Förutom bränder, jordbävningar och vulkanutbrott, har orkaner och stormar varit relativt vanliga inslag i katastrof-filmer under de årtionden som passerat.
1937 kom äventyrsfilmen "The Hurricane" av mästerregissören John Ford ("The Grapes of Wrath" m.fl), som avrundas med en hotfull orkan som säkerligen måste ha varit häpnadsväckande att få uppleva på vita duken under en tidig filmepok som 30-talet.
I rollerna fanns bl.a bra skådisar som Dorothy Lamour, Jon Hall och Mary Astor m.fl.
1979 skulle sedan Jan Troell komma att göra en modernare version av denna film, med titeln "Hurricane". Skådespelade gjorde denna gång Mia Farrow, Jason Robards och Max von Sydow m.fl.
Kometer
Kometer och gigantiska stenrester på irrfärd genom universum är något som varit ständiga hot mot vår kära jord i rader av katastrof-filmer genom åren.
Redan så tidigt som 1916 kom en danskproducerad klassiker med titeln "The End of the World" regisserad av August Blom, om en jättelik komet som hotar vår planets existens, och kanske var det så att man fick inspiration till denna film genom att Halley´s komet faktiskt siktades på himlen i verkligheten bara några år före inspelningen.
Eftersom 70-talet ju var ett stort decennium när det gällde denna typ av filmer, så skulle förstås även en pampig produktion med en hotfull meteor i centrum bli aktuell.
Filmen som kom 1979 hette kort och gott "Meteor" och regisserade gjorde Ronald Neame ("The Posseidon Adventure" m.fl).
I rollerna och med stor inlevelse framför kameran agerade rader av kända namn som Sean Connery, Natalie Wood, Henry Fonda och Karl Malden m.fl.
1984 skulle även en film med titeln "Night of the Comet" få premiär.
Denna produktion gjordes för TV och skrevs samt regisserades av Tom Eberhardt.
Filmen hade förutom att enbart vara en ren katastrof-film även inslag av Science fiction och skräck, och i rollerna kunde man se skådisar som Catherine Mary Stewart och Kelli Maroney m.fl.
Katastrof-film på senare år
Under de senaste åren har ju klimathoten på vår jord med rätta varit heta diskussionsämnen, och även i filmens värld har man velat visa vilka katastrofala konsekvenser detta kan få.
Allt ifrån onormala temperaturförändringar och fruktansvärda stormar till jordbävningar och mardrömslika tsunamin m.m har ofta illustrerats med hjälp av påkostade specialeffekter i t.ex filmer som "Atomic Twister" (2002), "The Day After Tomorrow" (2004), "Absolute Zero" (2005), "Meltdown: Days of Destruction" (2006), "Flood" (2007) och "2012" (2009) m.fl.
Min gissning är att katastrof-filmer kommer att fortsätta att produceras så länge de har en publik som fascineras av dem. Och likväl som att de är spännande och underhållande, så kan de förhoppningsvis även fungera som en slags väckarklocka, som talar om för oss människor att vi borde vara mera rädda om vår kära planet...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar