G. Wells från 1896, som handlar om en galen vetenskapsman som lever på en tropisk ö där han ägnar sig åt fasansfulla experiment. Även i denna film spolas en man i land efter att ha varit ombord på ett fartyg som möter sitt öde ute till havs.
Regissören hette Don Taylor och huvudrollerna spelades galant av Michael York och Burt Lancaster.
Den här berättelsen har också den filmatiserats ett antal gånger, var av den första versionen gjordes 1933 med Bela Lugosi och Charles Laughton i ett par roller...

Som sagt, älskar man äventyr med mäktiga oceaner och hemlighetsfulla tropiköar i centrum, så finns det massor med fantastiska filmklassiker som man enligt mitt tycke absolut inte bör missa!...