torsdag 6 oktober 2011

Katastrof-filmer del 1.

Det har nu blivit Oktober, och hösten är här vare sig man vill det eller inte.
Personligen gillar jag denna årstid ganska mycket! Luften känns klarare och lättare att andas, och när mörkret lagt sig kan man tända några ljus och lägga sig i soffan för att kolla in sina favoritfilmer! härligt, eller hur?...

"Earthquake", 1974.
I det här inlägget tänkte jag titta lite närmare på vad man brukar kalla för Katastrof-filmer.
Första gången jag hörde det begreppet användas var nog redan på 70-talet, då man som ungdom sprang på bio och kollade in fantastiska klassiker som "Earthquake" (1974) och "The Towering Inferno" (1974), filmer som beskriver katastrofer av olika slag där människan är i fara, t.ex genom att byggnader, broar eller t.o.m hela städer rasar som en följd av en naturkatastrof, eller av någon annan anledning. Även katastrof-filmer där fartyg går under till havs, har under åren varit vanligt förekommande, t.ex i dramatiska klassiker som "The Poseidon Adventure" (1972) där en Tsunami var orsaken, eller i nagelbitare som "S.O.S Titanic" (1979), som bara är en i raden av flera tragiska filmer om världens största skepp som kolliderar med ett enormt isberg.

En av de absolut första katastrof-filmerna som berättar om Titanics undergång, torde vara den tio minuter långa stumfilmen "Saved from the Titanic" som kom 1912, med regi av Étienne Arnaud. (Detta var f.ö även året då Titanic sjönk i verkligheten.)
En annan produktion baserad på Titanics historia kom 1929, med titeln "Atlantic", som är namnet på ett påhittat fartyg i filmen. Regissören hette Ewald André Dupont.

Bränder

En filmklassiker där elden skulle stå i centrum fick premiär 1935, med titeln "Dantes Inferno", baserad på "Dantes gudomliga komedi".
Regin sköttes av Harry Lachman, och i ett par av rollerna briljerade bl.a skådisar som Spencer Tracy och Claire Trevor.
Fler katastrof-filmer innehållande eldsvådor har gjorts under årens lopp, var av en av dem kom att bli det spänningsfyllda dramat "Red Skies of Montana" från 1952, med regi av Joseph M. Newman, och med bl.a Richard Widmark i rollen som en rökdykare som ger sig in i kampen mot en omfattande skogsbrand.
En av 70-talets största filmframgångar som även den handlade om eldens skoningslösa härjningar, var "The Towering Inferno" (1974), regisserad av John Guillermin, och med en hel rad kända namn som Paul Newman, Steve McQqueen, William Holden och Faye Dunaway m.fl i rollistan.
Detta dramatiska äventyr vann f.ö inte mindre än tre Oscars-statyetter vid utdelningen 1975.
Ett par mindre framgångsrika 70-tals filmer som även de behandlade detta ämne var "Terror on the 40th Floor" (1974) och "City on Fire" (1979)...


fortsättning följer...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar