tisdag 12 juni 2012

Around the World... (1989)

Efter att ha sett och njutit av Michael Todd´s "Around the World In 80 Days" från 1956, som bygger på Jules Verne`s fantastiska berättelse, har jag en längre tid varit övertygad om att ingen annan än David Niven skulle klara av att ikläda sig rollen som den engelske äventyraren och aristokraten Phileas Fogg.
Nyligen såg jag dock en riktigt sevärd miniserie från 1989 som även den baserar sig på samma roman, denna gång med Pierce Brosnan i huvudrollen, och jag måste nog säga att även om Brosnan enligt mig inte riktigt lyckas nå samma höjder som Niven när det gäller den rätta klassiska stilen och finessen, så får han åtminstone mer än väl godkänt!..

"Around the World In 80 Days" från 1989, med regi av Buzz Kulik, och med en imponerande rollista innehållande magnifika skådisar som Pierce Brosnan, Eric Idle, Peter Ustinov, Roddy McDowall och Julia Nickson m.fl, är en riktigt underhållande miniserie i tre delar som säkert uppskattas av alla som diggar Jules Verne´s fantasifulla böcker.
Liksom filmversionen från 1956 bjuder även denna produktion på den rätta klassiska miljön, och i centrum finns reformklubben och dess medlemmar (Denna gång med bl.a Christopher Lee), samt Foggs trogne betjänt Passepartout och den envetne detektiven Fix m.fl som hjälper till att föra handlingen framåt.
Denna 80-talspärla kryddas dessutom med en hel del action och inne-håller många oförglömliga scener som är riktigt underhållande att beskåda.
Som originalberättelsen förtäljer får vi även i denna version följa med när Fogg och hans vänner reser jorden runt och besöker diverse exotiska platser, allt pågrund av att han råkat slå vad med reformklubben om att han ska klara av att genomföra det hela på endast 80 dagar.
Som vanligt använder sig Fogg även av många olika slags färdmedel när det gäller att ta sig till de olika platserna.

1873 kom Jules Verne´s populära roman som skulle komma att bli underlag för radvis med framtida fullängdsfilmer och TV-serier.
En av de allra första filmatiseringarna av "Around the World..." var en stumfilm som kom så tidigt som 1914, och den senaste i raden av film-versioner är en underhållande action-variant som fick premiär 2004, med bl.a Steve Coogan och Jackie Chan i ett par av rollerna.

Pierce Brosnan har vi ju i flera filmer även kunnat beskåda som den brittiske agenten James Bond, där han visar upp en betydligt mera hårdkokt stil än i denna film, men hans skådespelarbegåvning sträcker sig enligt min mening bra mycket längre än så, vilket jag tycker att han även bevisat i en rad olika produktioner genom åren.
Några sevärda titlar som är värda att kolla in är t.ex "The Lawnmower Man" (1992), härligt galna "Mars Attacks" (1996), "Robinson Crusoe" (1997) och "Dante´s Peak" (1997)...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar