lördag 23 juli 2011

I Greve Zaroffs våld

Jag blir alltid lika glad och upprymd när jag hittar en filmklassiker som är så bra att den ger mig rysningar, och som får mig att sitta som fastklistrad.
Så är faktiskt fallet med en tidig äventyrsthriller från 1932 med titeln "The Most Dangerous Game", regisserad av Irving Pichel och Ernest B Schoedsack, och med skådespelare som Joel McCrea, Fay Wray, Leslie Banks och Robert Armstrong m.fl. i rollistan.

Leslie Banks som Greve Zaroff
Det här är nämligen en ytterst tät och spänningsladdad historia som är väldigt bra filmad, och med en rad duktiga skådisar som är helt perfekta i sina roller.
Filmens dekorer och scenerier är även de magnifika, och över lag är allting så pass välgjort att man nästan har svårt att tro att det är en tidig 30-talsrulle som man sitter och tittar på.
Fast är det egentligen så konstigt att denna film håller så pass hög klass som den gör?
Förmodligen inte, om man vet att samma upphovsmän skulle komma att skapa mäster-verket "King Kong" ett år senare!
Ernest B. Schoedsack var nämligen även en av regissörerna bakom filmen om världens största gorilla, som skulle komma att bli en av vår tids mest populära kultklassiker någonsin.

"The Most Dangerous Game" bjuder på ungefär samma typ av magi och härliga atmosfär som "King Kong", även om den förstås inte innehåller några gorillor eller urtidsdjur!..
Men djungelvegetationen på den ö där storyn utspelar sig ser ungefär likadan ut, och dessutom är två av skådespelarna, Robert Armstrong och Fay Wray, även är med i denna film.
Wray som man även kunnat se i klassiker som "The Vampire Bat" (1933) och "The Mystery of the Vax Museum" (1933).
Den andre regissören bakom "The Most Dangerous Game", Irving Pichel, har även skapat filmer som fantasyeposet "She" från 1935, samt Sci-fi klassikern "Destination Moon" från 1950, men han var även under många år en flitigt anlitad skådis i produktioner som "The House of a Thousand Candles" (1936), "Dracula´s Daughter" (1936) och "Torture Ship" (1939).

"The Most Dangerous Game" är alltså enligt mitt tycke en otroligt sevärd 30-tals thriller som har det mesta, och som man absolut inte bör missa om man gillar att njuta av den gamla goda tidens klassiker!..

Handling: Jägaren Bob Rainsford (McCrea) och hans kvinnliga sällskap Eve Trowbridge (Wray), hamnar efter ett skeppsbrott, på en tropisk ö som ägs av en mystisk Greve vid namn Zaroff (Banks).
De båda blir inbjudna till dennes slott där de till en början tas väl om hand, och när Rainsford får höra att även Greven gillar att jaga, blir han intresserad.
snart börjar dock Bob och Eve ana att allt inte står rätt till, och när en annan gäst på slottet spårlöst försvinner, går det plötsligt upp för dem: Greve Zaroffs stora hobby är att jaga människor!..
De båda blir nu tvungna att fly hals över huvud genom den snåriga djungeln för att inte behöva sluta sina dagar som Greve Zaroffs jakttrofeér...

Ladda med chips och läsk!...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar