lördag 10 december 2011

Adventures of Robinson Crusoe (1954)

Jag fullkomligt älskar klassiska filmer som bygger på odödliga äventyrs-romaner som "Treasure Island" av Robert Louis Stevenson, "Moby Dick" av Herman Melville eller "The Count of Monte Cristo" av Alexandre Dumas, och speciellt nu när julen är i antågande finner jag det väldigt trevligt att få lägga mig i filmsoffan och kolla in några av alla de fantastiska film-versioner som baserats på dessa spännande berättelser.

Ett bra exempel på en sådan filmklassiker är "Adventures of Robinson Crusoe" från 1954, som bara är en i raden av flera filmer och TV-serier som bygger på Daniel Defoe´s kända äventyrs-roman från 1719, om en man som överlever ett skeppsbrott och som flyter i land på en öde ö där han tvingas spendera 28 år av sitt liv.
Regisserade gjorde Luis Bunuel, och i huvud-rollen som den brittiske aristokraten Crusoe som plötsligt måste vänja sig vid ett mindre glamoröst liv, briljerar Dan O´Herlihy.
Andra skådespelare i filmen är bl.a Jaime Fernández (Friday), Felipe de Alba och Chel Lopez m.fl.
Detta var den spanske regissören Luis Bunuel´s enda helt igenom engelska film, och den blev så pass väl mottagen att den Oscar-nominerades.
Bland hans övriga produktioner finns bl.a titlar som "Viridiana" (1961), "Belle De Jour" (1967) och "Tristana" (1970) m.fl.

Berättelsen om Robinson Crusoe som får kämpa för sin överlevnad på en näst intill öde ö (Han träffar ju så småningom infödingen Fredag) är enligt min mening ett äventyr som är som gjort för bioduken.
Här finns både vemod, dramatik, spänning och action i en enda salig bland-ning, saker som jag tycker Bunuel faktiskt har lyckats bra med att återskapa i denna mästerliga och färggranna 50-tals version.
Han har dessutom lyckats utmärkt med att skildra utsattheten och den ångestfyllda känslan av ensamhet hos huvudrollskaraktären, och att Dan O´Herlihy även är en suverän skådespelare som kan konsten att leva ut dessa känslor gör ju inte precis saken sämre...

Handling: Robinson Crusoe befinner sig till havs när hans båt plötsligt börjar sjunka, och hans enda räddning är att ta sig i land på en ö som till en början verkar vara helt öde.
Han lyckas få med sig en del saker i form av lite kläder och verktyg m.m, och vart efter att tiden går blir han tvungen att försöka anpassa sig till sitt nya ensamma liv.
Men är han verkligen helt ensam?..

"Adventures of Robinson Crusoe" är enligt mitt tycke ett solklart val för alla diggare av bra äventyrs-klassiker... Så ladda dvd-spelaren och njuut!...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar