söndag 22 maj 2011

Not of This Earth (1988) m.fl...

Min erfarenhet när det gäller nyinspelningar av äldre filmer, eller "remakes" som man ju oftast brukar säga, har genom åren varit att de antingen är ganska dåliga eller så är de fantastiskt bra och riktigt sevärda!.. Dock är det enligt min uppfattning ytterst sällan som en nyinspelning överträffar originalet, även om en del av dem jag själv har sett åtminstone har varit näst intill lika bra.

Men vad är det då som gör att man i nio fall av tio föredrar original-inspelningen?
Om man tittar på filmer som kommit de senaste åren så tror jag det är lätt att stirra sig blind och låta sig luras av alla häftiga specialeffekter som hör till vår tid, istället för att skrapa lite på ytan och koncentrera sig på själva handlingen och på hur storyn är gjord. Gör man detta kan man ibland märka att det finns brister som gör att man hellre ser originalet.
Det kan t.ex röra sig om vissa bitar eller scener som fanns med i den första versionen, men som saknas i den senare, saker som man tycker stör helhetskänslan.
Eller kan det helt enkelt vara så att man tycker att det är sämre bara för att man har något annat att jämföra med?
Detta kan det förstås råda delade meningar om.
Hur som helst så har det under årens lopp kommit många fantastiska remakes på äldre filmer som verkligen är sevärda, och en del av dem har t.o.m gått och blivit klassiker själva, eftersom de vid det här laget har några år på nacken.
Här är några bra Sci-fi och Fantasy-exempel;


"Not of This Earth" (1988)
Regi: Jim Wynorski. Medv: Traci Lords, Arthur Roberts, Ace Mask m.fl.
Detta är en remake på originalet från 1957 som på den tiden regisserades av Roger Corman, Sci-fi B-filmernas mästare framför alla.
I denna underhållande 80-tals uppdatering får den unga sjuksköterskan Nadine (Lords) ge en mystisk främling (Roberts) ständigt återkommande blodtransfusioner.
Hon börjar dock ana ugglor i mossen, och snart visar det sig att främlingen är en vampyr från en annan planet som har kommit till jorden för att förse sig med så mycket blod han bara kan.
Han hotar även med att röva bort Nadine till sin värld om hon inte gör som han vill, men vad blodsugaren inte vet är att Nadine är smartare än hon verkar, och att hon är på god väg att överlista honom!
Ladda med massor av popcorn, och upplev denna skruvade och sköna 80-talspärla!..

"She" (1965) / "Vengeance of She" (1968)
Regi: Robert Day / Cliff Owen. Medv: Ursula Andress, Peter Cushing, Cristopher Lee / John Richardson, Olga Schoberová m.fl.
Dessa båda Fantasyverk från "Hammer Film Productions" är remakes på det fantastiska originalet från 1935, och skulle genrémässigt kunna jämföras med andra äventyrfilmer som "Indiana Jones" eller "Kung Salomons skatt" m.fl.
I den första filmen får vi vara med när professor Holly (Cushing) leder en expedition till ett outforskat område i nordöstra Afrika och till staden Kuma, där den odödliga drottningen Ayesha regerar.

Ayesha inbillar sig att Hollys kollega Leo är hennes forne älskare Kallikrates som återuppstått och kommit tillbaka för att vara vid hennes sida, och hon försöker övertala honom att följa henne in i den magiska elden för att få evigt liv. Leo går med på detta och blir odödlig, medan drottning Ayeshas odödlighet upphävs, och hon dör därför till slut av ålderdom.
I uppföljaren får vi se hur drottning Ayeshas ande hamnar i en ung kvinna (Schoberová), var på man tar henne till Afrika och den mytomspunna staden Kuma för att hon ska kunna fortsätta i Ayeshas fotspår och regera vidare som återuppstånden och odödlig drottning.
Se dessa fantastiska Fantasyäventyr, njut och låt dig förtrollas!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar