Italiensk Skräck
Vid sidan av den Amerikanska filmmarknaden, har även Europa genom åren då och då överraskat med en rad intressanta skräckklassiker.
I Italien har man sedan 70-talet t.ex kunnat stoltsera med regissörer som Dario Argento och Lamberto Bava, namn som för evigt gjort avtryck i filmhistorien genom många odödliga mästerverk inom skräckgenrén.
Dario Argento, som föddes i Rom 1940 och som även kan titelera sig producent och manusförfattare, har under sin karriär bl.a gjort film som passar in i den Italienska filmkategorin Giallo.
Ordet som är Italienskt betyder gul, och det hela anknyter till de kioskdeckare som såldes i Italien på 70-talet vars omslag oftast hade denna färg.
Argento startade redan i ung ålder med att jobba som kritiker, innan lusten att själv skapa film till slut tog över vilket resulterade i klassikern "The Bird with a Crystal Plumage" från 1970.
Andra uppmärksammade filmer av Argento och som med tiden även fått kultstatus, är t.ex "Cat o´Nine Lives" (1971), "Deep Red" (1975) samt "Suspiria" (1977) m.fl.
Argento kom även i rollen som producent att jobba ihop med en annan känd skräckfilmsregissör vid namn Lamberto Bava när denne kom med sina filmer "Demons" (1985) och "Demons 2" (1986).
Han arbetade även som medregissör på George A. Romeros "Dawn of the Dead" från 1978.
Lamberto Bava, född i Rom 1944 och son till den kände regissören Mario Bava som med sin film "A Bay of Blood" från 1971 sägs vara den som startade Slasherskräck-vågen, har även han gjort sig känd som framgångsrik Skräckmakare då han först jobbade åt sin far och assisterade honom i filmer som "Planet of the Vampires" från 1965.
1980 var det så dags för en egen karriär som regissör, och det blev en intressant debut med klassikern "Macabre" som kom samma år.
Bland andra populära verk av Bava som är värt att nämna finns t.ex "A blade In the Dark" (1983), "Monster Shark" (1984), "Delirium" (1987) samt "House of the Ogre" (1987) som anses var den tredje filmen i "Demons"-serien.
Lucio Fulci är en annan Italiensk Skräckregissör och manusförfattare född i Rom 1927, som efter att ha studerat medicin i sin ungdom, till slut gav sig in på filmens bana och som i likhet med Dario Argento gjorde karriär inom Giallo-genrén på 70-talet.
Den internationella skräckdebuten kom 1979 med filmen "Zombi 2", som var ett finurligt sätt att rida vidare på den popularitetsvåg som Romeros Zombiefilm "Dawn of the Dead" hade skapat.
Fulci fortsatte sedan med att regissera rader med bloddrypande klassiker som t.ex "City of the Living Dead" (1980), "The house by the Cemetery" (1981), "Aenigma" (1987) samt "Zombi 3" (1988).
80-talets Slashervåg
80-talet är det årtionde som brukar betraktas som guldåren för de s.k. Slasherskräck-filmerna, och den regissör som många anser grundade denna genré och som förmodligen inspirerade många andra filmmakare till att sätta denna fimtrend i rullning var Mario Bava med klassikern "A bay of Blood" från 1971.
Handlingen i denna filmtyp som ofta går ut på att en galning i mask går runt och tar livet av alla i sin omgivning med hjälp av allehanda tillhyggen, hittar man t.ex i kultförklarade klassiker som "Halloween" från 1978, regisserad av John Carpenter och med skådespelare som Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence och Nancy Kyes m.fl i rollistan. Här kretsar allt kring mördaren Michael Myers, som efter 15 år inspärrad på mentalsjukhus en dag lyckas rymma, och han återvänder till födelseorten Haddonfield där han fortsätter med sina brutala gärningar.
Denna film skulle fortsättningsvis få inte mindre än nio st. uppföljare och den blev starten på en lång trend av skräckklassiker i samma stil som skulle komma att skölja in under 80-talet.
En annan Slasher-klassiker som även den skulle komma att få en hel rad med uppföljare hette "Friday the 13th" och fick premiär 1980.
Regisserade gjorde Sean S. Cunningham efter manus av Victor Miller, och bl.a medverkar skådisar som Betsy Palmer, Adrienne King och Kevin Bacon i en av sina tidigaste filmroller.
I denna första film ska lägret Camp Crystal Lake åter igen öppnas efter att ha hållits stängt p.g.a ett tragiskt dödsfall då en pojke vid namn Jason Voorhees råkade drunkna i en närliggande sjö.
Plötsligt börjar de ungdommar som jobbar vid lägret att omkomma en efter en, och historien får till slut en bisarr och våldsam upplösning.
I de uppföljare som sedan producerades får man följa hur Jason gång på gång återuppstår och hur han med hjälp av olika typer av vapen går bärsärkagång bland alla människor han möter.
Denna Slasher-succé skulle f.ö bli en av de mest populära och en av de filmserier som skulle komma att dra in mest ekonomiskt.
Bland andra framgångsrika Slasher-skräckisar som kom under 80-talet kan man t.ex nämna "A Nightmare on Elmstreet" från 1984, regisserad av Wes Craven och med Robert Englund i rollen som den ruggige karaktären Freddy Kreuger. En film som så här långt resulterat i åtta st. uppföljare om man räknar med den crossover* med titeln "Freddy vs. Jason" som kom 2003. ( *Ett begrepp som används när karaktärer ur olika berättelser möts i samma film ).
En sak som är talande för de flesta Slasher-filmer är att handlingen ofta utspelar sig i samband med någon högtid eller bemärkelsedag.
Detta hittar man bl.a exempel på i klassiker som "Christmas Evil" (1980), "Mothers Day" (1980), "Prom Night" (1980), "My Bloody Valentine" (1981), "Bloody Birthday" (1981), "Silent Night, Deadly Night" (1984) och "April Foolsday" (1986) m.fl.
De flesta av dessa filmer har under senare år även kommit som remakes...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar