lördag 12 mars 2011

Cirkus på film

Om man kikar tillbaka lite i filmhistorien så finner man att det finns en hel rad med klassiker, framför allt i skräckgenrén, som utspelar sig i cirkusmiljö.
Detta är kanske inte så konstigt eftersom cirkusen har en atmosfär som nästan kokar över av både dramatik, halsbrytande underhållning, mystik och magi; Ingredienser som är som klippt och skurna för en spännande och action-fylld berättelse på vita duken!..
Förutom en bra story och en fantasifull cirkusmiljö med clowner, lindansare, jonglörer och allt annat som hör till, krävs bara några karismatiska och duktiga skådisar för att det hela till sist ska bli en sevärd film, något som vi redan fått se många exempel på under de decennier som förflutit.

Klassikern "Circus of Fear" från 1967, med regi av John Moxey och med bl.a skräckfilmslegenden Christopher Lee i en av rollerna, är en Thriller i circusmiljö som absolut är värd att kolla in enligt mig.
Andra skådisar är bl.a Leo Genn och Klaus Kinski  i denna film som handlar om hur ett rån i London går på tok och om vad som händer när spåren leder till en circus där en av banditerna senare hittas död.
Lee som vi t.ex är vana vid att se i rollen som Dracula i en rad klassiska Hammer-filmer, gör även här bra ifrån sig som lejontämjaren Gregor.

En annan skräckfylld film med cirkustema är "Circus of Horrors" från 1961, regisserad av Sidney Hayers och med skådisar som Anton Diffring, Erika Remberg och alltid sevärde Donald Pleasence i rollistan.
Här handlar det om en skum plastikkirurg som flyr undan polisen och som till slut kommer till en circus som han tar över och använder som täckmantel för sina kirurgiska experiment.
En riktig nagelbitare med fantastiska scener som är väl värd att se om inte annat för Donald Pleasence som är utmärkt i rollen som cirkusägare.

Det har dock inte enbart gjorts skräckfilmer, utan även en hel del bra cirkus-klassiker i andra genrér.
Så tidigt som 1928 kom t.ex Charlie Chaplin med den lysande komedin "The Circus", som han f.ö själv medverkade i, 1952 regisserade Cecil B. DeMille som bl.a gjorde mästerverket "The Ten Commandments" en storslagen cirkusfilm med titeln "The Greatest Show on Earth", och 1956 kom cirkusdramat "Trapeze" med regi av Carol Reed.

Clownen är ju som alla säkert vet en karaktär som inte alltid står för humor och lustfyllda skratt, åtminstone inte i litteraturen och på film, då denne figur lika ofta kan skrämmas rejält och t.o.m bidra med ond bråd död som i klassikern "It" från 1990 efter en roman av Stephen King, med Tim Curry i rollen som clownen Pennywise, eller helknasiga "Killer Klowns from Outer Space" från 1988, regisserad av Chiodo Brothers, om en typ av mordiska utomjordingar i skepnad av clowner som dyker ner på jorden i ett rymdskepp som ser ut som ett cirkustält!
Detta är dock inte en skräckfilm i vanlig bemärkelse, utan mera en parodi på 50-talets skräck och Sci-fi klassiker.

Det finns även filmer som inte direkt skildrar cirkuslivet, men som i stort sett bjuder på samma typ av atmosfär. Dessa kan t.ex utspela sig vid ett tivoli eller ett nöjesfält av något slag, platser som är gjorda för underhållning, men där något rysligt och otäckt plötsligt äger rum.
En tidig skräckklassiker som rör vid detta ämne är "Freaks" från 1932, regisserad av Todd Browning.
Det kan även vara "Berg och dalbanan" som är det centrala i filmen, som i "Rollercoaster" från 1977 av James Goldstone, eller kanske "Lustiga huset" som i Tobe Hoopers "The Funhouse" från 1981.

En lite nyare film som innehåller en hel del tivoli eller varité-atmosfär är fantasifulla "The Imaginarium of Doctor Parnassus" från 2009, regisserad av Terry Gilliam och med bl.a Heath Ledger, Johnny Depp och Christopher Plummer i några roller.
Filmen som utspelar sig i London och som handlar om ett resande teater-sällskap skulle dessvärre komma att bli Heath Ledgers sista framträdande på vita duken eftersom han gick bort samma år...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar