torsdag 31 mars 2011

Creature from the Haunted Sea (Trailer)

Fräcka filmtitlar...Tio i Topp!..

Det har under de decennier som passerat, och framför allt då bland Skräck och Sci-fi, kommit mängder med fräcka och smått galna filmtitlar som man bara inte kan låta bli att roa sig åt.
Titlar som både sätter fantasin i rullning hos oss filmdiggare, och som lockar oss till att absolut vilja se filmen i fråga.

En regissör som antagligen är ganska oöverträffad när det gäller detta är Roger Corman, som med klassiker som "Creature from the Haunted Sea" och "The Wasp Woman" gång på gång visat att det inte finns några dåliga filmtitlar, utan bara roliga, spännande och härligt knäppa!..
( Märk väl att jag med detta menar originaltitlarna, och inte några bedrövliga översättningar! )
Corman står även bakom den filmtitel som förmodligen är en av de absolut längsta i filmhistorien och som jag även placerat som etta i den Tio i Topp-lista som följer här nedan. Listan har jag knåpat ihop bara för skojs skull och den skulle egentligen kunna göras hur lång som helst.
Dock har jag begränsat mig med att nämna endast ett fåtal av alla de fräcka, knasiga och roliga filmtitlar som kommit under åren lopp...

Läs och njut!...


1. "The Saga of the Viking Women and Their Voyage
    to the Waters of the Great Sea"  (1957)  Regi: Roger Corman.

2. "Killer Clowns from Outer Space"  (1988)  Regi: Chiodo Brothers.

3. "Night of the Cobra Woman"  (1972)  Regi: Andrew Meyer.

4. "Attack of the Killer Tomatoes"  (1974)  Regi: John De Bello.

5. "The Beast with a Million Eyes"  (1955)  Regi: Roger Corman.

6. "Attack of the Crab Monsters"  (1957)  Regi: Roger Corman.

7. "Beast from the Haunted Cave"  (1959)  Regi: Monte Hellman.

8. "Santa Claus Conquers the Martians" (1964) Regi: Nicholas Webster.

9. "Terror of the Blood Hunters"  (1962)  Regi: Jerry Warren.

10. "Devil Girl from Mars"  (1954)  Regi: David MacDonald.


Visst blir man väl sugen att se filmer med titlar som dessa?...


tisdag 29 mars 2011

En stjärna har slocknat

Den 23 mars slocknade en av filmhistoriens mest gnistrande stjärnor, 79 år gammal på Cedars-Sinai Hospital i Los Angeles, USA.

Elizabeth Taylor i "Cleopatra" (1963)
Stjärnan jag talar om hette förstås Elizabeth Taylor, en lysande skådespelerska som föddes 1932 i Hampstead-London, och som under sin gedigna och händelserika karriär som sträckte sig mellan 1942-2003, gjorde en hel rad med oförglömliga roller i klassiker som "Cat on a Hot Tin Roof" (1958), "Cleopatra" (1963) och "Who´s Afraid of Virginia Woolf (1966).

"Liz" Taylor var född i England men flyttade vid sju års ålder till USA med sin familj.
Där uppmärksammades hon tidigt för sin speciella utstrålning, och hon kom snart att göra filmdebut endast tio år gammal i klassikern "There´s One born Every Minute" från 1942.
Hon blev snabbt en populär barnstjärna i Hollywood och hon fortsatte med att medverka i olika produktioner, som i de finstämda filmerna "Lassie Come Home" (1943) och i "Courage of Lassie" (1946), samt som tonåring i filmer som "Little Woman" (1949) och "Father of The Bride" (1950) m.fl.

Taylors privatliv skulle bli minst lika händelserikt som hennes karriär, då hon under sina levnadsår bl.a kom att gifta sig inte mindre än åtta gånger.
Två av dessa var med  skådespelaren Richard Burton som hon träffade under filminspelningen av mastodontfilmen "Cleopatra" från 1963.
Detta episka drama om Egyptens drottning blev f.ö ett av Hollywoods absolut mest kostsamma filmprojekt någonsin.
Dock fick inte filmen riktigt den genomslagskraft och framgång som man förmodligen hade hoppats på.

Taylor skulle med tiden bli en både respekterad och framgångsrik skådespelerska i Hollywood, som kunde visa att hon behärskade många olika typer av filmroller.
Hennes fortsatta karriär innefattade bl.a en rad oförglömliga roller i klassiker som "Who´s Afraid of Virginia Woolf" (1966), "The Comedians" (1967), "Ash Wednesday" (1973), "The Mirror Crack´d (1980), "Malice In Wonderland" (1985), samt "Sweet Bird of Youth" (1989),  m.fl.

Elizabeth Taylor Oscarbelönades vid två tillfällen. Bl.a för sin rollprestation i "Who´s Afraid of Virginia Woolf".

En stjärna har slocknat på filmhimlen, men hon finns kvar i våra hjärtan och minnen!...


onsdag 23 mars 2011

Roger Corman

När man pratar om kult-klassiker inom Sci-fi och Skräckfilm, kommer jag genast att tänka på en regissör, producent och manusförfattare som under alla de år som han varit verksam, kommit med den ena fantasieggande och tokroliga filmtiteln efter den andra.
Vad sägs t.ex om namn som "Creature from the Haunted Sea", "Attack of the Crab Monsters" eller "Humanoids from the Deep" ?... bara för att nämna några!..

Mannen jag talar om, som för många blivit "B-filmernas kung", är förstås legendariske Roger Corman, född 1926 i Michigan, USA.
Corman som startade sin karriär redan på 50-talet har under alla sina verksamma år varit en av de mest produktiva inom sin bransch, då han imponerande nog hunnit med att producera närmare 400 långfilmer och TV-serier.
Dessutom har han regisserat nästan 60 filmer samt medverkat som skådespelare i över 30 st.
Hans stora passion för lågbudget-filmer, främst inom Sci-fi och Skräck, har bl.a resulterat i att han idag driver det egna filmbolaget Concorde / New Horizons.

Corman skulle genom sina mest verksamma år komma att samarbeta med några av filmbranschens absolut största stjärnor, då bl.a skådisar som Peter Fonda, Vincent Price, Jack Nicholson och Boris Karloff m.fl haft flera stora och minnesvärda roller i många av hans filmer.
Några av hans mest populära produktioner är de skräckklassiker som huvudsakligen gjordes under 60-talet och som bygger på noveller av författaren Edgar Allan Poe.
Filmer som "The Fall of the house of Usher" (1960), "The Pit and the Pendulum" (1961), "Tales of Terror" (1962) samt "The Tomb of Legia" (1964) m.fl (samtliga med Vincent Price i huvudrollen), är alla odödliga mästerverk som tål att ses om och om igen.
Corman slutade med att regissera film redan på 70-talet och har fram till idag istället jobbat som producent samt blivit känd för att röra sig i många olika genrér.

Filmer i urval:

Skräck

"The Undead" (1957)         
"A bucket of Blood" (1959) 
"Creature from the Haunted Sea" (1961)           
"Dementia 13" (1963)         
"The Terror" (1963)            

1959
Sci-fi

"Not of this Earth" (1957)                  
"Attack of the Crab Monsters" (1957)
"The Wasp Woman" (1959)             
"Last Woman on Earth" (1960)        
"Voyage to the Prehistoric Planet"
(1965)  

Action

"Machine-Gun Kelly" (1958)                  
"Ski Troop Attack" (1960)                     
"The Secret Invasion" (1964)         
"The Wild Racers" (1968)               
"Death Race 2000" (1975)             

Thriller

"The Cry Baby Killer" (1958)          
"The Pit and the Pendulum" (1961)     
"Tower of London" (1962)             
"The Tomb of Ligeia" (1964)          
"Target: Harry" (1969)                    

1960
Äventyr och Fantasy

"The saga of the Viking Women
and their Voyage to the Waters of
the Great Sea Serpent" (1957)         
"She Gods of Shark Reef" (1958)   
"Teenage Cave Man" (1958)          
"Atlas" (1961)                                        
"I Escaped from Devil´s Island" (1973)                                            

Drama

"The Fast and the Furious" (1955)  
"I Mobster" (1958)                           
"The Intruder" (1962)                      
"The Trip" (1967)                             
"Angels Die Hard" (1970)               

Komedi

"The Little Shop of Horrors" (1960)
"The Unholy Rollers" (1972)         
"Big Bad Mama" (1974)               
"Cheap" (1974)                             
"Thunder and Lightning" (1977)      


Roger Corman har tilldelats flera priser för sina insatser inom filmkonsten.
2009 fick han bl.a motta ett "Academy Honorary Award" som belöning för sitt omfattande och kreativa yrkesliv.


onsdag 16 mars 2011

tisdag 15 mars 2011

Galna vetenskapsmän

När jag i förmiddags traskade i snöslasket påväg till tåget som skulle ta mig till jobbet, kände jag hur den bleka mars-solen värmde mig i ansiktet, och för första gången efter en lång och seg vinter anade jag att våren kanske äntligen är påväg.
När jag hade klivit ombord sjönk jag snabbt ner i ett av tågets säten för att i nästa stund flyta bort i tankarnas värld.
Jag filosoferade kring alla de fantastiska filmklassiker som gjorts under alla år som passerat, och tänkte på vad mycket det finns i filmväg som man ännu inte har sett.
Några av de hett eftertraktade objekt som finns på min önskelista, och som jag tänkt skaffa på DVD inom en inte allt för avlägsen framtid är godbitar som; "Mystery on Monster Island" (1981 ), "Colossus of Rhodes" (1961), "Rocket to the Moon" (1967), "Curse of the Fly" (1965), "Hound of the Baskervilles" (1959), och "Island of Lost Souls" (1932) m.fl...

En Sci-fi klassiker som jag faktiskt införskaffade ganska nyligen och som jag kunde lägga till samlingen, är trevliga "Alligator People" från 1959, med regi av Roy Del Ruth och med skådisar som Beverly Garland, Richard Crane och Lon Chaney Jr i rollistan.
Karismatiske Chaney som vi f.ö är vana vid att se i en rad andra kända Skräck och Sci-fi klassiker som t.ex "The Wolfman" (1940 ), "House of Dracula" (1945) och"Indestructible Man" (1956).
I denna nervkittlande film gör han rollen som en skum och otrevlig figur som bor och vistas intill Lousianas kusliga träskområden.
Handling: En ung kvinna (Garland) har plötsligt lämnats ensam av sin make (Crane) på deras bröllopsdag, och när hon bestämmer sig för att försöka hitta honom igen ser hon snart att spåren leder till Lousianas träskmarker som ligger där han växte upp.
Väl där efter en hel del letande återfinner kvinnan sin make, och när hon till sin fasa ser hans förändrade yttre förstår hon att fruktansvärda saker är i görningen. Saker som har med ruggiga experiment att göra...

Galna vetenskapsmän som sysselsätter sig med fasansfulla experiment är ett vanligt tema som förekom i mängder med Sci-fi och Skräckfilmer under just 50-talet, och sida vid sida med flygande tefat, rymdmonster och jätteinsekter skulle detta fortsätta att vara ett av de populäraste inslagen i filmer av den här typen i många år framöver.

En klassiker som skulle kunna ses som stilbildande inom denna filmgenré är legendariska "Frankenstein" från 1931 av James Whale, där Dr Frankenstein experimenterar med döda människor i syfte att väcka liv i dem.
Andra filmer som kommit under årens lopp och som handlar om galna doktorer är bl.a "The Abominable Dr Phibes" (1971),"The Brain that Wouldn´t Die" (1962), "Dr. Cyclops" (1940) och "Mad Doctor of Blood Island" (1969) m.fl.

Den klassiska berättelse som jag dock tänker närmast på, och som förmodligen är den som påminner mest om "The Alligator People", är nog annars H.G Wells "The Island Of Doctor Moreau", eftersom det även här handlar om människor som blir förvandlade till djur.
H.G Wells story har filmats vid ett flertal tillfällen var av den bästa versionen i mitt tycke är från 1977, med  Michael York och Burt Lancaster i huvudrollerna.

Alla dessa filmer är spännande och sevärda klassiker som i mitt tycke kan förgylla en filmkväll avsevärt!..


lördag 12 mars 2011

Cirkus på film

Om man kikar tillbaka lite i filmhistorien så finner man att det finns en hel rad med klassiker, framför allt i skräckgenrén, som utspelar sig i cirkusmiljö.
Detta är kanske inte så konstigt eftersom cirkusen har en atmosfär som nästan kokar över av både dramatik, halsbrytande underhållning, mystik och magi; Ingredienser som är som klippt och skurna för en spännande och action-fylld berättelse på vita duken!..
Förutom en bra story och en fantasifull cirkusmiljö med clowner, lindansare, jonglörer och allt annat som hör till, krävs bara några karismatiska och duktiga skådisar för att det hela till sist ska bli en sevärd film, något som vi redan fått se många exempel på under de decennier som förflutit.

Klassikern "Circus of Fear" från 1967, med regi av John Moxey och med bl.a skräckfilmslegenden Christopher Lee i en av rollerna, är en Thriller i circusmiljö som absolut är värd att kolla in enligt mig.
Andra skådisar är bl.a Leo Genn och Klaus Kinski  i denna film som handlar om hur ett rån i London går på tok och om vad som händer när spåren leder till en circus där en av banditerna senare hittas död.
Lee som vi t.ex är vana vid att se i rollen som Dracula i en rad klassiska Hammer-filmer, gör även här bra ifrån sig som lejontämjaren Gregor.

En annan skräckfylld film med cirkustema är "Circus of Horrors" från 1961, regisserad av Sidney Hayers och med skådisar som Anton Diffring, Erika Remberg och alltid sevärde Donald Pleasence i rollistan.
Här handlar det om en skum plastikkirurg som flyr undan polisen och som till slut kommer till en circus som han tar över och använder som täckmantel för sina kirurgiska experiment.
En riktig nagelbitare med fantastiska scener som är väl värd att se om inte annat för Donald Pleasence som är utmärkt i rollen som cirkusägare.

Det har dock inte enbart gjorts skräckfilmer, utan även en hel del bra cirkus-klassiker i andra genrér.
Så tidigt som 1928 kom t.ex Charlie Chaplin med den lysande komedin "The Circus", som han f.ö själv medverkade i, 1952 regisserade Cecil B. DeMille som bl.a gjorde mästerverket "The Ten Commandments" en storslagen cirkusfilm med titeln "The Greatest Show on Earth", och 1956 kom cirkusdramat "Trapeze" med regi av Carol Reed.

Clownen är ju som alla säkert vet en karaktär som inte alltid står för humor och lustfyllda skratt, åtminstone inte i litteraturen och på film, då denne figur lika ofta kan skrämmas rejält och t.o.m bidra med ond bråd död som i klassikern "It" från 1990 efter en roman av Stephen King, med Tim Curry i rollen som clownen Pennywise, eller helknasiga "Killer Klowns from Outer Space" från 1988, regisserad av Chiodo Brothers, om en typ av mordiska utomjordingar i skepnad av clowner som dyker ner på jorden i ett rymdskepp som ser ut som ett cirkustält!
Detta är dock inte en skräckfilm i vanlig bemärkelse, utan mera en parodi på 50-talets skräck och Sci-fi klassiker.

Det finns även filmer som inte direkt skildrar cirkuslivet, men som i stort sett bjuder på samma typ av atmosfär. Dessa kan t.ex utspela sig vid ett tivoli eller ett nöjesfält av något slag, platser som är gjorda för underhållning, men där något rysligt och otäckt plötsligt äger rum.
En tidig skräckklassiker som rör vid detta ämne är "Freaks" från 1932, regisserad av Todd Browning.
Det kan även vara "Berg och dalbanan" som är det centrala i filmen, som i "Rollercoaster" från 1977 av James Goldstone, eller kanske "Lustiga huset" som i Tobe Hoopers "The Funhouse" från 1981.

En lite nyare film som innehåller en hel del tivoli eller varité-atmosfär är fantasifulla "The Imaginarium of Doctor Parnassus" från 2009, regisserad av Terry Gilliam och med bl.a Heath Ledger, Johnny Depp och Christopher Plummer i några roller.
Filmen som utspelar sig i London och som handlar om ett resande teater-sällskap skulle dessvärre komma att bli Heath Ledgers sista framträdande på vita duken eftersom han gick bort samma år...


måndag 7 mars 2011

Skräckfilmens guldkorn forts.

Italiensk Skräck

Vid sidan av den Amerikanska filmmarknaden, har även Europa genom åren då och då överraskat med en rad intressanta skräckklassiker.
I Italien har man sedan 70-talet t.ex kunnat stoltsera med regissörer som Dario Argento och Lamberto Bava, namn som för evigt gjort avtryck i filmhistorien genom många odödliga mästerverk inom skräckgenrén.

Dario Argento, som föddes i Rom 1940 och som även kan titelera sig producent och manusförfattare, har under sin karriär bl.a gjort film som passar in i den Italienska filmkategorin Giallo.
Ordet som är Italienskt betyder gul, och det hela anknyter till de kioskdeckare som såldes i Italien på 70-talet vars omslag oftast hade denna färg.
Argento startade redan i ung ålder med att jobba som kritiker, innan lusten att själv skapa film till slut tog över vilket resulterade i klassikern "The Bird with a Crystal Plumage" från 1970.
Andra uppmärksammade filmer av Argento och som med tiden även fått kultstatus, är t.ex "Cat o´Nine Lives" (1971), "Deep Red" (1975) samt "Suspiria" (1977) m.fl.
Argento kom även i rollen som producent att jobba ihop med en annan känd skräckfilmsregissör vid namn Lamberto Bava när denne kom med sina filmer "Demons" (1985) och "Demons 2" (1986).
Han arbetade även som medregissör på George A. Romeros "Dawn of the Dead" från 1978.

Lamberto Bava, född i Rom 1944 och son till den kände regissören Mario Bava som med sin film "A Bay of Blood" från 1971 sägs vara den som startade Slasherskräck-vågen, har även han gjort sig känd som framgångsrik  Skräckmakare då han först jobbade åt sin far och assisterade honom i filmer som "Planet of the Vampires" från 1965.
1980 var det så dags för en egen karriär som regissör, och det blev en intressant debut med klassikern "Macabre" som kom samma år.
Bland andra populära verk av Bava som är värt att nämna finns t.ex "A blade In the Dark" (1983), "Monster Shark" (1984), "Delirium" (1987) samt "House of the Ogre" (1987) som anses var den tredje filmen i "Demons"-serien.

Lucio Fulci är en annan Italiensk Skräckregissör och manusförfattare född i Rom 1927, som efter att ha studerat medicin i sin ungdom, till slut gav sig in på filmens bana och som i likhet med Dario Argento gjorde karriär inom Giallo-genrén på 70-talet.
Den internationella skräckdebuten kom 1979 med filmen "Zombi 2", som var ett finurligt sätt att rida vidare på den popularitetsvåg som Romeros Zombiefilm "Dawn of the Dead" hade skapat.
Fulci fortsatte sedan med att regissera rader med bloddrypande klassiker som t.ex "City of the Living Dead" (1980), "The house by the Cemetery" (1981), "Aenigma" (1987) samt "Zombi 3" (1988).

80-talets Slashervåg

80-talet är det årtionde som brukar betraktas som guldåren för de s.k. Slasherskräck-filmerna, och den regissör som många anser grundade denna genré och som förmodligen inspirerade många andra filmmakare till att sätta denna fimtrend i rullning var Mario Bava med klassikern "A bay of Blood" från 1971.

Handlingen i denna filmtyp som ofta går ut på att en galning i mask går runt och tar livet av alla i sin omgivning med hjälp av allehanda tillhyggen, hittar man t.ex i kultförklarade klassiker som "Halloween" från 1978, regisserad av John Carpenter och med skådespelare som Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence och Nancy Kyes m.fl i rollistan. Här kretsar allt kring mördaren Michael Myers, som efter 15 år inspärrad på mentalsjukhus en dag lyckas rymma, och han återvänder till födelseorten Haddonfield där han fortsätter med sina brutala gärningar.
Denna film skulle fortsättningsvis få inte mindre än nio st. uppföljare och den blev starten på en lång trend av skräckklassiker i samma stil som skulle komma att skölja in under 80-talet.

En annan Slasher-klassiker som även den skulle komma att få en hel rad med uppföljare hette "Friday the 13th" och fick premiär 1980.
Regisserade gjorde Sean S. Cunningham efter manus av Victor Miller, och bl.a medverkar skådisar som Betsy Palmer, Adrienne King och Kevin Bacon i en av sina tidigaste filmroller.
I denna första film ska lägret Camp Crystal Lake åter igen öppnas efter att ha hållits stängt p.g.a ett tragiskt dödsfall då en pojke vid namn Jason Voorhees råkade drunkna i en närliggande sjö.
Plötsligt börjar de ungdommar som jobbar vid lägret att omkomma en efter en, och historien får till slut en bisarr och våldsam upplösning.
I de uppföljare som sedan producerades får man följa hur Jason gång på gång återuppstår och hur han med hjälp av olika typer av vapen går bärsärkagång bland alla människor han möter.
Denna Slasher-succé skulle f.ö bli en av de mest populära och en av de filmserier som skulle komma att dra in mest ekonomiskt.

Bland andra framgångsrika Slasher-skräckisar som kom under 80-talet kan man t.ex nämna "A Nightmare on Elmstreet" från 1984, regisserad av Wes Craven och med Robert Englund i rollen som den ruggige karaktären Freddy Kreuger. En film som så här långt resulterat i åtta st. uppföljare om man räknar med den crossover* med titeln "Freddy vs. Jason" som kom 2003. ( *Ett begrepp som används när karaktärer ur olika berättelser möts i samma film ).

En sak som är talande för de flesta Slasher-filmer är att handlingen ofta utspelar sig i samband med någon högtid eller bemärkelsedag.
Detta hittar man bl.a exempel på i klassiker som "Christmas Evil" (1980), "Mothers Day" (1980), "Prom Night" (1980), "My Bloody Valentine" (1981), "Bloody Birthday" (1981), "Silent Night, Deadly Night" (1984) och "April Foolsday" (1986) m.fl.



De flesta av dessa filmer har under senare år även kommit som remakes...


fredag 4 mars 2011

The Academy Awards 2011

Det lär väl knappast ha undgått någon att Oscars-galan tog plats i TV-rutan igen natten mot Måndag. Denna spektakulära och pampiga show full av glitter och glamour som gick av stapeln för 83:dje gången i rad på Kodak Theatre i Hollywood.
Snart skulle man få se filmstjärnorna promenera fram längs röda mattan och frågas ut av nyfikna journalister, innan det lite senare skulle bli dags för dem att inta sina platser i salongen med ett förmodat hopp om att få kamma hem ett av nattens fina priser.

Och nog blev det prisutdelning alltid. Den stora vinnaren för kvällen blev nog inte helt oväntat "The Kings Speech", som fick statyetter för flertalet nomineringar, som t.ex Bästa film, Bästa regi och Bästa manliga huvudroll m.m.
Colin Firth såg med all rätt ut att stortrivas en afton som denna!..
En Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll gick till Natalie Portman för filmen "The Black Swan", och Bästa foto gick till den annorlunda filmen "Inseption" med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, som även fick pris för Bästa ljudredigering och Bästa Specialeffekter.
Bästa scenografi gick till fantasifulla "Alice In Wonderland", och nästan det roligaste av allt enligt mig; Priset för Bästa mask gick till skräckfilmen "The Wolfman", vilket jag tycker är ett stort bevis på att Universals gamla filmmonster står sig än idag!..
Detta är en remake på den gamla klassikern från 40-talet, och i rollen som den hårige besten briljerar denna gång Benicio Del Toro.

I det stora hela blev alltsammans en riktigt trevlig och sevärd tillställning, och om jag ska nämna något som berörde mig extra mycket denna gång, så var det nog när en 95-årig Kirk Douglas klev ut på scenen i rampljuset för att med glimten i ögat läsa upp några av nattens nomineringar.
Denna hedervärde skådespelare som gjort så många fantastiska filmer i sina dagar och som har en karriär som sträcker sig över femtio år tillbaka i tiden förtjänar verkligen all respekt enligt mig!..
För vem minns och älskar väl inte klassiker som "20,000 leagues under  the Sea" (1954), "Ulysses" (1955), "The Vikings" (1958) eller mästerverket "Spartacus" (1960) ?......