tisdag 31 maj 2011

Skådisar jag diggar!

Det här är några av alla mina favoritskådisar...


Rod Taylor
The Time Machine, The Birds, Mask of Murder, Colossus and the Amazon Queen m.fl.

James Mason
20,000 Leagues Under the Sea, Journey to the Center of the Earth, North by Norhwest, Salem´s Lot m.fl.

Bela Lugosi
Dracula, Invisible Ghost, The Corps Vanishes, The Phantom Creeps m.fl.

Boris Karloff
Frankenstein, The Bride of Frankenstein, The Body Snatcher, Doomed
to Die m.fl.

Christopher Lee
Dracula: Prince of Darkness, The Castle of Fu Manchu, Arabian Adventure,
The Man with the Golden Gun m.fl.



Peter Cushing
The Evil of Frankenstein, The Brides of Dracula, Mystery on Monster Island, The Hound of The Baskervilles m.fl. 

Vincent Price
House of Vax, The Last man on Earth, The Abominable Dr. Phibes, The Pit and the Pendulum m.fl.

Raquel Welch
Fantastic Voyage, One Million Years B.C, The Three Musketeers, Bandolero m.fl.

Donald Pleasence
Halloween, Fantastic Voyage, The Escape from New York, THX 1138 m.fl.

Charlton Heston
Planet of the Apes, Soylent Green, The Omega Man, The Ten Command-
ments m.fl.


torsdag 26 maj 2011

Superhjältar på film

Ända sedan det tidiga 1900-talet har Hollywood låtit actionhjältar av olika slag bekämpa ondskan på bioduken i oräkneliga långfilmer och serials...


Flash och The Shadow

Redan 1936 kunde publiken låta sig häpnas av äventyr som "Flash Gordon: Space Soldiers", som var en fartfylld Sci-fi i 13 delar med Larry "Buster" Crabbe i huvudrollen som den tuffe rymdhjälten.

"Flash Gordon" (1940)
Detta följdes sedan upp av "Flash Gordon´s Trip to Mars" (1938) och "Flash Gordon Conquers the Universe" (1940). Framgångarna med dessa kultserier lät inte vänta på sig, och snart tävlade filmbolagen om att få göra andra filmer och serials i samma stil.
Buster Crabbe låg inte precis på latsidan, utan gjorde mellan inspelningarna av Flash Gordon även rollen som hjälten Buck Rogers i Sci-fi serierna "Buck Rogers Conquers the Universe" (1939) och "Planet Outlaws" (1939).
1940 kom Columbia Pictures med filmserien "The Shadow" som handlade om en brottsbekämpare i svart hatt och slängkappa. Regisserade gjorde James W. Horne, och huvudrollen gestaltades av Victor Jory.
Även "The Green Hornet" kom det här året, en serie i 13 delar med Gordon Jones i hjälterollen.

1941 producerade filmbolaget Republic en actionladdad serie i 12 delar som hette "The Adventures of Captain Marvel", som handlade om en ung radiooperatör vid namn Billy Batson, som var gång han uttalade ordet "Shazam"(!) blev ett muskelknippe i röda trikåer.
Regissörerna hette William Witney och John English, och huvudrollen gjordes av Tom Tyler som även medverkade i "The Phantom".
Året därpå blev det dags för en annan superhjälte att ta vid, med titeln "Captain Midnight" från Columbia Pictures. Serien gjordes i 15 delar och stjärnan hette Dave O´Brien.
Efter det kom "Captain America" (1944), även den i 15 delar, med bl.a Dick Purcell i rollistan.
Men den superhjälte som gjort störst avtryck och som gjort sig mest känd för allmänheten är nog utan tvekan "Superman", som för första gången fick en egen serie 1948, då med Kirk Alyn i rollen som mannen av stål.
I övriga roller kunde man bl.a se Noel Neill (Lois Lane) och Carol Foreman. Regi: Spencer Gordon Bennet och Thomas Carr.

Adventures of Superman

I och med att 50-talet tog vid skulle det i USA bli allt vanligare att visa "serials" på TV istället för på bio.
1950 kom bl.a en serie i 12 delar med titeln "Flying Disc Man from Mars" som innehöll skådisar som Walter Reed och Lois Collier, tätt följd av serien "Space Patrol" från samma år, med bl.a Ed Kemmer i en huvudroll.

En annan fantasifull serie som kom 1952 och som var gjord i 12 delar hette "Radar Men from the Moon", om hjälten Commando Cody- Sky marshall of the Universe! Regisserade gjorde Fred C. Brannon, och i huvudrollen briljerade George Wallace.
Superman skulle även dyka upp igen detta år, nu gestaltad av George Reeves i fullängdsfilmen "Superman and the Mole Men", ett äventyr som kom att öppna portarna för denne skådespelare och som gav honom jobbet som stålman i den kultförklarade TV-serien "Adventures of Superman" (1952-58).
I övriga roller bl.a Phyllis Coates och Jack Larson m.fl.
Under 60-talet var det mig veteligen relativt tunnsått med Superhjältar på film, om man inte räknar med muskelberg som Hercules i äventyr som "Hercules Against the Moon Men" från 1964 vill säga.

"Wonder Woman" (1976)
På 70-talet däremot skulle denna filmgenré sakta men säkert blomma upp igen, med t.ex TV-serier som "Wonder Woman", som sändes mellan 1976 till 79 och som hade Lynda Carter i huvudrollen som tuff superhjältinna.
Även den gröne muskelknutten "The Hulk" skulle bli TV-serie mellan åren 1977 till 82, med Bill Bixby som vetenskapsmannen Bruce Banner och med Lou Ferrigno som den gröne jätten.
1978 satte Christopher Reeve på sig den röda slängkappan och blev Superman med hela världen i ett äventyr regisserat av Richard Donner.
Denna film blev väldigt omtyckt vilket resulterade i att inte mindre än tre st uppföljare gjordes, 1980, 1983 och 87.
Ett äventyr med Faye Dunaway i rollen som "Supergirl" producerades även 1984 med regi av Jeannot Szwarc.

På senare år har man kunnat se olika superhjältar som "Spiderman", "The Hulk", "X-Men" och "Fantastic Four" tävla om tittarnas uppmärksamhet i diverse storfilmer, vilket jag tycker är ett stort bevis på att vi filmdiggare aldrig verkar få nog av denna speciella filmgenré!..


söndag 22 maj 2011

Not of This Earth (1988) m.fl...

Min erfarenhet när det gäller nyinspelningar av äldre filmer, eller "remakes" som man ju oftast brukar säga, har genom åren varit att de antingen är ganska dåliga eller så är de fantastiskt bra och riktigt sevärda!.. Dock är det enligt min uppfattning ytterst sällan som en nyinspelning överträffar originalet, även om en del av dem jag själv har sett åtminstone har varit näst intill lika bra.

Men vad är det då som gör att man i nio fall av tio föredrar original-inspelningen?
Om man tittar på filmer som kommit de senaste åren så tror jag det är lätt att stirra sig blind och låta sig luras av alla häftiga specialeffekter som hör till vår tid, istället för att skrapa lite på ytan och koncentrera sig på själva handlingen och på hur storyn är gjord. Gör man detta kan man ibland märka att det finns brister som gör att man hellre ser originalet.
Det kan t.ex röra sig om vissa bitar eller scener som fanns med i den första versionen, men som saknas i den senare, saker som man tycker stör helhetskänslan.
Eller kan det helt enkelt vara så att man tycker att det är sämre bara för att man har något annat att jämföra med?
Detta kan det förstås råda delade meningar om.
Hur som helst så har det under årens lopp kommit många fantastiska remakes på äldre filmer som verkligen är sevärda, och en del av dem har t.o.m gått och blivit klassiker själva, eftersom de vid det här laget har några år på nacken.
Här är några bra Sci-fi och Fantasy-exempel;


"Not of This Earth" (1988)
Regi: Jim Wynorski. Medv: Traci Lords, Arthur Roberts, Ace Mask m.fl.
Detta är en remake på originalet från 1957 som på den tiden regisserades av Roger Corman, Sci-fi B-filmernas mästare framför alla.
I denna underhållande 80-tals uppdatering får den unga sjuksköterskan Nadine (Lords) ge en mystisk främling (Roberts) ständigt återkommande blodtransfusioner.
Hon börjar dock ana ugglor i mossen, och snart visar det sig att främlingen är en vampyr från en annan planet som har kommit till jorden för att förse sig med så mycket blod han bara kan.
Han hotar även med att röva bort Nadine till sin värld om hon inte gör som han vill, men vad blodsugaren inte vet är att Nadine är smartare än hon verkar, och att hon är på god väg att överlista honom!
Ladda med massor av popcorn, och upplev denna skruvade och sköna 80-talspärla!..

"She" (1965) / "Vengeance of She" (1968)
Regi: Robert Day / Cliff Owen. Medv: Ursula Andress, Peter Cushing, Cristopher Lee / John Richardson, Olga Schoberová m.fl.
Dessa båda Fantasyverk från "Hammer Film Productions" är remakes på det fantastiska originalet från 1935, och skulle genrémässigt kunna jämföras med andra äventyrfilmer som "Indiana Jones" eller "Kung Salomons skatt" m.fl.
I den första filmen får vi vara med när professor Holly (Cushing) leder en expedition till ett outforskat område i nordöstra Afrika och till staden Kuma, där den odödliga drottningen Ayesha regerar.

Ayesha inbillar sig att Hollys kollega Leo är hennes forne älskare Kallikrates som återuppstått och kommit tillbaka för att vara vid hennes sida, och hon försöker övertala honom att följa henne in i den magiska elden för att få evigt liv. Leo går med på detta och blir odödlig, medan drottning Ayeshas odödlighet upphävs, och hon dör därför till slut av ålderdom.
I uppföljaren får vi se hur drottning Ayeshas ande hamnar i en ung kvinna (Schoberová), var på man tar henne till Afrika och den mytomspunna staden Kuma för att hon ska kunna fortsätta i Ayeshas fotspår och regera vidare som återuppstånden och odödlig drottning.
Se dessa fantastiska Fantasyäventyr, njut och låt dig förtrollas!..


onsdag 18 maj 2011

Regi-toppen

Här är en lista med några av de filmregissörer som jag gillar bäst!..




1. George Pal
The Time Machine, When Worlds Collide, The War of the Worlds, Atlantis- the Lost Continent m.fl.

2. Richard Fleischer
20,000 Leagues Under the Sea, Fantastic Voyage, Soylent Green, The Vikings m.fl.

3. Henry Levin
Journey to the Center of the Earth, The Wonderful World of the Brothers Grimm, Cry of the Werewolf, The Return of Monte Cristo m.fl.

4. Jack Arnold
The Incredible Shrinking Man, Creature from the Black Lagoon, It came
 from Outer Space, Tarantula m.fl.


5. Roger Corman
Creature from the Haunted Sea, Not of this Earth, The Wasp Woman,
Attack of the Crab Monsters m.fl.

6. James Whale
Frankenstein, The Invisible Man, Bride of Frankenstein, Green Hell m.fl.

7. Alfred Hitchcock
Psycho, Vertigo, North by Northwest, The Birds m.fl.

8. John Carpenter
Halloween, The Escape from New York, Ghosts of Mars, The Thing m.fl.

9. Wes Craven
Nightmare On Elmstreet, Summer of Fear, The Serpent and the Rainbow,
Deadly friend m.fl.

10. Sean S. Cunningham
Friday the 13:th, DeepStar Six, Terminal Invasion, The New Kids m.fl.


lördag 14 maj 2011

Mästerligt!..

En Fantasyklassiker som jag varmt vill rekommendera är det tidiga mäster-verket "She" från 1935, från skaparna av stora framgångar som "King Kong", och med regi av Lansing C. Holden och Irwing Pichel.

Det här är precis den typen av klassiska äventyr som jag helt enkelt bara älskar att se och njuta av.
En film som innehåller makalösa scenerier och dekorer, underbara kostymer och som har en magisk atmosfär som gör att man lätt glömmer både tid och rum.
Huvudrollen som "Hon, den odödliga" spelas med bravur av Helen Gahagan, och i övriga roller syns bl.a Randolph Scott ("Captain Kidd", "The Walking Hills" m.fl ) och Helen Mack, i detta fantasifulla epos som tar dig med till okänt land i jakten på en mystisk kraft som kan bringa evigt liv.
Om man t.ex är beundrare av "Indiana Jones"-filmerna eller förtjust i klassiska berättelser som "King Solomon´s Mines", så kommer man definitivt även att älska denna pärla som trots att den gjordes på 30-talet än idag håller förvånansvärt hög kvalitet, och den fungerar enligt mitt tycke utmärkt som ett fullgott komplement till dagens övriga äventyrsfilmer.
Ett stort plus är även att specialeffektsmästaren Ray Harryhausen har haft ett finger med i produktionen av denna förnämliga klassiker.
Dessutom finns den nu för första gången att få tag på i färg, på en dvd som även innehåller en restaurerad svart/vit version.

Handling: En expedition ger sig av på en farofylld resa för att söka efter en mytomspunnen kraft som enligt en gammal legend skänker evigt liv till den som kommer i kontakt med den.
Leo Vincey (Scott) och hans team kommer till slut till en avlägsen och mystisk plats där de hamnar i klorna på den ondskefulla drottningen "She", som genast låter fängsla främlingarna.
Gruppen har nu försatt sig i en skräckfylld situation som får dem att undra om de någonsin kommer att kunna ta sig därifrån med livet i behåll.

Upplev denna kultklassiker, njut och låt dig fascineras!..


tisdag 10 maj 2011

Filmade bokäventyr

Under hela 1900-talet producerades det mängder med fantastiska filmer baserade på klassiska ungdomsböcker som "Skattkammarön", "Huckleberry Finns äventyr", "Robin Hood", "Davy Crockett" och "Moby Dick" m.fl.
Tidlösa äventyr som människor över hela världen säkert känner igen från sin barndom, och som nog väcker nostalgikänslor hos många.
Alla filmskapare som jobbat hårt för att på vita duken ge liv åt dessa magiska äventyr tycker jag förtjänar en stor eloge, dels för att de bidragit till att berättelserna i första hand inte har glömts bort, men också för att det gjort att även människor som inte är några stora bokslukare utan hellre njuter av att titta på film ska kunna ta del av dem.

En av de absolut största inom ungdomslitteraturen, vars böcker om Tom Sawyer och Huckleberry Finn resulterat i rader med fantastiska filmatiseringar, var Mark Twain (1835-1910).
Redan 1930 kom filmen "Tom Sawyer" med regi av John Cromwell, och med Jackie Coogan ("Chaplins pojke") i huvudrollen som pojken Tom.
Bland flera versioner som senare följde finns även en musikaltappning från 1973, regisserad av Don Taylor och med en ung Jodie Foster i en av rollerna.
Även berättelsen om Hucklebery Finn skulle komma att filmas ett flertal gånger, bl.a 1960 med titeln "The Adventures of Huckleberry Finn" som troligtvis är en av de bästa versioner som gjorts.
Regisserade gjorde Michael Curtiz, och i rollistan fanns bl.a Tony Randall och Eddie Hodges m.fl.

Pirater och mäktiga äventyr till havs har alltid varit en populär genré som i decennier använts flitigt i ungdomsböcker.
1883 kom Robert Louis Stevenson (1850-1894) med sin omåttligt populära roman "Treasure Island", som är en av de mest kända böckerna inom denna kategori som filmats flertalet gånger, och som säkerligen även inspirerat andra författare och filmmakare till att föra denna tradition av berättelser vidare.
En av de absolut bästa filmatiseringarna av denna bok är troligtvis Disneyklassikern "Treasure Island" från 1950, med regi av Byron Haskin, och med skådisar som Bobby Driscoll och Robert Newton m.fl.
Andra klassiska piratfilmer som baserats på kända böcker är t.ex "Captain Blood" från 1935, och "The Sea Hawk" från 1940, båda med Errol flynn i huvudrollen, samt äventyr som "Blackbeard the Pirate" från 1952 och "The Legend of Sea Wolf" från 1975.
Även sevärda filmer som "Moby Dick" (1956) regisserad av John Huston, "The Old Man and the Sea" (1958) av John Sturges och "Robinson Crusoe" (1954) av Luis Bunuel, bygger alla på berömda bokklassiker vars handling kretsar kring fartyg och stormiga hav.

En annan mycket populär genré som är lätt att finna i den klassiska ungdoms-litteraturen är spännande medeltidsberättelser, ofta med hjältemodiga riddare i huvudrollen, som t.ex i "Ivanhoe" som skrevs av Sir Walter Scott redan 1819.
Detta storslagna äventyr skulle även det komma att bli film, bl.a i en version från 1952 regisserat av Richard Thorpe, och med skådisar som Robert Taylor och Elizabeth Taylor i ett par av rollerna.
Fler filmer inom samma genré som har sitt ursprung i den klassiska boklitteraturen har genom åren varit produktioner som "The Three Musketeers" (1973) med regi av Richard Lester, "The Man In the Iron Mask" (1939) regisserad av James Whale samt "The Adventures of Robin Hood" (1938) av Michael Curtiz, åter igen med Errol Flynn i en färgstark roll.

Cowboys och indianer har även det varit ett tema som författare ofta återkommit till i klassiska äventyrsböcker.
1826 publicerades romanen "The Last of the Mohikans" av James Fenimore Cooper, en berättelse som bl.a filmatiserades 1936 med samma titel, och som regisserades av George B. Seitz.
1944 kom filmen "Buffalo Bill", skriven av bl.a Frank Winch, och regisserad av William A. Wellman, och 1955 fick en film om äventyrshjälten Davy Crockett premiär, med titeln "Davy Crockett, King of the Wild Frontier", regisserad av Norman Foster.

Andra fantastiska filmer som baserats på klassiska bokäventyr och som kom under 1900-talet är bl.a;
"The Count of Monte Cristo" (1934), "The Scarlett Pimpernell" (1934), "King Solomon´s Mines" (1950), "The Prisoner of Zenda" (1952), "Wilhelm Tell" (1960), "Uncle Tom´s Cabin" (1965), "Romeo and Juliet" (1968) samt "The Call Of the Wild" (1972)  m.fl...


Tack och lov för att underbara berättelser som dessa finns på film, och att de idag går att köpa eller hyra, så att man kan njuta av dem om och om igen!..


torsdag 5 maj 2011

Efterlängtad klassiker

Ja då var vi alltså inne i maj, som ju är en riktig vårmånad, även om värmen ännu så länge lyser med sin frånvaro!..
Har faktiskt känt mig lite extra glad de senaste dagarna, eftersom jag äntligen lyckats skaffa den film på dvd som jag gått och suktat efter ända sedan i höstas då jag för första gången fick veta att den fanns!..

Det rör sig förstås om den underbara film-klassikern "Captain Nemo and the Underwater City" från 1969, med regi av James Hill och med skådisar som Robert Ryan och Chuck Connors m.fl. i rollistan!
Alla som brukar läsa min blogg har nog redan förstått att jag fullkomligt älskar filmer som bygger på berättelser av Jules Verne.
Klassiker som "20,000 Leagues Under the Sea" från 1954, och "Mysterious Island" från 1961, som handlar om Kapten Nemos öden och äventyr.
"Underwater City" handlar även den om Nemo och om hans fantastiska äventyr under havet. Helt enkelt en oemotståndlig film för fantasyälskare i alla åldrar!!..

Men det finns fler Jules Verne klassiker som jag ännu inte sett och som jag gärna skulle vilja komplettera samlingen med.
Filmer som t.ex "The Return of Captain Nemo" från 1978 med regi av Alex March, "Rocket to the Moon" från 1967 regisserad av Don Sharp, samt "Valley of the Dragons" från 1961 av Edward Bernds.

En annan film som är baserad på ett av Jules Verne´s främsta verk och som jag ännu inte haft äran att se är 1956 års version av "Around the World in Eighty Days" regisserad av Michael Anderson.
Här gör David Niven rollen som äventyraren Phileas Fogg, som efter en vadslagning ger sig tusan på att han kan resa runt jorden på endast 80 dagar, vilket troligtvis måste ha varit en närmast omöjlig bedrift i slutet av 1800-talet då denna film ska utspela sig.
I övriga roller syns bl.a skådisar som Finlay Currie och Robert Morley m.fl.

Som sagt, det finns faktiskt en hel rad med härliga Jules Verne klassiker som jag förr eller senare bara måste fördjupa mig i, men det får nog trots allt vänta lite, eftersom det  finns så mycket annat där ute i filmdjungeln som står på tur och som man ju också vill hinna med att kolla in!..
Men som ordspråket säger; "Den som väntar på nå´t gott..."