tisdag 25 januari 2011

Grekiska gudasagor

Mytologiska berättelser på film är något som har intresserat mig ganska länge.
Och framför allt då berättelser som är hämtade från de gamla Grekiska gudasagorna.
Det har kommit en hel rad med sevärda klassiker under årens lopp som behandlar detta ämne på ett fängslande sätt och som i många fall med hjälp av skickligt gjorda specialeffekter skildrat rent magiska scener ur dessa fantastiska sagor.
Filmen "Clash of the Titans" från 1981 med regi av Desmond Davis, är bara ett av många exempel på detta. Här skildras Gudarnas Titanstrider på ett mästerligt sätt, och man gav specialeffekts-makaren Ray Harryhausen fria händer när det gällde att väcka liv i diverse mytologiska karaktärer och varelser, som t.ex den bevingade hästen Pegasus, Medusa med sitt ormhår samt den tvåhövdade hunden Dioskilos.
Huvudrollskaraktären Perseus spelades i denna film av Harry Hamlin, och guden Zeus gestaltades mästerligt av Laurence Olivier.
En remake av denna klassiker gjordes f.ö så sent som 2009.

Ämnen som ofta varit återkommande och vanliga teman i denna typ av filmer är t.ex de Grekiska gudarnas hjältedåd och strider, det Trojanska kriget, Jason och det gyllene skinnet, Odysseus irrfärder samt Kolossen på Rhodos m.m.
Det sistnämnda användes bl.a som tema i Sergio Leones film "The Colossus of Rhodes" från 1961, som handlade om uppförandet av den enorma statyn föreställande Apollon som skulle stå som vakt vid Rhodes hamninlopp och som senare rasserades under en jordbävning.

En Grekisk halvgud och hjälte som ofta använts som huvudrollskaraktär i massor av filmer och TV-serier är Hercules eller "Herakles", som enligt mytologin stred mot allt ifrån monster till armeér och andra gudar, och som alltid segrade.
I Italien producerades t.ex mellan åren 1957 till 65 en lång rad med populära "Sword and Sandal-filmer" för den internationella marknaden, oftast med skådespelare som Steeve Reeves eller Gordon Scott i rollen som Hercules.
Några av dessa var; "Hercules", "Hercules Unchained", "Hercules vs the Hydra", "Duel of the Titans" och "Hercules and the Princess of Troy" m.fl.
Andra hjältar av samma kaliber som det gjorts film om genom åren är t.ex
Samson, Atlas, Goliath och Spartacus, bara för att nämna några.


"Jason and the Argonauts" hette en helt fantastisk film som kom 1963 med regi av Don Chaffey, och som titeln antyder handlar om sjömannen Jason som ger sig ut för att söka efter det gyllene skinnet.
Hans mål är att rättmätigt överta tronen i Kungariket Thessaly, men innan dess får han genomgå många olika strapatser och kämpa mot diverse mytologiska varelser, som t.ex ett monster med sju huvuden och en enorm jätte av brons.
Jason görs här av skådespelaren Todd Armstrong och i rollen som Medea syns Nancy Kovack.
Även i denna film fanns specialeffekts-mästaren Ray Harryhausen med, som med sin magi hjälpte till att göra denna klassiker till en av de absolut bästa i sin genré.

Slutligen vill jag bara nämna filmen "The Giants of Thessaly" från 1960, som liksom föregående film berättar om Kungariket Thessaly och om Jason och Argonauterna.
Denna spektakulära episka saga regisserades av Riccardo Freda och i rollistan finns bl.a Roland Carey och Ziva Rodann m.fl.
Kort och gott en klassiker av stora mått som jag gärna vill rekommendera eftersom det förmodligen är en av de bästa "Sword and Sandal" filmer som kom på 60-talet.

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att alla dessa filmer är av stort värde om man gillar spännande berättelser ur den Grekiska mytologin. Så kolla och njut!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar