torsdag 26 maj 2011

Superhjältar på film

Ända sedan det tidiga 1900-talet har Hollywood låtit actionhjältar av olika slag bekämpa ondskan på bioduken i oräkneliga långfilmer och serials...


Flash och The Shadow

Redan 1936 kunde publiken låta sig häpnas av äventyr som "Flash Gordon: Space Soldiers", som var en fartfylld Sci-fi i 13 delar med Larry "Buster" Crabbe i huvudrollen som den tuffe rymdhjälten.

"Flash Gordon" (1940)
Detta följdes sedan upp av "Flash Gordon´s Trip to Mars" (1938) och "Flash Gordon Conquers the Universe" (1940). Framgångarna med dessa kultserier lät inte vänta på sig, och snart tävlade filmbolagen om att få göra andra filmer och serials i samma stil.
Buster Crabbe låg inte precis på latsidan, utan gjorde mellan inspelningarna av Flash Gordon även rollen som hjälten Buck Rogers i Sci-fi serierna "Buck Rogers Conquers the Universe" (1939) och "Planet Outlaws" (1939).
1940 kom Columbia Pictures med filmserien "The Shadow" som handlade om en brottsbekämpare i svart hatt och slängkappa. Regisserade gjorde James W. Horne, och huvudrollen gestaltades av Victor Jory.
Även "The Green Hornet" kom det här året, en serie i 13 delar med Gordon Jones i hjälterollen.

1941 producerade filmbolaget Republic en actionladdad serie i 12 delar som hette "The Adventures of Captain Marvel", som handlade om en ung radiooperatör vid namn Billy Batson, som var gång han uttalade ordet "Shazam"(!) blev ett muskelknippe i röda trikåer.
Regissörerna hette William Witney och John English, och huvudrollen gjordes av Tom Tyler som även medverkade i "The Phantom".
Året därpå blev det dags för en annan superhjälte att ta vid, med titeln "Captain Midnight" från Columbia Pictures. Serien gjordes i 15 delar och stjärnan hette Dave O´Brien.
Efter det kom "Captain America" (1944), även den i 15 delar, med bl.a Dick Purcell i rollistan.
Men den superhjälte som gjort störst avtryck och som gjort sig mest känd för allmänheten är nog utan tvekan "Superman", som för första gången fick en egen serie 1948, då med Kirk Alyn i rollen som mannen av stål.
I övriga roller kunde man bl.a se Noel Neill (Lois Lane) och Carol Foreman. Regi: Spencer Gordon Bennet och Thomas Carr.

Adventures of Superman

I och med att 50-talet tog vid skulle det i USA bli allt vanligare att visa "serials" på TV istället för på bio.
1950 kom bl.a en serie i 12 delar med titeln "Flying Disc Man from Mars" som innehöll skådisar som Walter Reed och Lois Collier, tätt följd av serien "Space Patrol" från samma år, med bl.a Ed Kemmer i en huvudroll.

En annan fantasifull serie som kom 1952 och som var gjord i 12 delar hette "Radar Men from the Moon", om hjälten Commando Cody- Sky marshall of the Universe! Regisserade gjorde Fred C. Brannon, och i huvudrollen briljerade George Wallace.
Superman skulle även dyka upp igen detta år, nu gestaltad av George Reeves i fullängdsfilmen "Superman and the Mole Men", ett äventyr som kom att öppna portarna för denne skådespelare och som gav honom jobbet som stålman i den kultförklarade TV-serien "Adventures of Superman" (1952-58).
I övriga roller bl.a Phyllis Coates och Jack Larson m.fl.
Under 60-talet var det mig veteligen relativt tunnsått med Superhjältar på film, om man inte räknar med muskelberg som Hercules i äventyr som "Hercules Against the Moon Men" från 1964 vill säga.

"Wonder Woman" (1976)
På 70-talet däremot skulle denna filmgenré sakta men säkert blomma upp igen, med t.ex TV-serier som "Wonder Woman", som sändes mellan 1976 till 79 och som hade Lynda Carter i huvudrollen som tuff superhjältinna.
Även den gröne muskelknutten "The Hulk" skulle bli TV-serie mellan åren 1977 till 82, med Bill Bixby som vetenskapsmannen Bruce Banner och med Lou Ferrigno som den gröne jätten.
1978 satte Christopher Reeve på sig den röda slängkappan och blev Superman med hela världen i ett äventyr regisserat av Richard Donner.
Denna film blev väldigt omtyckt vilket resulterade i att inte mindre än tre st uppföljare gjordes, 1980, 1983 och 87.
Ett äventyr med Faye Dunaway i rollen som "Supergirl" producerades även 1984 med regi av Jeannot Szwarc.

På senare år har man kunnat se olika superhjältar som "Spiderman", "The Hulk", "X-Men" och "Fantastic Four" tävla om tittarnas uppmärksamhet i diverse storfilmer, vilket jag tycker är ett stort bevis på att vi filmdiggare aldrig verkar få nog av denna speciella filmgenré!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar