lördag 30 juli 2011

Katt-kvinnor på månen

Måste nog säga att Sveriges Televisions satsning med att visa skräck-filmsklassiker på ettan under fredagskvällarna i sommar, inte riktigt uppfyllt mina förväntningar.
Det började förvisso bra med "Creature from the Black Lagoon" för några helger sedan, och likaså Hitchcocks "The Birds" som sändes helgen efter, var ju ett väldigt fint initiativ. Men vad hände sedan?..
80-tals skräckisen "Cat people" med Nastassja Kinski i huvudrollen som visades förra fredagen är i och för sig ingen dålig film.
Tvärt om är den riktigt sevärd!..
Dock hade jag föredragit att få njuta av originalfilmen från 1942, producerad av Val Lewton och med skådisar som Simone Simon, Kent Smith och Tom Conway i rollistan.
Igår kväll gick man ifrån de klassiska skräckfilmerna helt och hållet, och man valde istället att visa highschool dramat "Fast Times at Ridgemont High" från 1982, som sedan avlöstes av rysaren "Silent Hill" från 2006.
Trist men dock ett faktum.....

Såg en underbar Sci-fi klassiker i dagarna, med den fantasifulla titeln "Cat Women of the Moon", inspelad 1953 och regisserad av Arthur Hilton.
I rollerna bl.a Sonny Tufts, Victor Jory, Marie Windsor och William Phipps m.fl.
Som de flesta säkert vet så sköljde en våg med filmer av den här typen genom hela 50-talet, och man kan från denna epok även hitta likartade kultklassiker som "The Thing from another World" (1951), "Invaders from Mars" (1953), "Devil Girl from Mars" (1954), "Forbidden Planet" (1956) och "Queen of Outer Space (1958) m.fl.
"Cat Women of the Moon", som f.ö gjordes i 3-D, handlar om fem astronauter som landar på månen för att göra vetenskapliga undersökningar.
De upptäcker till sin överraskning en enorm grotta som innehåller en atmosfär liknande jordens, och snart har de hamnat i en uråldrig underjordisk stad som är befolkad av kattkvinnor(!)
Besättningen får ett vänligt bemötande och de blir bjudna på både mat och dryck, men vad de inte vet är att de kattliknande månkvinnorna planerar att lägga beslag på deras rymdskepp!..

Arthur Hilton som skapat denna underhållande klassiker är främst känd för att ha jobbat med olika TV-serier som t.ex "Lassie" (1954-57), "The Rifleman" (1958-63) och "Burke´s Law" (1963-65) m.fl, men han regisserade även långfilmer som komedin "The Misadventures of Buster Keaton" (1950), Westernklassiker som "The Return of Jesse James" (1950) samt draman som "The Big Chase" (1954).

Skådespelerskan Marie Windsor som gör rollen som besättningskvinnan Helen Salinger blev under sin karriär kallad "B-filmernas drottning" på grund av att hon framför allt under 50 och 60 talet medverkade i massor av lågbudget-filmer i stil med "Abbot and Costello meet the Mummy" (1955), "Swamp Women" (1955), "The Day Mars Invaded Earth" (1963) samt "Chamber of Horrors" (1966) m.fl...

"Cat Women of the Moon" må förvisso även den vara en B-film, men den har enligt mitt tycke en riktigt skön och nästan lite drömsk atmosfär som är väldigt tilltalande, och om man gillar konceptet med astronauter från jorden som möts av väldigt coola utomjordingar, ja då bör man absolut inte missa denna trevliga 50-tals pärla!..


måndag 25 juli 2011

Kultiga filmcitat

Här kommer några minnesvärda citat från filmens fantastiska värld.....


"It´s alive, It´s alive!"                                  (Frankenstein, 1931)

"Listen to them. Children of the night.        (Dracula, 1931)
  What muuusic they make." 

"He went for a little walk!"                                  (The Mummy, 1932)  

"Oh, no. It wasn´t the airplanes.                  (King Kong, 1933)
  It was Beauty killed the Beast."

"Allow me to Introduce myself,                    (Abbot and Costello meet Frankenstein, 1948)
  I´m the Invisible Man."

"That´s silly, honey. People just don´t          (The Incredible Shrinking Man, 1957)
  get smaller."

"Help me! Help meeee!"                              (The Fly, 1958)

"All you of Earth...are idiots!"                         (Plan 9 from Outer Space, 1959)

"We all go a little mad sometimes...             (Psycho, 1960)
  Haven´t you?"

"They´re coming to get you, Barbra"             (Night of the Living Dead, 1968)

"You´re gonna need a bigger boat."                (Jaws, 1975)

"Use the Force, Luke. Let go, Luke."          (Star Wars, 1977)

"Heeeer´s Johnnie!"                                                  (The Shining, 1980)

"Follow the light, Carol Anne."                            (Poltergeist, 1982)

"Get away from her, you BITCH!"                   (Aliens, 1986)   


lördag 23 juli 2011

I Greve Zaroffs våld

Jag blir alltid lika glad och upprymd när jag hittar en filmklassiker som är så bra att den ger mig rysningar, och som får mig att sitta som fastklistrad.
Så är faktiskt fallet med en tidig äventyrsthriller från 1932 med titeln "The Most Dangerous Game", regisserad av Irving Pichel och Ernest B Schoedsack, och med skådespelare som Joel McCrea, Fay Wray, Leslie Banks och Robert Armstrong m.fl. i rollistan.

Leslie Banks som Greve Zaroff
Det här är nämligen en ytterst tät och spänningsladdad historia som är väldigt bra filmad, och med en rad duktiga skådisar som är helt perfekta i sina roller.
Filmens dekorer och scenerier är även de magnifika, och över lag är allting så pass välgjort att man nästan har svårt att tro att det är en tidig 30-talsrulle som man sitter och tittar på.
Fast är det egentligen så konstigt att denna film håller så pass hög klass som den gör?
Förmodligen inte, om man vet att samma upphovsmän skulle komma att skapa mäster-verket "King Kong" ett år senare!
Ernest B. Schoedsack var nämligen även en av regissörerna bakom filmen om världens största gorilla, som skulle komma att bli en av vår tids mest populära kultklassiker någonsin.

"The Most Dangerous Game" bjuder på ungefär samma typ av magi och härliga atmosfär som "King Kong", även om den förstås inte innehåller några gorillor eller urtidsdjur!..
Men djungelvegetationen på den ö där storyn utspelar sig ser ungefär likadan ut, och dessutom är två av skådespelarna, Robert Armstrong och Fay Wray, även är med i denna film.
Wray som man även kunnat se i klassiker som "The Vampire Bat" (1933) och "The Mystery of the Vax Museum" (1933).
Den andre regissören bakom "The Most Dangerous Game", Irving Pichel, har även skapat filmer som fantasyeposet "She" från 1935, samt Sci-fi klassikern "Destination Moon" från 1950, men han var även under många år en flitigt anlitad skådis i produktioner som "The House of a Thousand Candles" (1936), "Dracula´s Daughter" (1936) och "Torture Ship" (1939).

"The Most Dangerous Game" är alltså enligt mitt tycke en otroligt sevärd 30-tals thriller som har det mesta, och som man absolut inte bör missa om man gillar att njuta av den gamla goda tidens klassiker!..

Handling: Jägaren Bob Rainsford (McCrea) och hans kvinnliga sällskap Eve Trowbridge (Wray), hamnar efter ett skeppsbrott, på en tropisk ö som ägs av en mystisk Greve vid namn Zaroff (Banks).
De båda blir inbjudna till dennes slott där de till en början tas väl om hand, och när Rainsford får höra att även Greven gillar att jaga, blir han intresserad.
snart börjar dock Bob och Eve ana att allt inte står rätt till, och när en annan gäst på slottet spårlöst försvinner, går det plötsligt upp för dem: Greve Zaroffs stora hobby är att jaga människor!..
De båda blir nu tvungna att fly hals över huvud genom den snåriga djungeln för att inte behöva sluta sina dagar som Greve Zaroffs jakttrofeér...

Ladda med chips och läsk!...


söndag 17 juli 2011

Jules Vernes debut

År 1863 fick Sci-fi litteraturens fader Jules Verne sin allra första roman utgiven, med titeln "Cinq Semaines en ballon", eller "Fem veckor i ballong" som den heter på svenska.
Berättelsen som handlade om tre personer och deras äventyrliga ballong-färd över Afrika blev väldigt populär, och i och med detta var Jules Vernes fantastiska karriär som författare påbörjad.

1962 kom äventyrsfilmen "Five Weeks In a Balloon" som bygger på denna debutroman, regisserad av Irving Allen och med skåde-spelare som Red Buttons, Fabian, Barbara eden och Peter Lorre m.fl i rollistan.
Filmen innehåller i mitt tycke det mesta som en fantasifull och storslagen Jules Verne-klassiker bör innehålla. Spännande ingredienser blandas med vackra mäktiga landskapsbilder, och med lite romantik samt en stor portion humor där till, är detta trevliga äventyr precis så där magiskt och underhållande som man hade hoppats på. Sedan har vi förstås alla färgstarka karaktärer i filmen som hjälper till med att förhöja stämningen;
Sir Cedric Hardwicke som äventyrare och forskare, Fabian som assistent och hjältetyp, Red Buttons som reporter, Richard Haydn som virrig professor, Barbara Eden som en skolfröken med skinn på näsan, samt Peter Lorre som en illvillig och komisk skurk. Tillsammans och med hjälp av sina olika personligheter blir denna udda skara det perfekta teamet i denna sevärda och tidlösa klassiker!..

Irwin Allen som genom åren även regisserat och producerat andra mästerliga filmer, som t.ex "The Lost World" (1960), "Voyage to the Bottom of the Sea" (1961) och "Beyond the Poseidon Adventure" (1979) m.fl, har enligt min mening gjort en utmärkt tolkning av Jules Vernes debutbok, och då menar jag inte bara själva storyn, utan även bildmässigt.
Tänker man t.ex på hur mycket man ansträngt sig med att få fram rätt sorts design av föremål och hur man skapat tidstypiska dekorer för den rätta Jules Verne-känslans skull, ja då blir åtminstone jag väldigt varm inombords.
Enbart luftballongen i sig är i mitt tycke rena ögongodiset, och jag kan nästan känna hur jag fascineras på samma sätt som när jag såg den fantasifulla tidsmaskinen i filmen "The Time Machine" för allra första gången.

Handling: Det är tidigt 1900-tal, och en brokig skara personer med äventyraren Fergusson (Hardwicke) i spetsen, ger sig iväg i luftballong på en äventyrlig expedition till en outforskad del av Afrika.
På sin händelserika resa får gruppen uppleva många strapatser som försvårar det hela, men framför allt måste de lära sig att stå ut med varandra...

Denna fina klassikerpärla rekommenderar jag starkt om man känner sig lite vissen och nedstämd, och snabbt vill bli på bra humör igen! En film som värmer både själ och hjärta!...


tisdag 12 juli 2011

Countess Dracula

Sveriges Television har ju i sommar haft den goda smaken att börja sända skräckfilmsklassiker på ettan under fredagskvällarna, vilket jag tycker är ett mycket trevligt initiativ!
Senast kunde den som kände för det njuta av ännu en kultfilm från Universal Pictures, nämligen Hitchcocks "The Birds" från 1963, med Rod Taylor och Tippi Hedren i några av rollerna, som ju är riktig pärla bland klassiska rysare!..
Det ska bli spännande att se vilka filmer man kommer att visa fram över...

På tal om skräckklassiker, så handlade ju mitt senaste inlägg om Christopher Lee och Peter Cushing som må vara de två mest väl-kända namnen inom Hammer Film Productions, men det finns faktiskt fler skådisar i Hammers stall som är väl värd all uppmärksamhet!..
I början av 70-talet blev det nämligen dags att introducera en kvinnlig Dracula på vita duken, och snart skulle en aktris vid namn Ingrid Pitt få axla denna roll, i "Countess Dracula", från 1971, med regi av Peter Sasdy.

Karismatiska Ingrid Pitt föddes i Polen 1937, men det blev i Storbritannien som hon skulle göra sig en karriär inom skådespeleriet.
Hon hade redan hunnit medverka i några filmer när hon 1969 fick rollen som hemlig agent i krigs-filmen "Where Eagles Dare", där hon bl.a spelade mot Richard Burton och Clint Eastwood, och detta kan man nog kan säga blev den film hon slog igenom med.
Men det var som sagt i skräck-genrén som de verkliga framgångarna skulle visa sig.
Snart anlitades hon av Hammer Horror, och hon medverkade framför allt i tre st filmer för detta bolag som jag tror de flesta förknippar denna skådespelerska med:

"The House That Dripped Blood" från 1970, regisserad av Peter Duffell, blev en film som innehåller flera kortare noveller, och där episoden med Ingrid Pitt heter "The Cloak". Övriga skådisar är bl.a Cristopher Lee, Peter Cushing och Denhom Elliot m.fl.

"The Vampire Lovers" från 1970, med regi av Roy Ward Baker, är en del av en vampyrfilmstrilogi, och innehåller även skådisar som Peter Cushing, George Cole och Kate O´Mara m.fl.
Övriga delar: "Lust for a Vampire" från 1971 och "Twins of Evil" från 1972 (Ej med Ingrid Pitt).

"Countess Dracula" från 1971, regisserad av Peter Sasdy, utspelar sig i 1800-talets Ungern, där Grevinnan Elisabeth Bathory kommer på ett bestialiskt sätt att få sin ungdoms lyster tillbaka; nämligen genom att mörda unga kvinnor och tvätta sig i deras blod.
Till sin hjälp har hon sin älskare Captain Dobi, som hela tiden men mot-villigt förser Grevinnan med lämpliga offer.
Övriga Skådisar: Nigel Green, Sandor Elés och Maurice Denham m.fl.

Ingrid Pitt är i mitt tycke som klippt och skuren i rollen som Grevinnan Bathory, och hon spelar båda personligheterna (ung och gammal) med lika stor finess och känsla.
Den mask som hon bär som åldrad och förfallen Grevinna (Ingrid var själv 34 år i denna film) är helt enkelt lysande!..
Andra skräckfilmer som hon hann medverka i under sin karriär var bl.a "Sound of Horror" (1964), "The Wicker Man" (1973) med Cristopher Lee, samt "Underworld" (1985) för att nämna några.

Ingrid Pitt är ett namn som förmodligen alla (Inkl. jag själv) alltid kommer att minnas med stor fascination och respekt.
En gnistrande stjärna som slocknade i London 2010...


fredag 8 juli 2011

Lee & Cushing

Christopher Lee och Peter Cushing är radarparet inom Brittisk skräckfilm, som förekom flitigt i flertalet populära klassiker signerade Hammer Film Productions från slutet av 50 och fram till 70-talet.
Efter att bolaget fått den geniala idén och tillståndet att återuppliva Universals gamla filmmonster, startade man 1957 med "The Curse of Frankenstein", som f.ö var Hammer Films allra första färgproduktion.
Regissören hette Terence Fisher, och givna huvudrollsinnehavare från första stund var Peter Cushing som Dr Frankenstein och Christopher Lee som monstret.
1958 blev det sedan dags för Lee att gestalta Greve Dracula i filmen "Horror of Dracula", vilket han gjorde med stor skicklighet och känsla.
Cushing gjorde här rollen som Van Helsing, vilket han bemästrade på ett lika utsökt sätt.
Det skulle efter detta bli tal om åtskilliga uppföljare för både Frankenstein och Dracula, vilket bl.a kom att visa sig med filmer som "The Revenge of Frankenstein" (1958) och "The Evil of Frankenstein" (1964) samt "The Brides of Dracula" (1960) och "Dracula: Prince of Darkness" (1966) o.s.v.

Men Lee och Cushing gjorde mycket mer i filmväg än bara detta tillsammans.
Förutom att ge nytt liv åt skräck-klassikern "The Mummy" från 1959, där Cushing gestaltade arkeologen John Banning, och Lee fick spela monstret, samarbetade de även i klassikern "The Hound of Baskervilles" från samma år, med Cushing i rollen som Sherlock Holmes, och framledes i filmer som  "The Gorgon" (1964), "The Skull" (1965), "Island of the Burning Doomed" (1967), "Scream and Scream again" (1970), "Horror Express" (1972) samt i "The Devil´s Undead" (1975)  m.fl.
Utanför skräckfilmsområdet hann de bl.a även med produktioner som fantasyeposet "She" (1965), samt fantastiska äventyr som "Arabian Adventure" (1979).

Lee och Cushing matchade varandra på ett utsökt sätt i alla sina filmer, och de hade tillsammans en enorm scennärvaro, och en förmåga att alltid hålla spänningen och intensiteten vid liv.
Peter Cushing gick bort i augusti 1994, medan vännen och kollegan Christopher Lee har varit verksam i filmbranschen ända fram till idag...

Christopher Lee
Föddes 1922 i London, Storbritannien.
Har medverkat i över 250 filmer
sedan starten 1948.
Filmer på egen hand, i urval:
"Corridors of Blood" (1958)
"The Two Faces of Dr. Jekyll" (1960)
"The Pirates of Blood River" (1962)
"The Face of Fu Manchu" (1965)
"Rasputin: The Mad Monk" (1966)
"The Castle of Fu Manchu" (1969)
"The Three Musketeers" (1973)
"The Man with the Golden Gun" (1974)
"Return from Witch Mountain" (1978)
"Desperate Moves" (1981)
"Mask of Murder" (1985)
"Mio min Mio" (1987)
  m.fl......

Peter Cushing
Föddes 1913 i Kenley, Storbritannien.
Framträdde på Broadway i USA
innan han gjorde filmdebut i hemlandet.
Filmer på egen hand, i urval:
"The Abominable Snowman" (1957)
"John Paul Jones" (1959)
"Dr.Who and the Daleks" (1965)
"Corruption" (1968)
"Madhouse" (1974)
"The Legend of the Seven
Golden Vampires" (1974)
"At the Earth´s Core" (1976)
"Star Wars" (1977)
"Asalto Al Casino" (1981)
"Mystery on Monster Island" (1981)
"Top Secret!" (1984)
"Biggles" (1986)
  m.fl......


måndag 4 juli 2011

She Demons (1958)

Måste säga att jag blev glatt överraskad när skräckklassikern "Creature from the Black Lagoon" visades i Sveriges Television här om kvällen.
Jag menar, hur sorgligt länge sedan är det inte som Universal Pictures gamla kultskräckisar "Frankenstein", "Dracula", "Mumien" samt nämnda film, visades i våra vanligaste TV-kanaler?..
Om Svt 1 skulle kunna tänka sig att ge svenska folket fler av dessa härliga filmer under de regniga kvällar som förmodligen kommer att drabba oss i sommar, så vore det helt underbart enligt min mening.
Men det är kanske att hoppas lite för mycket, eller?..
Annars får väl alla de som liksom jag avgudar dessa klassiker fortsätta att ladda dvd:n istället...

På tal om skräckklassiker, så såg jag nyligen en i mitt tycke riktig höjdarfilm, som är väl värd att kolla in om man är svag för 50-talet, mystiska tropiköar och galna vetenskapsmän som ägnar sig åt bisarra experiment!...
"She Demons" som filmen heter, är från 1958 och regisserades av Richard E. Cunha.
I huvudrollen syns ingen mindre än Irish McCalla som jag ju skrev ett helt inlägg om nyligen, då hon i första hand är känd för rollen som "Sheena, Queen of the Jungle" i TV-serien från 1955.
"She Demons" som även har skådisar som Todd Griffin, Victor Sen Yung och  Rudolph Anders m.fl i rollistan, har ungefär samma ton och sköna atmosfär som klassiker som "Mesa of Lost Women" (1953) och "Alligator People" (1959), och förmodligen är det just därför som jag även gillar denna filmpärla så mycket.

Handlingen rör sig kring Jerrie Turner (McCalla) och hennes sällskap, som efter ett skeppsbrott hamnar på en tropisk paradisö som vid första intrycket verkar vara obebodd.
Det dröjer dock inte länge förrän man börjar förstå att allting inte riktigt står rätt till, vilket besannas när gruppen kommer till ett läger mitt i den snåriga djungeln där unga kvinnor från lokalbefolkningen hålls fångna i burar av en vetenskapsman och dennes kolleger.
Kvinnorna tvingas genomlida en rad ruskiga experiment som förvandlar dem till demonliknande honvarelser, och det är nu upp till filmens hjältar att försöka sätta stopp för det ohyggliga som sker på ön.

Jag vet inte riktigt varför jag den senaste tiden blivit allt mer fascinerad av äventyr som utspelar sig på tropiska paradisöar eller i mörka djungler, men kanske är det för att det är just dessa mystiska platser som skapar hela den gåtfulla och magiska stämningen i filmen..
Och när det dessutom handlar om en plats där människan kanske aldrig har satt sin fot, ja då ökar ju givetvis  även spänningen, eftersom man vet att i och med det kan i princip vad som helst hända...

Man kanske inte kan betrakta denna skräckklassiker som någon större milstolpe i filmhistorien, men den funkar i alla fall gott och väl som en stunds trevlig under-hållning hemma i filmsoffan en regnig sommarkväll!..