torsdag 29 december 2011

Nyårs-tips!

Nu när det bara är ett par dagar kvar till nyår, skulle jag vilja presentera några i mitt tycke riktiga höjdarfilmer som man kan kolla in ifall man inte känner för att glo på gamla reprisfilmer eller tjatiga matprogram på TV!..
De tre klassiska äventyr jag tänker på är inspelade under 40 och 50-talet, då mängder av oförglömliga storfilmer kom till, så låt dig hänföras av dessa tidlösa klassikerpärlor under helgen som är som gjord för episka mästerverk!...

"Moby Dick" (1956) Regi: John Huston, Medv: Gregory Peck, Richard Basehart, Leo Glenn m.fl.
Herman Melvilles populära bokklassiker har fått liv på vita duken i denna fantastiska storfilm, regisserad av John Huston som även gjorde mästerverk som "The African Queen" (1951) m.fl.
Visuellt och scenografiskt sett är detta rena njutningen, och skådespelar-insatserna är ingenting annat än lysande (Även Orson Welles syns i en mindre roll som präst!).
Handling: Kapten Ahab (Peck) är en ärrad och envis sjöbjörn som är fast besluten att hitta den gigantiska vita val som han en gång hade en våldsam kamp med ute till havs, och som slutade med att han förlorade sitt ena ben.
Full av hämndbegär beger sig därför kaptenen iväg på ännu en seglats, och nu väntar ett äventyr utan dess like som varken Ahab eller resten av besättningen har räknat med...
Helt enkelt en "måste se" film!!!

"Ulysses" (1954) Regi: Mario Camerini, Medv: Kirk Douglas, Silvana Mangano, Anthony Quinn m.fl.
En riktigt pampig filmklassiker baserad på Homeros "Odysséen", om Ulysses, en hjälte i den Grekiska mytologin som ger sig iväg på en äventyrlig resa som varar i tio års tid.
Kirk Douglas ("20.000 Leagues Under The Sea" 1954 m.fl), spelar rollen som Ulysses med stor över-tygelse, och Anthony Quinn ("Zorba the Greek" 1964 m.fl) är även han lika sevärd i rollen som Antinous i detta episka storverk som innehåller massor av fantastiska scener!..
Handling: Ulysses (eller Odysseus), kung av Itakha, deltar i det Trojanska kriget, och under den tioåriga resan konfronteras han med allehanda faror som t.ex en jättelik cyclop samt farliga Sirener o.s.v.
När han till slut kommer hem till Itakha igen för att återförenas med sin hustru, finner han att den ondskefulle Antinous planerar att lägga beslag på henne...
Upplev detta mästerliga epos!!!

"Siren of Atlantis" (1949) Regi: Gregg C. Tallas, Medv: Maria Montez, Jean-Pierre Aumont, Dennis O´Keefe m.fl.
Maria Montez ("Cobra Woman" 1944 m.fl) är perfekt i rollen som drottning Antinea, härskarinna över Atlantis, i denna storslagna klassiker som är en remake på filmen "Mistress of Atlantis" från 1932.
Vackra scenerier och dekorer samt en fantasifull berättelse gör att man lätt drömmer sig bort i denna magiska filmpärla, som är en av flera filmer i en liknande stil med Maria Montez som kom under 40-talet.
Handling: Två soldater (Aumont och O´Keefe) råkar av en händelse hamna i den förlorade staden Atlantis som styrs av en vacker och mystisk drottning vid namn Antinea (Montez).
De två männen finner sig snart till rätta i det mytomspunna paradiset och de låter sig charmas av Antinea, utan att ana att de nu gett sig in i något som skulle kunna sluta med förödelse för dem båda...
Se och njut!!!


1 kommentar: